Kavarna Hayek: Resnica o Makedoniji

57

Dan boja proti okupatorju, 27. aprila 2017, ki v Sloveniji buri duhove zaradi svoje izmišljenosti in neresničnosti, je v Makedoniji postal resničen Dan boja proti okupatorju. Kuhalo se je dolgo, skoraj tri leta, odkar so socialdemokrati (SDSM) začeli z nezakonito pridobljenimi posnetki telefonskih razgovorov, še vedno ne docela razjasnjenega izvora in verodostojnosti, rušiti legitimno makedonsko oblast. Desno oblast, sestavljeno iz ministrov strank makedonske VMRO-DPMNE in albanske DUI. Da bi lahko resnično razumeli genezo sedanjih dogodkov v makedonskem Sobranju, moramo pogledati še dlje v preteklost.

Od makedonske osamosvojitve naprej so makedonski Albanci sodelovali pri sestavi vlad, imeli pravice do uporabe svojega jezika, kulture, zastopanosti v lokalnih institucijah. Makedonija je za demokratske zahodne države, ki so merile vsak korak novonastalih demokracij, veljala za zgleden primer ravnanja z manjšinami, multikulturni raj, »oazo miru na Balkanu«. Med večinskim makedonskim narodom in manjšino Albancev (pa tudi Romov, Srbov, Vlahov in Turkov) ni bilo večjih trenj in konfliktov. Vse do leta 2001, ko se je resnični oboroženi konflikt med Srbi in Albanci na Kosovu prelil v Makedonijo, kjer so se ustanovile vzporedne paravojaške teroristične formacije UČK in začele napadati državo, in ko je Zahod (natančneje Clintonova administracija in podrejena EU) te albanske teroriste priznal za »borce za svobodo« in ob koncu spopadov državi Makedoniji vsilil Ohridski sporazum, s katerim so vse manjšine v Makedoniji, ki jih je nad 20 odstotkov prebivalstva, dobile široke pravice uporabe jezika, odstotkovno zastopanost v lokalnih, regionalnih in državnih institucijah, in posebna pooblastila. Seveda so te pravice pravzaprav pripadle samo Albancem, ki naj bi jih bilo po njihovem celo 25 odstotkov in so kot manjšina dobili največ pravic v Evropi, neprimerljivo s pravicami kateregakoli manjšinskega naroda daleč naokrog. Pri sestavi vsake vlade je veljalo nenapisano pravilo, da vlado sestavita zmagovalni stranki makedonskega in albanskega bloka. Vse do lanskega decembra, ko sta na predčasnih volitvah zmagala VMRO-DPMNE na makedonski in DUI na albanski strani.

Makedonijo je zadnjih osem let vodil dvojec VMRO-DPMNE in DUI. Mirno, brez posebnosti, v soglasju in sozvočju, preko čeri svetovne ekonomske krize, s pravzaprav nenavadno visokimi ekonomskimi parametri in rastjo, z veliko tujih investicij, dvigom BDP, padcem stopnje nezaposlenosti. Samo zaradi umetno ustvarjenega spora okrog imena in veta sosednje Grčije je Makedonija ostajala pred zaprtimi vrati Nata in EU, ki je vsako leto pisala priporočila za sprejem, a pogojevala z novimi in novimi izmišljotinami, zakaj še ne sme pristopiti k pogajanjem, zakaj še ne more postati članica. Vsaj tako smo mislili. V ozadju je namreč deloval George Soros, ki je v Makedoniji ustvaril čvrsto mrežo za rušenje držav, sistemov, ne nazadnje EU. V Makedoniji aktivna Odprta družba, ki jo je leta vodil Vladimir Milčin, agent makedonske Udbe, ovaduh bivšega sistema, je ustvarila in z denarjem pojila preko 85 nevladnih organizacij z znano agendo – multikulturnost, pravice LGBT, pravice manjšin. Nevladne organizacije, posameznike, stranke in medije sta Soros in njegova Odprta družba oskrbovala z denarjem. V trenutku, ko je makedonska država neprodušno zaprla svojo južno mejo za »begunce«, »migrante« in islamske osvojevalce evropskega kontinenta, ko je makedonska država kot nečlanica EU ubranila schengensko in hkrati evropsko mejo, so Sorosove organizacije aktivirale svoje plačance, da začno rušiti legitimno oblast. Ti so najprej podprli socialdemokratskega vodjo Zorana Zaeva pri objavljanju nezakonito pridobljenih, morda celo montiranih posnetkov telefonskih razgovorov vladajočih politikov, novinarjev, znanih osebnosti; vse z namenom, da pri volivcih ustvarijo nezadovoljstvo, revolt in prevzamejo oblast. Ko to ni imelo želenega učinka, je makedonska javnost precej skeptično gledala na vse dogajanje in ni verjela v poštene namere Zaeva (aboliciranega gospodarskega kriminalca, obsojenega zaradi korupcije in sprejemanje podkupnin kot župana Strumice), je Soros aktiviral plačane demonstrante, da se gredo tako imenovano pisano revolucijo – da s svojimi protesti, ko so po Skopju z barvo polivali spomenike in stavbe, uničevali državno premoženje – spodbudijo tudi »navadne« državljane, da se jim pridružijo pri protestih in tako, v določenem času, zahtevajo predčasne volitve, da bi socialdemokrati nato zmagali in, seveda, odprli mejo z Grčijo, da bi se lahko islamska invazija nemoteno nadaljevala. Medtem so poslanci SDSM, neposredne naslednice KP Makedonije, bojkotirali delo parlamenta in se leto in pol sploh ne udeleževali sej (a seveda pobirali plačo), zavračali ponudbe vladajočih, da pomerijo svoje sile na predčasnih volitvah.

