Obstaja resna nevarnost, da se ponovi povojna tragedija

13
dr. Stane Granda / Arhiv Reporter
Stane Granda: Katoličani dojemamo ločitev Cerkve od države kot velik dosežek demokracije.

Katoličani želimo biti upoštevani, hočemo toleranco. Ne zato, ker smo tudi mi davkoplačevalci in je država še kako tudi naša, ampak kot ljudje. Enakopravni in svobodni, brez nestrpnosti, groženj in stalnih žalitev. Kar zahtevajo naši sovražniki zase, nam ne morejo in ne smejo odrekati.

Kar ni uspelo protiverski in proticerkveni politiki, je uspelo bolezni. Veliki teden in vstajenje smo doživljali zgolj iz vere, ne pa navzočnosti pri obredih. V pomoč sta nam bila radio in televizija.

Obstaja resna nevarnost, da se ponovi povojna tragedija

Pandemija je v povezavi z zamenjavo vlade razkrila tudi kronično bolezen naše družbe. Prvo bomo gotovo premagali, za drugo obstaja resna nevarnost, da se ponovi povojna tragedija. Tako storilci, še bolj pa ideološki dediči je niso nikoli v resnici obsodili in obžalovali, ker krivcev zanjo ne priznavajo, ampak hočejo to naprtiti žrtvam. Na dan je, zaradi nepriznavanja dejstev in krivde, privrelo toliko strasti, toliko nestrpnosti, toliko sovraštva, laži in predvsem polresnic, da se lahko tresemo pred jutrišnjim dnem. In to pred tistimi, ki v imenu boja proti njim hočejo uveljavljati svojo voljo in poglede kot edino zveličavne. Izbruh bolezni je obračunavanje samo prenesel. na njen konec. Hudo bo!

Sprašujemo se, kaj so mislili, ko so svojo vlado rušili

Zmotno je mnenje, da sta vsega kriva levičarstvo in desničarstvo. Ne gre zaboj ideologij, ampak boj za oblast, kjer se politika, ki jo je po lastni krivdi izgubila, s tem ne more sprijazniti. Sprašujemo se: kaj so mislili, ko so svojo vlado rušili? Pri vsakem delu, tudi v politiki, je treba misliti na njegov rezultat. V svoji nemoči, zaradi lastnih napak, so pripravljeni celo odgovornost za krutost bolezni pripisati novi oblasti.

Namesto da kot opozicija opozarjajo na napake, trosijo ideološke očitke in podtikajo nizkotne namene. Ne zavedajo se, da s tem razgaljajo predvsem sebe.

Katoličani želimo biti upoštevani, hočemo toleranco, ker smo ljudje

Slovenci se nismo osamosvojili zgolj zato, da bi živeli v lastni državi, ampak tudi zaradi želje živeti s pravico do lastnega mnenja in prepričanja. Živeti lastno življenje brez strahu pred jutrišnjim dnevom, v različnosti, kot drugod po svetu. Prešernova Zdravljica je razglašena za evropsko vrednoto, doma pa nam bi nekateri radi onemogočili prosto izbirati »vero in postave«. Ne z argumenti, ampak (zaenkrat?) z ideološkim nasiljem, ki sloni na naših diskvalifikacijah. Znova naj bi bili drugorazredni.

Katoličani dojemamo ločitev Cerkve od države, ne pa izločitev, kot velik dosežek demokracije. Želimo biti upoštevani, hočemo toleranco. Ne zato, ker smo tudi mi davkoplačevalci in je država še kako tudi naša, ampak kot ljudje. Enakopravni in svobodni, brez nestrpnosti, groženj in stalnih žalitev.

Kar zahtevajo naši sovražniki zase, nam ne morejo in ne smejo odrekati.

Kristus se je žrtvoval, da nas je odrešil. Kdaj bodo naše žrtve tudi nam prinesle državljansko odrešenje, pa je odvisno predvsem in samo od nas! Nimamo samo državljanskih pravic, imamo tudi državljanske dolžnosti! Zaradi svetosti življenja in zemeljskega smisla vstajenja.

vir: Družina, št. 15-16

13 KOMENTARJI

 1. Potem, ko so komunisti in njihovi nasledniki že zadovoljno mislili, da smo spet v enoumju in v enostrankarstvu, sicer združenem iz več strank, ki pa vse pojejo “viva el comunismo”, se je nenadoma zgodil nepredviden obrat. Formalna demokracija je omogočila sestavo vlade, ki ogroža lagodje komunistov in postkomunistov, ki ogroža enoumje in potencialno načenja njihove monopole, nezaslužene privilegije, apartheid idr. Zanje je bil to hud šok in zgroženi vidijo, da vlada celo dobro dela. Kako si sploh drznejo delati in še posebej dobro delati? Treba jih je onemogočiti! Za to so dovoljena vsa sredstva. Zlasti tista iz komunističnega arzenala: laži, manipulacije, diskreditacije, likvidacije.

