Kavarna Hayek: George Soros, grobar levice

11

Nekoč je bil na Kosovu velik rudarski kompleks Trepča. Zlato, srebro, cink, svinec in kadmij so kopali v približno štiridesetih rudnikih, ki so dajali delovna mesta ljudem, ki tam živijo. Eden od rudnikov, Zvečan imenovan, je bil še posebej bogat. Lepega dne je tja prišla Mednarodna krizna skupina (ICG), ugledna mednarodna nevladna organizacija z odličnimi političnimi in gospodarskimi zvezami tudi pri Organizaciji združenih narodov. V njenem upravnem odboru je sedel George Soros, saj je zagonska sredstva za ICG poskrbel prav on. Kmalu so »ugotovili«, da bo Trepča odigrala veliko vlogo pri razvoja Kosova, ko bo postalo neodvisno. Začeli so govoriti, da Srbija izkorišča domačine v Trepči in:»Trepča je berlinski zid Kosova. Dolgo je bil simbol srbske tiranije nad Albanci na Kosovu.« Kmalu za tem je izbruhnila vojna. Nekaj mesecev kasneje je predstavnik OZN na Kosovu Bernard Kouchner, ki je bil po »naključju« tudi soustanovitelj organizacije Zdravniki brez meja, ki jo po »naključju« financira Soros, ugotovil, da delo v rudniku in tovarni v Zvečanu škoduje zdravju, zato je treba srbske lastnike razlastiti, rudnike nacionalizirati. Idejo so podprle tudi nevladne organizacije (NVO), ki jih je spet po »naključju« financiral Soros. Povabili so »zasebne investicijske družbe«, da bi vlagali v rudnike. V »odprtem in transparentnem« postopku javnega naročila je bil med šestnajstimi kandidati izbran – George Soros.

Tako začne svojo zgodbo na portalu Latoszog madžarska zgodovinarka Mária Schmidt. Vse je potekalo v skladu z zahtevami »odprte družbe« in smernicami »neodvisnih strokovnjakov«, skratka z metodami, ki jih Soros in njegova mreža uporabljata povsod po svetu, piše Schmidtova.

Recept je sila preprost. Najprej najde Soros poslovni cilj, nato na teren pošlje svojo »civilno družbo« (NVO), ki je ustrezno podprta v medijih. Ustvari se kaos, Soros se pojavi kot dobrotnik, da organizira pomoč za obnovo. Njegova ekipa natančno določi sovražnike, ki ga ovirajo, in proti njim zažene medijsko kampanjo. Odprejo se meje, da ne ovirajo njegovih gibanj, oslabi se nacionalna suverenost, kupijo se »strokovnjaki«, delijo se štipendije, delijo se nagrade. Njegovi mediji stavijo na staro leninistično taktiko: vedno uporabljal osebne napade. Ljudi najprej ustrahujejo, če to ni dovolj, jih uničijo. »Njegovi novinarji in aktivisti so specialisti za take umore,« piše Schmidtova. In natanko to se je zgodilo na Kosovu. Okoli 50-milijonski vložek in še okoli 100 milijonov garancij ameriške vlade se je splačalo. Ocenjene zaloge rudnin namreč presegajo deset milijard evrov, Soros pa vedno pobere smetano na torti. Enako je naredil v Romuniji, kjer si je prilastil večino zalog zlata.

Celotno zgodbo si lahko preberete na portalu Gates of Vienna v angleškem prevodu v tekstu z naslovom The Gravedigger of the Left. Schmidtova omenja še Sorosovo madžarsko univerzo CEU (Kavarna Hayek je o tem pisala tukaj) in Rusijo, piše o »sorosizmu«, katerega tarča so predvsem države v tranziciji (Makedonija, Poljska, Madžarska, Romunija in druge države) ter ugotavlja: »Soros and the Left are the same thing.«

Vir: kavarna Hayek

11 KOMENTARJI

 1. Če bi bilo res, kar piše v prvem delu članka, potem sta na nek način Soros in Bernard Kouchner ( Zdravniki brez meja, kasneje zunanji minister v vladah Fillona in Sarkozyja) preko Kosova spočela vzpon Miloševića v Srbiji, pa tudi slovensko strankarsko prebujo preko Cankarjevega doma v podporo kosovskim rudarjem in končno ves proces razpada Jugoslavije in tudi nastanka suverene Slovenije. Tako je Soros mogoče preko vtikanja v kosovske rudnike iz banalnih privatnih interesov sprožil spiralo za svoj končni cilj – suvereno neodvisno Slovenijo in da bo nekoč od Kučana prejel visoko državno odlikovanje. 🙂

  Zgodba je zanimiva. Zgodovinsko vrednost nje pa ocenjujem na nivoju literature Dana Brown. Ampak, lahko da se motim …

 2. Zmedeno !!
  Sorosa pisec predstavlja kot grobarja levice ?
  Na koncu teksta pa ponudi pisanje madžarske zgodovinarke, kjer ta ugotavlja da sta Soros in levica “the same thing” !?

 3. Bomo videli, kaj bodo ugotovili sami Američani glede Soroza, saj so uvedli zoper njega preiskovalne postopke.

 4. G. Amelie, mislim, da gre za napačno razumljen oz. napisan naslov. Grobar levice pomeni v slovenščini tisti, ki je pokopal levico. Naslov bi se moral glasiti levičarski grobar, ali grobar iz levice. Tako dobi članek svoj smisel in prav tako sintagma Soros and the Left is the same thing.

 5. srbske lastnike razlastiti, rudnike nacionalizirati.
  … povabili so zasebne vlagatelje…
  =========
  To ne gre skupaj. To je protislovno.
  Brščiču se cufa. Tale Kavarna Hayek po mojem ne bo več dolgo na Časniku. Dvomim, da bo uredništvo tole še populariziralo.

  • Meni pa to ni protislovno. Srbov so se rešili z razlastninjenjem. Potem so jih napodili iz države ker da so okupatorji. Istočasno so z Albanci sklenili posel, da je cena za njihovo svobodo na Kosovu ta rudnik. Zato so ga po osamosvojitvi Kosova zopet privatizirali. To je legalno, saj je Kosovo nova država, prejšnja denacionalizacija pa je bila še v okviru Srbije.
   Osebno mislim, da je ta Soros zelo odgovoren za večino dogajanj v Evropi. Način pa je zelo prefinjen. Namreč večina dobrodelnih in ”nevladnih” organizacij, ki je financirana tudi z njegovo pomočjo, se zavzema za podobne ideologije (teorija spola, begunce, mešane narode, …). Hecno pa je, da je ta človek vedno bolj bogat. Očitno ima od tega neke koristi.

   • Rudnik Trepča je še danes pod upravo ZN in je v večinski lasti R Srbije. Manjši del je prodan. Rudnik je v slabem stanju. Če bi Sororš kupil rudnik, se mi zdi da bi o tem še kako slišali.

    • Zdravko, moj komentar je bil napisan glede na prejšnje informacije in moje logično sklepanje. Seveda realnega stanja tam ne poznam in posledično moje ugotovitve niso povzetek realnega stanja (je samo sklepanje).
     Bi bilo pa potrebno preveriti, kako je z upravljanjem s strani ZN. Po mojem bi ZN morali biti neoodvisni in skrbeti za red v državi. Da je uprava vodena s strani Zn mi ni logično.

Comments are closed.