Kavarna Hayek: Koga moti alt-right?*

16

Pernilla Vermund je privlačna 41-letna blondinka. Izredno inteligentna in nadarjena Danka, po izobrazbi arhitektka, je bila dolgo članica ljudske stranke, danes je na čelu alt-right, Nove desnice (Nye Borgerlige). Zato, ker so konservativci iz dežele Andersena postajali vse bolj socialdemokratski in so se odmaknili od tradicije. Vzrok za vzpon danskega alt-right gibanja torej ni bila levica, ampak je to reakcija na vsegliharsko ravnanje mainstream desnice.

Podobno je v ZDA, Franciji, Nemčiji in tudi Sloveniji, kjer organizirane grupacije (še) ni, je pa alt-right scena na družbenih omrežjih vse glasnejša in vplivnejša. Mesece je odkrito simpatizirala s SDS, ki jo je dojemala kot »dobro« stranko, ki zmore in obeta, zanjo je prestrezala najbolj grobe, nizkotne in osebne levičarske napade. A le do preteklega tedna, ko je glasovanje evroposlancev SDS o imuniteti Marine Le Pen zadevo zasukalo; evropska EPP, kamor spada tudi SDS, je še enkrat več »načelno« dokazala, da sodeluje pri subverziji Evropejcev ter se je pri utišanju političnega nasprotnika pripravljena (pod krinko skrbi za EU) pridružiti Sorošovi evropski levici. In ko gre za svobodo govora, misli in združevanja, boju proti islamizaciji Evrope in plenilskim hordam iz Afrike, ne, takrat za alt-right ni kompromisa. Še posebej zato, ker je sodobni Ivani Orleanski nek novinar očital retoriko ISIS, Le Penova pa mu je vrnila z nazornimi fotografijami usmrtitev »nevernikov«. In se znašla v preiskavi. Evropska mainstream desnica ji je odrekla podporo, alt-right se ji je postavila v bran.

Ko smo objavili, kako so glasovali slovenski evroposlanci (in podatek, da so septembra 2015 dvignili roke za migrantske kvote), se je vsulo in po Reporterju in po alt-right. Milan Zver je pisal o »nepomembnem dogodku«, ki ga je Le Penova »spremenila v pravi cirkus«. In da je v Sloveniji »dobila simpatije (…) v krogu nastajajoče skrajne desnice«, ki opravlja umazano delo za tranzicijsko levico. Skratka, alt-right so podtaknjenci Murgel, ki podpirajo razpad EU. Desnica je tako dokazala, da ničesar ne razume. Prvič, da je največja nevarnost za staro celino islam, in drugič, da EU ni edina možnost povezovanja evropskih narodov, ki lahko sodelujejo in med seboj svobodno trgujejo tudi kot suverene nacionalne države, za varnost pa skrbi zveza Nato. EU, kakršna je zdaj, pa je zrasla v željo elit, da postane tvorba z nadnacionalno vlado. Tem (norim) idejam so se pridružile etablirane slovenske desne grupacije. S svojim ravnanjem so čez noč postale tista zmerna in žlahtna desnica, o kateri je govoril Milan Kučan, ki lahko zdaj s kokicami in Coca Colo mirno obsedi na kavču. Dan, ko sta trčili SDS in alt-right, je bil dan za zgodovino.

Vir: Kavarna Hayek

16 KOMENTARJI

 1. Komaj čakam, da alt-right, alias Bernard Brščič in druščina ustanovijo svojo politično stranko, kot se za nekoga, ki hoče politično odločati o tem, kam in kako bo šla država ( in to očitno hočejo in imajo tudi kot vsi državljani vso pravico), edino spodobi. In da se potem pred volilci stehtajo eni in drugi in tretji in četrti in …

  Najlažje je takole iz ozadja udrihat po vseh in v polanonimnosti igrat najboljšega in najpametnejšega med vsemi. Skoraj edinega, ki menda nastopa v imenu “pravega ljudstva in prave desnice”.

  Dajmo se stehtati na edini tehnici ( volitvah), ki v demokraciji kaj velja, gospod “Kavarna Hayek”, in ki edina daje demokratično legitimnost, prav?

  Med drugim tisti, ki podpirate gospo Marine Le Pen in Wildersa in ne vem koga podobnega še in imate do tega vso pravico in na drugi strani tisti, ki je nikoli nismo podpirali ( celotna EPP in noben člen EPP ni nikoli podpiral gospe Le Pen (!), niti njenega predhodnika, očeta Jean-Marieja), je ne podpiramo in je ne bomo podpirali.

  Prepričan sem, da prava desna sredina in z njo EPP nikoli ne bo podpirala gospe Marine Le Pen in podobnih kljukcev!

  Kdo pa ste vi, da nam boste ukazovali, koga moramo podpirati?! Neka namišljena reinkarnacija Napoleona, ali kaj? Četudi bi bili, pojte se solit!

