Kavarna Hayek: Ni šala – Pirc Musar in drugi »mirovniki« iščejo sovražni govor v Svetem pismu

17

Famozna Koalicija za ločitev države in cerkve (http://www.locitev-drzave-cerkve.org/), o kateri sem že pisal (https://kavarnahayek.wordpress.com/2015/08/14/je-davkoplacevalsko-sofinanciranje-verskih-skupnosti-sprejemljivo/), je pred novim poslanstvom. Človek ne ve več, ali bi se jokal ali smejal.

Svetu za odziv na sovražni govor pri Mirovnem inštitutu (Kdo ga podpira in kdo je v tej koaliciji si lahko ogledate tukaj: http://www.mirovni-institut.si/govor/#o-projektu) so namreč poslali pobudo, naj obravnava sovražni govor v Bibliji. Takole so zapisali bistroumneži:

»Biblija vsekakor vsebuje nekatera zelo pozitivna in visoko etična načela, na primer Deset Božjih zapovedi, Jezusov Govor na gori, izjave nekaterih prerokov stare zaveze, vendar pa je v njej veliko zelo hude nemorale, nasilja, vključno z ubijanjem ljudi. Vsebuje namreč sovraštvo do drugače mislečih in verujočih, mučenja, posilstva, množično pobijanje žensk, otrok in starcev, genocid, smrtne kazni za mnoge moralne prekrške, grozljive metode ubijanja in podobno. Po nauku cerkve je vse to biblijsko nasilje božja beseda in veljavno še danes. Gre za izrazit sovražni govor. Zato smo na Svet za odziv na sovražni govor pri Mirovnem inštitutu v Ljubljani vložili pobudo, da le-ta obravnava oz. preveri nasilne in sovražne dele biblije ter ugotovi, da biblija vsebuje sovražni govor v smislu definicije glede sovražnega govora Sveta Evrope in 63. člena slovenske ustave.«

Priznam, da sem ob takih neumnostih ostal brez besed in komentarja. Samo upam lahko, da to ni masovni poziv na pregon kristjanov in da bodo duhovnikom v cerkvah ne bodo prepovedali citirati in uporabljati Svetega pisma. Kakorkoli, članice in člani Sveta za odziv na sovražni govor (Mitja Blažič, Zlatan Čordić – Zlatko, Ciril Horjak – dr. Horowitz, Metka Mencin Čeplak, Lija Mihelič, Brankica Petković, Lea Širok, nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar in namestnik varuhinje človekovih pravic Jernej Rovšek) bodo zdaj obravnavali, ali morebiti Sveto pismo ne vsebuje sovražnega govora. Obstaja možnost, da jo sicer zavržejo, saj mora pobuda med drugim vsebovati: »Pobudo je potrebno vložiti nemudoma po dogodku, ko je prišlo do sovražnega govora, vendar najkasneje v roku enega meseca po dogodku.« Toda to Koalicije za ločitev države in cerkve ne zmede. Pravijo: »Avtorji citatov so pisci biblije. Kdo konkretno je to, nam ni znano, vendar pa to ni niti bistveno, saj se ve, kdo razširja ta besedila. To je katoliška cerkev, poleg nje pa še tudi mnoge druge verske skupnosti, npr. protestanti in drugi, katerih nauk izhaja iz besedil biblije in širijo biblijo oz. tekste, ki so sovražni do mnogih skupin ljudi pa tudi posameznikov.«

Vir: Kavarna Hayek

17 KOMENTARJI

 1. Zavajujoč naslov? Mislim, po enaki logiki lahko na naslov SDS in Nsi pošljem Marxov Kapital in potem napišem, da desne stranke preučujejo prednosti komunizma.

 2. “Samo upam lahko, da to ni masovni poziv na pregon kristjanov in da bodo duhovnikom v cerkvah ne bodo prepovedali citirati in uporabljati Svetega pisma.”

  Lažno upanje. Sicer sem pričakoval povezavo z LGTB ampak … verjetno je gospa Musarjeva sprejela neko službo …

  Sicer pa berimo spletno stran http://24kul.si/homoseksualni-nimajo-pravice-vsiljevati :
  Potem ko so globalni kapital, nekatere mednarodne organizacije in domači aktivisti izsilili odločitev mehiškega Vrhovnega sodišča, da ukine zakonsko zvezo ženske in moškega, je Nuevo Laredo škof Gustavo Rodríguez Vega skupaj z duhovniki svoje škofije podal izjavo, da “gre raje v zapor, kot zanika svoje versko prepričanje”.

 3. “nevladna” organizacija MI to dela z milijoni davkoplačevalskega denarja, ki jim ga nameni vlada.

  Kako značilno, da komunisti (psihopati in sociopati) nesposobni vesti in sočutja uspejo zmanipulirati milijone ravno preko teh dveh akupunkturnih točk, ki jih masirajo.

 4. Ker vedo, da je sveto pismo krivo za moralno držo človeške civilizacije, ga morajo minirati, sicer ne bo mogoče izničiti družine in uresničiti teorijo spola.

