Kavarna Hayek: Koliko vam v resnici pobere država?

20

Tom Sunić, pristaš nove evropske desnice, je ob večerji s francoskim časnikom Rivarol na Twitterju zapisal nekako takole: Davčnega raja ne bi bilo, če ne bi bilo davčnega pekla. (Francozi davčnim oazam pravijo davčni raj, Angleži davčna nebesa) Slovenija seveda spada v davčni pekel, podobno kot večina držav Evropske unije, samo s to razliko, da si bogate države (Danska, Švedska) lahko privoščijo take davke, Slovenija pač ne. Zato je izjava finančnega ministra Dušana Mramorja, da je davčna obremenitev v Sloveniji pod povprečjem EU, ne samo sprenevedanje, ampak zavajanje. Ali sploh veste, koliko vam država pobere od vašega dohodka? Ali sploh veste, koliko od tega vam v resnici ostane? In, ali se zavedate, da vam država jemlje tudi od tega, kar vam ostane?

Oglejmo si povprečno plačo zaposlenega v zasebnem sektorju. V zasebnem zato, ker zaposlenim v javnem sektorju dajejo plače zaposleni v zasebnem oziroma realnem sektorju. In ne samo to. Zanje plačujejo tudi davke. No, kakorkoli, povprečna bruto plača v januarju je bila 1.559,79 evra. Zaradi lažjega razumevanja jo zaokrožimo na 1.560 evrov. Toliko piše na plačilnem listku, čeprav je strošek delodajalca (bruto bruto plača) v resnici večji – okoli 1.810 evrov. Ampak pustimo to ob strani. To je pač strošek grdega in umazanega kapitalista. In naj plača baraba neoliberalna, a ne?

No, po plačilu prispevkov in davkov na račun od 1.560 evrov dobite okoli 1.030 evrov. Juhuuuu, to je moje, s tem denarjem lahko počnem, kar hočem. Ampak ste prepričani, da je temu res tako. Ne, daleč od tega. Od tega odštejte stroške za vodo in kanalščino, elektriko in ogrevanje (daljinsko). Recimo, da za elektriko odštejete 30 evrov, za vodo 20 evrov in za ogrevanje 60 evrov, se pravi skupaj 110 evrov. Pravite, dobro, to je pač strošek. Toda malo si oglejte račune, kakšni davki, paradavki, prispevki in druge dajatve so pripete k tem računom. Ko boste to vse skupaj sešteli, boste ugotovili, da je maloprodajna cena teh storitev manj kot polovico stroškov, vse drugo vam pobere država ali paradržava – razne vladne agencije, kot denimo dodatek za Borzen. Kdo za vraga je Borzen? Ja, to je, pozor, organizator trga za električno energijo. Kakorkoli, od teh 110 evrov najmanj 50 evrov plačate državi. Se pravi, če seštejemo, poleg 530 evrov od bruto plače za omenjene stroške „podarite“ državi še 50 evrov. Zdaj je računica naslednja: 580 državi, 980 ostane meni. Super, to ni tako slabo! Hm, a ste prepričani?

Ker drugače ne morete, se na delovno mesto vozite z avtomobilom in na mesec potrošite 150 evrov za bencin. Rečete si, dobro, to je strošek, ki ga pač moram požreti. Res? Ne. Ali veste, da je maloprodajna cena litra bencina samo 0,407 evra? Vse drugo so takse, prispevki, trošarine in podobno. Torej, bencin bi vas prišel v resnici dobrih 70 evrov, slabih 80 evrov spet „podarite“ državi. Račun je po novem naslednji: od bruto plače (1.560 evrov) državi namenite 660 evrov, vam zdaj ostane 900 evrov. Recimo, da od teh 900 evrov namenite 100 evrov za varčevanje, z 800 evri pa kupujete stvari, ki jih potrebujete za preživetje. A vas država tudi tukaj useka z davkom na dodano vrednost (DDV), ki ga plačujete po dveh stopnjah (9,5 in 22 odstotkov). Polovico od tega kupite stvari, ki so obdavčeni po 9,5 odstotka, polovico pa po 22 odstotkov. Torej, koliko vam še ostane? Od 900 evrov še okoli 780, 120 evrov ste spet namenili državi. Zdaj je od 1.560 evrov, kolikor vam je pisalo na plačilnem listku, ostalo še 780 evrov. Torej polovica. No, 50 odstotkov BDP znaša približno tudi javna poraba Slovenije.

Ampak, ste prepričani, da se v teh 780 evrov država ne bo več vmešavala? O, se bo, in še kako.

