Kavarna Hayek: Če želimo postati Švica, moramo posnemati Švico, ne bolivarsko Venezuelo

8

Malo starejši se boste spomnili, kako smo Slovenci vedno sanjali, da bo Slovenija postala „nova Švica“, da bo postala „mala Švica“, da bomo Slovenci ne samo dohiteli, ampak tudi prehiteli Avstrijo. Te želje so se po osamosvojitvi še okrepile. No, niso bile samo želje, prevladalo je prepričanje, da bomo sen (skoraj) vsakega Slovenca uresničili. In ker naj bi bili Slovenci pridni in delavni, to naj ne bi bilo težko. Celo radikalni levičarji, ki sami sebe, kot denimo Miha Kordiš, razglašajo za socialiste, bi si najbrž želeli, da ima majhna in mlada država na sončni strani Alp tako visok standard in tako blaginjo, kot jo imajo Švicarji, tak povprečen BDP na prebivalca in tako povprečno plačo, kot jo imajo prebivalci države v samem osrčju Alp. Težava je le, da nihče od tovarišev socialistov ne ve, kaj pomeni postati podoben Švici.

Gre za temeljno nerazumevanje, če želimo postati enaki Švici (ali jo celo prehiteti), se moramo začeti obnašati kot Švica, ne kot Venezuela. To pomeni: zmanjšanje javne porabe (švicarska javna poraba je nekaj čez 30 odstotkov); odpraviti proračunski primanjkljaj (Švica ga je imela v zadnjem desetletju sam,o dvakrat, pa še takrat je znašal med 0,1 in 0,2 odstotka BDP); odpraviti 1000 + 1 socialni transfer; zmanjšati obvdavčitev (čeprav ima Švica progresivno davčno lestvico, je najvišja stopnja na zvezni ravni 13,2 odstotka); zmanjšati javni dolg (v Švici znaša 34 odstotkov BDP, kar je manj od večine članic EU); privatizacija (v Švici je sistem zdravstvenega zavarovanja v popolnosti v zasebnih rokah, a glej čudo čudno, nihče ne umira na ulicah, Švicarji so med najbolj zdravimi prebivalci na svetu, povprečna življenjska doba je med najdaljšimi na svetu, njihove bolnišnice in klinike ne poznajo izgub); življenjski stroški se v Švici vztrajno nižajo, imajo deflacijo, pa si nihče ne beli glave, da bo deflacijska spirala smrti uničila gospodarstvo; nezaposlenost je na ravni naravne nezaposlenosti, se pravi do 5 odstotkov; Švicarji imajo veliko svobode, regulacij ima veliko manj, kot je povprečje EU; zakoni o nošenju orožja so med najbolj liberalnimi na svetu in spet pridemo do novega čudesa: čeprav so Švicarji med najbolj oboroženimi prebivalci na svetu (količina orožja na prebivalca), je Švica ena najbolj varnih držav na svetu in ima eno najnižjih stopenj umorov ali ubojev na svetu; zmanjšati subvencije za podjetja in posameznike; Švicarji na referendumih odločajo o vseh vprašanjih in brez omejitev, kar pomeni, da se politiki z javnim sektorjem bojijo državljanov in ne obratno.

Skratka, Švica je država (o njej velikokrat piše odličen bloger Tko je John Galt, zato sem si nekaj misli sposodil od njega), ki jo levičarji označujejo kot neoliberalno, jo prezirajo kot deželo brutalnih kapitalistov, kjer tisti prebivalci, ki imajo več, tega nočejo deliti s tistimi, ki imajo manj, je tisto bruno v očesu levih radikalcev, ki ruši socialistične mite, ker kaže, da je realnost deluje diametralno nasprotno od njihovih prepričanj in želja. Zato še enkrat: če želi Slovenija postati kot Švica, se mora tako tudi obnašati in delovati. Levičarji pa mislijo in si domišljajo, če se bodo obnašali in delovali kot bolivarska Venezuela, bomo postali Švica. Na žalost posnemanje Venezuele pelje lahko samo do venezuelskega scenarija. Kakšen je ta, vidimo in spoznavamo vsak dan znova.

