Katedrala svobode: povsem neproduktivno blefiranje volivcev z »novostmi«, ki to niso

16

Kaže, da bi se te dni nekateri od njih, ki so v preteklosti »vetrovali« med ideološkimi nazori, političnimi strankami, režimi in vladami ter pogledi na rešitev slovenskega družbenega, gospodarskega in političnega kaosa, radi ponovno tako ali drugače, neposredno ali s vplivanjem, vrnili na oblast.

Njihov »let« je podoben vranam, ki v (proti)vetru iščejo najugodnejši vzgon za pot do cilja. Tako ocenjujem in vidim »Katedralo svobode«, ki si skuša povsem neupravičeno in naravnost domišljavo prisvojiti »podobo« Plečnikovega Parlamenta iz leta 1947. Kakšen playback, po domače prevara naivnih, kot »nove stranke« in »liste« pred volitvami! Zakaj že to počnejo?

Namesto, da bi se z etabliranimi strankami poskušali sporazumeti za sodelovanje in »pomagali« (?) iskati skupni politični imenovalec, da bi usmerili svoje sposobnosti in znanja v iskanje (in predlaganje) izvedljivih koristnih in potrebnih ukrepov za preseganje trenutnega kaosa in bi jih stranke sprejele za svoje ter da bi skesano presegli svoje in narodove pretekle grehe in zamere, se gredo »nad« (katedralo), kot vsevedi vizionarji.

Nimam besed. V znanosti, tehnologiji, medicini, ekonomiji … je inventivnost in inovativnost temeljno gibalo razvoja za dobrobit vseh ljudi. Se strinjamo, vsaj delno! V konkretni slovenski stvarnosti nove in neizkušene države pa je blefiranje volivcev z »novostmi«, v vseh političnih oblikah, povsem neproduktivno. Spomnimo se političnih polomov kolektivizacije, samoupravljanja, ateizacije … In tudi nič drugače ne bo v bodočnosti z multikulti idejami.

Vem, da moj glas in pomisleki ne štejejo. Imam pa za svojo dolžnost, da kot posameznik, s pravico svobode govora in misli, zapišem, kako brezupno se mi zdi »naprezanje« nekaterih, da bi za Slovenijo »izumili« eliksir modrosti uspešnega vladanja in gospodarstva. Kot vse kaže, nas takšno ravnanje vodi v zaostajanje ali celo nazadovanje in kaos, ki pesti »primitivne«, koruptivne in diktatorske režime. Ki smo jim vedno bolj podobni.

Sprašujem se, zakaj ne sledijo zgodovinsko preizkušenim rešitvami starih »demokracij«, s katerimi bi šli v korak z razvitim svetom uspešnih.

16 KOMENTARJI

 1. Morda niste opazili, da sedaj oblast že javno poziva proti pluralnosti.
  S tem, da se istočasno zavzema za demokracijo po svoji podobi ?!

 2. Jasen in odločen NE stalnemu kavarniškemu blefiranju. To je SLOVENEC, Trd v izražanju in jasen v dejanjih.
  Hvala g. Ervin.

  • Mislim, da sta liberalizem (v žlahtnem pomenu) in Macron dva svetova. Z liberalizmom v klasičnem pomenu – v smislu odgovornega posameznika – Evropa tudi ne bo potonila. Nekaj drugega pa so nihilizem, anomija, propagirana “multikultura” (ki pa je spet besedna prevara, v resnici gre za idejo monokulture, stapljanje kultur v eno samo, brezoblično, brezidejno, vsegliharsko kulturo, ki pa je že anti ali ne-kultura).
   Če gre za poskus formiranja klasične liberalne stranke (ki v Sloveniji dejansko manjka) in ne za jemanje volivcev malo iz desnih in malo iz levih obstoječih strank, takšen poskus pozdravljam. Če pa ne gre za to, pa se pridružujem kritikam.

 3. Menim, da ima pisec prav. Ne vem, zakaj se pri nas ostareli ljudje (tudi sam spadam mednje) tako silijo v ospredje. V Vatikanu se sicer zadnje čase dogajajo čudne stvari, toda še vedno velja, da morajo škofje pri 75 letih odstopiti, kardinali pri 80 letih pa niti voliti ne smejo več. In prav je tako, biologija pač dela svoje! Pri nas pa hočejo starci biti vrhovni voditelji režima ali modrovati in ustanavljati nekakšne katedrale, namesto da bi spokojno, udobno in čimbolj zdravo pričakali Božji odpoklic. Vrhovni ajatola in vodilna graditelja katedrale pa še kdo drug, na primer 70letni ponovni kandidat za evropskega poslanca so vsi meli večdesetletno priliko koristiti domovini in evo, poglejte kje smo se znašli! Pri restavraciji še bolj zadrtega komunizma, kot smo ga imeli v zanjem desetletju propadajoče Juge! Dajte že enkrat mir in prepustite modrovanje in ukrepanje mlajšim!