Več lahko preberete na kavarnahayek.wordpress.com.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


20 KOMENTARJI

 1. “Koliko vam v resnici pobere država?! Zdaj je od 1.560 evrov, kolikor vam je pisalo na plačilnem listku, ostalo še 780 evrov. Torej polovica. Ampak, ste prepričani, da se v teh 780 evrov država ne bo več vmešavala? O, se bo, in še kako.”

  Pred kakim desetletjem, dvema sem naredil podoben izračun. država je vzela približno tri četrtine. Od takrat je bilo nekaj reform, vendar se stanje ni bistveno spremenilo.

  Še vprašanje za milijon evrov: “Zakaj že mora bolniško plačevati lastnik podjetja?”

 2. Tom Sunić je sicer zelo kontroverzen mislec. Na Hrvaškem mu je HDZ premalo desna, blizu je HČSP, ki ni daleč od neoustašta. Druži se tudi na srečanjih z zanikovalci holokavsta in podobnimi.

  Ni prvič, da na časnik.si nanj naletim. Ne vem, ali je uredništvu posebej všeč, ali kaj … Očitno je všeč Kavarni Hayek. Na hitro bi ocenil, da gre za Bernarda Brščiča.

  V vsem kritičnem navajanju davkov v SLO, ki je tu zapisano, najbrž je nekaj soli. Kljub temu je izplen teh davkov tak, da je v proračunu države še vedno vsako leto okoli milijardna luknja. Realno bo Mramor že vedel, kakšna je davčna obremenitev v Sloveniji in da je precej primerljiva procentualno z Avstrijo, Nemčijo, skandinavskimi državami. Pri nekaterih davkih malo višja, pri drugih tudi nižja. Davki na dobiček ali trošarine na cigarete so npr. gotovo znatno nižji, pa davek na nepremičnine ipd.

  Zaključek članka, ki ga na časnik.si ni, je pa zaskrbljujoč. Je spet hvalnica utajevanju davkov. Je celo poziv da se “nepravične zakone” krši. Torej poziv k sesuvanju pravne države in h kriminalnim dejanjem. Ni čudno, da se avtor v Evropi počuti tako tujega. In da celotni evropski politični spekter ( razen verjetno skrajne desnice a la Tom Sunić) razglaša za obupne levičarje.

  Zdravorazumska presoja je obratna. Začetna reakcija politične Evrope na razkritje Panama papers je normalna. Nenormalna je reakcija slovenskih desnih liberalcev. Upam, da sledijo resne, globoke in dolgoročne zaveze celotnega Zahoda glede onemogočanja in preganjanja kriminala belih ovratnikov v davčnih oazah.

  • Ne more biti primerljivo recimo z Avstrijo. Potem pri nas ne bi bila javna poraba 55% BDP v Evropi pa 45%?! Razlika je 20%, da ne boš kaj narobe izračunal.

   • Mislim, da je prava številka za Slovenijo okoli 50%. Se strinjam, da bi bil dober cilj, da se v 5 letih vrnemo na 45%. Vsako leto za 1%. To bi bilo realistično, pametno selektivno klestenje, brez pretiranih šokov.

  • Saj ti je poznan ves hrup okoli doplačil dohodnine na Koroškem za tiste, ki delajo v Avstriji. Popoln dokaz kako ne govoriš prav!

   • Imaš prav glede dohodnin. Nikoli nisem trdil drugače. Delo je nadpovprečno obdavčeno v Sloveniji. Nekatere druge stvari, ene sem že navedel, so v Sloveniji podpovprečno obdavčene.

    • To pa ne more in ne sme biti razlog, da še tam, kjer so nižji davki nabijejo nove.

     Treba je stremeti k nižjim davkom.

  • IF, tebi se je od socializma čisto utrgalo.

   Slovenija ima mnogo višje davke od Avstrije in Nemčije. Je pa nekje v rangu skandinavskih držav, ki pa tudi imajo težave zaradi tega.

   To ni pravna država, če se sprejema slabe zakone. Slabe zakone je treba kršiti.

   Mramorju se je pa tudi utrgalo. Namesto, da bi znižal davke in končno odpustil koga v javnem sektorju, le sanja o višanju in višanju.

 3. Koliko lahko zaupamo pridigarsto o financah in davkih človeku, ki ne pozna razlike med haven in heaven??

  Drugače pa seveda, država pobere veliko preveč davkov. In z njimi pogosto slabo dela.

  Zanimivo pa reveži skrivajo svoje miljarde tudi v državah, ki poberejo veliko manjši procent davkov. Morda pa, če ti ubogci ne bi utajili toliko davkcev, bi bilo vsem skupaj treba veliko manj plačevati?

  • Pa si le pokazal, da si še zagrizen socialist.

   Vse države so ratale preveč pohlepne, zato pa se skrivajo.

