Kavarna Hayek: Kaj imata skupnega obsodba Janeza Janše zaradi razžalitve in dokumentarec Dosje JLA Valentina Areha?

8

Najprej preberite tole:

»Sodišče je ocenilo, da vsebina zapisa izrazito izstopa iz okvirjev svobode govora, saj ta pravica ne sme posegati v sfero ustavno zagotovljene duševne celovitosti in osebnega dostojanstva druge osebe.«

Zdaj pa še tole:

»Zaznavamo nekatere špice, ki le preveč štrlijo in ki motijo ta mir v slovenskem in jugoslovanskem prostoru. Postopno bomo morali tudi z več represije, kot smo jo doslej imeli, čeprav trdim, da jo je bilo v zadnjem času v Sloveniji več kot kjerkoli v Jugoslaviji, in čeprav vsi hočejo povedati, da smo ne vem kako liberalni, da bomo morali iti v te postopke.«

Ste tudi vi zaznali podobnost med besednima zvezama »izstopa iz okvirjev« in »špice, ki le preveč štrlijo in ki motijo«? Podobnost je neverjetna, kot bi jih izgovoril isti človek. Pa jih ni. Prve so besede velenjskega okrajnega sodišča v primeru odškodninske tožbe (kazenska še traja pred celjskim okrožnim sodiščem) novinarke Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Mojce Šetinc Pašek zoper predsednika in poslanca SDS Janeza Janšo (oktober 2016), druge so besede okorelega udbovca Tomaža Ertla (konec osemdesetih let prejšnjega stoletja), ki jih je v dokumentarcu Dosje JLA objavil novinar Valentin Areh. Med izrečenim (oziroma zapisanim) je 30 let razlike, a prav grozljivo je, kako neko sodišče uporablja besednjak in misel nekdanje tajne politične policiji. Ljudje se očitno menjajo, a razmišljanje (pravosodne) veje oblasti o svobodi (predvsem o omejitvah svobode govora) ostaja enako kot v času komunistične države (o sodnikih iz tistega časa si lahko preberete tukaj).

Čeprav ne poznam celotno vsebino obrazložitve sodbe (in če zanemarimo, da v svobodnih državah, kjer je svoboda govora človekova pravica v pravem pomenu besede, do obravnave sploh ne bi prišlo ali pa bi bila tožba zavržena), je očitno, da sodišče skrbi, da bi Janševe besede »motile mir v  slovenskem prostoru«, zato bodo postopno »morali tudi z več represije«, bi rekel Ertl. Ertlovi agenti bi v nekem drugem času »moteče« pospravili in procesirali po hitrem postopku, a ker je Slovenija danes (vsaj na deklerativni ravni) demokratična država, ki vendarle ima neke ustavne in zakonske varovalke, so si velenjski sodniki na vse kriplje prizadevali, da bi Janšev tvit (»Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.«) opredelili kot objektivno žaljiv. A to dokazati je izredno težko. Sodišče mora namreč upoštevati okoliščine, v katerih je prvak SDS napisal domnevno sporni tvit. Tožnica bi morala onkraj vsakega dvoma dokazati, da je Janez Janša objektivno žaljive besede izrekel z namenom zaničevanja. Zanjo so lahko Janševe besede žaljive (in najbrž tudi so), a le subjektivno, nikakor pa ne objektivno. Za obsodbo zaradi razžalitve je treba imeti zaničevalen namen.

Več: Kavarna Hayek

8 KOMENTARJI

 1. Jasno,da podobnost ni slučajna ali kot so prisegali do nedavnega- 30 let zgodovine ni veliko- tudi na glas ne le ilegalno:”revolucija še traja”…

 2. Jasno je samo to, da je vsak teden nova afera, ki kuri množice in jih drži na visokih obratih strahu, jeze, besa, frustracij in napetosti. Drži jih skupaj, vodljive, pasivne in ubogljive.
  Samo to mi ni jasno, ali je vse to generirano iz enega politkomisarskega gnezda psihopatov, ali iz dveh, ki si medsebojno pomagata (kot nekoč Sanader in Janša ali še prej dvojica Drnovšek – Haider),

  • pavel: “… generirano iz enega politkomisarskega gnezda psihopatov, ali iz dveh, ki si medsebojno pomagata (kot nekoč Sanader in Janša ali še prej dvojica Drnovšek – Haider), …”
   ========================

   A to ti je tvoj takratni firer Tone Rop opral možgane:

   Janša in Sanader sta Ropa stala 10 tisočakov:

   “In zakaj je bil Rop obsojen? Ker je leta 2007, ko je bil poslanec, tedanjemu novinarju RTV Slovenija Vladimirju Vodušku v neuradnem pogovoru dejal, da naj bi se pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004 (ko je bil sam predsednik vlade) takratni vodja opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu ter da o teh dogovorih obstajajo prisluhi.”

   http://www.slovenskenovice.si/crni-scenarij/doma/jansa-sanader-sta-ropa-stala-10-tisocakov

 3. ali pa je en Naš center podrejen Njihovemu centru in mora špilati krvoločnega nasprotnika in zavajati Naše in Vaše v slepo ulico.

 4. Stare ljudi je močno strah zaradi hude pohabljenosti s strani komunizma. Zato jih najlažje manipulirajo psihopati. Le ti jih ves čas strašijo in tako držijo skupaj in na broju. Ker so prestrašeni so pasivni. Ker so pasivni rabijo Firerja.

Comments are closed.