Katéhon oz. to, kar zadržuje Antikrista (II.)

49
Foto: Wikipedija.

V začetku novembra ste lahko na teh blogerskih straneh brali o katehonu (link). Srečali smo se z izvornim pomenom slednjega in povzeli zanimive teze rimske zgodovinarke Marte Sordi o odnosih med prvo krščansko skupnostjo in deli rimskega dvora. Nismo pa navedli, od kod zanimanje za ta precej neznani pojem, ki ga niti specialisti za Sveto pismo ne navajajo veliko. Zanimanje zanj nastaja zaradi portala WWW.KATEHON.COM, na katerem lahko v več jezikih spoznate idejno in duhovno ozadje trenutne ruske geopolitične strategije ter rusko civilizacijsko ideologijo, ki ji več ali manj sledi sam Vladimir Putin. Vidnejši duhovni oče te ideologije je filozof Aleksandr Dugin (izbor njegovih člankov), ki ga nekateri z nekaj pretiravanja imenujejo kar „novi Putinov Rasputin“ (link). Omenimo, da je drugače katehon tudi eden od nosilnih pojmov v politični teoriji Carla Schmitta.

Aleksandr Dugin in Steve Bannon ter zadrževanje Antikrista

Vrnimo se 1500 let nazaj: Rim (Zahod) propada, Bizanc (Vzhod) vztraja ter s svojimi zlatimi mozaiki in državno upravo ohranja baklo civilizacije. Ta vzorec je danes spet aktiven. Aleksandr Dugin, ki po misijonarsko goreče razlaga svoje ideje tudi v videih, tudi v italijanščini (video), je prepričan v dekadenco Zahoda in v to, da lahko vzhodnoevropska treznost (višegrajska smer) ter pravoslavni svet ponudita zdravilno alternativo.

Nič novega ni, če kak Rus govori o dekadentnem Zahodu in odrešujočem Vzhodu. „Ah, ta ruski mesijanizem!“ bi vzkliknili in šli naprej, če ne bi Dugin – med drugim tudi s svojim konceptom katehona, zadrževalca Antikrista – imel tolikega vpliva na stanje sveta. Kajti odprlo se je nebo in Vladimirju Putinu se je pridružil Donald Trump. Trumpov „Rasputin“ pa je Steve Bannon. Bannon je že dalj časa prepričan, da ima Zahod dva sovražnika: od znotraj sekularizacijo in razsutje tradicionalne družine, od zunaj islam. Bannon, ki je za razliko od Dugina politično bolj operativen, ne skriva želje po večji vključitvi katolištva v novonastali orjaški projekt prenove in obrambe krščanskega Zahoda (tozadevni članek v Die Zeit-u). Se bo rodila katehonska os Rim-Moskva-Washington?

Dobrohotni Antikrist in Edina misel

Če govorimo o katehonu, moramo še o Antikristu. Že ime pove, da je Antikrist popolno zanikanje Jezusa Kristusa. Kar Kristus postavlja, to Antikrist ruši. Antikrista lahko razumemo ontološko, duhovno in politično. Ontološki Antikrist je čisto zlo – hudič, duhovni Antikrist je lahko vsak grešnik, politični Antikrist je absolutna politična oblast, ki se sprevrže in postane vir nesvobode, trpljenja in namernega uničevanja krščanstva. Novozavezna šifra za političnega Antikrista je 666 – število zveri (Razodetje 13,11-18) in prvotno pomeni cesarja Nerona, prvega rimskega preganjalca kristjanov.

Obstaja prepričanje, da se bo nekega dne Antikrist tudi osebno utelesil (demon, ki človek postane). Poleg zimzelenih apokaliptikov znotraj vseh krščanskih denominacij in poleg hollywoodskih filmov (mojstrski je Rosemary’s Baby od Romana Polanskega) se s to temo ukvarjajo tudi odlični romanopisci. Eden je Rus Vladimir Solovjov s kratko zgodbo Antikrist(1900), drugi je Anglež Robert Hugh Benson z romanom Gospodar sveta (1907). Ko berete obe deli, brž opazite, da je v obeh lik Antikrista nič kaj neronovski, temveč do človeštva in do kristjanov dobrohoten (o tem zapis Primoža Krečiča). Antikrist je dobrohoten delivec sreče in miru, a pod pogojem, da se mu vsi podredijo in da vsi mislijo tako kot on. Antikrist vzpostavlja to, čemur kakšni Italijani pravijo Pensiero unico – vladavina Edine misli, intelektualna hegemonija.