 4. Sarkazem, fenomenalno. Slovenijo obvladujejo starci na najbolj pomembnih položajih, povsod. Zato tudi ne more priti do premika. Ne vem, kako se je lahko v družbi Rupla in Jambreka, znašel dr. Matej Avbelj, ki je mlad pronicljiv, verodostojen pravnik. Ne vem res ne.

  Ko gledamo, kako stari ne predajo vajeti mlajšim, ki bi pognali Slovenijo naprej, za resnične cilje, ko se grebejo še za več in več, mi gre na bruhanje. Kako še nimajo dosti, še ena potegavščina in ničesar drugega. Ljudje pa verjamejo. Zato pa mladi odhajajo.

 5. Jaz nisem tako proti starcem in kar za mlade, ker so mladi. Sem pa proti pametnjakovičem, ki mislijo da znajo. Saj so vsi od teh že poskusili in … naredili en velik nič. Lepo je govoriti o svobodi, a udejanili niso ničesar. Zato mladi odhajajo. Ker jim to turobno okolje sporoča: Ne zapravljajte življenja tu!
  Če samo ilustriram eno malenkost: še danes pri nas sodniki narekujejo zapisnik! (tako da se bo potem bolje ujemal s sodbo). To je pravi škandal za vso zahodno pravosodje in tega ne najdete nikjer ne v Evropi, ne v ZDA. To je bilo samo še v Nemčiji za časa nacizma.
  Tako mi napredujemo k svobodi.

 6. Spoštovani deležniki in ljubitelji komentiranja !
  Naš blaženi A. M. Slomšek priporoča in v tem je rešitev naših zagat:
  “Bodi v svoji besedi resničen, v dejanju pravičen, skrbi več dobrega storiti, kakor govoriti !”
  “Skrbi, da v obljubah svojih, mož beseda boš !”
  “Mož beseda več velja, kakor kup zlata, drži, če roko podaš in sovraži laž !”

 7. Se popolnoma strinjam z avtorjem. Če bi bila ta katedrala dopolnitev demokratičnim strankah ter bi na volitvah prinašala glasove, bi se to izšlo. Toda že vnaprej je jasno, da na demokratični strani prevara z novimi obrazi ne bo delovala, saj za podlago nimajo prevarantskih medijev. Nasprotno, škodovala bo. In mislim, da je to tudi namen katedrale – škodovati. V tej katedrali je preveč podtaknjenih škodljivcev.

 8. Dejstvo je, da Slovenija pospešeno napreduje v preteklost. Ne kaže nam dobro.

  Menim, da ni treba zavreči kakršnekoli pobude, ki bi to pogubno smer preobrnila v bolj zdravo območje. Zakaj to potrebo čutijo starejši ljudje, ki so delno tudi prispevali k temu stanju, ne pa mlajši, je po moje pravo vprašanje. En del mladih se navdušuje za restavracijo komunizma, drugi je indiferenten, tretji se seli v bolj spodbudno okolje. Najraje na Irsko, ki je skupaj z “zloglasno trojko” ustvarila tako ugodne razmere za razvoj, da so sedaj drugi v Evropi po BDP-ju na prebivalca. Zakaj od mlajših ni nobene pobude? Verjetno pričakujejo, da bo to namesto njih naredil nekdo drug ali pa jim je vseeno ali pa tisti, ki ostajajo, niso dovolj sposobni.

  Ali bo kaj iz te pobude, bomo videli. Gotovo pa je, da bo treba nekaj storiti in premakniti. Sedanje stopicanje na mestu, vodi v pogubo.

  • Dobronamerno mišljeno, Tine. Samo jaz nekaterim imenom v tej katedrali preprosto ne zaupam. Gre za podtaknjence. Z enim stavkom: naša naivnost je odslej naprej neopravičljiva!

 9. Pisec se moti in na žalost kljub dobromislečim namenom dela ogromno škodo! Takih prireditev ni nikoli PREVEČ! Problem je edino, ker se dela nove stranke in s tem pelje vodo na mlin logiki levih krogov, ki spodbujajo “nove obraze”. Člani Katedrale Svobode lahko kljub svoji starosti spričo izkušenj ogromno pripomorejo k obstoječim strankam SDS-NSI-SLS! Kot aktivni člani in mentorji mlajših kadrov!

 10. Katedralini ustanivitelji so lahko mentorji mlajšim kadrom pod pogojem, da ti niso mlajši od 70 let. Takšno je stanje na desnem polu.

 11. Katedralini ustanovitelji so lahko mentorji mlajšim kadrom pod pogojem, da ti niso mlajši od 70 let. Takšno je stanje na desnem polu.

Comments are closed.