Kavarna Hayek: Čudež v Baltimoru – levičarka začela uporabljati možgane!

9

Mogoče bi bil za naslov primernejši pregovor, da »tudi slepa kura zrno najde«, a to ni čudež. V Baltimoru pa se je zgodil prav – čudež! Tamkajšnji 67-letni demokratski županji Catherine Pugh se ni prikazala devica Marija, niti ni imela videnj, ampak je začela uporabljati možgane, kar je za zagrizeno levičarko nekaj nepojmljivega. Znano je namreč, da levičarji reagirajo predvsem čustveno, kar pomeni, da je njihovo delovanje posledica nečesa, kar v velikosti lešnika počiva globoko v glavah. Znanstveniki temu pravijo primarni ostanek evolucije, gre pa za najstarejši del možganov, ki sega stotine milijonov let nazaj v čas plazilcev in ureja prvinske instinkte, zato so temu delu na začetku hrbtenjače dali ime kuščarjevi možgani. No, Pughova pa je začela uporabljati zdravo pamet in razmišljati, kar pomeni, da je aktivirala tisto, kar je evolucija kasneje kuščarjevim možganom dodala: možgansko skorjo in druge sodobne možganske strukture, ki so sedež razuma oziroma trezne presoje. Kaj se je zgodilo?

Preden je postala 50. županja Baltimora (6. decembra 2016), je bila, kot se za levičarko spodobi, vneta zagovornica dviga minimalne plače na 15 dolarjev na uro. Ko je prišel čas, da to v pristaniškem mestu, velikem za dve Ljubljani, na podlagi sklepa mestnega sveta uzakoni, je uporabila svojo diskrecijsko pravico in na zakon dala veto. Naredila je tisto, za kar pred njo nihče ni zmogel poguma ali pa si ni vzel časa: vzela je nekaj knjig o ekonomiji in se podučila, kaj bi dvig minimalne plače pomenil za Baltimore. Ugotovila je, da bi bil tak zakon nevaren za mesto, saj bi imel škodljive posledice za gospodarstvo. Pravzaprav je prišla do spoznanja, da denar ne raste na drevesih oziroma da ne obstaja bankomat, ki bi se polnil iz nič.

O škodljivosti minimalne plače, česar se včasih ne zaveda tudi desnica, sem že večkrat pisal, zato tukaj nima smisla ponavljati. Do tega spoznanja je prišla tudi Pughova, ki je ugotovila, da bi zakon prinesel več škode kot koristi: podjetja bi morala znižati stroške, da bi zagotovila višje plače, mnoga bi morala zmanjšati število ur za zaposlene, nekateri bi tudi odpuščali. Dvig minimalne plače zveni sicer kot odlična ideja, toda če je urna postavka višja od produktivnosti delavca, delodajalcu ne preostane drugega, kot da ga odpusti. Ekonomske logike za dvig minimalne plače namreč ni. Ravnala je povsem nasprotno od guvernerja Kalifornije Jerryja Browna, ki je dvignil minimalno plačo na 15 dolarjev, čeprav je ob tem dejal, da to ni ekonomsko smiselno.

Vir: Kavarna Hayek

9 KOMENTARJI

 1. Kaj kaže prvi odstavek tega zapisa? Razen tega, da avtor očitno ne briljira v poznavanju anatomije centralnega živčnega sistema in njegovih funkcij, da ne locira dobro in dovolj obsežno možganskih delov, povezanih s čustvovanjem in da očitno sploh ne ve, da hrbtenjača ne sodi k možganom. Bolj strašljivo je, kako demonstrativno omalovažujoče vrednoti čustvovanje. Postavlja ga na raven “plazilskih možganov”. Tu se bom ustavil, da tudi sam ne bi bil žaljiv.

  Gospa demokratska županja Baltimora ( kar ne pomeni avtomatično levičarka, znaten, če ne dobršen del demokratov se ne šteje za levičarje; predvidevam, da se je avtor pozanimal o njeni identiteti, ko ji pripisuje levičarstvo) se je premislila, kar se tiče lastnega predloga o povišanju minimalne plače. Kar avtor ne pove, da gospa ne deli njegovega mnenja in minimalne plače ni odpravila. Česar verjetno niti ne more, tudi če bi hotela.