Povrnimo se k dvojici Dugin-Bannon, ki ima velik vpliv na dvojico Putin-Trump. Kdo ali kaj bi zanju bil Antikrist? To je tista Edina misel, ki je v zadnjih desetletjih skoraj popolnoma nadzorovala in na nek način posedovala zahodno paradigmo napredka, emancipacije in individualizacije življenjskih slogov, razširjenih človekovih pravic, multi-kulti eksperimentiranja,…. Kot Antikrist Solovjova in Bensona nas je očarala z govorico miru in sreče. Ustvarila je od ideje napredka drogirano elito, ki se je v svoji medijski, intelektualni in kapitalski trdnjavi zdela nepremagljiva.

Ko Antikrist postane to, kar je – neizprosen in krut

A na eni točki je bila Edina misel neizprosna. Ni trpela ugovarjanja. Omislila si je semantični sistem in komunikacijski protokol z imenom „politična korektnost“ in preko medijske mašinerije v prah zmlela vsakogar, ki si je drznil misliti drugače ter podvomiti v njene cilje. Te dni, denimo, so LGBT-jevci v Granadi vložili tožbo proti tamkajšnjemu nadškofuFranciscu Javierju Martínezu, ker naj bi „sovražno govoril“, ko je rohnel proti „barbarski“ teoriji spola in jo označil za „patologijo“ (link). S tem, da so med cilji Edine misli tudi tisti bolj prikriti, ki jih Dugin označuje kot „posthumanizem“ – t.j. ukinitev človečnosti. Gre za proste roke eksperimentiranju z družino, s spolnostjo (npr. teorija spola in poliamorozne skupnosti), z zarodki, z evtanazijo, z genetiko,… in na koncu še za proste roke mešanju stroja in človeka.

Kristus se učloveči in posvečuje človečnost, Antikrist razčloveči. Potreben je nekdo, ki prepreči Antikrista. Potreben je katehon – zadrževalec Antikrista, ki pa ni verski voditelj, temveč politik z zakonodajno in izvršno oblastjo.

Se nam katehon že dogaja?

Ex-KGB-jevec Putin prižiga sveče v cerkvi, ex-playboy Trump ponižno sklanja glavo, ko nanj polagajo roke karizmatični molivci, prejšnji teden Melania Trump na političnem zborovanju moli Očenaš, ta teden Marine Le Pen gre v Libanon in se zavzame za preganjane kristjane ter se pred velikim muftijem noče pokriti z ruto (link), Viktor Orban in njemu podobni govorijo o krščanski Evropi,… To ni vse. Trump brž podpiše befel o zamejevanju financiranja umetnega splava ter za svetovalko v Belo hišo imenuje znano katoliško pro-life borko Kellyanne Conway (link), ki je profil aktivistke, kakršen v bruseljski Evropi nikakor ne bi mogel priti tako visoko (pomnimo, kako je bil l. 2004 odstranjen fini katoliški filozof Rocco Buttiglione).

Se nam katehon že dogaja? Se je velika svetovna politika končno prebudila in se zavzela za krščansko civilizacijo, za edino zahodno civilizacijo, ki dokazano more preživeti tisočletja, česar o nadomestni sekularni civilizaciji seveda ne moremo reči? Se bo politika končno zavzela za povsod odrinjene, marsikje pa preganjanje in pobite kristjane?

Ali pa bo to, kar ideologija politične korektnosti trenutno imenuje „populizem“, zgolj prehodna faza, v kateri bo ljudstvo (lat. populus) zdajšnjo neverodostojno elito zamenjalo z drugo, bolj konservativno-zmerno in civilizacijsko-obrambno elito, kot napoveduje francoski filozof Alain de Benoist?

Kristjani ter privlačnost Putina in Trumpa

Putin in Trump sta v opravi krščanskih vitezov mnogim kristjanom neizmerno privlačna. Ti kristjani v glavnem tudi ne razumejo, zakaj papež Frančišek ni navdušen nad novimi branitelji krščanstva ter novimi političnimi tvorbami, ki dišijo po starodavnem antemurale Christianitatis (link). Češ, končno imamo katehona, pravzaprav kar dva, enega v Kremlju, drugega v Beli hiši, papež pa nič!

