Kandidatura priložnosti

40
https://www.facebook.com/NSi-Kamnik

Napovedana kandidatura Ljudmile Novak za predsednico republike, ki je popestrila vrhunec časa kislih kumaric, skriva v sebi vsaj dve veliki priložnosti.

Prva priložnost 

Za njeno stranko, Novo Slovenijo, je izjemno dragocena, ker jo bo obogatila z znanjem, ki ji bo pri načrtovanju politične prihodnosti prišlo zelo prav. Predvidevam namreč, da se bosta, ko bo Novakova na volilnem lističu v vsej državi, tako stranka kot predsednica naučili razliko med lestvicami priljubljenosti in volitvami, na katerih odda volivec svoj glas v samoti volilne kabine le enemu kandidatu ali kandidatki. Tudi za nevpletene bo zanimivo opazovati, koliko javnega trepljanja po rami, ki ga je nekaj že bilo, do konca oktobra ga bo pa verjetno še več, se bo prelilo v dejansko volilno podporo. Upam le, da v Novi Sloveniji ne bodo vnaprej nasedli mantri, da bo, če bo razkorak prevelik, zanj odgovoren Janša. V tem primeru sadov učnega procesa namreč ne bo.

Druga priložnost 

In tu smo pri drugi priložnosti, ki jo ponuja vstop Novakove v volilno tekmo. Zadeva predvsem Slovensko demokratsko stranko. Ne le v izogib očitkom, da bo kriva, ker se volilni rezultat ne bo ujemal z vsem javno izraženim navdušenjem, bi bilo dobro, da kandidaturo predsednice nekdanje “sestrske stranke” podpre. Vem, zveni kot znanstvena fantastika, pa si upam to misel vseeno izreči. Navsezadnje sem bil zadnje dni izpostavljen neznosni vročini, zato mi bodo bralke in bralci oprostili, če me je preveč oplazila.

Za tak korak govori najprej izročilo. V zadnjih dvajsetih letih so imeli Janševi in Nova Slovenija (oziroma pred njo krščanski demokrati) vedno skupnega predsedniškega kandidata ali kandidatko. Leta 1997 je bil to demokristjanom bližji Jožef Bernik, pet let pozneje SDS-u bližja Barbara Brezigar, leta 2007 “novoslovenec” Lojze Peterle in leta 2012 Milan Zver iz SDS. Po logiki stvari bi torej bila na vrsti kandidatka (ali kandidat) iz Nove Slovenije. Drugi razlog za podporo je, da SDS vsaj doslej ni izpostavila hudega težkokategornika ali težkokategornice kot kandidata. Odločitev za Novakovo ni nič bolj tvegana (raje manj) kot eksperimentiranje s “sumljivimi desničarji”, ki se kaže nekje daleč na obzorju. Tretjič se nekako zdi, da je naloga desnosredinske opozicije na teh volitvah predvsem preprečiti, da bi dosedanjega predsednika zamenjal kak trdorokec z leve po vzoru Danila Türka.

Seveda se je v Mariboru vmes že nekoliko ohladilo, zato se zavedam, da bo povprečnemu volivcu SDS-a celo Janez Janša osebno težko dopovedal, zakaj, za Božjo voljo, naj bi po treh letih medsebojnega obstreljevanja glasoval za Ljudmilo Novak. Po drugi strani je slednja v istih letih vsaj dopustila, če že ne dejavno spodbujala ustoličenje antijanšizma kot pomembnega vsebinskega stebra Nove Slovenije, kar se je sicer dogajalo v soglasju z večino strankinega članstva, ki za razliko od mene v zadevi vidi pravo pot v prihodnost.

Ampak večina staršev navsezadnje pričakuje, da bo v boju za lopatko v peskovniku popustil in prvi korak k umiritvi naredil starejši in večji otrok. In ker je ureditev razmerja med nekdanjima sestrskima strakama ena, čeprav ne edina pot k vnovičnemu dvigu desnosredinske politične alternative, je zdaj lepa priložnost za kaj takega.

