Karla. Udba o Dragi

KarlaIgor Omerza
Karla. Udba o Dragi
Leto izdaje 2015
Število strani: 741
Dimenzije: 16,5 x 23,5
Vezava: Trda
Založba Mladika Trst

Cena: 29,00 

Prvo septembrsko soboto daljnega leta 1966 so v zamejski vasici zadoneli svobodni mikrofoni Drage. Ti donijo in odmevajo še danes, toda ne več v Dragi pri Bazovici, ampak od leta 1976 dalje na Finžgarjevem vrtu openskega Marijanišča.

Prvih 25 let je bila Draga pomemben objekt nadzorovanja in proučevanja slovenske tajne politične policije, ponarodelo Udbe, to pa zato, ker so ti t.i. Študijski dnevi slovenskih izobražencev predstavljali odprto tribuno, kjer se je lahko v svobodnem dialogu med drugače mislečimi udeleženci iz zamejstva, zdomstva in matice razpravljalo o pomembnih temah, o katerih Slovencem (in drugim državljanom) na ozemlju socialistične Jugoslavije ni bilo mogoče javno razpravljati. Da bi udbovci prikrili svojo umazano raboto konstantnega „dragaškega“ vohunjenja za „življenjem drugih“, so Dragi nadeli pravzaprav simpatično kodno ime Karla.

V knjigi na več kot 740 stranmi Igor Omerza predstavi, kako je nekdanja tajna policija SDV oz. Udba spremljala študijske dneve Draga od njihovega nastanka leta 1966 do demokratizacije Slovenije leta 1990. Pri tem avtor daje v vpogled tako dokumente SDV kot drugih takratnih oblastniških institucij, pa tudi gradivo organizatorjev Drage, Društva slovenskih izobražencev.

Pri nadzorovanju se je tajna policija Udba posluževala tako mikrofonov, nastavljenih v stanovanjih organizatorjev ali spremljevalcev Drage, na primer pisateljev Alojza Rebule in Borisa Pahorja ter novinarja Franca Jeze ter številnih sodelavcev. Na predavatelje iz Slovenije je izvajala pritiske in jim odsvetovala udeležbo na študijskih dnevih, zaradi česar so organizatorji začeli imena predavateljev zamolčevati, čeprav je zanje oblast vedno izvedela. Kljub temu so ideje Drage, vezane na vrednote slovenstva, demokracije in krščanstva, prodirale v Slovenijo in pomembno prispevale k demokratizaciji.

Pripomba uredništva: Knjigo bo avtor predstavil tudi na okrogli mizi o 50. obletnici Drage, 9. septembra ob 17h v Ljubljani. Več o dogodku na povezavi.

Knjigo lahko naročite s klicem na 031 251 915 ali z izpolnjenim obrazcem spodaj.

[vfb id=’109′]