Kavarna Hayek: Muftikulturnost

9

Ne, ni slovnična napaka, prav ste prebrali – muftikulturnost oziroma muftikultularizem. Pojem je nedavno na spletni strani Boulevard Voltarire uporabil francoski arhitekt Jean-Louis Chollet. Gre za koncept, kjer se klasična multikulturnost, ki so jo Evropejci doživljali le kot eksotiko drugih kultur pred svojim pragom (denimo v obliki kitajskih restavracij), spremeni v ultimativno multikulturnost z islamom na čelu, se pravi muftikulturnost.

Multikulturnost je (v ožjem smislu pojmovanja) desetletja nazaj pomenila ohranjanje etnične identitete neke skupnosti v novi državi, v katero so prišli iz različnih razlogov, a hkrati spoštovanje univerzalnih in skupnih vrednot ter zakonov države gostiteljice. Pred nekaj več kot četrt stoletja se je kot levičarska politična agenda pojavil pojemmultikulturalizem, ki je zanikal, da bi neka država temeljila na skupnih vrednotah (evropske države večinoma temeljijo na vladavini prava, krščanski tradiciji in človekovih pravicah), ampak da imajo različne kulture različne vrednote, ki so med seboj enakopravne, zato je treba upoštevati vse. Multikulturalizem namreč predvideva različne podlage za medkulturni dialog, kar je že privedlo do sprejemanja neevropskih in barbarskih praks (zatiranja žensk, poroke z mladoletnimi, mnogoženstvo in podobno). In ni naključje, da se je vzpon multikulturalizma pojavil z začetkom invazije islama na staro celino, ki se nekako sovpada s sprejemom islamske deklaracije o človekovih pravicah, ki je bolj znana kot Kairska deklaracija. Islam od takrat naprej (za razliko od drugih etničnih skupnosti v zahodnoevropskih državah) ni več želel samo pravice do mirnega sobivanja, ohranjanja identitete, svobodnega izražanja vere ali enako obravnavo pred zakonom, ampak je imel v imenu

človekovih pravic konkretne politične zahteve, želel je modele življenja v arabskih državah prakticirati v novem okolju, se pravi na stari celini. V tem času so se pojavile tako imenovane no-go cone, geografsko zaokrožene celote na obrobju velikih mest, kjer je islam uveljavljal svoja pravila na podlagi šeriatskega prava. Oblasti so ravno v imenu multikulturalizma tako početje dopustile in še dopuščajo.

Več: Kavarna Hayek

9 KOMENTARJI

 1. Berem: “Oblasti so ravno v imenu multikulturalizma tako početje dopustile in še dopuščajo” in se ne strinjam ravno preveč.

  Problem vidim znatno enostavneje. V EU je princip, da se želja posameznika ujema s splošnim dobrim, zamrl. Torej pohlep posameznika ni več v službi splošnega dobrega: če hočeš biti bogat in slaven, moraš delati nekaj, kar je splošno dobro.

  Torej … si na oblasti, sprejmeš neki denar in popustiš islamu. Najprej malo … recimo zamolčanje resnične zgodovine islama, ki je je predstavil prejšnji papež:

  Benedikt XVI. je med torkovim predavanjem na univerzi v Regensburgu citiral bizantinskega cesarja Manuela II.: “Pokaži mi, kaj je novega prinesel Mohamed, in videl boš le slabo in nečloveško; vero, ki jo narekuje, pa širi z mečem”. Med govorom je dvakrat omenil, da gre za navedek, ob tem pa dejal, da je to presenetljivo oster način, kako postaviti vprašanje povezanosti vere in nasilja. Omenil je tudi cesarjevo mnenje, da muslimanski bog ni povezan z našimi vrednotami niti z razumom, poročajo tuje tiskovne agencije. https://www.dnevnik.si/201434/svet/201434

  Nato sledi molčanje o “no go” conah, o kriminalu, ki ga begunci izvajajo … Ja, pohlep nas je uničil.

 2. Multikulturizem je način, kako se upreti in porušiti stvarstvene zakonitosti in vrednote in ustvariti okoliščine, ki so idealne za levičarsko ideologijo, ki ji ustreza nevrednotni kaos.

  Zato naj po tej ideologiji živijo črnci in muslimani v Evropi, Evropejci pa si naj najdejo nekje rezervat, saj v Arabijo in Afriko ne smejo ali pa ne morejo tam živeti, ker nimajo prirojenih in privzgojenih sposobnosti za takšno življenje.

 3. Ha ha, muftikulturnost. Odličen izraz. In neprimerno bolj primeren za Slovenijo kot Francijo. Namreč prav za Slovenijo je značilno, da ne znamo najti srednje poti. Tujcu se klanjamo in se učimo njegovega jezika. Ali pa tolčemo po njem z vsemi koli. Dokler jih je nekaj tako kot na Teznem v Mariboru, se režejo gume in tiho kuha nasilje. Če bi jih bilo 1% vsega prebivalstva tako kot v Nemčiji, bi vse blagajničarke v vseh trgovinah znale ceno povedati po arabsko.
  Nikakor ne znamo najti neke srednje poti. Jih sprejeti, da so lahko tu, dokler se vojna pri njih ne konča. Potem pa naj počasi začnejo pakirati kovčke.

  P.S. In še nekaj se prav režim. Če bi si večinsko mnenje iskreno želelo, da po nekaj letih gredo, njihovih otrok ne bi učili slovenščine, pač pa bi jim organizirali pouk v angleščini. Brez slovenščine se v Sloveniji ne morejo integrirati, ne morejo iti niti v shopping, kaj šele najti delo na črno (da o delo preko VIP niti ne govorim 😉 ). Tako bi jim jasno pokazali, da je gostoljubje začasno. Seveda bi se s tem prikrajšali za gospodarske povezave po koncu vojne. A če je panika, da naj čim prej gredo nazaj…
  Igor Đukanović

  • Ne, ni. Veliko dela me čaka čez vikend in nisem posebej dobre volje. Zakaj?

   S čem vse se ne strinjaš? Ne obljubim hitrih pojasnil, a v roku enega tedna bom odgovoril.

 4. Čas za komunizem se še ni iztekel. Dokler bo na desnici še zadnji ljudomrznež, do takrat bodo komunisti na oblasti.

  • Ravno obratno Zdravko,če so kje ksenofobi , so dokazano komunisti na levici,ki se
   še vedno trdno oklepajo plota,ki jih loči od realnega sveta in resnice,ki je za njih
   odvečni balast ! Napačno si se izrazil o ljudomrznežih,to so vendar prijazni in dobri ljudje,ki se “trdno”oklepajo temeljev krščanskih vrednot in hkrati sejejo sovraštvo
   med ljudmi,ki v načelu iščejo najkrajši izhod iz komplota v katerega nas rinejo po
   tvojem mišljenju ljudomrzni desničarji!

   Andrej Briški

Comments are closed.