Katar

15

katar wikiZ blagoslovitvijo temeljnega kamna za ljubljansko mošejo je v slovensko zavest stopil mali Katar. Bogati princ je muslimanom v Sloveniji podaril visoko vsoto, ki bo zadostovala za bogato in lahko gradnjo versko-kulturnega centra. Ker na svetu ni nič zastonj, se bomo vprašali (a ne odgovarjali), kaj bodo morali muslimani dati v zameno? Prav tako ne bomo problematizirali gradnje takega centra, ki je očitno prestižni objekt (po naše stolnica) in kakšne so težave, s katerimi se srečujejo vse evropske države, ko se znotraj objekta uveljavlja šarija in razveljavljajo osnovni državni zakoni. O tem je bilo prelitega mnogo črnila in izgubljenih preveč besed. Še najbolj čudno je bilo prilizovanje muslimanom slovenskih kontinuitetnih politikov, z ljubljanskim županom na čelu, kar pa se hitro izkaže kot logično, saj s šejki deli več, kakor je vidno na prvi pogled.

A danes hočem razmišljati o Katarju, tudi zato, ker bo tam v kratkem svetovno nogometno prvenstvo.

Zalivska državica, bogata z nafto, zlahka napolni svoj proračun. POP TV je v elitnem času predvajal prispevek o bogastvu in luksuzu, ki ga država nudi svojim državljanom (brezplačno zdravstvo, ni davkov, brezplačno šolanje, itd. itn). Videlo in slišalo se je kot pravi raj na zemlji sredi puščave, tam daleč na Orientu. Človek bi se kar takoj preselil tja… Televizijci so navijali, da bi vzpostavili direktno letalsko povezavo, ker je baje tam priložnosti za posle toliko, da bi se našla kakšna drobtinica tudi za nas… Vse je izzvenelo kot plačana propaganda, ki pa ima veliko hibo. Ni vse zlato, kar se sveti.

Temna plat zalivskega polmeseca

Katar, Dubaj, Savdska Arabija in kar je še takih držav in državic v z nafto bogatem Zalivskem območju, imajo eno bleščečo fasado in skrito resničnost, o kateri se nič ali pa zelo malo govori. Ta temna stran je tako strašna, da se človek čudi, kako da tisti, ki imajo polna usta »pravic« in vsako izmišljotino hitro razglašajo za »človekovo pravico« na našem zmešanem Zahodu, nič ne opazijo, nič ne vidijo, nič ne slišijo in nič ne rečejo.

Arabske muslimanske države so vse po vrsti skregane z demokratičnimi načeli, kakor jih poznamo pri nas. To dejstvo še ni vnebovpijoče, saj pri državnih stvareh ne gre zato, kakšna je oblika vladavine, ampak, da mora le-ta biti pravična. Vse po vrsti so se razglasile za teokratske družbe, izrecno muslimanske države. Torej ima pri njih vera osrednjo mesto (zato tudi podpiranje islama po svetu) v družbenem življenju. Za nas nepredstavljivo, za nevernike celo nerazumljivo. Tudi te odločitve ne moremo kritizirati, ampak jo spoštujemo kot posledica nekega zgodovinskega trenutka, nesposobnosti islama, da loči med Božjim in svetnim in holistične odvisnosti vere od davnih plemenskih tradicij. Islam je namreč bolj kot osebna vera, vera skupnosti in družine po načelu »vsi ali pa nihče«. Muslimani v svoji družinski skupnosti (tudi v Sloveniji je tako!) ne prenesejo drugoverca – posebno velja to za moške -, ampak ga izločijo, če že ne ubijejo (beri: Cena, ki sem jo plačal). OK, tudi to lahko še sprejmemo… ampak, da molčimo ob suženjskem odnosu do tujih delavcev? Ne, o tem pa ne morem molčati!

Praktično hkrati s slovensko komercialno TV je neka nemška postaja predvajala reportažo o maltretiranju nepalskih delavcev v Katarju. Pokazala je tisto drugo plat, pred katero si preradi zatiskamo oči. Nepalski delavci gradijo med drugim tudi nogometne stadione za svetovno prvenstvo (vsaka asociacija na Stožice je dovoljena!). Njihove delovne razmere so obupne, njihovi bivanjski pogoji sramotni, njihove osebne pravice ničelne. Zanje Katar ni nič od tega, kar je pokazala POP TV slovenskim gledalcem. Za tuje delavce je Katar kraj trpljenja in obupa, da, celo smrti.