Gotovo se lahko veselimo, da se zahodno krščanstvo vrača bržkone skozi glavna vrata vidne zgodovine. Veselimo se, da vsekrščansko gibanje za življenje, ki so ga dominantni mediji do zdaj ali ignorirali (in to kljub milijonskim množicam na ulicah, (link) ali označevali za fašističnega, prihaja do veljave in legitimnosti v javnem prostoru. Veselimo se, ko dozorevamo v spoznanju, da je izgradnja družbe brez Boga kakor zidava zgradbe brez veziva. Čeprav nikomur ne privoščimo intelektualnega ponižanja, se veselimo ob spektakularnem sesutju teorije, da je religija nekakšno bolezensko in odtujeno stanje človeštva.

A skupaj s Frančiškom vendarle bodimo previdni. Ali ni lik Antikrista v delih Solovjova in Bensona spočetka tudi zelo prijazen in zaščitniški do kristjanov? Ali ni pri Solovjovu Antikrist poznavalec Svetega pisma, celo ekumenski delavec? Duginu in Bannonu, Putinu in Trumpu zaupajmo šele, ko bodo malo manj govorili o „krščanstvu“ kot kulturni platformi naše civilizacije in znali kaj več povedati o Jezusu iz Nazareta – o Besedi, ki je meso postala.

Sicer pa veliki poklon Melaniji za tisti Očenaš!

Pripis: Branko Cestnik je teolog, filozof, pater klaretinec, skavt in bloger.

49 KOMENTARJI

 1. Tudi Janša je na glas molil Očenaš, preden je šel na Dob (Štuhec je vodil molitev).
  »Po njihovih sadovih jih boste torej spoznali« (Mt 7,20).
  Kakšni so sadovi Boga in kakšni sadovi hudiča, pa je menda jasno.

 2. Dandanes se govori o enakosti ljudi, a enakost je taka, kakor so številke človeka, 666. So navidezno enake, pa so tudi resnično enakovredne? Imajo vsi ljudje iste pravice in dolžnosti? V resnici je isto kar pomeni prispodoba satana, zmaja na nebu, ki je oče laži.

 3. Če s to svojo tezo mislite resno,Branko Cestnik,čemu se zaradi njene? geste klanjate Melaniji? Možno,da je potem -v stilu vaše teorije- tudi ta le provokacija zvite kače-konec koncev:”chercher la femme”pravijo poznavalci zarot in ste tako tudi vi v nevarnosti zablode zaradi tega svojega klanjanja. Sami pravite,da si nasprotnik nadvse želi ravno to…

 4. Izredno zanimiv članek, prebral sem takoj tudi prvi del.Sam doslej nisem dosti vedel o tem in nisem opazi odstavka v pismu sv. Pavla, ki nas opozarja. Zanimivo, da pisec dokaj upravičeno opozarja, kdo bi lahko bil sedanji katehon in kje bi se lahko skrival antikrist. Sam sem tekst zelo pazljivo prebral in opazil po razmisleku dve dilemi. Prva se mi zdi, ali je pisec zelo prebrisan ali zelo naiven, ko omenja papeža Frančiška. Druga pa, na kateri strani pravzaprav je ta papež!

  • Papež je na strani krščanske dobrote in usmiljenosti. S celim svojim življenjem dokazuje, da je na tej strani. Frančišek zanesljivo ni naročil ubiti Alexandra Litvinenka, Ane Politkovske, Borisa Nemtsova … kar glede enega tu omenjenega “krščanskega voditelja” niti približno ne bi upal trditi; prej obratno.

 5. V bistvu gre, kar se krščanstva tiče, za dilemo ali vsebinsko kot recimo Frančišek slediti duhu in direktnim sporočilom evangelijev ali reči, ne, čas je, da se postavimo zase in proti drugim, ki da nas ogrožajo, ki ogrožajo krščanske vrednote. Zanimivo, da med politiki – “branitelja krščanskega sveta” skoraj ni ljudi, ki bi krščanstvo v življenju malo globje živeli in vero prakticirali. Nasprotno, mnogi med njimi so bili vse prej kot kristjani, in tudi pristop, ki ga v obrambo “krščanskega sveta” vsebinsko ni skladen z Jezusovimi sporočili.

