Kavarna Hayek: Prevara s centralnimi bankami ali ustvarjanje denarja iz nič

7

Na Williama Patersona ste do zdaj najbrž naleteli le v križankah. Opis je običajno naslednji: znan škotski bankir in veletrgovec iz 17. stoletja (sir William). Manj pa vam je znano, da je bil Paterson začetnik največje prevare v zgodovini človeštva – ustvarjanju denarja iz nič. Leta 1694 je bil namreč sustanovitelj zasebne Bank of England, ki velja za drugo najstarejšo centralno banko na svetu (za švedsko Sveriges Riksbank). Njemu pripisujejo izjavo (uradni zgodovinarji je sicer niso potrdili), češ da tej banki pripadajo vse obresti na denar, ki ga ustvarja iz nič (out of nothing). Angleška centralna banka je nastala potem, ko je prišlo do spora med nizozemskimi bankirji in angleško dinastijo Stuart. Nizozemci so pritegnili še druge evropske kolege in financirali Viljema Oranskega III. (Willem III. van Oranje), ki je napadel Anglijo, s prestola vrgel Stuarte in postal Kralj William III. Ker na otoku ni bilo denarja in se je zapletel v vojno s Francijo, je sprejel »pomoč« prijateljev bankirjev (med njimi je bil tudi Paterson), v zameno pa so zahtevali »majhno« protiuslugo – ustanovili bi zasebno banko, ki bi dobila status centralne banke. Vložili bi 1,4 milijonov funtov v zlatu (imena vseh pravih soustanoviteljev so še danes skrivnost), tiskali denar, kolikor bi ga bilo potrebno, in ga posojali državi. Delali bi tisto, kar sicer počno sodobne centralne banke. Posledica tega je, da je danes (po nekaterih ocenah) v globalnih finančnih tokovih kroži prek 90 odstotkov špekulativnega denarja, ki nima ustreznega kritja. In da bi tako tudi ostalo, si finančna elita ob pomoči politikov prizadeva za ustanovitev svetovne vlade.

Tak uvod zato, ker sem zadnjič v tekstu Vzpon zla obljubil, da sem bom lotil tem o nekaterih bančnih in finančnih stvareh, ki se ljudem zdijo samoumevne, a v resnici prinašajo (realno) bogastvo samo eliti. Vzrok in posledice je globalna elita že tako zamešala, da nihče več ne ve, kaj je bilo prej – kura ali jajce. Šele poznavanje nekaterih elementarnih zadev, ki so običajnim ljudem precej tuje ali pa se za njih sploh ne zanimajo, privede do spoznanja, da nas elite dobesedno ropajo. Ta tekst je poskus, da se s preprostimi in vsakemu razumljivimi besedami in pojmi razloži, kako je nastal denar in kako si je njegovo ustvarjanje s pomočjo politike prisvojila finančna elita.

Vprašajmo se, kaj je sploh denar, na katerem so običajno liki politikov in umetnikov, poleg pa napisana številka, ki naj bi pomenila vrednost. Je res bogastvo? Ne. Gre pravzaprav za ničvreden kos papirja, ki služi kot sredstvo za menjavo dobrin, bogastvo pa so realne dobrine in storitve, ki jih je mogoče kupiti z denarjem. Nihče ne zbira teh papirčkov zato, ker bi jih zbiral, ampak zato, ker s temi papirčki lahko nekaj kupi. Peku tako ni treba s seboj k čevljarju nositi štruce kruha, da bi jih zamenjal za čevlje, mizarju pa ni treba tovoriti s seboj stolov, da bi jih pri kmetu zamenjal za krompir. Zato ima denar, ki ga izdajajo centralne banke. In dokler ga tiskajo v obsegu, ki ima realno kritje v dobrinah in storitvah, je dobro. Kajti za bogastvo ni pomembno, koliko kosov papirja, ki se imenujejo evri, dolarji ali funti, natisne centralna banka; če ni dejanskega povečanja proizvodnje dobrin, pravi Axel Kaiser, ne bo država nič bogatejša kot prej, nastalo ne bo ničesar, razen inflacije. Ta pa koristi samo elitam.

Več: Kavarna Hayek

7 KOMENTARJI

 1. “In dokler ga (denar) tiskajo v obsegu, ki ima realno kritje v dobrinah in storitvah, je dobro.”

  Zato moramo na volitvah izbrati prave ljudi, da nas vodijo. Prave ljudi! Nekaj značilnosti teh pravih ljudi:
  – javno dobro postavlja pred svoje dobro,
  – je asket
  – in najpomembnejše: v svoje srce je spustil Jezusa, kar dokazuje s čudeži, ki see okoli njega dogajajo

  Kje dobiti takega? Friderij Irenej Baraga je že umrl … Tisti kardinal si je pa gradil razkošni dvorec zase … oni škofi so se ukvarjali s pornografijo … ojoj!

  … gospodje IF, Zdravko in Pavel pa nočejo kandidirati?!

 2. Desno sredinske in levo sredinske stranke sedaj služijo predvsem elitam. Zato se je rodila alternativa.

  Ali je alternativa samo kratkotrajni prehodni dogodek ali kaj bolj stalnega in odločilnega za našo prihodnost, bo pokazal čas.

  Vendar, če alternativa ne bo zaživela ali če se uveljavljene stranke ne bodo vrnile k svojemu izvornemu poslanstvu, se bo prepad in konflikt med elito in ljudstvom samo še povečal. In to ljudstvo ne bo v nedogled mirno gledalo.

 3. Če tako kot jaz spoznaš svet zgolj skozi marksistično optiko šole, res težko opaziš, da nekaj ves čas manjka. Prav presenečen sem, da res ne vemo skoraj nič o nastanku denarja. Te ideje se zdijo res izmišljene.
  Torej ekonomija ne pozna nastanka svoje lastne enote! Ali vsaj izjemno malo ve o tem. To je kot bi fiziki ne vedeli odkod jim meter!
  Morda pa je tudi zato samo -nomija namesto -logija.
  Ekonomija torej ne ve odkod je denar?! Neverjetno. 🙂

 4. Ne vem, zakaj bi bila prevara, če nekomu obljubiš nekaj, kar ti je od tretjega obljubljeno. Gre le za to, da takšna razmerja vsebujejo določeno tveganje, ki je pa vsakemu vnaprej znano.

  Kar se pa teh “zlobnih elit” tiče, je pač treba to imenovati s pravo besedo in sicer gre za nič drugega kot kapital. Kapital pa ni zloben.

 5. V mnogočem se s Kavarno Hayek ne strinjam. Tu pa nagibam k istem pogledu, čeprav je moj pogled laičen. Domnevam sicer vendar, da bi obstajala možnost za nastop hude gospodarske recesije, če bi se denar spet začelo tiskati na realni podlagi, recimo na bazi zlatih rezerv.

 6. Skoraj nič se ne piše o takšnih stvareh, ki odločilno vplivajo na zdravo razumsko gospodarjenje z državami.

Comments are closed.