Sorosove lutke, socialdemokrati, EU-birokrati in aktivni veleposlaniki so bili prepričani, da bodo Makedonci (po vsej propagandi po skoraj treh letih) na decembrskih predčasnih volitvah volili levo opcijo in bo agenda uresničena. Pa ni bilo tako. Na volitvah je, čeprav samo z dvema poslancema več, zmagala spet, že desetič po vrsti, VMRO-DPMNE. Socialdemokrati so bili sicer drugi, vendar zanje niso glasovali Makedonci, pač pa Albanci (seveda na račun »svojih« albanskih strank), ki so zaradi tega osvojili deset poslanskih mest manj. Predsednik Ivanov je mandat podelil predsedniku VMRO–DPMNE Gruevskemu, vendar ta ni bil uspešen pri pogovorih za koalicijo s svojo dosedanjo partnerko stranko DUI. DUI je namreč, tako je postalo jasno takoj po volitvah, že začela paktirati s socialdemokrati, ki so albanskim strankam obljubili do zdaj nekaj nepredstavljivega – državotvornost. Državotvornost, ki vodi v federalizacijo države. Te obljube so Albanci na sestanku pri premierju sosednje države Albanije Ediju Rami prelili na papir in jih imenovali Tiranska platforma. Sumljivo podobna vsem načrtom Prizrenske lige – Velike Albanije. Albanci naj bi po sestavi nove vlade, ki bi jo vodil Zoran Zaev, korenito posegli v osnove makedonske države. Republika Makedonija naj bi postala »država Makedoncev in Albancev«, albanski jezik uradni jezik na vsem ozemlju Republike Makedonije (sedaj je službeni jezik tam, kjer je Albancev več kot 20 odstotkov), nova vlada bi zamenjala vse državne simbole, zastavo, grb in himno, da bi bili »boj v soglasju z dvonacionalnim karakterjem«. In na koncu – nova vlada bi takoj začela pogovore s sosednjo Grčijo za spremembo imena. Kakšno bi bilo novo ime, prepuščam domišljiji bralca.

Zoran Zaev in njegovi socialdemokrati so vse to pripravljeni zamenjati za oblast. Vse to so zamenjali za albanske glasove. Albanci so, prvič v zgodovini moderne Makedonije, oddali nekaj deset tisoč glasov za makedonsko stranko. Torej so vedeli, kaj jim je Zaev obljubil. Makedonci, ki so decembra glasovali za Zaeva, niso vedeli za njegove obljube. Ko so izvedeli zanje, so se Makedonci, ki so glasovali za Zaeva, Makedonci, ki so glasovali za VMRO-DPMNE, in Makedonci, ki sploh niso glasovali, začeli spontano zbirati za ohranitev lastne države in proti razdelitvi države, za katero so se borili stoletja. Kajti ne smemo se slepiti, da je podelitev večjih pravic in državotvornost albanskega naroda v Makedoniji samo prvi korak do federalizacije in odcepitve oziroma pripojitve k ostalima dvema albanskima državama (Albaniji in Kosovu), kar pomeni uresničitev načrta Velike Albanije.

Spontano zbiranje, poimenovano Četrti Ilinden, s parolo Za skupno Makedonijo, je na ulicah Skopja, Bitole, Ohrida, Prilepa, Strumice in Kičeva (na ulicah večinoma makedonskih mest) vztrajalo 60 dni. Čeprav se je na začetku zdelo, da je to gibanje nastalo predvsem v podporo VMRO, je na ulice privabilo mlade in stare, častilce NOB, ASNOM-a in častilce zgodovinske VMRO, umetnike, intelektualce, delavce, može in žene. Makedonce, Bošnjake, Turke, Rome, Srbe. V bran Makedoniji. V bran državi Makedoniji taki, kot je sedaj. Šestdeset dni so mirno protestirali s transparenti in pesmijo, v povorki tisočih, desettisočih, skupaj dvesto tisoč jih je bilo. Vsak dan, od ponedeljka do petka, točno ob petih popoldne. In šestdesetega dne, 27. aprila 2017, ob petih popoldne, ko je bila pred parlamentom zbrana množica protestnikov, je albanski poslanec na govornici makedonskega parlamenta zapel himno države Republike Albanije. In poslanci SDSM ter poslanci albanskih strank so, z zajetno podporo tujih veleposlanikov in predstavnikov »mednarodne skupnosti« (predvsem iz levičarskih držav, tudi iz Slovenije) po koncu seje parlamenta, mimo pravilnika in zakonov, izbrali novega predsednika parlamenta, bivšega komandanta teroristične vojaške organizacije UČK Talata Džaferija. 16 let pred tem je UČK pod vodstvom istega Džaferija masakriralo osem Makedoncev, policistov in vojakov v službi Republike Makedonije. Očitna provokacija, albanska himna, intonirana v makedonskem parlamentu in izbor bivšega terorista za predsednika makedonskega parlamenta, je pri mirnih protestnikih izbilo sodu dno. Množica je spontano in nenadzorovano vstopila v parlament, da bi zavzela institucijo v svoji lasti in se soočila s svojimi krvniki, s svojimi izdajalci, z ljudmi, ki so prodali svoj narod za peščico zlatnikov, za oblast, za interese tistih, ki so jih leta in leta plačevali.

Je nasilje utemeljeno in se ga da oprostiti? Vsekakor ne. A je razumljivo. Gnev, jeza, nemoč, ki so se v Makedoncih nabirala najmanj zadnja tri leta, so se prelili v spontane proteste in izbruhnili ob dogajanju v narodnem parlamentu. Na to so računali. Samo tako so lahko prikrili nelegalno, izven pravil, ustave in zakonov, ustoličenje predsednika parlamenta, na ta način so poskusili prikriti svoje izdajalstvo.