  Toda vlade ne more nihče vreči, če vlada s svojimi poslanci ostane trdna. Vtis je, da bo vlada preživela vse viharje.

  • Res je kot praviš.
   In še bolj resno res je, da Udbokučanisti CK ZKS iz Murgelskega Kremlja pripravljajo postavitev spomenika, kakor, Očetu Naroda, Judežu Stanovniku, krščanskemu socialistu tipa Ljudmila & Pogorelec iz Kocbekove krvave zapuščine iz trezorja krvoprelitja bratske Abelove krvi Slovencev.
   Predstavljam si ne, da bi Stanovnika lahko postavili na klopco h Kocbeku-pa vendar, kjerkoli že bo, da ga ne bo kakšen levuharski pater prišel poškropit z blagoslovljeno vodo in z kadilom…
   Pritrjujem ti, da! Judež in Hudič in njegovi Demoni delajo s polno paro in zlati cekini letijo na vse strani ter ustvrjajo, poglabljajo RAZKOL V NARODU.Kar je huda Groza.

 2. Komunizem je okupiral Slovenijo potom pete kolone in ta ostaja nedotaknjena, zato se to dogaja.

 3. Prav je, da se opozori na nevarnost.
  Prav je pa tudi, kako se te nevarnosti rešiti ali jo vsaj bistveno oslabiti.

  Vsekakor na civilizacijski način in ne na brutalen način, ki ga vsiljujejo komunisti.

  Bistveno je, kako se ljudem približati ljudem in jih ozavestiti o tej nevarnosti – za njih in za skupnost.

  Čim bodo ljudje na primeren način ozaveščeni, bo nevarnost izginila sama po sebi.

 4. Gospod Granda; ni res, da katoličani dojemamo ločitev Cerkve od države kot velik dosežek demokracije. Ločenost Cerkve od države je velika zmota laicizma, ki je med drugim herezija. To so povedali tudi vsi papeži, do Janeza XXIII. Kdor zagovarja takšno ločitev cerkve od države, kot je danes, ali je pač v zmoti, zardi današnje splošne nerazgledanosti in nepoučenosti, kaj katoliška doktrina sploh je, ali pa je zavestni sovražnik Cerkve in Boga.
  Tudi demokracija, če nima svojih temeljev v Katoliški veri, je zmota in posledično je anti katoliška, kar moderne demokracije dokazujejo tudi med drugim s tako imenovanimi istospolnimi porokami, pa z registracijami tako imenovanih istospolnih zvez, pa s splavom, itd..

  • Drži, krščanstvo je tako pomemben del identitete slovenskega naroda in njegove kulture v najširšem smislu, kar ga uvršča v evropsko civilizacijo, da je ločevanje možno le v najožjem pravniškem smislu. Zanikanje tega dejstva samo opogumlja pristaše tiste zadrte ideologije, ki hoče vero popolnoma izriniti na rob družbe, potem pa jo do kraja dotolči. Praznino pa skuša zapolniti z nekim satanističnim nadomestkom, vero v revolucijo in oblast, kar je lepo izrazil Menart z verzom: Verujem v tistega boga, ki v banki svoj oltar ima …

   • Jaz pa mislim, da je pravna locenost in suverenost dosezek in da je prav, da je drzava suverena na svojem podrocju, Cerkev pa na svojem. Ni potrebno recimo, da bi drzavnik ( kot nekoc avstrijski cesar) odlocal, kdo bo nekje skof in kdo ne. Drugo pa je kultura v najsirsem pomenu, vzgoja, sociala oz karitativnost, verska oskrba policije in vojske ipd. Kjer je sodelovanje zelo smiselno.

  • Pravna ločenost je bila praktično vedno. Že dolgo pa župniki niso več oblastniki, sodniki, niti poslanci.
   Kar se pa dogaja je pa že “izločenost”, ne samo ločenost.