  Minimalna plača je jamčena v skoraj vseh državah zahodnega tipa. Če bi dobila ameriško minimalno plačo, bi večina slovenskih delavcev v privatnem in javnem sektorju vriskala od veselja cel dan in še globoko v noč.

  • Gospod IF,
   bi lahko že prenehali omalovaževati drugače misleče? Avtor pač uporablja neko drugo delitev na leve in desne kot vi. In ta delitev je očitno nekako v sledeči smeri, da je ideal levičarjev država, ki odloča o vsemu. Da je ideal desničarjev odprava države. In do te miselnosti ima natanko tako pravico kot vi do vaše!

   • Oprostite, AlFe, o odpravi države imate precej zmedene pojme. Odprava države je ideja Karla Marxa za vizijo komunizma.

    “Ideal desničarjev” znotraj demokracije in kapitalizma je kvečjemu lahko vitka država. Bolje bi bilo reči dela desničarjev. Recimo Charlesa de Gaulle-a in njegovega političnega gibanja nikakor ne bi našli med njimi. Najbolj vneti zagovorniki vitke države so danes neo-liberalci. Še zdaleč niso neo-liberalci vsa desnica ali desna-sredina.

    Kot vidimo, se privrženost globalizmu, ki po mojem spada k neo-liberalizmu vidno osipa, zlasti z zmago Trumpa in je ogrožen danes. Celo avtor Kavarne Hayek postaja očitno na tem novem valu, ki mu vneto sledi ( večina neo-liberalcev mu pa zaenkrat ne sledi) skeptik do globalizma.

    Je treba malo bolj natančno slediti in razločevati fenomene, g. AlFe. Pa brez zamere …

    • Komunisti-socialisti … da so odpravljali državo? Navedite primer!

     Pa brez zamere, gospod IF! Če ne boste navedli primera, ste reptil v službi klike, ki hoče zavladati svetu in tu je vaša logika:

     Če je manjše od tebe … požri!
     Če je tvoje velikosti … se pari!
     Če je večje od tebe … beži!

   • Čudi me pa, da meni pripisujete omalovaževanje drugače mislečih, pa kot da ne opazite, da avtor članka to v prvem odstavku skrajno grobo v resnici sam počenja. Sicer se pri tem, kot smo brali pred časom, ne ustavi niti pred osebo rimskega papeža. Lahko bi to ocenili tudi kot pogum posebne sorte. Precej posebne, če sploh, bi dodal.

  • Naj copy&paste bistvo zapisa iz kavarne Hayek, kot ga jaz vidim:

   Naredila je tisto, za kar pred njo nihče ni zmogel poguma ali pa si ni vzel časa: vzela je nekaj knjig o ekonomiji in se podučila, kaj bi dvig minimalne plače pomenil za Baltimore. Ugotovila je, da bi bil tak zakon nevaren za mesto, saj bi imel škodljive posledice za gospodarstvo. Pravzaprav je prišla do spoznanja, da denar ne raste na drevesih oziroma da ne obstaja bankomat, ki bi se polnil iz nič.

   In še karikatura v obliki primerjave z plazilci današnjega človeka po dresuri v osnovnem izobraževanju :

   Reptilski možgani imajo tako na grobo le ene tri zaznavne funkcije:
   Če je manjše od tebe … požri!
   Če je tvoje velikosti … se pari!
   Če je večje od tebe … beži!

 2. No ja minimalne plače jaz vidim bolj kot slepilo namenjeno proletariatu. Vladajoče stranke si s stremenjen k višjim minimalnim plačam na najbolj len (in skorumpiran) način operejo roke nad tem, da ne znajo (in nočejo) bolje urediti trga dela. Po drugi strani deluje včasih tudi navdušenje nad odpravo minimalnih plač nič manj kot perverzno.

Comments are closed.