  Širše gledano ta nova desnica ( od Trumpovega kroga preko evropskih desnih populistov do Putina) oznanja bistven prelom s tem, kar se je posebej po drugi svetovni vojni na Zahodu gradilo in uveljavilo kot svet zahodnih ali kar univerzalnih vrednot in konkretne politične ureditve zahodnega sveta. Omenjene vrednote so povezovalne in globalne. Ta nova desnica glorificira interes lastne nacije, partikularni egoizem, vse skupno in univerzalno pa postavijo pod vprašaj – končno to implicira tudi univerzalno deklaracijo človekovih pravic. Možno je tudi nazadovanje od demokratičnih pridobitev v bolj avtokratske oblike vodenja. Tak razvoj me navdaja prej s skrbjo kot z upanjem, najmanj navdušenjem.

 6. “Potreben je katehon – zadrževalec Antikrista, ki pa ni verski voditelj, temveč politik z zakonodajno in izvršno oblastjo.”

  Ve se, kdo zadržuje Satana na verigi. Upam, da ga ne iščete med ljudmi. Kar se tiče pa raznih človeških kraljev odrešiteljev pa priporočam branje življenja poljslega svetnika Stanislava, zadošča že stran http://revija.ognjisce.si/iz-vsebine/pricevalec-evangelija/476-stanislav-umrl-1079

  Papež Frančišek je pač papež, v dva tisočletni zgodovini Vesoljne Cerkve se je s papeži zgodilo že marsikaj! Bili so sveti možje in bili so nevredni naziva papež. Bilo je obdobje treh papežev istočasno in kar precej dolgo obdobje brez papeža. Tako da sedanjega papeža glejmo s kritičnimi očmi.

   • Gospa Amelie,
    ker ste čudovita ženska, imate žensko logiko. Satan je duhovno bitje, antikrist je pa oznaka za človeka. Pravzaprav pater Branko navaja kar tri definicije antikrista.

    Kar se tile mojega besedila, naj ponovno in tokrat nedvoumno zapišem: “Noben človek ne bo premagal Satana!”

  • Papeža dandanes izvolijo kardinali po Svetem duhu, zato ni to kar nekaj za gledanje samo s kritičnimi očmi.

   • A včasih ga pa niso? 😮

    Ampak zvito spreobračate besede, gospod Guardini. Jaz nisem zapisal: “… zato ni to kar nekaj za gledanje samo …” Uporabljate slamnatega moža! Najverjetneje ste duhovnik, kajne? Se motim?

    • Ja, duhovnik z nekaj zakonskimi otroki.
     Niso vedno volili papežev na tak način. Zato tudi stranpoti.
     Seveda niste zapisali “… zato ni to kar nekaj za gledanje samo …” . Jaz sem, ker je potrebno upoštevati božji vidik zadeve. To se pa ne da kar čez noč in po gostilniško.

 7. G. lemans, tisti link na začetku članka ne deluje, zato dobite I. del na Cestnikovem blogu v za četku lanskega novembra. Tudi ta je odličen, na začetku navaja citat iz 2. pisma sv. Pavla Tesaloničanom o sinu pogube in katehonu in njegovih zgodovinskih razlagah. V citatu je tudi med drugim zanimivost za Guardinija, saj sv. Pavel navaja, da se bo sin pogube oz. antikrist zatekel v Božje svetišče in se tam razkazoval.
  IF pravi, da je papež na strani krščanske dobrote in usmiljenosti in sledi duhu in sporočilom evangelijev. Lepo. Vendar je Sveto pismo polno simbolike in dopušča različne razlage, ki jih je Cerkev v različnih zgodovinskih obdobjih tudi različno implementirala. V prvih stoletjih je bila celo samoobramba sporna, tako zelo se je Cerkev upirala nasilju. V kasnejših obdobjih pa je zavzemala drugačna stališča. Papeževa vojska je naprimer iztrebila katare tako temeljito, da je papežev odposlanec pred napadom na mesto z različno populacijo celo priporočil, naj pobijejo vse, bo že Gospod ločil pravoverne od krivovercev. Cerkev tudi ni nasprotovala mučenju pri inkviziciji, sežiganju čarovnic ali celo znanstvenikov. Papeži niso nasprotovali rekonkvisti na Iberskem polotoku, obrambnim vojnam na Balkanskem polotoku, organizirali so križarske vojne. Verske vojne so v 17. stoletju razpolovile evropsko prebivalstvo in so trajale 30 let. Vsi papeži torej niso bili tako miroljubni od sedanjega in prav gotovo ne nori, saj so bili izvoljeni s pomočjo sv Duha. Zato je sedanja ljubezen in naklonjenost papeža do ateistov in islamistov prej zgodovinska posebnost, kot edino prava pot usmiljenja in kršcanske dobrote.

