Kavarna Hayek: Ko ljubezen do domovine postane rasizem

2

Bilo je aprila leta 2007. Alexandra Erikssona, 13-letnega osnovnošolca v mestecu Råneå na severu Švedske, je učitelj nagnal iz učilnice, ker je imel majico s švedsko zastavo. Eriksson je zavrnil zahtevo učitelja, da jo sleče. Ravnatelj šole je kasneje dejal, da švedsko zastavo nekateri dojemajo kot simbol nacizma, zato je ta švedski simbol v njihovi šoli nezaželen. Osnovna šola v Råneåju je sicer javna šola, plačujejo jo davkoplačevalci. (http://www.kuriren.nu/nyheter/flaggan-portad-i-skolan-1459555.aspx) Istega leta je ravnatelj šole v Malmöju prepovedal 14-letnemu Victorju Ahlbergu, da bi se za skupno šolsko fotografijo slikal z majico švedske nogometne reprezentance, ki je v barvah švedske zastave in s švedskim grbom. Ravnatelj, kot je povedal, ni želel, da bi kdo v tem prepoznal rasizem (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11236794.ab). To sta dva primera iz skandinavske države, kjer so multikulturnost in multikulturalizem pripeljali do skrajnosti. Ljubezen do domovine in njenih simbolov je postala nesprejemljiva. Glede na to, da je multikulturalizem na Švedskem že kar uradna politika, kaže smer, kam bo to pripeljalo druge države, če bodo sledile tem zgledom.

Še dva novejša primera, na katere opozarja portal Front Page Mag (http://www.frontpagemag.com). Na lanski švedski dan državnosti, ki je 6. junija, so radikalni levičarji, združeni v »Gibanje365« pozvali ljudi, naj se jim pridružijo v zažiganju švedskih zastav (https://twitter.com/365Jokern/status/468509193608392704). Po njihovo je namreč švedska zastava simbol nacionalne države, je rasistična struktura, ki postavlja meje med ljudmi (Nekaj podobnega se je zgodilo letos v ZDA, ko so levičarski aktivisti ob pomoči ilegalnih priseljencev zažigali ameriško zastavo, ker naj bi bila simbol rasizma). Julija letos pa je osnovna šola Söndrum v Halmstadu objavila pravilnik o uporabi švedske zastave. Po tem pravilniku je lahko izobešena samo na državni praznik, drugače je uporaba nacionalne zastave prepovedana (http://nyheteridag.se/nu-forbjuds-skolelever-att-anvanda-svenska-flaggan/). Tudi za pusta, če si maškara, ne smeš biti oblečen v nacionalne simbole, so še zapisali v pravilniku šole, ker lahko s tem užališ koga drugega, to pa je že sovražni govor. Povedano drugače: Švedi so majice s švedsko zastavo označili za sovražni govor in tako je ljubezen do domovine označena za rasizem.

Pravzaprav je srhljivo, da se vsakega, in to velja tudi za Slovenijo, ki spoštuje nacionalne simbole, verjame v narodno identiteto, goji ljubezen do domovine, označi za nazadnjaškega, nacionalista, mračnjaka, rasista. Še malo manjka in bo tudi slovenski jezik označen za nezaželenega, pred hišo izobešena nacionalna zastava, ki poudarja slovenstvo, pa bo postala simbol ksenofobije.

Več: Kavarna Hayek

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

2 KOMENTARJI

  1. To so primeri razvrednotenja vrednot, ki jih nekateri širijo na družine, domačo glasbo, domači jezik, domače šege in navade, domoljubje…

    Ti želijo, da bi živeli kot izgubljenci, ki ne najdejo več pozitivne vrednotne poti.

  2. Ljubi drugega kakor samega sebe je dvosmerna relacija. Običajno se poudarja, da moramo ljubiti tudi bližnjega in ne samo sebe. Vendar je potrebno ljubiti tudi sebe, da sploh veš, kaj je ljubezen. Šele potem lahko ljubezen daješ. Pri dajanju se ljubezen ne porablja, vendar iz nič pa tudi ne nastaja.

    Na to lahko navežemo odnos našega javnega mnenja do religij. Ker imajo religije za nekaj zaostalega, je tak tudi njihov odnos do vseh, ki jim religija, ne samo krščanstvo, nekaj pomeni.

    Isti princip je nastopa tudi pri odnosu do domovine. Kdor nima pokončne ljubezni do lastnega naroda, ne bo nikoli spoštoval drugega naroda. Nikoli. Sploh pa ne manjših narodov, ki nimajo lastne države.

    Evropa ne bo nikoli talilni lonec. Evropa bo obstajala le, če bodo narodi Evrope živeli drug ob drugem in se hkrati spoštovali. Ne vem, če je bilo v zvezi z Grško krizo kdaj omenjena škoda, ki jo je prihodnosti Evrope povzročilo med to krizo uničeno spoštovanje med narodi.

Comments are closed.