40 KOMENTARJI

 1. Najprej bi popravil verjetno tiskovno napako, da se antijanšizem sklada z večino članstva – najbrž je avtor želel napisati z večino vodstva in ne članstva! Če pa ne, se pa moti!
  Tudi po mojem mnenju bo gospa in kasneje tudi stranka doživela trenutek resnice, ki ne bo v skladu z usmerjevanimi anketami, ampak z resničnim glasovanjem. Tudi če bo prirejeno, kar bi bilo ob sedanjem stanju duha utemeljeno zaslutiti. Ve se zakaj! Saj se iz vesolja lahko vidi, da naša kontinuiteta pri kadrovanju ne pozna milosti. “Naši” first! In kristjan ne bo nikoli naš! Lahko se nam ukloni, lahko se nam dobrika, ko pride pa trenutek odločitve, bodo izvoljeni resnični in pravi naši!

  • Če vodstvo dela v nasprotju z mnenji članstva, zakaj pootem v NSI ne zamenjajo?

   NSI je sicer stranka bleferjev, škodljivcev in nesposobnežev, ki se pač šlepa na Pezdirjevo neoliberalno ideologijo, ker lastnih idej nima.

 2. Okoli “prve priložnosti” avtorja se strinjam – levičarska naklonjenost, izražena tudi v anketah, zaradi antijanšizma bo verjetno prinesla sila malo realnih glasov kandidatki N.Si v volilni skrinjici, “druga priložnost” mi ni realistična. Tudi dvomim, da bi bilo tako nujno potrebna ( podpora SDS Novakovi) za prevencijo zmage nekega kandidata levo od Pahorja. Po mojem je vendarle malo verjetno, da Pahor ne bi zmagal.

  Se bi pa utegnilo zgoditi nekolikšna zagata za SDS na volitvah, če pošlje ta v boj eno od treh kandidatk, ki se jih omenja, pa nobena od teh znatno ne prehiti, ali sploh ne prehiti z rezultatom Novakove. Podobno se je že zgodilo na ljubljanskih županskih volitvah, ko je bila po rezultatu če se ne motim Mojca Kucler Dolinar ( N.Si) pred njihovo kandidatko Mazej-Kukovičevo.

  Če bi bil jaz na mestu SDS, bi razmišljal o uglednem strankarsko malo izpostavljenem kandidatu ( verjetno nekem nekoliko starejšem intelektualcu in moralni avtoriteti), ali celo o podpori nekemu politično neizpostavljenemu kandidatu izven kroga lastne stranke. Žal mislim, da vodstvo te stranke ne kaže nobenega nagnjenja k razmišljanju na ta način ( podobno kot verjetno nobena aktualna stranka v Sloveniji).

 3. Ne vem, a na prvi pogled se zdi kandidatura Novakove kot nekakšna provokacija naj Janša kandidira!?

  Bo pa zanimivo videti njeno stališče ali je antijanšizem sprejemljiv za predsednika republike? Ali si upa kandidirati za predsednika in pri tem obdržati svoje besede “z Janšo pa ne”?!

  Tu bo najprej preizkus Novakove. Če bo ona uspela javno umakniti antijanšizem, lahko računa na podporo SDS.

  SDS pa še ni predstavil nikogar. Morda niti ne bodo, po polomijadi z Zverom. Mene je takratna Zverova kandiatura presenetila, a kaže da od nekoga, ki je izkusil EU, lahko pričakuješ vse. Nekdo od EU poslancev bi torej lahko bil “kanadidat za poraz”.

  Boj proti Pahorju ne bi smel biti tako težek. Dovolj so že ti dokumentarci kako je on zamenjal “junction”, ali njegovo smešenje z raznimi poklici.
  Bolj je problem, da predsednik mora dokazati, da ne bo ničesar storil. Niti pomotoma. Takega človeka najdeš na levici, če je pa desničar tak, mu pa to ni v čast. In to že na daleč grdo izgleda.