 5. Komunisti so:
  41-Maj45 pobili čez 4.000 neoboroženih civilistov, nesojenih, popolnoma nedolžnih in s terorjem
  ki je nadgradil okupatorjevega absolutno prestrašil narod in ga naredil absolutno prestrašenega v kosteh in v genih.
  Po 9.Maju 45 je pobil še naknadnih cca15.000 vrnjenih protirevolucionarjev in njih svojcev po zaslugi kapitalističnih imperialnih Angležev, ki so skovali kolaboracijo iz strateških razlogov s Hudičevim morilcem sveta, J.V: Stalinom in njegovim carstvom komunističnega zla v S.Zvezi, ta pa je imel svojo desno roko v svojem ruskem generalu J.B.Titom, ki je sistematično obglavil Kraljevino Jugoslavijo, legitimno državo Balkancev in Slovencev. Zahod je legaliziral rezultat komunistične revolucije in njen strahoten zločin nad 1,1 milijona Titovih žrtev.
  Komunisti so naredili slovenski narod poslušnega, ga držali v šahu s terorjem Ljudske Milice in Udbe ter z ustrezno kadrovsko politiko in ga prekvasili v koruptivno združbo prvoklasne elite, psov čuvajev in tihih privilegirancev, ki so za idejo takoj pripravljeni spet mučiti in pobijati in tega sploh ne skrivajo.
  Ja g.Granda, realna strateška grožnja obstaja in ni vprašanje ali nov teror komunistov bo ali ne bo, vprašanje je, samo kdaj bo nastopil in koliko krvi bo prelil.Ene stvari pa le niste zapisal, pa bi jo moral. Kar zamerim Vam, ker ste izpustil pomemben element spisane grožnje in to je zlizanost in prodanost neodgovorne in Judežne skorumpirane politike, kakor, krščanske slovenske stranke v spregi z levuharskim režimom in bilo bi pošteno in koristno, da se prihodnjič po možnosti razpišete o tej demonski servisni grožnji tipa Kocbek & Bučar & Peterle & Co.

 6. Situacija, kjer je levi ekstremizem in radikalizem v pogojih tople grede, res zaskrbljuje. Kjer je neoviran, ko krsi zakone, financno bogato podprt ( drzavni in mestni proracuni, plus fondi kot je Sorosev) in mu dominantni mediji daje legitimiteto ter podporo. Kot gobe po dezju rastejo mladi levi ekstremisti, zlasti v Ljubljani. Fenomen, vreden tudi globje psihosocialne analize.

  Pomislimo, kaj so poceli ljudje takih nazorov, cesa so zmozni, v Spaniji pred in med drzavljansko vojno. Kaksna ideoloska zagrizenost in krutost. George Orwell se je kot mladi socialist sel boriti na njihovi strani, a ko jih je spoznal do obisti, zacel pisati svarilno literaturo z mocnim humanisticnim protitotalitarnim nabojem.

  Nenazadnje so bili, ceprav so imeli oblast, sami krivi drzavljanske vojne. Zaradi neznosne izvensodne represije. Vodjo opozicije Prima de Rivero so njihove paramilitarne milice zahrbtno ugrabile, zadrzale protipravno zaprtega nekaj mesecev in ga potem po montiranem procesu likvidirale.

  Ni jim bilo tega treba, saj so imeli levo republikansko parlamentarno vecino in bi oblast lahko izvrsevali na nacin vladavine prava. Ampak ne…. hoteli so mascevanje, posest tuje lastnine, kri, represijo. In potolceni so bili z lastnim orozjem, ko jih je premagal general Franco in uvedel avtokratski rezim.

 7. Menim, da se bo travma polpretekle zgodovine res ponovila, kajti narod, ki ne zna obračunati s zvojimi zgodovinskimi travmami, jih osvetliti z resnico in na nek način sanirati, res lahko svoje napake ponovi. Pri nas že vse kaže na to, ker postaja ena stran že celo desetletje vedno bolj agresivna, kar res ni težko videti. Poleg tega ima ta stran večino, moč in vso oblast, razen predsednika vlade in polovico njegove vlade. Zato bo ta vlada, žal ker je sposobna, slejkoprej padla. Upamo lahko le, da brez nasilja, ki bi bilo nekaj najhujšega, kar bi Slovenijo lahko prizadelo. Pričakujemo lahko namreč z vso gotovostjo, ne le nadaljevanje epidemije, zelo hudo in neizbežno gospodarsko krizo in neusmiljeno migrantsko invazijo, ko bo zadrževanje na grški meji popustilo pod vedno hujšim islamskim in turškim pritiskom. Epidemija, gospodarska in migrantska kriza so trije jezdeci apokalipse, ki bodo verjetno priklicali še četrega – revolucijo, ki vedno počaka na krizne razmere. Ostaja nam le še goreča molitev da se nas Bog usmili!

Comments are closed.