Molk in sprenevedanje ob trpljenju in smrti tujih delavcev je značilnost sicer tako zgovornih »varuhov človekovih pravic« na Zahodu. Tu vidimo, da interes, t.j. potreba po nafti in poslu, spet opravičuje naše sprenevedanje, mižanje in molk. S tem pa postajamo soodgovorni za trpljenje milijonov tam »daleč na obalah Perzijskega zaliva«.

Denar šejkov je torej precej omadeževan s krivičnostjo, trpljenjem in smrtjo milijonov, ki jim odnašajo smeti, čistijo palače, gradijo stanovanja. Ni jim dovolj, da nimajo dostopa do luksuza domačinov, temveč jim celo kratijo osnovne človekove pravice (vsaka podobnost s Stožicami je dovoljena). Ali je lahko tak denar blagoslov za božjo hišo? Mislim, da ne. Denar bogatina ni in ne bo v blagoslov Božjemu hramu. Bolje bi bilo, a ne lažje, graditi z darovi uboge vdove.

Moj problem s Katarjem

Z vstopom Katarja v našo družbeno zavest je Katar postal tudi moj problem. Katar namreč ni to, kar so mi slovenski mediji povedali, ampak tudi tisto, kar so mi zamolčali, saj se tam dela velike krivice, ki bi jih po muslimanskem pravu moral sicer takoj odpraviti, saj krši sveto pravilo gostoljubja, ki je Vzhodnjaku sveto, a očitno ne do tujih delavcev, ki so zanje le nevidna suženjska delovna sila in ne spoštovanja vredni delavci, ki jim omogočajo prav vse, kar uživajo.

Katar je postal problem tudi zame, ker mi slovenski mediji tudi na tem primeru še enkrat dokazujejo, da prodajajo meglo. O pristranskosti medijev in lahkotnostni FDV-jevsko prepariranih novinarjev ne moremo dovolj opozarjati. Ko pa začno hvaliti državo, ki bi jo morali obtožiti kršenja človekovih pravic pa se pravzaprav vse konča, oz. se začne moj problem.

Ker s Katarjem pravzaprav nimamo nič, ne trgovskih ne drugih stikov, bi bilo dobro, da pri tem ostane in  bi slovenska diplomacija začela EU opozarjati, da je čas, da se zavzame za tuje delavce in pravice drugače mislečih in verujočih v muslimanskih deželah.

Foto: Wikipedia

15 KOMENTARJI

 1. Pri nas je pri vseh pomembnih temah prevladuje enoumje. Tako da hvala, dr. Poznič, da nam kažete svet prek plotov.

  • Včeraj so enoumne slovenske TV postaje predvajale prispevek o pogojih nepalskih delavcev v Katarju. Kaj pa ostane Pozniču, če ni ekskluzive na poročanje nemških TV postaj?

   • Super, če je res. Ker čistega totalitarizma ni več, mora le biti kaka izjema, da se pravilo potrdi.

 2. Ce bi kdo od nasih televizijcev moral delati tako kot nepalski delavci (cez 50 jih je umrlo, ker niso dobili niti vode, kaj sele hrane – zanjo so morali moledovati!), bi verjetno na vse gledal drugace. Tako pa se vidijo le kot turisti v najmodernejsih, najluksuznejsih objektih, ki so jih morali graditi suznji (nemska televizija je ocenila, da gre za suznjelastniski odnos).
  Ampak to je se ena od “cvetk” nasih novinarskih strokovnjakov. Lahko si samo predstavljamo, kaj vse so nam namenoma zamolcevali in lagali…

  • Saj je tudi v Stožicah šlo za sužnjelastniški odnos.
   Večina objektov Mercatorja v Sloveniji so delali obrtniki. Marsikdo ( po pripovedovanju enega obrtnika) od njih je bil izigran in neplačan.
   To niti sužnjelastniški odnos ni, to je banditski odnos!