 4. Menim, da se šaljiv predlog gospoda Mavra ne bo uresničil.

  Stranka SDS ne bo podprla Ljudmile Novak, ki uteleša aktualno politiko NSi, saj članstvo stranke SDS ne podpira aktualne politične linije in vodstvene garniture NSi.

  Upoštevajmo, da se je predsednica NSi, še preden bi lahko vedela, katere stranke bodo prestopile prag parlamenta, zelo jasno izrazila, da njena stranka ne bo šla v morebitno vladno koalicijo s stranko SDS, če bo stranki predsedoval Janez Janša – članstvo SDS pa Janšo množično podpira kot predsednika stranke.
  Le kdo pričakuje, da bo neka politična stranka podprla predsedniško kandidaturo nekoga, ki nasprotuje predsedniku dotične stranke?
  To je moral biti pa res neznosen vročinski udar ;):D

  Če pustimo ob strani ostale burkeže, ki so napovedali svojo kandidaturo proti predsedniku Pahorju, bi bila prava komedija zmešnjav, ko bi Novakovo hkrati podprla Janez Škrabec, pomemben član F21, in stranka SDS oziroma Janez Janša.
  Ljudmila Novak ima namreč Škrabčevo podporo tako rekoč že zagotovljeno, če iz njegovih besed sklepamo, da kadar Kučan ne kandidira, Škrabec voli Novakovo.

  http://reporter.si/clanek/izjava-dneva/janez-skrabec-bi-volil-kucana-ker-pa-nima-stranke-je-volil-nsi-480628

  V stranki SDS bi morali biti totalno nedosledni, da bi s svojo podporo Novakovi naredili tako vratolomen politični preobrat.

  • “Če pustimo ob strani ostale burkeže …”
   Jaz pa grem stavit, da bo sloviti Murko imel več glasov od marsikaterega poklicnega politika.

   • AlFe: “Jaz pa grem stavit, da bo sloviti Murko imel več glasov od marsikaterega poklicnega politika.
    ====================

    Marsikaterega?? torej več njih (množina).

    Zaenkrat so samo štirje poklicni politiki med kandidati, če se tudi diplomata šteje med politike (kar naj ne bi bil).

    Torej, katere tri izmed spodnjih bo premagal Murko?:
    Pahorja, Novakovo, Šarca, Jazbeca?

    Se še upaš staviti?

    • Pa v tej družbi ga bo samo Pahor zanesljivo premagal. Ampak počakajva, da se še kdo oglasi. Skratka … pivo, kavo runda?!

     Sorči! Ampak Murko ima glasove mladih, ki ne morejo več resno vzeti politikov.

  • Trdim, da bodo:
   Romana Tomc; poslanka v Evropskem parlamentu, nekdanja državna sekretarka (potencialna kandidatka SDS),
   Eva Irgl; poslanka v Državnem zboru (potencialna kandidatka SDS),
   Romana Jordan Cizelj; nekdanja poslanka v Evropskem parlamentu (potencialna kandidatka SDS) in
   Verica Trstenjak
   doživeli podobno usodo kot hrabra Ljudmila Novak.

   • No, AlFe,
    ne prehitevajmo skupaj z napovedovalcem volitev 2017 v Wikipediji – zaenkrat nobena od naštetih gospa ni bila uradno predstavljena kot kandidatka stranke SDS. Torej o podobnosti bodočih usod vseh štirih z usodo “hrabre Ljudmile Novak” sploh ne moremo govoriti, saj vseh štirih stranka nikakor ne bo predlagala 😀

   • Jaz pa vseeno bom komentiral. Če že aktualna evroposlanka SDS, potem po mojem raje Patricija Šulin kot Romana Tomc. Več energije in karizme. Realno pa ne verjamem, da ti dve plus Eva Irgl imajo domet biti kvalitetne predsednice države. Jordan Cizljeve zaradi znanega spora ne bojo izbrali.

    Verica Trstenjak je pa že druga kategorija. To bi bila zanimiva kandidatura. Ali pa, glede na to, kar sem gori pisal recimo: Hubert Požarnik. Ernest Petrič. Janko Kos. Drago Jančar.