Vendar se narod, makedonski narod ne da. Sledil je nov miroljuben shod, tokrat pred pisarno predstavnika EU. Kajti prav ta EU, v imenu katere sta Federica Mogherini in Johannes Hahn čestitala in legitimizirala izbor Talata Džaferija, nosi del krivde za nastale razmere. Prav tako so krivi tudi veleposlaniki tujih držav v Makedoniji, ki so se, vsem na očeh in brez sramu, mešali v notranje zadeve suverene države, v kateri so akreditirani. Ko so zahtevali, da se izbere vlada po njihovem okusu. Ko so na dan volitev obiskali državno volilno komisijo. Ko so zahtevali dialog, a se niso hoteli srečati s predstavniki naroda, ki je na ulici dva meseca sporočal, da Tiranske platforme ne bo sprejel.

Zavedati se moramo, da so med nami ljudje, ki so pripravljeni prodati svoj narod in svojo težko zasluženo državo za pest drobtinic z bogataševe (Sorosove ) mize. A vsak narod ima mejo tolerance in kaj hitro lahko pride do točke, ko vzame svoje zadeve v svoje roke. 27. april 2017 je bil tako v Makedoniji pravi Dan boja proti okupatorju.

Protesti v Makedoniji ne bodo prenehali. Makedonci ne bodo dopustili, da jim domači izdajalci in tuji vazali bogataša s perverznim načrtom o uničenju Evrope vzamejo njihovo državo. Umiritev strasti je mogoča samo tako, da državljani Republike Makedonije ponovno izrazijo svojo podporo za ali proti Tiranski platformi. »Da se prebroime«, pravijo Makedonci, »kolku sme, tolku sme, tokmu sme«. Prevod:  »Da se preštejemo; kolikor nas je, toliko nas je, dovolj nas je«.

Vir: Kavarna Hayek

57 KOMENTARJI

 1. Soros je dal izvolit papeža, Soros upravlja s funkcionarji EUja, dal bo izvolit Macrona, napol že upravlja z Makedonijo. Itd., itd.

  Kam smo prišli leta 2017, da se o takih stvareh in na ta način razpravlja? Zakaj se ni tako razpravljalo 2007 ali 1997 ali 1987 ali 1977? Zakaj se danes in ne kdaj prej tako zlahka pada na tak iracionalen diskurs? Se je new-age dokončno preselil iz duhovnosti, preko kulture, dietetike in zdravilstva še v politiko?

  VMRO je dolgo vodil Makedonijo; ampak vseeno ni jasno, odkod predstava, zakaj bi jo moral vedno vodit. V parlamentarni demokraciji bo pač enkrat, prej ali slej, izgubil oblast. Kar ne pomeni, da se nekoč morda ne bo mogel na oblast vrniti. Ne bo konec Makedonije, če VMRO-ja en mandat ne bo na oblasti.

  V parlamentarni demokraciji dobi oblast tisti, ki je sposoben oblikovati parlamentarno večino. Kdor parlamentarno večino ima in očitno jo tokrat v Makedoniji ima opozicija, ima pravico pričakovat mandat za sestavo vlade. To je poštevanka demokracije. Ki jo bo VMRO in njen predsednik države prej ali slej moral upoštevat. In končno tudi avtor Kavarne Hayek.

  Seveda je makedonska ustava zavezujoča za novo verjetno politično večino. Če ta ne dovoljuje albanščine kot uradnega jezika, enakovrednega makedonskemu, te opcije pač ne bo. Vsekakor tudi ne oblikovanja kakšne albanske ( semi)državne tvorbe znotraj makedonske države. VMRO ostaja v parlamentu dovolj močna, da lahko vsak poizkus pretiranih pro-albanskih ustavnih sprememb v kali prepreči.

  Zakaj potem ves ta cirkus in dramatiziranje in haluciniranje Sorosa? Fantje se težko poslavljajo z oblasti, posebej če imajo veliko masla na glavi in se imajo za bati pravosodja – to je najverjetnejša razlaga.

  • Naivnost ne pozna meja.

   Da Soros, ki spada v krog Obame, Clintonovih in velekapitalskih elit, povsod po svetu povzroča težave, lahko vidi vsak, ki ima oči, ki vidijo. Seveda pri tem ni sam.

   Vse se dogaja z vnaprej določenim namenom. Kdo bi kar tako stran metal denar? Pri tem vneto sodelujejo tudi njihovi evropski hlapčki, ki niso zmožni samostojne politike.

   V Makedoniji gre za očitno prevaro volivcev. To, kar se sedaj dogaja s strani makedonskih ex komunistov in Albancev, ni bilo na sporedu volilnih soočenj. Gre za poizkus radikalne spremembe države. V takšnih okoliščinah so nove volitve, kjer naj se ljudje odločijo o teh potezah, edino demokratično dejanje.

 2. Zato ker takrat stvari (leta 2007 itd) še niso šle tako daleč, da bi bile tako prepoznavne kot so danes.
  Sklepam sicer na osnovi domačih razmer.
  Glede Sorosevih financiranj nvo izpostav po svetu in javnega mnenja o njegovi javni podobi, nekaj ne štima.
  Kot kaže, imajo oblasti v posameznih državah v posesti tudi nadzor nad civilno družbo in da so ga le-te preko Sorosevih izpostav samo še bolj utrdile. Cilji teh pa daleč niso v skladu z resnično voljo državljanov teh držav.