  • Kristjani upoštevamo dopolnjeno Staro zavezo. Papeži so zmotljivi in za njihove stranpoti in napake v zgodovini so se zadnji trije papeži v imenu vesoljne Cerkve večkrat opravičili.
   Sveti duh vodi kardinale pri volitvah papeža in zato namigovanja o antikristu odpadejo. Seveda pa, če se ne veruje v troedinega Boga, potem se lahko natolcuje karkoli, a to nas Kristjane ne zadeva.

   • Uh! Narediš napako, se opravičiš in živiš dalje, kot da napake ni bilo. Pardon! Drugi se opraviči.

    In potem se še čudite, vi kristjani-duhovniki, da vam čedalje manj ljudi verjame!

    =============================================
    Mimogrede še nekaj iz SSKJ:
    kristjan kristján -a m (ȃ) pripadnik krščanske vere: postati kristjan; biti dober kristjan / prvi kristjani

    Ste opazili, da je kristjan pisan z malo?

    • Ja, oni, ki je mrtev se ne bo opravičil mende. Sicer pa opravičilo pomeni priznanje človeške zmotljivosti in je bilo hkrati prošnja za odpuščanje. Ostalo je stvar Boga. Kristjani pa pred Bogom odgovarjamo individualno. In samo pred Bogom, zato se ti nikarte sekirat, koliko ljudi nam verjame ali ne.
     Ste se vi komunisti-ateisti kdaj opravičili za zločine narejene človeštvu ?

     • Kristjan Guardini,
      zašli ste na spolzek in tanek led. Res hočete pogovor o tem? Če res hočete, potem najprej razmislite, kako katolištvo v EU upada in to povežite z voditelji katolištva. In pa še odgovorite, katera banka je med zadnjimi sprejela ukrepe proti pranju denarja?

      Če boste iskreno razmislili in če boste še vedno trdili, da so papeži po drugem Lyonskem koncilu nezmotljivi, vas vabim na pir! 😉

     • Oppppsss! Pozabil dodati! Pogovarjala se bova o tem, kako mariborski nogometaši jedo žabje krake in ne o zmešnjavi, milo zapisano, papeža pri imenovanju slovenskih škofov.

     • Nič ne bova pila skupaj, ker me ne zanimate.
      Če katolištvo v EU upada ni moj problem.
      Papeži so nezmotljivi samo v verskih dogmah, kar so uporabili do sedaj enkrat.
      Papež Frančišek je super.
      Kako je sedaj z opravičilom za zločine s strani nekristjanov ?

     • Kristjan z veliko začetnico! Če vas ne zanimam, zakaj se kitite z krščanstvom? Kaj ste naredili z nekdaj krščansko Slovenijo? Izgubili ste jo! Pa tak kristjan!

      In sedaj bistvo, torej priznate, da papež zmotljiv in ga ne gledate kritično? Stran mečete talent, ki ga vam je dal Bog in ta je: pamet?

      In še češnjica na torti:
      Dobili ste deset talentov in sedaj jih imate samo še štiri in se ne sekirate? Vseeno vam je?

      AJAJAJAJAJ! 😮

 8. Historia magistra vitae! Zgodovino je pač treba poznati in tudi priznati! Resnica je včasih boleča, ampak vedno ostane resnica, pred katero nima smisla bežati, tudi če ti ni všeč!

  • Tako tudi Repe pravi, sem prepričan. Razlika je le, da zgodovina ni nizanje dejstev. Teh si še veliko izpustil, mimogrede. Stvari so še bolj črne. Dejstva.

  • Zgodovino pišejo zmagovalci. Sčasoma se sicer pojavi še zgodovina poražencev a ta je prepozna, da bi preprečila zablode in s tem nepotrebno trpljenje.