    Neka modra, razgledana, umirjena, izkušena ( ne nujno v politiki) figura z moralno avtoriteto. Kjer bi lahko videl neke kvalitete, ki morda pri Pahorju niso dovolj prisotne. To bi pa bil po mojem nek izbor, o katerem velja resno razmisliti.

    Žal bojo po mojem izbrali nekoga od strankarskih funkcionarjev. In tekmovali z Novakovo nekje pri 10-15 % rezultatu. Kar bo realno velik neuspeh za stranko, ki pretendira na parlamentarno zmago. Vsaj morala bi pretendirati.

 5. Dokler ne poznamo vseh kandidatov, je težko govoriti o priložnostih in možnostih za uspeh. Uspeh posameznikov ni odvisen samo od njih, temveč tudi od konkurenčnih kandidatov.

  Kar zadeva Novakove, je že vse povedala Vanja. Dvomim, da se bo Novakova in z njo NSi kaj iz te kandidature naučila. Če se ni do sedaj, ne vidim posebnega razloga, da bi se poslej. Čeprav nikoli ni prepozno.

 6. Ne potrebujem in ne želim ne predsednice in ne predsednika republike,ampak hočem,da se ta posebna institucija ukine-kot predsednik države naj nastopa premier. Nikakršne lojalnosti do zapravljanja sredstev in energije nimam,še manj pa me veseli poslušati in brati levite o tem,kaj da se menda spodobi.

 7. Čuden članek.
  Kot prvo, mnogo prezgodnji, ko sploh še ni znano kdo vse bo kandidiral.
  Kot drugo, mnogo prezgodnji, ker se sploh še ne ve koga, če sploh, bo postavila SDS.
  Ker, če bo SDS postavila svojega kandidata seveda ne bo podpirala Novakove pač pa svojega kandidata.

  Torej čemu ta članek?

  A mogoče kot poziv naj SDS ne postavi svojega kandidata in naj raje podpre Novakovo? To bi lahko bil odgovor ker je pisec navedel, da je desnica do sedaj vedno imela skupnega kandidata. Pa je to zadnje res? Ne ni, ker Peterle je šel v kandidaturo samostojno brez posveta na desnici. Bil je tako poln napuha, da se je lotil kandidature skoraj dve leti pred volitvami.

  Je pa tudi paradoksalno, da se pričakuje podporo SDS-a.
  Namreč stranka NSi gradi svojo bodočnost, in upa na nabiranje glasov, ravno na nasprotovanju SDS-u.
  Torej, NSi upa, da bo z nasprotovanjem SDS-u, prejela glasove tistih, ki jih do sedaj ni, to je nasprotnikov SDS-a
  Zdaj pa se pojavi nekdo, ki meni, da bi podpora SDS-a Novakovi njej koristila? A bi res?
  Če se Janeza Pogorelca lahko jemlje kot trobilo vročih navijačev stranke NSi, tudi on poziva naj SDS podpre Novakovo.
  Vendar on tudi že vnaprej tudi grozi!
  Kako grozi?
  Tako:
  “Če SDS ne bo podprla Novakove to pomeni, da bo podprla Pahorja”. Ergo, Pogorelec, trobilo in oglasna deska NSi-ja, že vnaprej izsiljuje in določa krivca za morebitni neuspeh Novakove. Izsiljuje, ker v bistvu poziva naj SDS ne postavlja svojega kandidata in naj raje podpre Novakovo. In grozi z vnaprejšnjim določanjem krivca za neuspeh Novakove.
  Torej:
  Istočasno napadati SDS in od njih pričakovati podporo,
  istočasno pričakovati od nasprotovanju SDS-u glasove,
  in istočasno pričakovati podporo za Novakovo je absurdno.

  Tako se zaenkrat zdi, da je kandidatura Novakove za NSi samo še ena stopnica več, nov vzvod, “vzrok” za nadaljnje “osvobajanje” od stranke SDS in jim je kandidatura Novakove v drugem planu, verjetno nihče pri NSi ne verjame, da res lahko uspe.
  Istočasno pa je lahko njena kandidatura tudi vzrok za njeno odstavitev, če bo na volitvah prejela malo glasov. V stranki NSi se jo verjetno kar nekaj vročih prepotentnih “mladcev” želi znebiti in jo zamenjati. Verjetno se tega sama zaveda saj je zelo cincala preden se je opogumila.