 3. Nekaj pojasnil, kjer avtor zavaja:

  Prisluškovani pogovori niso montirani. Bili so narejeni na upravi za javno varnost, 5. uprava, ki jo vodil bratranec Gruevskega. Ko je posebno javno tožilstvo dobilo sodni nalog, je izvedenec Ericsson iz sistema dobil loge, telefonske številke se ujemajo z “bombami”, pogovori so bili posneti tam, sodnih nalogov za to na sodišču ni. SJO to vodi kot primer Target.
  Kdo je dal te prisluhe Zaevu ni jasno, jasno pa je kje so nastali. V makedonski policiji / sovi
  http://novatv.mk/sjo-target-na-prislushuvane-bile-najmalku-5-827-telefonski-broevi/
  http://novatv.mk/nikola-gruevski-ne-bil-target-na-prislushuvane/
  Domneva je, da so tako nadzorovali tudi lastne ljudi, ne samo opozicije

  Pisana revolucija je vsaj delno spontana, nastala pa je ko je za te bombe predsednik objavil “abolicijo”. Poleg ogorčenih ljudi, da brani kriminalce, je zadeva sporna tudi iz vidika ustave. Pomilostitev (abolicija) ne izbriše obsodbe, to je predsednikova milost, da že obsojeni ne odsedi kazni v celoti. Pred obsodbo, da se izbriše sama kaznivost, je amnestija, ta je v pristojnosti parlamenta, ne predsednika. Po protestih in pritiskih iz tujine se je predsednik premislil, ampak vmro nabija, da bi “abolicirani kriminalec zaev” moral zahtevati, da predsednik to podeljeno “milost” prekliče

  Tudi ti vmro protesti niso ravno spontani, začnejo se en dan po intervjuju Gruevskega za Kanal5, da bo moral narod braniti državo. Vodita jih bivši študentski funkcionar, iz družine javnih uslužbencev, precej dobre plače (govori se o 1500 evrih v državi s povprečno plačo 350 evrov) in z govori raznih direktorjev kulturnih ustanov, plačanih iz proračuna.
  Bagri so od Transmet, katerega direktorja iščejo z mednarodno tiralico zaradi ponarejanja dokumentacije v 20 miljonov vrednem javnega naročila za državno energetiko. Ta direktor je tudi lastnik butične provladne tv, tv nova. Gre za proteste privilegiranega javnega sektorja, kulturnikov, ki zdaj dolžni protestirati za stranko, ki jim dala službo.

  Nekatere izmed napadalcev si lahko ogledate na:
  http://www.libertas.mk/foto-nasilnikot-koj-go-napadna-zaev/
  http://www.libertas.mk/identifikuvan-nasilnikot-koj-ja-napadna-shekerinska/
  http://www.almakos.com/zbulohet-miqesia-e-gruevskit-personin-qe-pergjaku-parlamentin-foto

  Po analizi posnetkov kamer včeraj zvečer izdan nalog za pripor 15 organizatorjev
  http://novatv.mk/ojo-izdade-naredba-za-priveduvane-15-uchesnitsi-vo-nasilstvata/

  Koliko resnice še želite?

  • Lahko, da je tudi prejšnja oblast kompromitirana. Toda to ne daje novi oblasti pravico, da radikalno spremeni ustroj države brez volje volivcev.

   Mnogi so se protestom pridružili povsem spontano. Ti so proti nameravani spremembi in se z njo čutijo ogrožene.

   • Seveda.
    Žalostno je gledati ljudi, ki iskreno verjamejo, da branijo državo, ker jim tako lažejo na TV.
    Da je strah prazen, je dobro pojasnil že IF, ampak še enkrat. 69 poslancev od 120 ni dve tretjini za spremembo ustave, ustavno sodišče je zelo na strani vmro, predsednik je vmro.

    • Že že, toda kepo snega so začeli valiti. Kakšna bo na koncu sedaj ni gotovo.

     Strah je pogosto iracionalen, čeprav se včasih pokaže, da je bil upravičen.

 4. Ah, Brščič, Brščič. Na slabše mu gre. Zdaj bolj dojemam komuniste in njihov uspeh. Seveda, komunisti so svoje besede podprli z revolverjem, Brščič do tega ne bo prišel, a perverznost diskutiranja pa jim je skupna. Nič ne pomaga, da je na desnici, provokacija je provokacija, insinuacije so insinuacije. Soroš vladar sveta! 🙂

 5. Oblast kvari, absolutna oblast kvari absolutno. V parlamentarni demokraciji nihče ni nenadomestljiv. Skratka, za politično higieno Makedonije bo samo dobro, če se VMRO znajde vsaj za en mandat v opoziciji.

  Tudi na Hrvaškem recimo, pa sem sam ponavadi imel precej simpatij za desnosredinski HDZ ( kot alternativo ex-komunistom), je težko ne strinjati se, da je to stranko vsaj sem in tja v korist nacije vredno spravit stran od korita. Drugače se zgodi preplet tajkunskega kapitala in politike, neobvladljiv razrast korupcije in klientelizma. Ki škodi blaginji prebivalstva in perspektivi ekonomije. Pa je Hrvaška precej bolj urejena in zahodu podobna država od Makedonije.

  Vsekakor želim Makedoncem, da jih Albanci ne preplavijo. Kot se je zgodilo skozi stoletja Srbom na Kosovu. Dovolj je varovalk, da se to ne zgodi tudi v primeru enega mandata socialdemokratske vlade. Tudi ne bo škodil en mandat oblasti, ki bo malo manj mahnjena na megalomansko postavljanje historicističnega kiča in nebroj kipov dvomljive vrednosti v prestolnici.

 6. Povod za sedanje dogodke je zapora balkanske poti za tisoče migrantov iz Grčije. Sorošove nevladne organizacije s pretvezo humanitarnosti prevažajo mlade moške črnce čez Sredozemlje in obnovljena balkanska pot bi pospešila njihovo agendo destabilizacije Evrope z novimi stotisoči muslimanskih migrantov. Načrti pretežno muslimanske Velike Albanije lepo sovpadajo s to agendo, načrti svetovne in evropske levice pa tudi. Zato je kar lahko verjeti, da so nekateri evrokrati in Obamovi demokrati,ki so podpirali makedonsko levico, del problema. Njihov kratkoročni cilj je postaviti na oblast levico in ponovno odpreti balkansko pot.

