Kavarna Hayek: Cerarjeva vlada Slovenijo dela vse bolj ekonomsko nesvobodno

2

Slovenski levičarji še kar naprej vrtijo jezike, da na sončni strani Alp vlada zlobni neoliberalizem, zaradi katerega je vse več ljudi revnih, otrok lačnih, neenakost se povečuje. Kot običajno je resnica vedno diametralno nasprotna od tistega, v kar nas prepričujejo. K temu pripomore lestvica ekonomske svobode, ki jo pripravljata ustanova Heritage Foundation in Wall Street Journal. Slovenija je na najnovejši lestvici med 180 državami zasedla 97. mesto. Od kar nam vladata Miro Cerar in njegova SMC, je vsako leto slabše, pot v ekonomski kolaps je zagotovljena. Če smo bili leta 2015 88., lani 90., smo letos na robu izpada iz stoterice. Slovenija je označena kot pretežno ekonomsko nesvobodna država. Tovariš Cerar, bravo, res bravo! (Podrobno poročilo o Slovenije je tukaj.)

Slovenija, ki je dobila indeks 59,2, je med državami Evropske unije samo pred Grčijo (127. mesto), med 44 merjenimi evropskimi državami pa so za nami nekatere balkanske države in države nekdanje Sovjetske zveze (Srbija, Moldavija, Belorusija, Rusija, Ukrajina in Grčija). Sicer pa: čim večji je indeks, tem višje je država uvrščena oziroma tem bolj je liberalna. Indeks meri več kazalcev, med drugim odprtost trga, fleksibilnost delovne sile, svobodo poslovanja, zaščito zasebne lastnine, torej vse tisto, kar socialisti imenujejo neoliberalizem oziroma po novo – ultrakapitalizem. Povedano drugače. Države z vrha lestvice so bolj kapitalistične (svobodne), medtem ko so države z dna lestvice bolj socialistične (nesvobodne).

Seveda, na vrhu lestvice so države, ki podlegajo darwinistični doktrini in so žrtve thatcherjanske ideologije. Tradicionalno so kot svobodne označene Hong Kong, Singapur, Nova Zelandija, Švica in Avstralija. Takoj za to peterico pa je prva država EU. Ne, to ni Velika Britanija, Francija, Avstrija ali Nemčija, ampak Estonija. Kako neprijazna država je to za levičarje, sem že pisal (tukaj), kakšno opustošenje pa je za seboj pustil ameriški predsednik Barack Obama, si lahko ogledate tukaj. ZDA, nekdaj ena najbolj svobodnih držav na svetu, so izpadle iz prve deseterice.

2 KOMENTARJI

  1. Ekonomsko nesvobodne so nas naredile vse vlade do sedaj, vsaj od leta 1945 naprej. In vse bolj tonemo.

    Ko enkrat država razglasi monopol na nekaj, to težko še kdo vrne nazaj in popravi. Če sploh kdo poskuša. Cerar gotovo niti ne poskuša. A tudi javno menje je takšno. Nobene svobode. Ker če je ni, potem je vse odvisno od tega “kako se zmenimo” nekje. O najmanjših stvareh odloča država. Ne moreš odpret trafike, če nimaš trgovske šole, ampak si neki tehnik. Ne moreš bit kelner, ker nimaš gostinske šole, ampak si končal arhitekturo, ali pa glasbeno šolo. Še visoko smo uvrščeni, kajti sodimo zelo nizko. In vse zato, da bi država imela popolno oblast nad vsakim. Kajti vsakemu nekaj manjka in ko boš razkuril nekega veljaka, ti bo lahko uničil življenje. Potem so pa vsi pridni sužnji, do penzije.

  2. Po moje Cerarjevo vlado še najbolj rešuje ECB. Naš lanski BDP, bi bil brez sveže natiskanih evrov poslanih iz ECB, namesto tistih nekaj čez dva procenta, prej blizu ničle. Če se vlada ne bi mogla hvaliti niti z gospodarsko rastjo bi ji trenutno lahko že trda predla. Tako pa skušajo prikazati nespremenjeno brezposelnost kot neverjetno nizko, so ponosni, se vase zagledano bojujejo za užaljene egote, polirajo svoje kariere ter skratka v tej deželi uspešno gojijo gnilobo.

Comments are closed.