Kavarna Hayek: Česa socialisti ne razumejo

4

Luka Mesec, lider Združene levice, sicer pa klon radikalnega levičarja, ki vodi grško Sirizo, Aleksisa Ciprasa, ima skoraj vsak dan kaj »modrega« za povedati in se zato pogosto znajde na naslovnicah časopisov in v udarnih terminih televizijskih dnevnikov. Tokrat je v podporo grški Sirizi, ki bo v nedeljo organizirala referendum, da Grki rečejo Evropski unije NE, ob tridesetih simpatizerjih razložil, zakaj v Združeni levici podpirajo Sirizo oziroma Grke:

»Razlog, zakaj podpiramo Grke, je, da je treba ustaviti izsiljevanje. Če se neka država z demokratično izvoljeno vlado legitimno odloči, da bo prenehala izvajati varčevalne ukrepe, bi morale evropske institucije to demokratično voljo demokratično izvoljene vlade v demokratični državi upoštevati. Videli smo ravno nasprotno. Začelo se je izsiljevanje, začelo se je ekonomsko teroriziranje, stiskanje v kot z ekonomskimi ukrepi, da bi poskusili Grčijo destabilizirati in vreči njeno vlado.«

Mesec ima seveda prav. Grki se morajo sami odločiti. Če se odločijo, da ne bodo varčevali, prav. Volitve, ki so na čelo grške vlade pripeljale leve ekstremiste, so bile demokratične. Tu ni kaj. Zato je tudi Ciprasova vlada povsem legitimna. In Evropa pač upošteva, da v Atenah sedijo socialisti. Drugega ji niti ne preostane. Taka je bila volja ljudi na volitvah in pika. Bruselj seveda ne more narekovati ljudem, kako naj mislijo. Nikakor. To ne bi z ničemer imelo opraviti s svobodo. Vendar je to tudi vse. Kot EU ne more ukazovati Grkom, koga in katero politično opcijo naj volijo ali kako naj se odločijo na referendumu, tako tudi Aleksis Cipras in finančni minister Janid Varufakis ne moreta državam EU kar ukazati, naj Grčiji (spet) posodijo denar (okoli 39 milijard evrov, čeprav naj bi jih potrebovali 52 milijard).

Več lahko preberete na Kavarna Hayek.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


4 KOMENTARJI

 1. Friedrich Hayek: »Če bi socialisti razumeli ekonomijo, ne bi bili socialisti.«
  __________________________________________________
  Friedrich August von Hayek je bil avstrijski in pozneje britanski ekonomist in filozof. Slovi po obrambi klasičnega liberalizma. Leta 1974 je prejel Nobelovo nagrado.

 2. Zame je izhodišče vrednotna drža, ki omogoča rast vrednot v neki skupnosti.

  Ohranjanje grških nevrednot, ki temeljijo na nedelu, korupciji in lenobi, je slaba usluga grški skupnosti.

 3. Ja, razumeti pa je treba tudi to, da so na vsaki strani poslovnega odnosa ljudje.

  »Če hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim in imel boš zaklad v nebesih. Nato pridi in hôdi za menoj!«

 4. Grki ne morejo demokratično določiti, da so jim drugi dolžni vzdrževati državo. To je le ena. Druga tema, o kateri bi morali veliko veliko več govoriti pa je, da je Cipras preprosto reva. V trenutku, ko bi moral prevzeti odgovornost, je to z referendumom preložil na Grke. Potem pa izjavi, da je referendum najbolj demokratičen. To je norčevanje iz demokracije.

Comments are closed.