  • Več ciljev je v igri. Vaša razlaga morda drži glede Soros in nekaterih (zahodnih) nevladnih organizacij, makedonski levičarji imajo bolj realne eksistenčne probleme, kot “refugees welcome”.
   Rusija izkoristi vsako priložnost, da nasprotje zahodu, vsak kaos je dobrodošel.
   Srbija igra na igro, da Vučič prinaša stabilnost pred “makedonskim scenarijem”, bolje tiran, kot Soros.
   Uradna EU in ZDA diplomacija želi, da bi spoštovali pravo in ustavo. Ne more stranka z 51 glasovi od 120 razsuti cele države, ker trmoglavi, da “relativni zmagovalec volitev” in “večina med makedonskim narodom” (apartheid?) mora sestaviti vlado, sicer bo “narod s pestmi in orožjem dosegel svoje”.

  • Mislim, da se zelo pretirava glede moči in vloge Sorosa. Domneva, da je v ozadju podpore levi opoziciji volja, da se znova odpre balkanska migrantska pot, mi deluje povsem lovsko oz. vesoljsko. V Evropi ni praktično nikomur do odprtja poti za nekontroliran prehod milijonov in s tem ustvarjanja kaosa in socialnih problemov neobvladljivih razsežnosti. Posebej bi bilo nerazumljivo, zakaj bi si tega želeli makedonski social-demokrati. Sicer pa bomo videli …

   • Vedno je navzočih več akterjev in vplivov. Soros je eden izmed njih.

    Je pa Soros precej vpliven. Treba je vedeti, da on ni sam in da so njegove akcije usklajene zlasti s tistimi, ki so močnejši od njega in se javno ne izpostavljajo. Ti so za zaveso in ti prek njega, Obame, Clintonov in podobnih poizkušajo uveljaviti svoje interese. Njihova prednost je, da imajo na voljo tako rekoč neomejena finančna sredstva.

  • mihafreenode: “Napad na ustavno ureditev države je resen zločin.”
   ===========================

   Izvolitev predsednika parlamenta, mimo dnevnega reda seje, celo po koncu seje, torej mimo parlamentarnega postopka pa je res napad na ustavno ureditev, zločin, državni udar.
   Podpora socialistov pri tem pa je veleizdaja!
   Petje albanske himne v makedonskem parlamentu pa je nezaslišana provokacija.

  • Verjamem, da gredo socialistom na živce makedonske zastave. 🙂

   … njim so bolj všeč mavrične.

 7. Kršitev poslovnika je manjši prekršek, ne državni udar.
  Večina poslancev sama izvoli predsednika parlamenta, za to ne rabi dovoljenja nikogar, parlament je suveren predstavnik ljudstva.
  Kršitev poslovnika je tudi, da je konstitutivno sejo vodil bivši predsednik, ta jo po poslovniku samo skliče, voditi bi jo moral najstarejši poslanec v novem parlamentu, v tej sestavi je to član DUI, iz DUI je zdaj novoizvoljeni predsednik parlamenta, kot član druge največje stranke nove koalicije.
  Kršitev ustave je, če predsednik v roku 10 dni od tega, kar ga novi predsednik parlamenta obvesti o večini in kandidatu za mandatarja, temu ne dodali mandata (člen 90 ustave) To doslej ni bila praksa, ker zaradi volilnega sistema tokrat prvič v zgodovini države tako izenačeno, prej je vedno VMRO ali še prej SDSM imel že sam od sebe večino, albance so rabili samo za večino med predstavniki manjšin, po Ohridskem sporazumu, je ta potrebna za vse zakone iz kulture in izobraževanja.
  In teroristični napad na poslance, nosilce suverenosti države, je napad na državo. V tem sodelovati je izdaja države. Mar ne?

  • mihafreenode: “Kršitev poslovnika je manjši prekršek, ne državni udar.”
   ========================

   Procedura je mati demokracije.
   Če izvoliš predsednika parlamenta izven seje, ko seveda niti niso navzoči vsi poslanci, ker se je seja pač končala, je to isto kot bi izvolili predsednika na ulici, je to v bistvu državni udar.
   Verjamem pa, da je za socialiste to majhen prekršek, imamo pa zato v SLO čez 600 do sedaj evidentiranih morišč socialističnih klavcev.

  • mihafreenode: “…, ker zaradi volilnega sistema tokrat prvič v zgodovini države tako izenačeno, …”
   ===========================

   Ne izenačeno pač pa zmaga VMRO.
   Tudi tesna zmaga je zmaga, in ne “tako izenačeno”!

   • Seveda pa nove volitve ne bi pomenile tesne zmage pač pa kar občutno. Pred volitvami se še ni vedelo za dogovore socialistov z Albanci v povezavi z albanskim predsednikom, t.i. Tiranska platforma.
    Tisti, ki so na volitvah glasovali za socialiste niso vedeli za to, veliko teh ne bo dalo več glasu socialistom Zaeva.
    Tega se Zaev zaveda, zato taki poskusi priti na oblast.
    Glede na to, da volivci niso bili seznanjeni z načrti, paktom socialistov z Albanci, so potrebne nove volitve.

    V Makedoniji si v bistvu lahko ogledujemo bodočnost Slovenije. Socialisti v Sloveniji so skrajno skorumpirani in nesposobni voditi državo na demokratičnih principih, so v bistvu mafija na oblasti.
    Volivci jih bodo prej ali slej spregledali, kljub stalnim tvorjenjem novih obrazov in produciranju afer pred volitvami s katerimi črnijo opozicijo.
    Zato se bodo slovenski socialisti povezovali tudi z zagovorniki multikulti, nakazujejo se že ideje o tvorjenju manjšin: albanski, hrvaški, srbski, makedonski, bosanski, …
    V Makedoniji gledamo Slovenijo bodočnosti.

 8. Predčasne volitve se razpišejo, ko večina v parlamentu glasujejo za razpust parlamenta, ne ko opozicija, manjšina, to zahteva.
  V koalicijskih vladah se vladni program sestavi po volitvah, kot rezultat usklajevanj koalicijskih programov strank, ki sestavijo koalicijo.
  Po vaši interpretaciji nobena slovenska vlada od 1991 ne bi mogla biti sestavljena, ker so se vedno sklepali dogovori šele po volitvah.
  Druga janševa vlada je sploh bila ilegalna, saj bi jo moral sestaviti Zoran Jankovič in njegova Pozitivna Slovenija, kot zmagovalci volitev.