 8. Članek je blef. Avtor je blef. Ljudmila je blef. Takšnih ljudi kot je Ljudmila preprosto ni. Tako kot ni ljudi, kot je Borut Pahor, pa ti postane predesednik! V Sloveniji se dogaja nenormalna groteska s tem vsiljevanjem lika “sredinskega človeka”. Ljudmila s tem svojim imidžom stroge mame odbija vse; moške, ženske, otroke …

 9. Ponavlja se zgodba s samooklicanim in izsiljenim kandidatom desnice na volitvah 2012.Takrat je Lojze Peterle s samokandidaturo uspel sesuti desnico,preden se se le ta sploh začela pogovarjati o skupnem kandidatu.Uspeh ni izostal.Kandidat kontinuitete je prejel 70% podporo volilcev.Da bi takrat kdo izmed volilvcev levice volil za po Mladini “prdonjo” je bilo pičakovano znanstvena fantastika.Ampak Lojze se še vedno ne da.

  Tokrat je samooklicana rešiteljica desnice Ljudmila,kakor beremo v Mladini.Kandidatka je seveda žlahtna,ker je apriori proti Janši.Z vsemi da, z njim (beri z SDS) seveda ne.

  Upam da bo potokolonašica primerno nagrajena s strani volilcev

  • Lojzetu Peterletu je dolgo zelo dobro kazalo. Dobil je prvi krog. V drugem doživel polom. Kljub temu ga tudi Milan Zver 4 leta kasneje ni prehitel v rezultatu. Niti približno. Ne pretiravajmo z obtoževanji in poniževanji ljudi, kot je prvi premier osamosvojitvene vlade. V Sloveniji je sila težko, vsa izkušnja 26 let to kaže, zmagati v predsedniški kandidaturi, če prihajaš z desne strani in si poleg tega še jasno deklarirani kristjan.

   Tudi obtožba Novakove o petokolonaštvu je očitno pretirana in netaktna. Tudi zaradi takšne popadljivosti in nagibanju k skrajnosti je desnica, desna sredina v Slovenija tako neuspešna v primerjavi z drugimi, npr. sosednjimi državami. Poglejmo samo Hrvaško, ki jo skoraj ves čas vodi desna-sredina. Celo naučili bi se lahko marsikaj od uspehov HDZja, če bi se bili pripravljeni dati v uk. Morda nekaterim ustreza jamrati v večnih porazih.

   • Ja,na prirejenih javnomnenjskih anketah je Lojzetu Peterletu silno dobro kazalo..

    kar se petokolonaštva tiče,če se Ljudmila samorazglasi za edino pravo kandidatko desnice,apriori izključi sodelovanje z močnejšo stranko na tem polu in se daje sončit po tranzicijskih trobilih potem je taka označba po mojem kar prava.

    PS:osebno bi rad,da za predsednico kandidira ga.Trstenjakova.To bi bila kredibilna kandidatka desne sredine z možnostjo za uspeh.

 10. To je sramota, kaj ase dogajha v Slovenjji. Takbnšni avtorji. Takšna kandidarka za predsednicoi. Kaj se tu dogaja? Je predsednik neka računalniška igreica, ali kaj? Kaj se dogaja v slovenjji, Amelie?

  • Aleš Maver je eden najbolj inteligentnih, razgledanih in modrih avtorjev oz. komentatorjev, kar jih desna sredina ( če ga smemo tako uvrstiti) v Sloveniji premore. Takšno osebno blatenje zaradi svobode izražanja stališč presega vse meje sprejemljivosti.

  • Ne vem, morda česa ne vemo. Upam da bo avtor tega prispevka, g. Maver, podelil svoja razmišljanja z nami.