 5. Zavajajoč naslov, res. Ta Koalicija za ločitev države in cerkve očitno ni vredna besede, zato je najbrž ni v naslovu.
  So pa MI spravili v lepo zagato, ki bo predrla njihovo siceršnjo površinskost. Naj ugotovijo, da ni sovražni govor, ker je vse res, oziroma, ker Bog tako pravi?! 🙂
  Tako je to, ko ateist bere Biblijo. Ne razume nič, pismen pa je. In odkar ve da se Zemlja vrti, ima vse spoznanje, ki ga potrebuje.

  • Grem stavit, da so na MI toliko pametni, da bodo pač preprosto rekli, da za par tisoč let stare dokumente niso pristojni. Nekaj drugega bi bilo, če bi kakšen vernik poskušal svoje sovraštvo opravičevati z verskimi teksti.

 6. Jaz pa se bojim,da s svojim sovraštvom do Boga in kristjanov,posebno do katoličanov pri nas, ti ljudje mislijo smrtno resno -za to jim pride prav kakršenkoli že za lase privlečen kvazi argument,saj jim ne gre za resnico. Ta “famozna”skupina si namreč že več let prizadeva podnetiti vedno nove požarčke ter zažige za poškodovanje in po možnosti za vedno večja opustošenja v življenju Slovenske Cerkve. Kar poiščite na spletu njihove tovrstne “podvige”.

 7. Očitno nekateri slovenski "intelektualci" ne ločijo pisanja od govora. Če pa že hočejo najti elemente sovražnega govora v starih zapisih, jim ni treba proučevati več tisoč let stare Biblije, lahko se lotijo kar obširne literature, ki jo je avantgarda slovenskih intelektualcev pisala po letu 1945.

 8. Ja pa lahko spet vidimo enega od rezultatov usmerjenega izobraževanja.
  Topoumni produkti tega procesa, ki si si večina pridobili akademske title s plagiatorstvom sicer poznajo vseh 25 črk, nimajo pa širine kritičnega razmišljanja, ker jim je bila le-ta s procesom usmerjenega izobraževanja odvzeta (to dokazujejo s zgoraj citirano pobudo) in rezultat je tu.

  Priložim lahko le še staro resnico (Sokrat 470 – 399 p.n.š.)v prevodu (smisleni prevod ne dobesedni)

  Demokracija bo nastradala zato, ker hoče ustreči vsem.

  Siromaki bodo hoteli imetje bogatih
  In demokracija jim bo to dala

  Mladina bo zahtevala, da se jo upošteva in ceni kot starejše, ženske bodo zahtevale enakopravnost z moškimi in prišleki bodo hoteli imeti pravice staroselcev.
  In demokracija jim bo to dala

  Lopovi, barabe in prevaranti bodo hoteli važne državne službe.
  In demokracija jim bo to dala

  A ko bodo lopovi, prevaranti in barabe končno demokratično prevzeli oblast, ker kriminalci in zločinci patološko težijo po oblasti in si jo uzurpirali bo nastala večja tiranija kot za časa kakršne koli monarhije ali oligarhije.

  Sokrat (470 – 399 p.n.š.)

 9. Poblaznelost bolanih in blaznih plačancev, brezdelnežev, koritarjev debelih riti, komfortnikov ali od ljudstva plačanih psov čuvajev plesnivega zla in krvave boljševiške rusofilske revolucije 1894 – 1991 z ubijalsko podružnico pod Triglavom.ZGUBE! Zgini Satan izpod Triglava za vedno!

 10. Da malo razjasnim. Ko vidite ime Vlado Began (včasih tudi Vladko Began), po novem tudi Herman Graber in sem in tja še kdo – na rtvslo blogih se pojavlja en Kosi, vedite, da gre za versko skupnost Univerzalno življenje.

  To je ekstremno sovražna in agresivna verska skupnost, ki izvira iz Nemčije. V tujini ji ne posvečajo veliko pozornosti, pri nas pa je njihovo sovraštvo do kristjanov, posebej katoličanov, padlo na plodna tla.

  Mediji jim ravno zaradi sovraštva do kristjanov posvečajo pozornost.

  Njihove združbe so še – Žrtve Cerkve, društvo za osvoboditev živali, zveza za ločitev države in Cerkve itd…

  Problem, s katerim bi se morali ukvarjati je to veliko sovraštvo do kristjanov, ki ga je v Sloveniji ogromno.

  • Pa je to problem kristjanov? Mislim na tiste kristjane, ki z življenjem razglašajo Veselo novico?

   Pa tudi sicer se ve … Satan bo do sodnega dne ostal na tem svetu. Kolikšna pa je njegova dejanska moč na človekom pa odloča vera v Jezusa Kristusa.

   • Mislim, da je glavni problem katolikov in ostalih kristjanov, da so togi (gospodovalci, moj prav, “mi”, “naši”) . Da niso iskalci Resnice v svetu, v človeku. Vera Resnice ni vera Moči (nadvladovanja) . Hudič ni tako močan v zunanjem, odkritem nasprotniku kot v notranjosti :nekdo ki leporeči, boža po dlaki navzdol.

 11. Pa še ena zanimivost. Ateisti so tako obupani, da so pred leti v svojem zborniku objavili tudi tega verskega skrajneža – samo, da je bil proti krščanstvu.

 12. Menda so jim odgovorili, da je problem preobsežen in da nimajo kapacitet, da bi pregledali vse svete spise. 🙂

Comments are closed.