Kavarna Hayek: Katerega spola ste pa vi? Facebook vam ponuja prek 70 možnosti!

12

Bilo je decembra 1840. V Pariz so, skoraj 20 let po njegovi smrti, pripeljali posmrtne ostanke Napoleona. Dan po pogrebni slovesnosti (15. decembra) so v pariško umobolnico sprejeli 14 ljudi, ki so trdili, da so slavni imperatorji. O tem je bilo napisanih več knjig, zadnjo je leta 2014 napisala Laura Murat (The Man Who Thought He Was Napoleon: Toward a Political History of Madness).

Ljudi, ki si domišljajo, da so nekdo drug, so od nekdaj imeli za nore. A od kar se je pojavila teorija spola (gender theory), temu ni več tako. Človek lahko hodi kot moški, izgleda kot moški, ima penis kot moški in govori kot moški, toda če trdi, da je ženska, je ženska. Takega človeka ne odpeljejo v norišnico, ampak ga država celo financira, da stresa neumnosti, češ da je biološka določitev spola nesprejemljiva, ker je družbeni konstrukt. Kar je vsekakor diskriminatorno do tistih ljudi, ki si domišljajo da so Stalini, Cezarji, Napoleoni ali »samo« mačke. Tovrstne osebke namreč še vedno povprašajo po zdravju in jih pošljejo na psihiatrijo. Kar je vsekakor krivično. Če se neka ženska počuti kot moški, se lahko tudi kot mačka ali omara. Logično, a ne? Zato bi morali tudi vse druge »identitete« regulirati kot človekove pravice. En dan si mačka, drugi dan si lahko koza, tretji dan žirafa. Svoboda dojemanja lastne identitete, kakopak, nima meja. Za razliko od biologije, ki natančno določa, kdo je moški in kdo je ženska. Ampak če vi nekoga, ki si domišlja, da je ženska, opozorite, da je pravzaprav moški, je to označeno za sovraštvo do drugačnih ali predsodek. In tvegate, da vas pošljejo v zapor ali umobolnico.

Noriji teorije spola se je leta 2014 pridružilo tudi družbeno omrežje Facebook, ki danes uporabnikom ponuja več kot 70 možnih oblik »spola«. Na začetku so ponudili 51 različnih spolov, nato vsako leto dodajali nove (tukaj so najpogostejši Facebook spoli), v zvezi s spolom so ponudili tudi sorodstvena razmerja. Po novem se lahko označite kot»otrok spolno nevtralnih staršev«.

No, oglejmo si nekatere spole. Večinoma bom ostal kar pri tujkah, ker je v nepregledni množici različnih oblik spola (ki so različice dojemanj samega sebe in mešanica privzetih ali zavrnjenih moških in ženskih lastnosti) nemogoče vse opisati. Zanimivo pri tem je, da poseben spol določa tudi spolna usmerjenost.

AGENDER

Gre za osebo, ki se ne identificira z nobenim spolom. Je spolno nevtralna, karkoli že to pomeni.

ANDROGYNOUS

Običajno gre za moškega, ki se obnaša kot ženska, tako da se ljudje sprašujejo, ali je moški ali ženska. »Večinoma sem se družil z deklicami in se igral z barbikami. V vasi so se sosede rade družile z mano, skupaj smo se igrali in večkrat sem obul njihove čevlje s peto, one pa so me potem lovile,« običajno ljudje androgenega spola opisujejo svoje izkušnje. Velja tudi obratno – da se ženska obnaša kot moški.

BIGENDER

Nekdo, ki se ima za moškega in žensko hkrati.

CROSS-DRESSER

Moški, ki se oblači kot ženska, in ženska, ki se oblači kot moški.

FLUID

Fluidna oseba pravi: »Nisem moški, niti nisem ženska, sem fluidnega spola.« Oseba niti sama ne ve, kaj je. En dan je lahko moški, drugi dan je ženska, nato nekaj dni spet moški. Odvisno od razpoloženja. Fluid nima ničesar opraviti z genitalijami, ki določajo biološki spol, nisi s siceršnjo spolno usmerjenostjo.

GEJ

Homoseksualni moški, ki jo spolno privlačijo moški. Čeprav gre za spolno usmerjenost, se je že razvila posebna oblika spola – gej je gejevskega spola.

LEZBIJKA

Homoseksualna ženska, ki jo spolno privlačijo ženske. Čeprav gre za spolno usmerjenost, se je že razvila posebna oblika spola – lezbijka je lezbičnega spola.

MOŠKI

Normalna oseba, ki ima vse biološke značilnosti moškega in se tako tudi obnaša.

FtM (F2M)

FtM ali Female to Male je kirurška rekonstrukcija organov iz ženske v moškega.

MtF (M2F)

Male to female je kirurška rekonstrukcija organov iz moškega v žensko.

NEITHER

Ne pripada samo enemu spolu. Če gre za žensko, se oseba zaveda, da je ženskega spola, a meni, da je hkrati še enega spola. Katerega, se sprašuje večino svojega življenja.

NONCONFORMING

Oseba (ženska ali moški), ki se ne obnaša v skladu s svojim biološkim spolom.

NON – BINARY

Osebe, ki se ne identificirajo kot ženske ali moški. Mavričarji pravijo, da je identiteta oseb »non-binary« spola »onkraj binarnega spolnega sistema«.

OTHER

Ja, tudi ta spol obstaja. Gre za osebe, ki se ne morejo odločiti, katerega spola so.

PANGENDER

Še ena oblika spola, za katero ni jasno, kaj pravzaprav je. Načeloma »pangenderji« zavračajo delitev na moške in ženske.