  • Eno je, če nad nas pride sovražna vojska, ki bi nas podjarmila, drugo pa, če k nam potrkajo begunci, ki si rešujejo golo življenje ali tudi reveži v upanju za boljšim življenjem zase in za svoje otroke. Tu je bistvena razlika, ki ste jo tisti, ki ste tako skeptični ali celo odklonilno nastrojeni do Frančiška, mirno prezrli.

 9. Članek je zelo zanimiv. Dodal bi dvoje:
  1) Katehon je v izročilu v glavnem razumljen kot rimsko cesarstvo, ki se podaljšuje v sveto rimsko cesarstvo in končno v habsburško monarhijo. Zato marsikdo povezuje prikazovanja v Fatimi (1917) s točko v času, ko je odstranjen katehon (konec AO 1918 – ne pozabimo s tem v zvezi na pravico veta, ki jo je imel cesar pri izvolitvi papeža, ki jo je Franc Jožef uporabil glede izvolitve Rampolle, ki bi naj bil prostozidar – namesto njega je bil izvoljen PIJ X.) in ko je bil Satan za kratek čas (100 let) spuščen iz verige (v skladu tudi z videnjem Leona XIII.). Je pa po mojem zmaga Marijinega brezmadežnega srca v tesni povezavi s tem, kar se letos ob stoletnici fatimskih prikazovanj dogaja, vključno s Trumpom (o čemer sem že pisal na Časniku).
  2) Antikrista Solovjov označi predvsem nekoga, ki deluje v duhu liberalnega humanizma, kar Trumpu in Putinu gotovoi ne moremo očitati, pač pa prej nekomu drugemu od imenovanih v članku.

 10. Škoda da IF zamegljeno vidi. Kje je papeževo usmiljenje, ko se objema z moralesi, maduri chavezi? Ali je papež slep ali noče videti kako socialistične gnide uničujejo svoje ljudi in državo? Kje je papeževo usmiljenje do kristjanov trpčeh v Afriki in BV kjer jih muslimani koljejo kot za stavo?

  • In kaj naj bi Papež mnaredil socialističnim gnidam ? Papež ne zavrača nikogar, zdravnika potrebujejo bolni ne zdravi. Bodi pa prepričan, da naredi vse kar je v njegovi moči za trpeče in da zaradi njih najbolj trpi.
   Naše kraljestvo pa ni od tega sveta in Papež ni najprej politični voditelj…
   Če bi znali gledati na Kristusov način bi verjetno razumeli. Svet pa je danes vse preveč vseveden.

 11. Joj, ta portal je pa res poučno brati. Kaj vse se izve na novo. Še nikoli nisem slšal, da je imel habsburški cesar pravico veta pri izvolitvi papeža in da jo je uporabil pri izvolitvi prostozidarja. Ja, g. Guardini, Sv. Duh je bil takrat prisoten pa ne pri kardinalih, bojim se da ga tudi pri zadnji izvolitvi ni bilo. Škoda, da ni bili niti cesarja Franca Jožefa, ki bi mogoče iz istega razloga ponovil svoj veto.
  Škoda je tudi, da se papež, tako kot g. Guardini, ne zaveda, da je kot voditelj Svetega sedeža tudi, ali pa celo predvsem politični voditelj!! Včasih pa se, posebno takrat, ko ljubeznivo sprejema vse slovenske “voditelje” ali neusmiljeno odstavlja slovenske nadškofe.

  • Bullshit stari. Danes se mi že drugič zdi ta beseda najprimernejša za komentar komentarja.
   Očitno pa še marsičesa nisi slišal v življenju. FDV ni ravno neka šola…So pa zanimivi nicki Alfiji, pa Sarkoziji, …se kar nekako istovetijo..no gender generacija mende

 12. Mogoče bo koga zanimal prvi krajši intevju predsednika Georga Busha ml. približno mesec potem, ko se je Donald Trump po inavguraciji preselil v Belo hišo:

  https://www.youtube.com/watch?v=1ZHnChLcRr0

  Naj malo spomnim, da so mediji, posebej slovenski dominantni mediji, tega človeka ” pogumno” obravnali kot precej neumnega, če ne popolnega tepca. Ga bojo zdaj na lepem spoštovali, ko govori tako drugače od novega predsednika?

