Kardinali potrebujejo čas

0

Kardinalom, ki na splošni kongregaciji razpravljajo o novem papežu se ne mudi, saj si želijo zagotoviti dovolj časa, da bi temeljito analizirali vse probleme s katerimi se zadnja leta sooča Cerkev in Rimska kurija. Tako so ameriški kardinali medijem sporočili, da je potrebno več časa, da bi se lahko resno soočili z notranjimi problemi Cerkve, saj posamezni problemi presegajo meje Vatikana.

Nemški kardinal Walter Kasper je za italijanski dnevnik La Repubblica dejal, da je potreben nov način upravljanja Cerkve. »Kurija mora sprejeti spremembe. Potrebujemo manj vertikalnega upravljanja. Zadeve so precej drugačne kot v času Ratzingerja. Te konklave se morajo pripraviti v miru. Tudi kardinali se moramo med seboj bolje spoznati«, je dejal Kasper.

Kanadski kardinal Marc Quellet, ki v cerkvenih krogih uživa velik ugled, je v pogovoru za Radio Canada dejal, da bo Ratzingerjev naslednik moral v svoje roke vzeti vse stvari, ki zadevajo delovanje Cerkve in nadaljevati z njenim prečiščevanjem, ki se ga je resno lotil Benedikt XVI. Kardinal Quellet, ki je vodil Kongregacijo za škofe z veliko predanosti in energičnosti je dejal, da je Kurija kompleksni organ. »Mi lahko rečemo, da je treba neko osebo zamenjati, vendar kam jo postaviti potem. Treba je namreč misliti na več stvari hkrati, kar pa ni tako enostavno«, je še dejal Quellet.

Foto: hln.be