   Ker pa se denar obrača, je jasno, da, če bi vsi plačevai vse davke, ne bi ti imel neto izkupička niti centa več, kvečjemu manj, saj bi se države počutile bolj udobno pri višanju davkov – v stilu, kaj nam pa morete…

 4. Zanimivo, ljudje vedno komentirajo, kako država pobira preveč davkov, preveč trošarin. Obenem isti ljudje jamrajo, v Sloveniji pa še posebej, država ne uredi tega, ne uredi onega. Ceste so luknjaste, ni nove obvoznice, ni tretje smeri. Ni drugega tira iz Kopra. Policija je brez denarja, policisti v raztrganih oblekah in čevljih in z razpadajočimi avtomobili. Vojska še slabše, če se orožje pokvari, ni denarja za popravilo. V zdravstvu ni nove urgence, aparati so iztrošeni, čakalne vrste nevzdržne. Otroci v šolah so lačni, mladi ne morejo študirat, upokojenci tolčejo revščino… Etcetc

  Zakaj država ne naredi tega, zakaj ne naredi onega in tretjega. Obenem pa davki so preveliki, grozno, samo izčrpavanje. Kot da ima Slovenija 5 milijardni presežek proračuna se slišijo te jeremijade.

  Topoumne jeremijade ob stalnih milijardnih deficitih, bi dopolnil. Mimogrede, sprejeli smo fiskalno pravilo v ustavo.

  • “Zanimivo, ljudje vedno komentirajo, kako država pobira preveč davkov, preveč trošarin. Obenem isti ljudje jamrajo, v Sloveniji pa še posebej, država ne uredi tega, ne uredi onega.”

   Iz tega se lahko potegne sklep, da pač nekdo na oblasti krade. Namesto za ceste gre na njegov račun.

  • Če bi država porabljala denar racionalno in le za tisto, kar res rabimo, bi prišli skozi z 10% davki.

   Policija in vojska sta oba manjša porabnika proračuna – zaradi populističnih razlogov pa varčujejo ravno pri vojski.

   Po drugi strani poslušamo, kako mečejo denar stran tam, kjer ni potrebe. Da ne govorimo o tem, da za ceste in podobno plačamo nekajkrat več kot npr v Avstriji.

   • Največji del proračuna gre za socialo, 50 %. Toda tudi tu so vključena razna podjetja za svetovanje, delavnice, agencije.
    Predvsem pa je to naš davkoplačevalski denar s katerim psihopatski socialistični politiki podkopujejo svoje “revne” volivce s “pravicami”. Ker je velika večina prebivalcev v Sloveniji socialistov, so vse parlamentarne stranke socialistične, kolaborantke zla.

 5. Povprečen Slovenec manj porabi za hrano in obleko, gorivo, energijo, vodo na leto kot državi plačuje davkov.

  Stanje je absurdno, prekleto bolno in zombijevsko zloženo. Normalen človek tega sprejetega ropanja države (socialistične mafije in birokracije) ne more opravičevati, če ima ščepec zdrave pameti.

  Sploh pa če upoštevamo, da je perzijski davek na Slovenca med 300 in 500 e in zdravstveni davek prav tak znesek.

  Iz komunizma vemo, da smo morali vso robo in storitve mnogo preplačati, hkrati pa je bila nekajkrat slabša kot konkurenčna (tuja).

  To so teme, ki jih morajo resnični desničarji širiti med socialistične klone, ki ali častijo državno lastnino ali domoljubje. Najhujši pacienti pa kar oboje. In ravno ti še imajo za pravo in edino desnico.

  • Zanimivo, kaj zvem, a Perzija nam tudi pobira davke? In še tako visoke? Ne vem, s čem smo si to zaslužili. Kakšne vojne reparacije iz časov starih Grkov ali kasneje križarjev? Sicer naziv Perzija je nekoliko staromoden. Danes se jim ponavadi reče Iran.

 6. Dejstvo je, da so pri nas davki bistveno previsoki, na ta način zbrani denar se pa troši po prioritetah “naših” in ne po stvarnih potrebah družbe. Denarja je dovolj, problem so prioritete.

  Plačuje se davek na davek. Ko opraviš posel, plačaš davek, ko plačaš plače, plačaš davek, če je kaj dobička, plačaš davek, če v davčno blagajno plačuješ več, od pokojnine plačaš davek, če plačuješ v tretji steber, plačaš davek, ko plačaš elektriko, plačaš davek (toda ne polovico, temveč dve tretjini), ko greš v trgovino, plačaš davek, itd.

  Pri nas država pobere bistveno več kot polovico prisuženega, hkrati pa ni zmožna zagotoviti sredstev za vojsko, za ceste in železnice ipd., hkrati pa ni težav z denarjem za migrante, za filme, ki jih nihče ne gleda, za pokojnine vnukom raznih borcev itd.

Comments are closed.