 13. Ni na politikih, da bi kaj več govorili o Jezusu iz Nazareta.

  Katehisti in katehistinje imajo poslanstvo opravljanja katehetske dejavnosti.

  Duhovnik je najprej poklican, da z besedo in življenjem oznanja evangelij – veselo oznanilo o Jezusu Kristusu, po katerem se je razodela Božja ljubezen.

  • Naši levaki bi radi na vsak način udrihali čez papeža. Ko se govori o njem, se preusmerja pozornost od resničnega zla. Koliko je samo umorov vsak dan v naših porodnišnicah. Če to ni zlo današnjega časa. Vsa dežela je napolnjena s pobitimi nedolžnimi, ki jih je pobilo isto zlo, ki nam še vedno vlada. To isto zlo je morilo po Balkanu pred četrt stoletja. To isto zlo grozi z umori dandanes. Kdo in kaj je to ?

 14. To pa ne bo držalo g. Guardini, vsi svetovni in naši levi mainstream mediji so polni hvale in simpatij do papeža Frančiška. Enoglasno z našimi glavnimi in vodilnimi levimi politiki, ki so vsi po vrsti obiskovali papeža. Noben drug svetovni politik, predsednik ali kralj ni bil deležen take pozornosti naših premierov in predsednikov. Nazadnje je obiskal za dva dni Vatikan tudi predsednik parlamenta, poznan po izjavi o naravnem pravu pri povojnih pobojih. Medsebojne simpatije se nadaljujejo od vatikanskega odlikovanja predsednika Kučana pa do zadnjega obiska predsednika Brgleza.Kardinal Rode je za lansko Veliko noč somaševal s papežem, naslednje dni pa se je pri Škrabcu srečal z levimi funkcionarji.

  • Papež nikogar ne vabi, sprejme prošnjo za obisk. Kakšni so ti sprejemi, pa je tudi jasno tistim, ki to želijo videti. To s kom se srečuje Rode nima nobenega vpliva na moj odnos s troedinim Bogom .

   • Oh! Gospod Guardini! Niste dojeli bistva razmišljanja gospoda Sarkazma. On govori o reklamnem značaju omenjenih obiskov. O reklami, ki odmeva med ovčicami: “Saj Kučan že ne more biti slab, če ga je celo papež odlikoval!”

    • Kučan je dobil medaljo kot predsednik države, ne kot Milan Kučan od Štefke iz Murgel. Diplomacija ima svoja pota.
     Ovce bodo pa ovce, če Kučan dobi medaljo ali ne. Papež pa ne bo naše notranje politike reševal.

     • Oh! Gospod Guardini! Spet niste dojeli bistva! Oziroma je še druga možnost, na tem forumu ste zato, da utišate kritična razmišljanja.

      Torej! Če bi tedanji nadškof rekel: “Ne!”, zadnji formalni in dejanski vodja komunistov ne bi dobil nagrade. In reklame. Kdo je torej pomagal ustoličiti komuniste na oblasti?

      In ne pozabite, kaj je kardinal Müller ob koncu tedna dejal v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica dejal: »Cerkev vsekakor ničesar ne prikriva.« http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/CF475F6333B06505C12580D4003F894F?OpenDocument

     • Se mi zdi, da tukaj nihče ne trdi, da je vatikanska diplomacija brezmadežna. Enako je pri nadškofih. Ni prav veliko pokončnih.

      Če papež obišče kakega Moralesa, gre za cel kup vidikov. Nekdo, ki spremlja določen tip medijev, si lahko misli, da gre samo za reklamo temu voditelju. Jaz mislim, da je tudi vidik, da “zdravnika potrebujejo bolni ne zdravi.”, tudi precej pomemben.

      Alfe, se mi zdi, da se ti tudi precej potrudiš za utišanje kritičnih razmišljanj.

 15. Nihče ni omenjal mojega ali vašega odnosa s troedinim Bogom. Oba sva verna in vsi ljudje smo grešni. Kaj pa se dogaja tu ali tam in zakaj, razume le Bog.

 16. A bejž no. Jaz bi o zlu ateistov, ti pa o Rodetu. Če vse razume le Bog, čemu je potem važno kaj pravijo mediji ali Ljudmila ?

Comments are closed.