Katalonija: ZA glasovalo več kot 90 % vseh, ki so uspeli priti na volišča

5

Katalonska vlada je sporočila, da je 90,9 % vseh, ki so uspeli priti na volišča, na glasovnicah izbralo in obkrožilo »DA« Oblasti v Kataloniji so tudi sporočile, da je na 176.565 glasovnicah bila označena izbira »NE«, kar z drugimi besedami pomeni, da je bilo proti vzpostavitvi nove države na tleh kraljevine Španije vsega 7,87 % državljanov, ki so se uspeli udeležiti nedeljskega referenduma.

Katalonija ima sicer kar 5.340.000 državljanov, ki imajo volilno pravico, kar pomeni, da se je glasovanja udeležilo manj kot polovica volilnih upravičencev (42,3 %), 2.020.144 pa jih je glasovalo za neodvisno Katalonijo.

Predstavnik za tisk pri katalonski vladi je tudi povedal, da je španska policija vsaj 770 tisočim volivcem preprečila, da bi se udeležili referenduma. Predstavljeni izid glasovanja pa je bil narejen na osnovi preštetih glasovnic, ki jih španska policija ni uspela zapleniti. Španska policija je sicer zaprla kar 46 volišč, med samim glasovanjem pa je policija posredovala na več kot 40 voliščih. Tudi katalonska policija je širom Katalonije zaprla 244 volišč, nekoliko kasneje pa je še sporočila, da je bilo glasovanje v celoti onemogočeno na 79 od skupno 2. 315 volišč.

Predstavnik za tisk pri katalonski vladi je tudi povedal, da so centralne oblasti preprečile, da bi se v vsaj 400  šolskih prostorih uredila volišča, opozoril pa je tudi na zaplenjene volilne liste.

Predsednik katalonske vlade Karles Pućdemon je že razglasil zmago zagovornikov neodvisnosti Katalonije. Poudaril je, da so se Katalonci enoglasno odločili katalonskega naroda za lastno državo. V Madridu pa je španski ministrski predsednik Španije Marijano Rahoj v izjavi za javnost povedal, da referenduma »ni bilo«, saj ga je špansko ustavno sodišče razglasilo za neustavnega.

V teh zaostrenih razmerah je tekom nedelje in današnjega dne, 2. 10. 2017, prišlo do spopadov med zagovorniki neodvisnosti in španskimi varnostnimi silami, ki so pod trdno kontrolo centralnih oblasti v Madridu. V spopadih je bilo ranjenih preko 800 ljudi, na srečo, vsaj zaenkrat, ni bilo smrtnih žrtev. Zaradi kršenja človekovih pravic in svobode so sindikati za jutri, 3. 10. 2017, razglasili generalno stavko po celotni Kataloniji.

5 KOMENTARJI

 1. Tudi če odmislimo s strani španskega ustavnega sodišča potrjeno neustavnost katalonskega referenduma, je ob domnevni 42% udeležbi demokratično gledano več kot vprašljivo referendumske izide imeti za dovolj jasno izraženo voljo ljudstva za ustanovitev lastne države. Niti približno.

  Poleg vsega so referendum organizirali, kontrolirali, preštevali in razglašali predstavniki katalonskih oblasti, nedvoumno uvrščenih in zainteresiranih za prav določen izid refereduma. Sistem kadija tuži, kadija sudi. Referendum, če bi bil ustaven, bi za njegovo veljavnost seveda morali nadzirati tako neodvisni mednarodni opazovalci kot tudi nasprotniki odcepitve Katalonije.

  Odzivi Evrope na katalonsko predstavo so normalni. Tisti, ki se zgražajo nad reakcijo Evropske zveze in evropskih držav, so čisti obup. Slovenski novinarji so enostavno čisti obup od patetičnega salonsko-revolucionarnega levičarja Videmška do osamosvojiteljske Peskove, ki je v Odmevih malone izvedla slovesno razglasitev nove države.

  Na podlagi neustavnega referenduma ob 42% udeležbi. O, moj Bog! 🙁

 2. Sicer se pa v teh slovenskih odzivih vidi ta obupni levičarski aktivizem in voluntarizem, ki se je od boljševikov naprej zažrl v slovensko dušo, zlasti na kardeljevi ploščadi šolanih družboslovcev. Nič ni važna resnica in logika, red in pravo, važna je le volja. Uveljavitev volje, emocij, instinktov, našosti.

  Podobno je bilo z Janšo. Niso ga marali, zato so ga mrcvarili leta na sodišču in po medijih, ga stlačili v zapor in mu protiustavno vzeli poslanski mandat. Ne da bi imeli kakršnkoli dokaz proti njemu.

  Podobno služijo kot služinčad najslabši zdravstveni ministrice v celem obodobju nove države, med drugim v zaščito protežiranca starorežimskih sil v zdravstvu ( Kenda; drugi tak je Keber, zdaj desna roka ministrice), ki izsiljuje razrešitev ničesar krive Pfeifferjeve. Vsa stroka in dejstva so na strani Preifferjeve. Ampak novinarji pa bruhajo ogenj na strani ministrice brez enega argumenta.

  Takega bljak neumnega novinarstva menda nima nobena druga evropska država!

 3. Premalo sem sledil dogodkom pred katalonskim referendumom in zato ne vem, kakšne barve so vladajoči organizatorji. Če so res iz vrst Antifa, kot piše eden od komentatorjev na Portal+, potem mi je vse jasno od enoglasne podpore vladajoče slovenske politike pa do nastopa španskega kralja in previdnosti Bruslja. V tem primeru se pridružujem komentarjem IFa.

 4. Da se me ne bi narobe razumelo – nisem proti neodvisnosti Katalonije. Ali vsaj večji avtonomiji, posebej kulturni. Ampak le ob dogovoru s Španijo in v primeru jasno izražene in neodvisno preverjene volje s strani izrazite večine katalonskega ljudstva.

  Predstava, ki se jo trenutno katalonske oblasti grejo, je neprepričljiva in nevarna. Španija jo bo zatrla s silo represije in še vse pravne podlage za to bo imela. Če tega mnogi v Sloveniji ne razumejo ( ker očitno ne razumejo principov vladavine prava), jim ne morem pomagat.

Comments are closed.