Kavarna Hayek: Slovensko gospodarstvo v medvedjem objemu države

2

PMR pomeni Product Market Regulation. Gre za metodologijo OECD, ki pokaže, koliko so v nekem nacionalnem gospodarstvu razširjena državna podjetja. Analitiki opazujejo 31 sektorjev in na koncu izračunajo indeks od 0 do 6. V kolikor manj sektorjih so prisotna državna podjetja ali pa ima država v neki družbi delež, manjši je indeks. Če država posluje v vseh sektorjih, je indeks 6 (= 6 x (31/31)), če pa denimo samo v šestih sektorjih, je indeks okoli 1,2 (=6 x (6/31)).

Po zadnjih izračunih, ki so bila opravljena za obdobje 2013/14 (od takrat se ni bistveno spremenilo), se je Slovenija, kar ni presenečenje, znašla v skupini držav (zadnja tretjina), kjer je država prisotna v največ gospodarskih sektorjih. Družbo Sloveniji (poleg Kitajske, ki ima indeks 6) delajo Rusija, Indija, Turčija, Poljska, Romunija, Francija in Italija.

Najbrž se boste vprašali, kaj za vraga delata na tem (definitivno socialističnem) delu lestvice Italija in Francija, ki sta kapitalistični državi (koliko sta še, bi se dalo razpravljati) z dolgo tradicijo. No, če boste malo bolj natančno pogledali, so to vse države, ki imajo več kot 20 milijonov prebivalcev. Logično namreč je, da ob velikem številu prebivalstva, v kakšnem podjetju kje ostane še kak delež države. Če to upoštevamo (in odmislimo Kitajsko), potem sta v tej skupini dva izrazita „tujka“ – Slovenija in Hrvaška, ki sta v primerjavi z omenjenimi državami prava palčka. Slovenija ima okoli dva milijona prebivalcev, Hrvaška nekaj več kot štiri milijone. To pomeni, da s tema državama nekaj ni v redu. Še več. Slabo je. Zato ni čudno, da prav v takih državah, kot sta Slovenija in Hrvaška, vladi sprejemata zakone kot Lex Agrokor in Lex Mercator.

Lestvico si lahko ogledate na spletni strani Ekonomski lab, od koder je tekst o PMR tudi povzet.

Vir: Kavarna Hayek

2 KOMENTARJI

 1. Velenje in bomba vseh bomb. Rotnik že skesanec, na tožilstvu bo namočil druge.

  Bojan Požar, Velenje, Ljubljana, 17.04.2017

  Po navedbah nekaterih virov iz Velenje se Uroš Rotnik, nekdanji predsednik uprave Termoelektrarne Šoštanj in eden od ključnih ljudi razvpitega projekta TEŠ 6, “že obnaša kot skesanec”. Menda naj bi se, da bi izvlekel sebe, pogodil z državnim tožilstvom, tako da bo namočil vse druge, celotno “falango” Šaleške doline, kar naj bi glede na finančne in druge razsežnosti TEŠ 6 pomenilo, da iz Velenja “prihaja bomba vseh bomb”. Del tega naj bi bilo tudi najnovejše Rotnikovo sodelovanje z mediji, med tistimi, ki naj bi “padli” zaradi njegovega pričanja, pa naj bi bili predsednik sindikata dejavnosti delavcev energetike (SDDE) Branko Seničkar, nekdanji prvi človek Premogovnika Velenje Milan Medved in menda tudi velenjski župan Bojan Kontič (Socialni demokrati). Kontič sicer namerava na prihodnjih parlamentarnih volitvah kandidirati za poslanca, medtem ko je na čelo Komunalnega podjetja Velenje namesto zamenjanega Uroša Rotnika postavil svojega človeka – Gašperja Škarjo.
  Istega Gašperja Škarjo, ki sta ga Kontič in “njegova” ministrica za obrambo Andreja Katič pred časom hotela inštalirati za direktorja vojaške obveščevalne službe OVS, pa je to osebno preprečil predsednik vlade Miro Cerar.
  Spomnimo. Uroša Rotnika preganjata tožilstvo in finančna uprava. Tožilci mu – med drugim – očitajo skoraj 300-milijonsko oškodovanje TEŠ in pranje denarja, dacarji pa štiri milijone evrov nepojasnjenega premoženja. Na tem portalu smo sicer že januarja lani objavili tezo, da Uroš Rotnik ne bo nikoli šel v zapor, ker preprosto preveč ve …

  (Napoved. Sedela bosta samo Šrot in Bavčar, Uroš Rotnik očitno preveč ve)

Comments are closed.