Katalonija – nova neodvisna država v Evropi?

2
508

Katalonija

Katalonski politiki so v parlamentu izglasovali, da začnejo postopek odcepitve od Španije, s čimer se pa ne strinja uradni Madrid, ki je že napovedal, da bo odločitev spodbijal na ustavnem sodišču.

Poleti, ko sem se sprehajal po Barceloni je bilo v znani ulici La Rambla opaziti obilo spominkov, ki so napovedovali odcepitev Kataloncev. Ali se nam obeta nova država v Evropi? Kako bodo reagirali Španci? Se nekaj podobnega lahko zgodi Španiji tudi na severu, v Baskiji?

Foto: Aleš Čerin

2 KOMENTARJI

  1. Glede na izraženo voljo Kataloncev, ki so razdeljeni skoraj na 50%:50%, je vprašanje, če je pravi čas, da se gre v osamosvojitev Katalonije. Močna avtonomija bi bila že precej. Obvezno učenje katalonskega jezika in katalonske kulture ipd. Podobno pri Baskih.

    Popolne paralele s Slovenijo ni povsem korektno vleči. Španski ustavni okvir je precej drugačen od jugoslovanskega, ki je imel izrecno ubesedeno pravico do samoodločbe, čeprav ne zares mišljeno. Vprašanje tudi, če bi si tisti, ki podpirajo razdruževalne procese v Španiji, upali podpreti isti proces v Franciji. Že Baskija zajema tudi Francijo, ne le Španijo.

    • Zato pa je sklicevanje na samoodločbo neumnost in prevara. Slovenska odcepitev je uspela zaradi propada Jugoslavije. Ne pa po pravici do samoodločbe, kot nam Kučan prodaja.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite