Kavarna Hayek: Davkoplačevalci imajo pravico izvedeti za vsak cent, ki ga porabi država

5

Eden od postulatov pravne in demokratične države je transparentnost. Ne taka, da novinarke komercialne televizije pomagajo državi z oprezanjem za prodajalci kostanja ali sveč in preverjanjem, ali so kupcu izdali račun ter ga potem, če ga slučajno niso, naskočijo zadaj in spredaj, stresejo iz hlač in pribijejo na križ, ampak transparentnost delovanja države, predvsem pa, kam gre denar davkoplačevalcev. V tem pogledu imajo (neto) davkoplačevalci tudi vso pravico izvedeti, kje in kako bodo živeli migranti. A država to pravico davkoplačevalcem odreka, češ da gre za poseganje v zasebnost azilantov. Zato je Slovenija še daleč od tega, da bi imela vlado, ki bi delovala transparentno in skrbno z denarjem, ki ga tistim, ki delajo, na silo odvzame.

Če pustimo ob strani, da imajo tudi v tradicionalnih razvitih kapitalističnih državah socialistične popadke, so nekateri mediji še vedno dovolj svobodni, da ne razkrivajo samo državne transferje podjetjem in organizacijam, ampak tudi socialne pomoči posameznikom, in to z imeni in priimki. Predvsem pa odkrivajo, ali so ti sploh upravičeni, da jih živijo davkoplačevalci. Poglejmo primer Velike Britanije. Seveda bodo „napredni“ skočili pokonci, da gre za državo z zapuščino Margaret Thacherjeve, glasne zagovornice darwinistične doktrine in eno najbolj zlobnih kapitalističnih princes, ki je pred dobrimi tridesetimi leti na stežaj odprla vrata neoliberalizmu. Vsi namreč vedo, da je njena dogma temeljila na satanskih umih, kot so Ludwig Mises, Friedrich Hayek in Milton Friedman. In se nato kot kuga razširila po nedolžni in socialni Evropi.

Kakorkoli, posamezne televizijske postaje (denimo Channel 5) in mediji (Daily Mail ali Mirror) zadnja leta razkrivajo davkoplačevalske transferje tistim, ki jim je država priznala invalidnost. Ne katerokoli, ampak invalidnost zaradi debelosti. Tako so nastale oddaje z naslovom Benefits: Too Fat To Work. In gledalci so lahko poslušali „pretresljivo“ izpovedStephena Beera in Michelle Coombe. Čeprav sem o tem že pisal, ni odveč, da ponovim.

Par skupaj tehta 340 kilogramov. Stephen in Michelle pravita, da sta predebela, da bi delala. Od države dobita dobrih 2.500 evrov mesečne pomoči, kar je za njune potrebe premalo. Stephen, ki mu je Michelle šesta žena po vrsti, je obtožil vlado, da ima premalo posluha, saj samo osebna asistentka, ki jima pomaga pri opravilih v hiši, ju okopa in preoblači, stane okoli 10.000 evrov na leto. Sam je imel pred leti sicer delo, toda opustil ga je, saj se tako on kot Michelle zelo utrudita že s sekljanjem korenja. Nedavno sta na račun davkoplačevalcev (3.800 evrov) organizirala razkošno poroko, kjer sta postregla s svojimi najljubšimi jedmi: polnjenega purana, kebab, čokoladno torto in sladoled. Vse to sta naročila v bližnji restavraciji. Na vprašanje, ali ni to malo preveč razkošna zabava za nekoga, ki živi od socialne pomoči, in preveč mastna za nekoga, ki bi moral jesti samo zelenjavo in hujšati, sta odgovorila, če ju ne razume vlada, ju bodo zagotovo davkoplačevalci.

Več: Kavarna Hayek

5 KOMENTARJI

 1. In na ta način razkrinkati koruptivna dejanja.

  Sinoči smo na TV NOVA poslušali kandidata za predsednika zdravniške zbornice, gospoda dr. Možino in gospo dr. Čebašek- Travnik.

  Dr. Možina je glede korupcije v zdravniških vrstah vztrajal, da je njegov cilj – ničelna korupcija, dr, Čebašekova pa je imela nasprotno mnenje. Neverjetno, kako se bo korupcija odpravila ali vsaj bistveno zmanjšala, če si tega cilja niti ne zastavimo?!

  • Berem: “Neverjetno, kako se bo korupcija odpravila …”

   Gospod Svitase,
   bom pa kar jaz nadaljeval: “Torej nima namena odpraviti korupcije!” Logično, kajne? Paše zdravnica je … hm, hm, HM!!!

   Naprej bom pa pustil gospodi Zdravku in IFu, da poudarita, kako doc. dr. Zdenka Čebašek-Travnik ni član ne SDSa kot tudi ne NSija.

 2. In kot smo lahko izvedeli le iz TV NOVA, je višje sodišče v Ljubljani zavrnilo zahtevi preiskovalne komisije, ki jo vodi Jelka Godec, da bi pridobila zahtevane podatke o koruptivnih preiskovalnih postopkov,ki se ne premaknejop iz mrtve točke.

 3. Iz dneva v dan se lahko prepričamo, da preko TV NOVA lahko izvemo pomembne, na RTV zamolčane informacije.

 4. Nasprotno mnenje dr. Čebaškove glede ničelne korupcije, ponazarja njeno stališče, da ne bi sankcionirala zdravnike, (razen njihove vodilne) s prepovedjo dela, če bi se odkrila njihova koruptivna dejanja. Torej tudi ne najbolj obsežna koruptivna dejanja.
  Svojega stališča ni popravila, ko je voditeljica razgovora pripomnila, da v evropskih državah v takšnem primeru sledi prepoved dela.

Comments are closed.