Katoličani in revolucija

0

Na letošnjem zadnjem razmišljanju in razgovorih v ljubljanski Mohorjevi knjigarni, ki je bilo v sredo, 22. decembra, je beseda tekla o (ne)vpetosti slovenskih katoličanov in razumnikov v komunistično revolucijo. Moderator srečanja je bil filozof dr. Bojan Žalec. Na srečanje je povabil teološkega profesorja in filozofa dr. Janeza Juhanta, avtorja knjige Idejni spopad II. – Katoličani in revolucija, ter gosta srečanja akademika prof. dr. Janka Kosa. Razgovorov v Mohorjevi se je udeležilo okoli trideset udeležencev.

Žalec je uvodoma poudaril, da se v knjigi avtor ukvarja pretežno z osebnostmi iz preteklega političnega in kulturnega življenja,  ki so tako ali drugače pomembne za slovensko intelektualno zgodovino.  Katoličani in revolucija je Juhantova druga knjiga na to temo in lepo  dopolnjuje prvo z naslovom Slovenci in moderna, ki je izšla pri isti zbirki že pred letom dni in gre za avtorjev poglobljen pogled na to problematiko, ki ga je razvijal daljše obdobje.

Profesor Janez Juhant v dvanajstih poglavjih obdela pomembne Slovence: od filozofa in teologa Aleša Ušeničnika preko Lamberta Ehrlicha, škofa Rožmana, Andreja Gosarja, Franceta Vebra, Janeza Janžekoviča in Antona Trstenjaka pa vse do Edvarda Kocbeka in Juhantovega prijatelja Janeza Svetine, ki je v  slovenski deset dnevni vojni, kot zadnja intelektualna žrtev komunizma, padel pod kroglami agresorske vojske JLA v Gornji Radgoni.

Juhant je skozi prizmo nasprotja med krščanstvom in komunizmom, kjer je bilo vse dovoljeno in kjer so bili ljudje lahko tudi žrtve, generiral svoja vprašanja in dileme. Ugotavlja, da krščanstvo nekako ne more v korak z marksizmom in diamatom, kot je to poskušal Kocbek, ker gre pri krščanstvu za bistveno drugačno civilizacijo, povrhu pa so še pristopi k razumevanju obeh nazorskih drž zelo različni. Ta vprašanja so zapletena in težko rešljiva. Bistvo vsega pa je iskanje resnice, kar je pristno človeško v povezavi z odpuščanjem. Na koncu se je izkristaliziralo vprašanje, kako udejanjati krščansko socializacijo danes? Eden izmed mnogih odgovorov je poglabljanje osebne vere s podporo etične nenasilne krščanske poti v luči nesebične ljubezni, ter iskren dialog z ljudmi in Bogom.

Knjiga Katoličani in revolucija je natisnjena z mehkimi platnicami, velikosti 16 x 23 cm in ima 285 strani. V prosti prodaji stane 18 evrov.

Foto: Franci Koncilija