Kavarna Hayek: Poraz gradualističnega pristopa

1

Oleh Havrylyshyn, Xiaofan Meng in Marian L. Tupy iz washingtonskega Inštituta Cato so analizirali 25 let reform v nekdanjih komunističnih državah. Empirično so ugotovili, da so države, ki so se reform lotile z ostrimi rezi, takoj in hitro, bolj uspešne od tistih, ki so prisegale na postopne reforme oziroma na gradualistični pristop. Na podlagi tranzicijskih strategij spadajo v skupino najbolj uspešnih baltske države in tri članice Višegrajske skupine (Poljska, Češka in Slovaška), za njimi so Madžarska, Hrvaška in Slovenija, tranzicijsko najpočasnejše so države nekdanje Sovjetske zveze.

Več lahko preberete na kavarnahayek.wordpress.com.

1 komentar

  1. Super.

    Članek govori o načinu gospodarjenja v neki skupnosti in državi. To bi moral vsak odrasel človek tako poznati kot obvladati.

    Pri nas v Sloveniji imamo komunistično-fašistični tip gospodarjenja, novi fevdalizem. Državna lastnina je zakon. To zadnjih 26 let podpira tudi večina “desnih” politikov in volivcev. Celo pakt za fevde in milijonske podkupnine pri gradnjih giga državnih podjetij so ti “demokrati” v koalicijah in kolaboraciji s komunistično mafijo neštetokrat naredili in ga za svoje volivce, ki jih imajo za neumne ovce in jih prezirajo in manipulirajo, učeno poimenovali GRADUALIZEM in NACIONALNI INTERES.Tudi danes po totalni polomiji fašizma 2.0 nimajo v interesu , da bi postavili svobodni trg in privatno lastnino, ampak do zadnjega držijo banke, podjetja, šolstvo in zdravstvo v mafijskih “državnih “krempljih. Kvečjemu sem in tja prodajo kako podjetje hrvaškemu, srbskemu ali ruskemu tajkunu, ki ima korenine v UDBA ali KGB. Ali pa kaki čudni firmi iz davčnih oaz, kamor je udbovski novi razred črpal milijone iz Slovenije zadnjih 50 let (prvih 20 let smo imeli komunizem in zato lakoto in totalno revščino, zato so komunisti spremenili gospodarstvo v korporacije v državni lasti in kmete, obrtnike pustili živeti s privatno lastnino.

Comments are closed.