  • Kdo pa ste vi, da nam boste ukazovali, koga moramo podpirati?! Neka namišljena reinkarnacija Napoleona, ali kaj? Četudi bi bili, pojte se solit! Točno se ve! Bil je dan ukaz: NIKOLI PODPIRAT GOSPE ….

   🙂 🙂 🙂

  • IF .. “Dajmo se stehtati na edini tehnici ( volitvah), ki v demokraciji kaj velja, gospod “Kavarna Hayek”, in ki edina daje demokratično legitimnost, prav? ”
   ———
   Pa ravno tehtnici, za katero vemo kako je pri nas leva stran založena da vedno prevaga v levo ?
   Da kaže kot da desne sploh ni ?

   • Gospa Amelie,
    zadeli ste bistvo! Ni kaj zapisati, razen citata britanskega voditelja Winstona Churchilla, ki je rekel, da je »najboljši argument proti demokraciji petminutni pogovor s povprečnim volivcem«.

    Ali pa tisto misel, da demokratična družba iz treh pastirjev in dveh modrecev nikakor ne more prenehati pasti koz.

 2. Odgovor ni tako enostaven kot se na prvi pogled zdi.

  Kaj pa konkretno ponuja skrajna evropska desnica in kakšen bi bil potem status Slovenije?

  Menim, da o tem vemo premalo. Ko bomo vedeli več, pa bomo vedeli prave odgovore.

  • Se strinjam. Skrajna desnica ima premalo dodelan program in v nekaterih primerih res preveč radikalen. Sam sem popolnoma prepričan, da ko bo ustanovljena desna stranka z jasnimi in pravičnimi stališči glede beguncev, EU povezave in sociale, bo klasična desnica šla v pozabo. Problem sedanje desnice je v preveč kavčarski poziciji, kar pomeni tudi, da se premalo potrudi iskati resne alternative sedanjim ideološkim padalcem z leve.

 3. Kavarna Hayek je zadnje mesece postala demagoško agresiven medij in zavila ostro stran iz smeri klasičnega liberalizma. Po mojih informacijah je pisec Reporterjev novinar Biščak, lahko pa je tudi več piscev, oziroma kolektiv.

  Prav tako je Bernard Brščič začel delati sramoto liberalcem, celo v “teološke” razprave se kot nekristjan spušča, da lahko dodatno mrzi papeža in vse, ki niso za alt right. S tega stališča je potem njegova dobra ekonomska kritika papeža postala ničvredna, saj zaradi sramotenja in sovraštva večine publike izgubi. Ne razumem številnih “desničarjev”, ki oponašajo Jelinčiča in Janšo in tekmujejo kdo bo bolj antipatičen in sovražen do volivcev, potem pa se čudijo, zakaj jih podpira samo 10% publike. Politik mora biti v prvi vrsti dober (zaupanja vreden) prodajalec. In med uspešnimi prodajalci ni antipatičnih in sovraštvo netečih ljudi.

  Kaj je alt – right mi najbolj pojasni tale strokovni članek! https://fee.org/articles/the-prehistory-of-the-alt-right/

  S socialisti imajo skupnega idealista Hegla in materialista Marxa (ki je gradil iz Heglove dialektike, njun oboževalec je danes Žižek) . So proti svobodnemu trgu, za veliko nadzorno državo,.. Nič novega niso.

  V Sloveniji nimamo politikov, ki bi zagovarjali svobodni trg:
  1.nimamo jedra levih, socialdemokratov,
  2. ne jedra desnih, konzervativcev in
  3. ne jedra sredinskih, liberalcev.

  Nič se ne naučimo ne iz zločinske zgodovine zadnjih 100 let, ne iz luzerske zgodovine 26 let.

  Nimamo enega poštenega politika, ki bi 10 let peljal svojo smer, ki ne bi bila socialistična (fevdi, birokrati, državna lastnina, državno šolstvo in državno zdravstvo).

  Samo socialiste (eni od njih so še posebej fanatično komunistično ubrisani) imamo, ki agresivno menjajo barve in se navidezno in sovražno tolčejo med sabo, v resnici pa kot socialistični birokrati podmizno skupaj plenijo korito in davkoplačevalce 100 mio evrov letno.

  • Brščič je pred dnevi dobesedno za papeža Frančiška zapisal, da “kruli skupaj z muslimani” ( ali imami). Ja, tudi Jelinčiča so začeli spet medijsko protežirati. Enega izpostavljenih agentov udbe. Ki je v Londonu dokazano sledil Sirca in župnika Cikaneka. In to isti mediji, ki so leta gonili o potrebi obračuna z udbaši in potrebi lustracije danes. Podpirajo človeka, ki se še danes politično brati z Vojislavom Šešljem, velikim vojnim hujskačem in zame enim evidentnih krivcev za balkansko tragedijo v 90. letih. Vprašanje, če vejo, kaj počnejo …

   • Jelinčič in Janša imata veliko več skupnega kot pa razlik. Eden odkrito sovraži Cerkev, drugi pa se je oportuno in pragmatično povezal s cerkveno mafijo.
    Eden ima odkit udbovski dosje, drugi še ne. Oba imata svoji privatni stranki.