  • mihafreenode: “Predčasne volitve se razpišejo, ko večina v parlamentu glasujejo za razpust parlamenta, ne ko opozicija, manjšina, to zahteva.”
   =============================

   In kdo je opozicija v Makedoniji?

   Sicer pa ima Makedonija na voljo samo dve možnosti:

   Ali nove volitve ali pa državljanska vojna.

   • Še tretji scenarij, Srbija po umoru predsednika vlade, posebne policijske enote aretirajo vso mafijo, povezano z Miloševičem. Akcijo vodi profesionalni kader, ki je vseskozi to delal, ne glede na oblast.

    • Nisi odgovoril na vprašanje, čeprav si postavil trditev. Ponavljam vprašanje:

     Kdo je opozicija v Makedoniji?

     • Zelo dobro vprašanje.
      Obstaja večina v parlamentu (SDSM in albanci) in tehnična vlada, ki je imela mandat izvesti volitve decembra 2016 in ima pravico opravljati samo tekoče posle. Člani te prehodne vlade so tudi poslanci (VMRO in DUI) v novem parlamentu, prejemajo dve plači, čeprav sta funkciji nezdružljivi in obstaja predsednik iz vmro, ki si svojo ustavno funkcijo razlaga izredno kreativno.

     • mihafreenode: “Zelo dobro vprašanje.”
      =======================

      A zato ne odgovoriš na vprašanje, in nekaj motoviliš, čeprav si postavil trditev?

      Torej še enkrat:

      Kdo je opozicija v Makedoniji?

  • V koalicijskih vladah se vladni program ne sestavi po volitvah, temveč se ga le uskladi z medsebojnimi programi.

   Če tedaj nastane program, ki bistveno vpliva na prihodnost države in pred tem ni bil znan, gre za prevaro volivcev. Oblast s takšnim programom ni legitimna. Za kaj takega je potrebno ponovno glasovanje volivcev.

 9. Vmro, tudi če se tega še ne zaveda.
  Če bi v resnici želeli dobro svoji državi, bi opravljali vlogo opozicije, ne na vsak način blokirali konstituiranja parlamenta in izvolitve nove vlade. Da bi nadzorovali, da nova vlada skrbi za reforme za dobro države, po potrebi tudi nasprotovali morebitnim škodljivim odločitvam.
  Za

  • mihafreenode: “Vmro, tudi če se tega še ne zaveda.”
   ============================

   Popolnoma si neverodostojen:

   mihafreenode: “… Druga janševa vlada je sploh bila ilegalna, saj bi jo moral sestaviti Zoran Jankovič in njegova Pozitivna Slovenija, kot zmagovalci volitev.”
   =============================

   ZJ je zmagal na volitvah in ni bil sposoben sestaviti vlade, zato je predsednik države podelil mandat za sestavo JJ. In zato je za tebe vlada JJ bila ilegalna (kakšna bedasta nalepka).

   VMRO je zmagal na volitvah (kot Z. Janković) in ni bil sposoben sestaviti vlade, nasprotna stran ni dobila mandata od predsednika za sestavo vlade.
   In VMRO naj bi bil za tebe torej legalna opozicija????

   Pojdi se menit z Green Dragonsi.

   • Predsednik po členu 90 dolžan dodeliti mandat koaliciji. Najkasneje ko ga o tem obvesti novoizvoljeni predsednik parlamenta, v roku 10 dni.
    Člen o varstvu ustavne ureditve, ki ga ima on za izgovor, se nanaša na huligane in druge nasilneže, ne politike, ki jih predsednik ne mara. In pač za ustavno obtožbo predsednika je tudi zahtevana dvotretjinska večina, kot za spremembo ustave. Če želi še malo škoditi svoji državi, mu zaenkrat nihče nič ne more.

    • mihafreenode: “Predsednik po členu 90 dolžan dodeliti mandat koaliciji. ”
     =========================

     Kateri koaliciji?

     • SDSM, DUI, Aliansa, BESA. Mandatar Zoran Zaev.
      O tem ga pisno obvesti ravnokar izvoljeni predsednik parlamenta.
      Ni tu veliko debate.
      Tako so doslej ravnali vsi makedonski (in slovenski) predsedniki, tudi če jim ni bilo všeč. Ni tu veliko kreativnosti. Vsi smo kopirali nemško ustavo leta 1991/92

     • mihafreenode: “SDSM, DUI, Aliansa, BESA. Mandatar Zoran Zaev.”
      =========================

      Aha:

      Zoran Janković je zmagal na volitvah v SLO, prav tako kot VRMO v Makedoniji.
      Zoran Janković ni bil sposoben sestaviti vlade zato je dobil s strani predsednika priložnost za sestavo vlade Janez Janša:

      Torej:

      Za tebe je bila vlada Janeza Janše ilegalna, ker je na volitvah zmagal Zoran Janković, in je vlado sestavil Janez Janša.

      Torej, analogno, na drugi strani navijaš za ilegalno vlado Zaeva v Makedoniji, saj je tam zmagal na volitvah VRMO.

 10. To je bila samo ilustracija, kaj pomeni fraza “zmagati na volitvah”, na kar se sklicuje VMRO in zahteva po novih volitvah, da se preveri program koalicijske vlade.
  V Slovenji se še ni zgodilo, da predsednik ne bi dal mandata večini v parlamentu. Tudi v Makedoniji je to prvič.

  • mihafreenode: “To je bila samo ilustracija, …”
   ==========================

   … da za tebe pomeni, da je vsaka vlada, ki ni s strani socialistov, ilegalna.

   • Ni res. Vsaka vlada z večino v parlamentu je legalna.
    Vlada z večino izvoljena na svobodnih in poštenih volitvah je tudi legitimna.

