Kavarna Hayek: Nenasitni levičarji bi državo še bolj regulirali

7

Regulacija dokazano ne deluje. Že Milton Friedman (o njem imam sicer mešane občutke) je lepo pojasnil in tudi dokazal, da je bila za tako imenovano veliko recesijo pred osemdesetimi leti kriva ravno vse bolj obsežna zakonodaja na področjih, ki jih je obvladovala država. Enako je bilo s finančno krizo v prejšnjem desetletju. Kljub temu levičarji zahtevajo še več regulacije: treba je še bolj regulirati prosti trg (Hm, a obstaja?), banke, šolstvo in zdravstvo (da ja ne bi primata prevzele zasebne šole ali zasebne zdravstvene ustanove, ki so prav tako dokazano boljše kot javne), najnovejša domislica je, da bi predpisali ženske (spolne) kvote v upravah in nadzornih svetih podjetij, in to po zgledu Nemčije, ko bo s 1. januarjem 2016 moralo 100 največjih podjetij imeti v nadzornih svetih najmanj tretjino žensk. Skratka, že tako regulirano državo (trenutno je v veljavi 800 zakonov in prek 18 tisoč podzakonskih aktov) je potrebno še bolj regulirati, uvesti še več prisile. Vse seveda izhaja iz marksistične oziroma socialistične predpostavke, da mora država z zakoni predvideti vse mogoče (negativne) situacije, ki jih je treba sankcionirati. In če le pride do »napake«, se zakon dopolni. In tako naprej v nedogled, samo da bodo državljani bolj varni, še posebej pred pohlepnim neoliberalizmom, kapitalizmom, podjetništvom, se pravi pred zlodjem in sovražnikom sodobnega malega človeka.

Seveda je občutek varnosti, ki ga posamezniku daje tak centralistični etatizem, lažen. Kljub temu nas skuša država vsak dan znova prepričati, da je nepokvarjena, da je ona najboljša v vsem, tudi pri vodenju ali upravljanju premoženja. Zato je najboljše, pravijo socialisti, da se prepustimo v varno naročje matere države, da se ne obremenjujemo z odločitvami, saj bodo to namesto nas naredili birokrati, naj ji kar slepo zaupamo, kajti država je v službi malega človeka. Se pravi, na področju, ki ga je država regulirala, ni bojazni, da bi bilo kaj narobe. In ker je reguliran skoraj da že vsak del našega življenja, ker zato skrbi država, je skoraj nemogoče, da bi v trgovini kupili pokvarjeno salamo ali gnilo sadje, v belem kruhu je natanko toliko bele moke, kot je predpisano, vina, ki mu je dodana voda, skoraj ne moreš kupiti. Skratka, tam kjer ima prste vmes država, je vse najboljše in predpisane kakovosti, tam ljudje živijo v blaginji.

Več lahko preberete na Kavarna Hayek.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


7 KOMENTARJI

  • Mramor je to govoril za druge, tiste, ki niso v javnem sektorju. Sam je še globoko v komunizmu: “Vzemi po potrebah”.

 1. Vsak dan kaj novega:

  Dr. Cerar. To ni naslov soap opere ali kakšne mehiške nadaljevanke, ampak izbrisani d. o. o. v lasti Mira Cerarja, ki ga poleg že znanih dveh statusev s. p. razkriva Supevizor.

  Doslej se je vedelo, da je imel Miro Cerar ml., predsednik vlade in Stranke modernega centra, poleg svoje redne plače še dva statusa samostojnega podjetnika, prek katerih je dodatno mastno služil, predvsem z javnim sektorjem oziroma z denarjem davkoplačevalcev.
  Mimogrede, tudi ko je Cerar delal za, denimo, odvetniško pisarno Mira Senice, je Senica tiste (svoje) storitve, kjer je kot “podizvajalec” sodeloval pravnik Miro Cerar, pretežno izstavljal podjetjem ali inštitucijam v državni ali paradržavni lasti. Zasebna podjetja pri Miru Senici pač niso naročala takšnih storitev, kjer bi bilo potrebno dobro plačano Cerarjevo pravno mnenje.
  Miro Cerar je prek svojih dveh espejev, registriranih za pravno in drugo svetovanje, odprtih od maja 2003 do aprila 2103, takrat se je namreč začel aktivno pripravljati za vstop v politiko, ob redni plači dodatno zaslužil medijsko že razvpiti znesek: 353 tisoč evrov.