    Po mojem mnenju so Te cepitve na “desnici” centralno plansko vodene, saj v SDS ni bilo nikoli frakcij, niti samostojnih in svobodnih politikov.

    Zlo je fevdalizem, ker potrebuje vsaka stranka finance, denar. In najbolj skorumpirane stranke imajo denarja dovolj, pa tudi dovolj imajo pokvarjenih in skorumpiranih hlapcev, ki so pripravljeni vse narediti za stranko.

 4. Mene moti alt right.

  Zakaj?

  Ker so populisti? Populist mora metati laži in pesek množicam v oči. Množice hočejo ugodje in populist jim vse to obljublja.
  Populist je danes NUJNO socialist: enostavno moraš ljudem obljubljati, da jim boš nekaj dal (in nekomu vzel).
  Alt right gradijo svojo “desnost” na narodu, domoljublju, nacionalizmu, na nekih tradicionalnih ali religioznih mitih o moči, večvrednosti,… . V resnici pa na “nacionalni socialni Državi”.

  Avtor glavno nevarnost vidi v islamu. Jaz ne. Islam je socialistična ideologija z bogom, ki ga fevdalna kasta vsiljuje množicam. Razen rodnosti in enoumja je islam na vseh področjih neuspešen. Če je bil nekoč še duhoven in dialoški, je danes islam v komunistični slepi ulici, saj se je pustil islamskim skrajnežem, kar se na srečo katoliška Cerkev še ni prepustila katoliškim fanatikom in skrajnežem, ki častijo formo, rituale, tradicijo 19.stl.MOČNE CERKVE in mafijo (fevdalizem) . http://4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-filmi-in-oddaje-izobrazevalni-program/174460297

  Glavni problem Slovenije je socialistična zadrogiranost slehernika. Glavni problem EU in ZDA pa je vedno večja socialna država.
  Da so alt right v resnici socialisti “domoljubnega”, “rasnega”, “narodnega”, “katoliške IDEOLOGIJE” in “provincialnega” tipa, se vidi v tem, ker tujce dojemajo kot sovražnike, ki bodo izpraznili njihove “socialne pravice”, korita socialne države. Se pravi so zavistni koritniki, fevdalci, vrtičkarji, ki branijo svoje rente, monopole, pravice.

  Vidi se v tem, ker socialist mora vedno nekoga sovražiti. In socializem vedno vodi v totalitarno državo in v totalne vojne.
  Tretji vidik da so nacional socialisti pa je kolektivizem in kloniranost “mišljenja” .

  • dojemajo kot sovražnike, ki bodo izpraznili njihove “socialne pravice”,
   ==============
   Odlično povedano!

 5. Pretiravanje z vračanjem v preteklost, kar z izstopi iz evroobmočja in EU obljublja alt right, gotovo ni nekaj perspektivnega. Spominja na slovensko mentalno in strukturno vrnitev v preteklost, ki nas je pripeljala na dno mednarodnih primerjalnih lestvic.

  Zato mislim, da je prav, da slovenski poslanci niso podprli imunitete gospe Le Penove. Sicer pa, zakaj bi sploh kdo imel imuniteto?

  Alt right skupine bi bile gotovo bolj konkurenčne na političnem trgu, če ne bi silile k izstopom.

  • Tele grožnje z izstopom iz EU so problem. Poljska je edina pametna, ki hoče spremeniti EU in ne zrušiti.

   Ampak kljub temu pa je obtožba Lepenove skrajno nevarna in totalitarna.

   Obtožena je, ker je pokazala resnico o islamu – pod pretvezo, da je objavljala slike nasilja. Problem je francoski zakon, ki ga je treba zrušiti.

  • Točno to. Alt right bi bila dobra, če ne bi rinile iz EU.

   Treba je spremeniti EU, ne je razbijati.

 6. Ne vem, kaj je ratalo s tem Pavlom, da je tako zagrenjen.

  Alt right je posledica tega, da glavni politiki nočejo videti realnosti. Marsikaj je narobe z njimi, vedeti pa je treba, kaj je glavni vzrok.

  Islam je problem, kot je socializem problem. In socializem je skoval koalicijo z islamom. Oboji imajo skupnega sovražnika.

  Islam je ravno zaradi te koalicije problematičen in nevaren. In socializem oziroma kulturni marksizem ni grožnja le Sloveniji, ampak celi Evropi in tudi ZDA.

Comments are closed.