Kavarna Hayek: Ko (tudi) športni komentatorji RTV SLO trosijo socialistične neumnosti

6

Slovenija spada med države, kjer se je do leta 1990 (v okviru Jugoslavije) eksperimentiralo z norimi idejami Karla Marxa, a tudi za zadnje četrt stoletja, od kar smo samostojni in država vsaj na deklarativni ravni priznava tržno gospodarstvo, ne moremo reči, da imamo ekonomsko svobodo brez državnega intervencionizma. Kar najbolj skrbi, je socialistična miselnost, ki je še vedno globoko zakoreninjena v (pod)zavesti. Če bi šlo za posamezne politike, bi človek še zamahnil z roko, češ da gre za eksotične komuniste; klovne pač rabi vsaka družba. Težava je, da ortodoksno levičarstvo širi tudi nacionalna televizija, in to med športnimi prenosi.

Nedvomno je Urban Laurenčič eden naboljših športnih komentatorjev v Sloveniji, v alpskem smučanju mu najbrž ni para, ampak, za božjo voljo, naj se drži rajši športa, kjer je prava enciklopedija, in naj ne deli nasvetov iz ekonomije, če je ne razume. S tem namreč zavaja gledalke in gledalce. Ne vem, če ste slišali, kaj je dejal tik pred začetkom veleslaloma v Kranjski Gori. Potem ko je razglabljal, kako gostoljubni so organizatorji Pokala Vitranc, ki so namestitev plačali vsem tekmovalcem, čeprav jim tega ne bi bilo treba, je za primerjavo dal Švico, kjer so stiskaški, saj tega nikoli ne bi naredila, čeprav je zelo bogata država. Seveda. Švicarji tega ne bi nikoli naredili. In ravno zato, ker so varčni in pri organizaciji takih ali drugačnih dogodkov gledajo na vsak frank, je Švica ekonomsko najbolj svobodna (neoliberalna) država v Evropi, po kupni moči na prebivalca pa zaostaja le za Lichensteinom, Luksemburgom in z nafto bogato Norveško. Povedano drugače. Ravno zaradi take miselnosti in ravnanja so bogata država.

A Laurenčič ni edini. Ko je slovenska rokometna reprezentanca pred meseci igrala prijateljsko rokometno tekmo na Nizozemske, je na stropu dvorane začelo puščati, tako da je kapljalo na parket. Tekma je bila prekinjena, organizator je težavo hitro odpravil. A komentator (mislim, da je bil Ivo Milovanovič) si ni mogel kaj, da se ne bi norčeval iz gostiteljev, češ kako bogata država je Nizozemska, pa nima zidane dvorane, ampak montažno. Seveda. Nizozemci živijo v skladu s svojimi zmožnostmi, presodili so, da ne potrebujejo zidane dvorane, ki je draga zaradi vzdrževanja, ampak da bodo naredili montažno. Za razliko od Slovenije, kjer je v „najlepši dvorani v Evropi“ v Stožicah (sredi „najlepšega mesta na svetu“) zazijala več sto milijonska finančna luknja. Ravno zato so Nizozemci bogati; ker so varčni in ne hazardirajo s financami kot v Sloveniji.

Kam pripelje socialistično razmetavanje z denarjem za športne prireditve, smo spoznali že v Jugoslaviji (a se očitno nismo ničesar naučili). Za športnimi objekti, kjer so bile olimpijske igre v Sarajevu, so ostale ruševine. Skakalnica, bob steza in drugi objekti so začeli razpadati takoj, ko je bilo tekmovanja konec. Tudi Grčije je organizirala olimpijske igre, čeprav tega ni bila zmožna. V Atenah so danes ruševine: stadion,olimpijski bazen, vstop v olimpijsko vas in drugo bolj spominjajo na stavbe v Bejrutu, kot pa na prizorišče, kjer so bile leta 2004 olimpijske igre. Podobno se že dogaja v Sočiju, kjer je Rusija leta 2014 organizirala zimske olimpijske igre in zanje zapravila na milijarde evrov – izključno zato, da bi svetu dokazala, da jih lahko. Danes je kraj, kjer je stala olimpijska vas, mesto duhov.

Če želi Slovenija postati bogata država, mora posnemati bogate države (tudi pri športnih dogodkih) in sprejeti njihovo miselnost, ne pa bolivarsko Venezuelo, komunistično Severno Korejo, socialistično Grčijo ali pa se ozirati nazaj k Jugoslaviji.

Vir: Kavarna Hayek 

6 KOMENTARJI

 1. Povsem resnično.

  Pa še na eno neumnost je potrebno opozoriti, ki nam jo je pred dnevi zaupal športni novinar gospod dr. Stare.

  Povedal je, da slovenski športni novinarji ne smejo navijati ob komentiranju za slovenske smučarje.

  To isto kot bi rekli, da Slovenci ne smemo navijati za slovenske smučarje.

  Potem se pa čudimo, zakaj so športni novinarji včasih tako dolgočasni in zakaj nimamo več samozavesti in ponosa.

 2. Državljani Slovenije zahtevamo, da športni novinarji ob komentiranju navijajo za naše slovenske smučarje!!!

 3. Doktor Stare je obrazložil, da novinarji vseh evropskih držav navijajo za svoje športnike.

  Le Slovenija in še en država ne.

  Od RTV Slovenija je treba zahtevati da se to spremeni in da morajo športni novinarji ob komentiranju športnih dogodkov navijati za naše športnike, ne pa za tuje.

  Zato jih plačujemo!

 4. Tudi slovenska smučarska zveza ni svoje storila v Kranjski gori po pokalni slalomski tekmi na kateri he HIRCHER osvojil velik kristalni globus.

  Zakaj? Zato, ker je dopustila, da udeležencem tekme ni igral slovenski ansambel, ampak tuji ansambel, to je Crvvena jabuka.

  Očitno bo čez čas našim zmagovalcem zaigrala tuja himna, ne pa slovenska, domača.

 5. Naši komentatorji bi za promocijo Slovenije tudi več tako,da bi bili oblečeni v oblačila naših proizvajalcev ne v tujih(pri smučarski npr. Dollmar).

 6. Kar se pa tiče navijanja za naše je zgoraj napisano res,saj samo predavajo in se med seboj pogovarjajo.še na eurosportu navijajo za naše,zraven se pa še nasmejijo,kar je še bolj zanimivo.

Comments are closed.