Več lahko preberete na kavarnahayek.wordpress.com.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


8 KOMENTARJI

 1. Uvod članka, iz katerega je izpeljana celotna vsebina, je čista fikcija. Namreč, da smo ” Slovenci vedno sanjali, da postanemo druga Švica in da se je to okrepilo po osamosvojitvi”. Vsekakor jaz nisem o tem sanjal, ampak nasprotno, da Slovenci postanemo del Zahoda in zahodnih integracij- EU in NATO. In da postanemo, za razliko od Švice, polnopravna članica OZN. In vsekakor nisem bil edini tega mišljenja.

  Naj gospod Hayek govori torej v svojem imenu, mu svetujem, ne v imenu vsega naroda. Z dodatkom, da se jaz tudi dodatni blaginji na osnovi umazanega, utajenega in celo krvavega denarja iz svega sveta brez nadaljnega odpovedujem. Ali skritemu zlatu žrtev nacijevskih koncentracijskih taborišč, npr.

  • “… blaginji na osnovi umazanega, utajenega in celo krvavega denarja iz svega sveta brez nadaljnega odpovedujem. Ali skritemu zlatu žrtev nacijevskih koncentracijskih taborišč, npr.”

   Pohvalna drža. Seveda, če imamo klasično krščanske vrednote.

   Mimogrede, gospod IF, kaj pa suženjsko delo? Se tudi odpovedujete učinkom suženjskega dela?

   … pametnih telefonov je prehodna kovina tantal, ki je zelo odporna proti koroziji, večina njene svetovne proizvodnje pa prihaja iz Demokratične republike Kongo, kjer kljub uradnemu koncu vojne, v kateri je umrlo na milijone ljudi, še vedno vladajo nevzdržne razmere, uporniške skupine pa se financirajo tudi s prodajo redkih kovin, ki jih zanje v suženjskih razmerah proizvajajo otroci.
   http://www.delo.si/mnenja/blogi/blog-pomagaj-globalni-suznji-v-casu-pametnih-telefonov.html

  • Kaj pa učinkom izposojenega denarja, ki smo se ga izposodili v imenu vnukov, ki ga bodo morali vračati? Mi ga trošimo, oni pa ga bodo morali vračati? Gospod IF, se temu tudi odpovedujete?

   Skratka, gospod IF, se odpovedujete vsemu “krvavemu” denarju? Ali samo švicarskemu “krvavemu” denarju? Oziroma bolje rečeno, švicarski miselnosti, to je predvsem:
   – pravna država,
   – država naj se čim manj vtika v gospodarstvo in
   – privatna lastnina.

 2. Kot jaz razumem to željo po “švici”, je bil to le sinonim za želje po spremembah na bolje, pa kakorkoli si jih je vsak zase predstavljal.
  Ni nujno da če si je nekdo želel več materialnega blagostanja, da lahko to željo posplošimo kar na vse.
  Ker mnogi smo si želeli le kolikor toliko normalne pogoje za življenje in boljših odnosov.

 3. Švica je vsekakor urejena država, ki je lahko marsikomu za zgled. Je sinonim za državo blaginje, pravičnosti in demokratičnosti.

  Zato ni čudno, da je ob osamosvojitvi mnogim služila kot prototip želenega stanja. Švica sicer ne živi samo od bančništva, ima tudi visoko razvito realno gospodarstvo.

  Ko se bomo znebili prtljage komunistične preteklosti, bomo morda tudi mi lahko stopili na “švicarsko” pot.

  • Morda. Morda bomo res kdaj stopili na švicarsko pot. Toda zdi se mi, da smo vedno bolj oddaljeni od nje.

Comments are closed.