 11. Pomenljiv je intervju z Novakovo v Mladini!
  Na vprašanje, ali SDS ob Pahorju sploh potrebuje svojega kandidata !? …
  je odgovorila, da je logično, da precejšen del volilcev te stranke podpira Pahorja, saj so sds-ovci kot socialdemokrati prišli iz levega političnega pola !??

  • To je izjavila?! Saj ni normalna, ali kako bi se temu reklo. Cinični smo lahko in rečemo, da so vsi z levega pola, saj drugega pola ni bilo. Smo imeli samo en pol.
   Pahor pa je očitno za Mladino že tudi dovolj desničarja, da desnega kandidata sploh ne rabimo. 🙂
   Spomenik žrtvam vojn je za njih gotovo že dejanje skrajnje desnice. Zakaj bi desnica imela drugega kandidata.

   Te volitve bodo razgalile marsikaj. Zemlja se bo odpirala. Sramota bo kar puhala ven kot gejzirji na Islandiji.

   • Pravzaprav je bilo že novinarjevo vprašanje postavljeno tako, da je delno pripomoglo k takšnemu odgovoru!
    Seveda je Novakova na to pristala. Vede ali nevede.

  • Amelie: “… Na vprašanje, ali SDS ob Pahorju sploh potrebuje svojega kandidata !? … je odgovorila, da je logično, da precejšen del volilcev te stranke podpira Pahorja, …”
   ========================

   To je Milka prebrala na “oglasni deski” svoje stranke:

   Janez Pogorelec‏ @JanezPogorelec Aug 8
   Tako da,ključno vprašanje teh volitev je,ali SDS dejansko podpira Pahorja? Tega seveda ne bodo priznali,a “po njih delih jih boste spoznali”
   =======================

   Zanimivo je tudi kako pravnik, ki je v vladni službi že 27 let, svoje vprašanje v naslednjem hipu spremeni v trditev! in celo napove prihodnost. Kot tožilec Ferlinc v primeru Patria in baba Vanga v eni osebi.
   Očitno udobna, nobenemu odgovorna, služba v javnem sektorju poneumlja ljudi.

  • Riki .. “v javnem sektorju poneumlja… ”
   ——
   Ne vem če niso kar pomočniki kreatorji “oblast za vsako ceno” edine prave vere.
   Kreiranje politike “da laž za vedno ostane resnica”!

 12. Gospa novakova na predlog Pogorelca požiga vse pred seboj , razen njenih “simpatizerjev” na levici s katerimi se vztrajno pajdaši , pri tem pa se ne zaveda , da ji tovariši iz F21 in podobnih združb kot vedno tudi sedaj obljubljajo podporo s figo v žepu. Popolnoma enaka zgodba , kot šlamastika gospoda Peterleta , ki še sam ne ve kam bi se vtaknil v neizmerni želji po visokem položaju , njegov kompas se je namreč od pretiranih gibanj in spremeb smeri zmedel , razmagnetil se je ! Trditev , da ne potrebujemo predsednika države je velika zabloda , kaj pa če se zgodi na volitvah
  le čudež in zmaga naprimer gospa Tomčeva iz SDS-a ! Lahko se celo zgodi , da bo
  gospa novakova , ki je brez konkurence dobila v svoji stranki večinski “da” in nasedla gospodu Pogorelcu / nič kaj obetaven priimek/ , padla na volitvah ? V težavah se lahko
  znajde tudi večni predsednik in poveljnik eskadrilje F21 , ki kljub običaju držanja fige v žepu lahko strmoglavi ! Levi predsednik parlamenta ne bi imel več neizbežne podpore pri predsedniku države z desnice , nič več ne bi bilo kupčkanja in bratske podpore ! Gospa novakova in gospod Poogorelec , bi se v tem primeru znašla na
  pogorišču njunih političnih ambicij !

  Andrej Briški

  • “čudež in zmaga na primer gospa Tomčeva iz SDS”

   Čudeži so izmoljeni na podlagi vere v Boga. Močno dvomim, da se kaj takega dogaja. Močno dvomim.

Comments are closed.