Kavarna Hayek: Praznični premislek o konservativizmu in progresivnosti

2

V sodobni družbi se razlike med klasičnimi desnimi in levimi strankami brišejo. Vse se kot točke na navidezni premici (kontinuumu) pomikajo proti sredini. Desnica sprejema ideje levice in obratno. Delitve, kot smo jo poznali, skoraj ni več, vrednote, ki so ostro ločile ta dva pola, sprejemajo alternative, ki so označene za skrajne. Gre predvsem za razumevanje dveh idej razsvetljenstva: enakosti in svobode. Na portalu American Thinker je bil pred dnevi dober članek na to temo, zato bom povzel nekaj misli.

Ključni pojem levega progresivizma je enakost in prepričanje, da so vsi ljudje v osnovi enaki. Razlike nastajajo zaradi tradicionalnih načinom razmišljanj, zato menijo, da je država (vlada) poklicana, da poseže med posameznike in ustvari klimo enakosti. Ne gre samo za prebivalce ene države in enega naroda, ampak za cel svet. Zato progresivci menijo, da so meje nacionalnih držav krive za nacionalizme, ki so povzročili vojne, rasizem, trpljenje. V svojo sredino sprejmejo vsakega in vsako kulturo, prepričani so, da ima vsakdo pravico ne samo do osnovnih, življenjsko potrebnih dobrin, kot so voda, hrana in streha nad glavo, ampak tudi do zdravstvene oskrbe, visoke izobrazbe, televizorja, klimatske naprave, iPhona oziroma do vsega, kar progresivizem opredeli kot napredno in nujno potrebno oziroma ne glede na človekov prispevek k družbi. Glavna ovira je zahodni konservativizem, ki jim stoji na poti do popolnega sveta. Slednji je kriv, da se ljudje ločijo po rasah in kulturah, progresivci so prepričani, da je zahodna civilizacija vzcvetela in rastla zato, ker je bela zahodna civilizacija ropala in kradla nezahodnim kulturam in ljudstvom. In prej bo ta krivica odpravljena in bolj se bodo rase med seboj mešale, lepše bo vsem na planetu. Ključno vlogo pri tem igra država, cena za izgubo osebne svobode ne bo pretirana. Meje svobode posameznika po mnenju progresivcev namreč določa država.

Več: Kavarna Hayek

2 KOMENTARJI

 1. Meni so čedalje bolj všeč članki na Kavarni Hayek. Dodajam še svojih pet centov.

  Jaz mislim, da je človek ustvarjen kot svobodno bitje, in da ne obstaja noben sistem, ki bi zagotavljal pravičnost. Levi progresivci so preprosto falili antropologijo. Ideja, da lahko država poskrbi za vse, je v nasprotju s fiziko. Dogaja se celo, da najbolj brezobzirni kapitalisti financirajo skrajne leve progresivce.

  Krivi za nastalo situacijo so pa konservativci.
  Ogromno revolucionarjev je prišlo iz bogatih družin. Uspešen brezčuten oče ni slišal uporniškega sina…

  Rešitev je spet v rokah konservativcev: Ko bodo ti slišali leve progresivce in odstranili vzroke za njihovo (realno) zaskrbljenost, bodo slednji opustili zgrešene ideje.

 2. Kljub vsemu je potreben zdrav kompromis.

  To dokazujejo evropske države, ki imajo visoko blaginjo, vrednotno in materialno,

Comments are closed.