 3. “…ampak ga izločijo, če že ne ubijejo (beri: Cena, ki sem jo plačal). OK, tudi to lahko še sprejmemo… ampak…”

  Dragi moji, tipičen primer podpore enoumja iz krščanske strani. To bi bilo verjetno tudi vam všeč.
  Odprtost družbe se kaže tudi na to kako se ta družba obnaša do tujcev. Muslimani imajo ravno tako staro zavezo, kar jim manjka je renesansa.

  Kako pa da škofi nič ne opozarjajo svoje muslimanske kolege?

 4. prekmalu ste vklopili sirene in začeli lajnati dolgočasno jaremijado o slovenskih kontinuitetnih medijih. saj bi bil lahko čisto normalen članek o muslimanskih kršitvah človekovih pravic, pa ste morali zraven vplesti naše “rdeče” medije in se osmešiti.

 5. Nepalci večinoma hindujci so za muslimane đauri neverniki, prav tako kristjani
  Zemlja za mega islamski center jim je bila prodana, dolgoročni najem ali stavbna pravica za njih ni bila sprejemljiva. Tisti, ki so dali denar za izgradnjo bodo narekovali versko politično doktrino in nastavljali muftije .Me prav zanima po kom bo poimenovana ljubljanska mošeja. Več kot polovica mošej v Nemčiji se imenuje po Fatihu zavojevalcu Konstantinopla sedaj Istanbul. Simbolika je zgovorna.
  G. Poznič se je Islama lotil v rokavicah ga razumem.
  Islam ni vera je način življenja vsako spogledovanje Evrope z njim pospešuje zaton zahoda.
  V enem od “Bogoslovnih vestnikov”, Dr. Ocvirka navaja da muslimanski znanstveniki živeči v Evropi, verjetno sekularizirani imena so navedena potrjujejo da so Koran napisali 300 let po Mohamedovi smrti in ni nikakršno božje sporočilo ampak le poizkus poenotenja arabskih plemen iz političnih razlogov.
  Islam je zabloda kdor tega ne vidi je slabši od slepega, je norčevanje iz krščanstva in zanikanje tega kar kristjani verujemo. V nekaj surah Koran oznanja da Kristus ni Božji sin, ni vstal od mrtvih in da ni zagovornik vernih po smrti.Kristus je rekel govorim na pamet: ” Jaz sem pot, resnica in življenje, kdor vame veruje bo imel večno življenje” Ni rekel za menoj bodo prišli še drugi ki naj si jih izberemo kakor komu ustreza, še več primerja jih z volkovi v ovčjih oblačilih in tatovi!!!!
  Ko bodo muslimanski teokrati prevedli svojo “sveto” knjigo oz priznali prevode v svetovne jezike, z potrebnimi opombami, kot verodostojne bomo vedeli kaj uče in s kom imamo opravka tako pa se sklicujejo na arabski original in nič kar je prevedenega in kar je za prosvetljene zahodnjake spornega v koranu oni zanikajo kot nedopustno pačenje prave besede.
  Politiki, ki so bili pri polaganju temeljnega kamna prisotni ne uživajo posebnega ugleda,čeprav je mufti napovedoval Pahorja tega iz previdnosti ni bilo.
  Bodi dovolj!

 6. Islamizem mi je identičen s socializmi. Morda zato, ker isto zagovarja pobijanje sovražnikov in kolektivizacijo – zelo se ustraši osebnega razmišljanja.

 7. Vse, na kar opozarjate, je seveda res. A mene vseeno veseli povečanje vpliva islama v Sloveniji. Kot največji problem slovenske družbe na mikroravni jaz zaznavam alkohol. Direktno in posredno preko vzorcev obnašanja, ki se tolerirajo. Če bi nam bolj prišla do živega popolna netoleranca islama do alkohola, bi najbrž uspeli še enkrat premisliti svoj odnos. Ki se iz “en glaž vina mi dej”, hitro spremeni v “dva glaža” in tako dalje…

  • Kaj pa legalizacija mnogoženstva ki jo koran omogoča, g. Igor tudi to bi marsikomu v dekadentni Evropi prišlo prav. Glede alkohola pa se z vami strinjam.

Comments are closed.