Kavarna Hayek: Globalni resničnostni šov ali propadanje socializma v Venezueli v živo

5

Svet nima prav pogosto priložnosti v živo spremljati propad socialističnega gospodarstva, kot je to primer Venezuele. Propad države, ki je imela lani 800-odstotno inflacijo in ki ji za letos napovedujejo 2.200-odstotno inflacijo, katere BDP je lani padel za 18,6 odstotkov in ki trpi hudo pomanjkanje, se je začel natanko takrat, ko je oblast leta 1999 prevzel Hugo Chavez. Bilo je to v času največjega padca cen nafte v sodobni zgodovini (podoben se je zgodil ob naftni krizi v sedemdesetih letih), Chavez pa je prišel na oblast z obljubo, da bo delil naftno bogastvo države z revnimi.

Ko so se cene nafte približale 100 dolarjem na sodček, je povsem izgubil razum. Država, ki ima največje zaloge nafte na svetu in ki 95 odstotkov proračuna napolni z nafto, je sprejela več ukrepov, namenjenih prerazporeditvi bogastva. Nacionalizirala je skoraj vse sektorje gospodarstva – od naftnih ploščadi in telekomunikacijskih podjetij do bank. To je skoraj vse velike tuje korporacije, ki so dajale delo deset tisočim Venezuelcem, pognalo v beg iz socialistične države. Težava, ki je nastala, je bila nepremostljiva, usoda propada neizbežna. Odšel je zasebni inženirski kader, bolivarski prisledniki pa seveda niso imeli pojma o črpanju nafte, ki je bila pomembna zato, ker so z naftnimi dolarji uvažali hrano. Padec cen nafte, ki je sledil v tem desetletju, in prevzem vodenja države s strani Nicolasa Madure, je državo dokončno zlomil.

Posledice si lahko preberete v dobri reportaži Petre Cahill in Laure Saravie.

In samo mimogrede. Vsak poskus, da bi karkoli zasnovali na marksističnem oziroma socialističnem vzorcu, je vnaprej obsojeno na neuspeh. To so spoznali tudi marksisti v Michiganu, ki so odprli restavracijo in jo upravljali po socialističnih manirah. Kako se je končalo, preberite v tekstu Komunisti v šoku: marksistična restavracija v Michiganu zaprla vrata.

Vir: Kavarna Hayek

5 KOMENTARJI

  1. Prav strašljiv je npr. govor Violete Tomić o super Venezueli na FB. Gre za osebo z očitmo zamračenim umom, ki poziva k revoluciji, to je k prelivanju krvi. Še bolj grozljiva pa je slepota ljudi, ki vse to, ne le prenašajo, ampak odobravajo. Kako ne vidijo vedno ene in iste matrice strašenja z brezobzirnostjo kapitala, predvsem pa z zunanjim in notranjim sovražnikom? Ste kdaj doživeli, da bi komunisti poklicali kakšnega zunanjega in notranjega sovražmika k javnem soočenju in izmenjavi argumentov, kjer naj pretehtajo prepričljivejši? Ne, vedno gre za nevidnega sovražnika, ki ogroža najboljši sistem na svetu. Ma, kdo so oni? Jaz sem že dolgo prepričan, da imamo demokrati z njimi popolnoma napačen pristop. To so bitja, ki razumejo samo palico.

    • Lucijan: “… Jaz sem že dolgo prepričan, da imamo demokrati z njimi popolnoma napačen pristop. To so bitja, ki razumejo samo palico.”
      =========================

      To je že res, da razumejo samo palico, problem je samo to, da imajo palico oni in ne mi. 🙂

Comments are closed.