    • mihafreenode: “Ni res. Vsaka vlada z večino v parlamentu je legalna.”
     ========================

     Prevračaš svoje besede, oziroma hinavčiš, oziroma se ne strinjaš s samim seboj (izberi poljubno):

     mihafreenode: “… Druga janševa vlada je sploh bila ilegalna, saj bi jo moral sestaviti Zoran Jankovič in njegova Pozitivna Slovenija, kot zmagovalci volitev.”

     • To je bil odgovor na
      mihafreenode: “…, ker zaradi volilnega sistema tokrat prvič v zgodovini države tako izenačeno, …”
      ===========================

      Ne izenačeno pač pa zmaga VMRO.
      Tudi tesna zmaga je zmaga, in ne “tako izenačeno”!

      VMRO tokrat “zmagal” samo “relativno”. Prvič imajo manj kot 61 poslancev. Hotel sem ponazoriti kaj to pomeni. Oprosti, če sem se slabo izrazil.
      Nimajo večina v parlamentu in vse druge stranke so se odločile za koalicijo.
      Torej so opozicija.
      Nihče jih po ustavi ni dolžan vzeti v koalicijo.
      Zdaj so 5 tednov se pogovarjali o vsem drugem, predvsem s samimi sabo, da bi blokirali izvolitev predsednika parlamenta.
      Večina se je zato odločila mimo poslovnika zahtevati in izvesti glasovanje.
      Izvolili so predsednika parlamenta.
      EU in ZDA so priznale izvolitev predsednika parlamenta.
      VMRO je znorel.
      Je zdaj dovolj jasno?

     • Ampak VMRO bi moral dobiti mandatarja? Ali česa ne razumem. Niso mogli sestaviti koalicije brez mandatarja.

     • mihafreenode: “… Oprosti, če sem se slabo izrazil.”
      ======================

      Čisto jasno si se izrazi, in sicer, da je bila vlada JJ ilegalna ker je na volitvah zmagal Z. Janković. Vse ostalo s tvoje strani je zgolj izmotavanje, ker ti je sedaj žal, da si vnesel v debato svoje jasno izraženo navijaštvo za socialiste, ki pa sploh niso dobili, za razliko od vlade Janše, mandata s strani predsednika države.

     • mihafreenode: “… Večina se je zato odločila mimo poslovnika zahtevati in izvesti glasovanje.
      Izvolili so predsednika parlamenta.
      EU in ZDA so priznale izvolitev predsednika parlamenta. VMRO je znorel.”
      =========================

      Vprašanje kdo je znorel. Očitno nekateri politiki EU, ki so priznali izvolitev mimo poslovnika.

      Nista EU niti ZDA potrdila te izvolitve ampak samo posamezni politiki!
      Sploh sedaj, to je že kar značilno, se izkorišča stanje, ko ameriška administracija še ni vzpostavljena do konca.

 11. Zdravko, z dosedanjim partnerjem, DUI, bi imeli točno 61 glasov, in Gruevski je trdil, da ima večino, Ivanov mu dal mandat, DUI ni rekla ne bev ne mev in se do zadnjega pogajala.
  Govori se, da šef DUI bil za koalicijo, vplivna županja Tetova in župan Gostivarja sta bila proti. Na zaprti seji so razpravljali vseh 20 dni in na koncu rekli, da ne gredo v koalicijo, ko cela VMRO že bila zbrana na zabavi.

  • Uh, potem pa razumem. Težka situacija. Če ne bi šlo za Albance, prvokacijo s himno v parlamentu, bi se še dalo kaj rešit. Tako pa zna bit še hudo. Albanske himne pa res ne privoščim Makedoncem v parlamentu.

   • Ne samo to, socialisti (Zaev) se se na skrivaj dogovarjali z Albanskimi strankami in celo s predsednikom Albanije za ugodnosti po volitvah če zmagajo socialisti. Zato so nekateri Albanci podprli socialiste namesto, kot je običajno, svoje albanske stranke. Gre za predvolilno zaroto, ki volivcem ni bila znana pred volitvami. Petje albanske himne v makedonskem parlamentu je samo tipična balkanska provokacija, ko so se zarotniki že počutili kot zmagovalce, pa se niso mogli zadržati.

  • Ampak Ivanov je stari predsednik parlamenta. A mu ne bi moral mandat dati novi predsednik, kot relativnemu zmagovalcu?!

  • Ivanov je predsednik države.
   Predsednik države, da mandat večini v parlamentu. Lahko se neformalno zmenijo, kdo ima večino, strogo formalno ga o tem obvesti predsednik parlamenta, ki ga res večina ravno izvoli.
   Predsednik (kot britanska kraljica) reče, da je to “njegov” predlog za predsednika vlade. Ceremonija.

 12. Sploh pa se problemi EU iz dneva v dan bolj kopičijo, kar ni čudno ob tej uspavani s strani davkoplačevalcev močno preplačani kleptokratski bruseljski birokraciji.

  Neuspelo prerazporejanje 160.000 migrantov po državah
  Razpadli Šengen
  Upor srednje evropskih držav na vsiljevanje migrantskih kvot
  Brexit
  Migracije
  Makedonija
  Odkrito podpiranje, mafijskega trgovanja z migranti preko Italije s strani EU administracije.
  EU poslanci na plačilnem spisku Soroša (več kot 170 njih), med njimi tudi Fajonova

 13. Dosedanji predsednik makedonskega parlamenta, sobranja, Trajko Veljanoski je v pogovoru za makedonsko tiskovno agencijo Mia v soboto dejal, da je bil poskus izvolitve Albanca Talata Xhaferija načrtovan scenarij, s katerim naj bi vzpodbudili incident v parlamentu.

  Tako je!