QUEER

Večspolna oseba. Ko normalna oseba seksa s »queerom«, pravzaprav ne ve, s kom seksa.

QUESTIONING

Oseba, ki se ves čas sprašuje, ali je moški ali ženska. Do odgovora (običajno) nikoli ne pride.

TRANSFEMININE

Oseba, ki se je rodila kot moški, a se identificira kot ženska, zato zahaja v ženska stranišča. Zanimivo, feministke jih ne sprejemajo v svoj krog.

TRANSMASCULINE

Oseba, ki se je rodila kot ženska, a se identificira kot moški, zato zahaja v moška stranišča.

TWO-SPIRIT

Oseba, ki ima moške in ženske značilnosti, a se nima ne za moškega ne za žensko, ampak za nekaj vmes.

ŽENSKA

Normalna oseba, ki ima vse biološke značilnosti ženske in se tako tudi obnaša.

P.S. Se spomnite lani, ko je Severna Karolina (ZDA) sprejela zakon, ki odreja, da se lahko uporabljajo javna stranišča le v skladu z biološkim spolom? Obamina administracija se je odločila za tožbo, saj naj bi bil zakon diskriminatoren do transeksualcev, Trumpova administracija je zdaj odstopila od tožbe, kar pomeni, da bo zveznim državam prepuščeno, da vsaka po svoje uredi to področje. »To je dobra novica za zasebnost, varnost in dostojanstvo mladih šolarjev po vsej Ameriki,« je dejal Gary McCaleb, višji svetovalec v organizaciji Alliance Defending Freedom, med mavričarji pa je zadeva seveda sprožila val ogorčenja.

12 KOMENTARJI

 1. Samo preletel spisek možnosti “listo spolov” in dobil občutek, da bodo islamisti pri zamenjavi EU domorodcev imeli lahko delo.

 2. Ampak, da je tako hudo bilo z Obamo, pa nisem vedel. Vsaj tu bo Trump par stvari pametno naredil. Upam, da ostale tudi…

  • In kaj je tako hudega bilo z Obamo? Ima tudi on kakšno čudno predstavo o svojem spolu? Se ima za križanca med belim moškim in črno muslimansko opico, ali kaj?

   • Tole kar piše, da se je pravdat šel zaradi zakona o uporabi javnih stranišč. Da naj bi mešano lahko uporabljali stranišča. V članku piše.

    • In kaj je to kulturni marksizem? In kakšna je tu povezava z Marxom, ki se mu o takih zadevah gotovo niti sanjalo ni?

     Tudi Obama se nikjer ne sklicuje na marksizem. Ne v političnih govorih, ne v knjigah, ki jih je napisal. Deklarira se za kristjana, ki je do vere prišel sam že v odrasli dobi.

     Tako pravi sam: “I’m a Christian by choice. My family didn’t – frankly, they weren’t folks who went to church every week. And my mother was one of the most spiritual people I knew, but she didn’t raise me in the church. So I came to my Christian faith later in life, and it was because the precepts of Jesus Christ spoke to me in terms of the kind of life that I would want to lead – being my brothers’ and sisters’ keeper, treating others as they would treat me.”

     • Nobelovo si ni sam podelil. Kaj je med njim in Bogom, vesta bolj ali manj le onadva. Do neke mere mogoče še Michele. Ampak tako je pri vsakem človeku. Dvomim, da bi leta in desetletja zahajal v protestantske cerkve ( mislim da predvsem neke metodistično- prezbiterjanske) in prakticiral vero na povsem zlagani osnovi. Ti redno, tedensko, obiskuješ srečanja in komemoracije ZZB NOB?

     • To kaže, kakšen lažnivec je Obama. Če bi bil pošten, nikoli ne bi podprl kulturnega marksizma.

      Seveda je že Marx naredil zmedo z izrazi. Moderni kulturni marksisti pa so šli še dlje. Zaato nihče ne ve, da je to kulturni marksizem.

 3. Saj to se ti zmeša, ko bereš.

  Ni čudno, da so takšne zmešnjave tudi na drugih področjih življenja, ki zadevajo: resnico, pravičnost, poštenje, resnicoljubje, odgovornost….

  Kdaj pa bomo preusmerili tok zmešnjav proti toku življenjskega smiselnega naravnega, stvarstvenega reda?!

 4. Da razložimo IF-u.

  Ena od stvari, ki jih je Marx sovražil in jih imel za oviro pri dosegu komunizma, so tudi klasični družinski odnosi.

  Seveda si v tistih časih verjetno ni predstavljal tega, kar bodo sedaj kulturni marksisti naredili.

  Trenutno ne najdem posnetka na youtubu, kjer človek odpredava, kaj vse je počel Lenin (morda je to razlog, zakaj Rusi bolj cenijo Stalina kot Lenina).

  Lenin je poskušal uničiti družino, pa ljudje tega niso sprejeli. Zato je omogočil ločitev in splav – v tako liberalni obliki, da si samo pošto poslal na urad in si bil ločen. Ženska pa je prišla na kliniko pa so opravili – brez kakršnih koli komplikacij.

  Posledica je bilo tudi po 15 in več porok in ločitev (pri enih osebah) v tistih časih – število splavov je pa tako narastlo, da se je število prebivalstva dejansko na račun tega zmanjšalo.

  Stalin je potem bil prisiljen splav prepovedati, da je prebivalstvo okrevalo.

  Današnji kulturni marskisti sebe niti ne imenujejo tako. Čeprav se je komunizem sesul, je njihov cilj – uničenje kapitalizma in vsega povezanega s tem. Zato napad na družine in ustvarjanje nesposobnežev.

Comments are closed.