  DR. CERAR D. O. O. …

  Po zadnjih podatkih, ki jih razkriva tudi Supervizor, pa je Miro Cerar nekaj časaimel še zasebno podjetje, kljub statusu s. p. Šlo je za družbo z omejeno odgovornostjo – Dr. Cerar pravno in drugo svetovanje, d. o. o. Ime sicer zveni nekoliko podobno soap operam oziroma mehiškim televizijskim nadaljevankam.
  Miro Cerar je omenjeno firmo odprl 29. maja 2012, zaprl pa 26. aprila 2014. Ti podatki kažejo, da je firma nekaj časa delovala celo “vzporedno” z njegovm s. p. in tudi zaprl jo je hkrati s svojim espejem.

  … IN SKUPAJ Z DVEMA ESPEJEMA: 384 TISOČ EVROV, OB PLAČI

  Prek podjetja Dr. Cerar, d. o. o., je pravnik Miro Cerar v teh nekaj mesecih zaslužil dodatnih dobrih 31 tisoč evrov, od tega nekaj več kot 27 tisoč evrov(natančno: 27.141,00) neposredno z državo. Kar spet pomeni, da je Cerar ob redni plači zaslužil več kakor doslej znanih 353 tisoč evrov – to je 384 tisoč evrov in nekaj drobiža.
  Seznam plačnikov podjetju Dr. Cerar, d. o. o., ki jih prav tako razkriva Supervizor, nam tudi pokaže, da je bilo zasebno podjetje Dr. Cerar, d. o. o., tako rekoč specializirano za Cerarjevo prostočasno poslovanje z državnim zborom ter osnovnimi šolami po Sloveniji (torej, vidimo, izključno z denarjem davkoplačevalcev).
  Pri slednjih je imel, kot kaže, megazaslužkar Cerar nekakšno enotno tarifo – 500 evrov. Kaj je za ta denar počel, seveda ni znano …

  JE CERAR TO PODJETJE PRIJAVIL KPK?

  Ker gre za “novorazkrito” zasebno podjetje Mira Cerarja, bo zanimivo vedeti, ali je Cerar to podjetje prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije. Nekateri naši viri blizu predsednika vlade se celo bojijo, da je Cerar na podjetje Dr. Cerar, d. o. o., pozabil, ker je bilo pač “izbrisano”.
  Vprašanja, povezana s Cerarjevim podjetjem Dr. Cerar, d. o. o., smo že naslovili na kabinet predsednika vlade, odgovore pa še čakamo.

  http://www.pozareport.si/images/news/other/b5ff285b4cb8ab6d30d8eddeb30f459d.jpg

  Seznam plačnikov podjetju Dr. Cerar d.o.o., ki jih prav tako razkriva Supervizor, nam pokaže, da je bilo podjetje Dr. Cerar d.o.o. tako rekoč specalizirano za Cerarjevo poslovanje z državnim zborom in osnovnimi šolami širom Slovenije. Pri slednjih, kot kaže, je imel Miro Cerar enotno tarifo – 500 evrov.

  Požar Report

  • Zakaj je imel Cerar dva espeja:

   Zato ker je pred časom enega ukinil za cca tri mesece in potem odprl drugega s podobnim nazivom, zato, da se je tisto leto izognil plačilu davka.

   Morala in etika Cerar s.p.

Comments are closed.