  • Ivanov pravi, da ne more dati mandata zaradi “platforme iz tuje države”. In se morajo najprej odpovedati in pokesati.
   Kot uradna vmro propaganda.
   Realno je ta “platforma” predvsem bil način, da se BESA, kot nova stranka albancev, ki je DUI v kampanji ostro napadala, sploh lahko “spravila” z DUI. Podpisana je v Tirani, ker BESA ignorirala vsa vabila DUI v Makedoniji. Ni mogla ignorirati avtoritete albanskega predsednika. Dogovorili so se o minimalnih skupnih točkah, torej albanski jezik in EU/NATO, ker so se strinjali bolj ali manj samo o tem.
   Uradna vmro propaganda to od propada pogajanj z DUI predstavlja kot grožnjo državi, čeprav je bila podpisana nekaj dni pred začetkom pogajanj med VMRO in DUI in so jo takrat komaj opazili.
   Zdaj upokojenci iz vmro ba ulicah in v parlamentu “rešujejo državo” pred albanci. Velik strah.

 14. Dejstvo je, da bo VMRO prej ali slej morala pristati na pravila parlamentarne demokracije. Alternativa bi pomenila njen državni udar in diktaturo. Bila je skrajno tesen relativni zmagovalec parlamentarnih volitev. Parlamentarne večine pa njen dosedanji mandatar tokrat ni zmogel sestavit. Posledice so sicer samoumevne, ampak za VMRO in njihove podpornike očitno ne.

  Pravilo v takem primeru pač je, da predsednik države pooblasti voditelja druge na volitvah najmočnejše stranke, v tem primeru socialdemokratov, da mu predstavi možnost, če je parlamentarno večino zmožen oblikovati on in če da, potem je predsednikova dolžnost, da mu podeli mandatarstvo.

  Socialdemokrati to parlamentarno večino v tem trenutku očitno imajo. Če bi šlo za samega živega hudiča imajo vendarle po pravilih parlamenatrne demokracije trenutno pravico sestavljati svojo vlado.

  Ta vlada bo na oblasti, dokler bo imela za sabo parlamentarno večino. Obstajajo sicer tudi manjšinjske vlade, ampak tudi te morajo vsaj v bistvenih vprašanjih in zakonodajnih postopkih biti sposobne poiskati nadpolovično parlamentarno podporo.

  Tu ni kaj diskutirat. Stališča EU po teh volitvah so pravzaprav samoumevna; ni važno ali gre za levico ali desnico. Ni naloga EU, da brani levico ali desnico ( sploh nima pravice takega poseganja), ampak da krepi demokratične procese v državi kandidatki.

  Ne vem, zakaj je to sploh treba razlagat. To je abeceda parlamentarne demokracije. Ampak očitno tudi na tem forumu ni jasna. In v parlamentarnih demokracijah so volitve vsaj vsaka 4 leta. Nekateri tu pišete, kot da bi šlo za zadnje volitve v Makedoniji in da bo zdaj oblast večna.

  Zaenkrat ni nobenih razlogov za nove predčasne volitve. Rikijevi komentarji so pristranski in demokratično gledano neumestni. Če Zaev ne bi bil zmožen sestaviti vlade, ki bo dobila parlamentarno večino, verjetno ( razen če se najde drug mandatar z večino) res nastopi trenutek za nove predčasne volitve.

  • Ja, toda demokracijo je možno tudi malikovat. Predsednik, če bi bil Pahor, bi bil gotovo dolžan dati mandatarstvo tako kot praviš. Tu je predsednik Ivanov zagrabil višje. Morda utegne končati z ustavno obtožbo.
   Razumsko gledano pa mu priznavam, da mu Tiranska platforma ni všeč. Tudi meni ne bi bila všeč kakšna tržaška platforma, recimo.
   Če to pomeni kršitev nekih pravil paarlamentarne demokracije, bi jaz to tudi spregledal. Parlamentarna demokracija ni nič tako specialnega, spet. To je pravni izum, ki mu lahko zmanjka sape. To je kar pogosto s pravnimi izumi, ki jim dostikrat zmanjka zdave pameti.

  • IF: “Dejstvo je, da bo VMRO prej ali slej morala pristati na pravila parlamentarne demokracije.”
   ==================

   To ni dejstvo. Dejstvo je nekaj kar je že izvršeno, nekaj vezano na preteklost, to je kvečjemu tvoje mnenje.
   Kot drugo, VRMO ni tisti, ki bi moral na kaj pristati, o tem kaj bo sedaj odloča predsednik in ne VRMO, npr. lahko razpiše nove volitve. Kot tretje, protestirajo ljudje t.i. civilna družba in ne VRMO, vsaj uradno ne. Kako je že ilo pred kratkim v Sloveniji za časa (enoletne) vlade JJ? Takrat se ni govorilo, da protestira npr. stranka SD ampak se je govorilo o vstajnikih, t.i. civilni družbi. Kaj ko bi vsaj malo uporabljali enake kriterije?

   IF: “Zaenkrat ni nobenih razlogov za nove predčasne volitve.”
   =======================

   O tem bo lahko odločal predsednik MK, ne ti.
   Kaj meniš koliko glasov bi dobili socialisti na morebitnih ponovnih volitvah, sedaj po t.i. tiranski platformi?

   IF: “Rikijevi komentarji so pristranski in demokratično gledano neumestni.”
   =====================

   Enako lahko rečem za tebe.

 15. Makedonski primer izničevanja makedonskega naroda je poučen za vse, tudi za Slovenijo. Bodimo na preži.

  V primeru zadržanja begunskega vala, je Makedonija pokazala svojo moč Aleksandrovega duha! Makedonija, ne daj se pogubiti!

 16. Te dni je v Brussels dopotoval Soros. Za zaprtimi vrati se je sestal z Jean-Claude Junckerjem. Sestal se bo tudi z drugimi vodilnimi funkcionarji EU. Temo razgovorov niso objavili in sestanku niso dali večje publicitete.

  Menda se posvetujejo, kako “demokratično” zrušiti Orbana. Tako delujejo elite, ki hočejo imeti svet po svoji meri.

Comments are closed.