Kakšen je pravi moški? Tak, ki skrbi zase.

47

Izogni se rakuVčasih so reklame prav zanimive. Pred nekaj tedni se je na jumbo plakatih pojavila reklama, ki je napovedovala iskanje pravega moškega. Najprej sem pomislil, da bo to v nadaljevanju reklama za kakšen resničnostni šov. Pa sem se začel spraševati, kakšen je pravi moški, kako ženske vidijo pravega moškega, kakšen desc bi zmagal v resničnostnem šovu. A še preden sem do konca razmislil in kaj napisal, so me prehiteli z odgovorom, da je “pravi moški tisti, ki skrbi zase”. Oh, nisem vedel, da je to tista ključna lastnost, ki najbolj določa pravega moškega.

Pravi moški je sebičen prasec

Resnici na ljubo, je na reklami pod odgovor izpisan tudi spletni naslov, ki je zelo zgovoren “izogniseraku.si“. Prav nič nimam proti temeljnemu namenu akcije (spodbuditi moške k bolj zdravemu načinu življenja in večji pozornosti na telesne spremembe), nič nimam proti temu, da so moški, ti v resnici zdravstveno zanemarjena bitja, pozorni na bolezenske znake, ki bi lahko kazali na raka. Nič nimam proti temu, da gredo pravočasno na pregled in se tako izognejo najhujšemu. Z vsem srcem podpiram akcijo, a reklama se mi pa zdi rahlo feministična. Kot glavni atribut pravega moškega namreč izpostavlja sebičnost ali kot bi rekli v feminističnem stilu “moški so sebični prasci”. Mislijo le nase.

Žena naj bo podrejena možu

Reklama je pri meni dosegla svoj namen. Res, dobro bi bilo iti na kakšen pregled. Kot stranski učinek reklame pa sem se začel spraševati kakšen mislim, da bi moral biti pravi moški, kakšen je pravi moški recimo v Stvarnikovih očeh? Razmišljal sem tudi o tem kako smo Njegovo voljo spridili.

“Popotnik Pavle”, kot sam ljubkovalno imenujem apostola Pavla, v pismu Efežanom (v petem poglavju, kjer govori o možeh in ženah: Ef 5,21-33) neverjetno jasno izpostavi moškega kot voditelja družine (Žene naj bodo podrejene svojim možem). Ta (in le ta) del stavka si moški zlahka in hitro zapomnimo. Stavek, če ga takole iztrgamo iz konteksta, je pravzaprav v resnici obupen. A apostol najprej zapiše nekaj drugega, nekaj kar naravna ton celotnemu poglavju (Iz strahospoštovanja do Kristusa se podrejajte drug drugemu. Ef 5, 21). To “desci” preprosto preslišimo. Prav tako preslišimo nadaljevanje, ko Pavel možem naroča, naj ljubijo svoje žene in tudi kako naj to delajo (Možje, ljubíte svoje žene, kakor je Kristus vzljubil Cerkev in dal zanjo sam sebe. Ef 5,25). Pretvarjamo se, da ne slišimo in da ne razumemo. Verjetno v resnici ne razumemo kar tako brez truda, vsaj miselnega napora, brez iskanja, ukvarjanja, deljenja izkušenj. Ali pa se nam zdi samoumevno, da jih pač ljubimo, tako po svoje, po “moško”, brezobzirno in brez dostojanstva, na primer tako, kot je videti v ‘filmih za odrasle’ in to kadar nam paše. Ali pa nam nihče v naši mladosti ni bil zadosten zgled moža, ki bi v praksi jasno pokazal, kako tako ljubezen udejanjati (ki je dal zanjo življenje), kako vsakodnevno biti “pšenično zrno, ki mora umreti, da rodi sad”, kako umirati svojemu napuhu in egoizmu.

Mačo-copate in šankovski evangelij

Raje se gremo nekakšne “mačo desce” v slogu “šankovskega” evangelija (žena naj bo doma, posluša naj moža in dela naj kar se ji reče), obenem pa se pustimo zreducirati na nivo copate. Tako postanemo smešne, pomilovanja vredne mačo-copate, namesto da bi bili služeči voditelji (ko ta pojem razlagam, ljudje po navadi pravijo, da to dvoje ne gre skupaj), voditelji, ki prevzamejo odgovornost za ženo in otroke, ki dajejo gotovost, ki dajejo varnost (držijo “barbare” zunaj), ki so zvesti v sreči in nesreči, ki so pripravljeni sprejeti življenje, ki so nesebični, ki potrebe žene in otrok postavijo pred svoje želje.

Enakosti med spoloma ni

Ko bomo desci pripravljeni prevzeti odgovornost za vodenje na služeči način, ne bo treba nobenih abotnih akcij tipa “podprimo enakost med spoloma“, kjer se moškim – avtorji pravijo na humoren način – pripisuje dobro počutje “v tistih dneh”.

Zanimivo, ste opazili, da se v naš jezik in v našo zavest stalno vsiljuje pojem “enakosti med spoloma”? Četudi vsi vidimo razlike (filozof Fabrice Hadjadj v delu ‘Kaj je družina?’ v poglavju ‘Presežnost v spodnjicah’, predlaga, da preprosto pogledamo pod popek), četudi vsi občutimo razlike, četudi znanstveno dokazujemo razlike (npr. drugačen hormonski ustroj), četudi nam zdrava pamet pravi, da so razlike dobre (npr. biotska raznolikost).

Enakosti med spoloma ni in je kljub vsem prizadevanjem ne bo, ker jo ne more biti. Verjamem, da se bomo počasi vrnili – kot rečemo – k dopolnjujoči enakopravnosti spolov. Taki kot si jo je zamislil Stvarnik in kot nam jo je opisal apostol Pavel v prvem stavku petega poglavja pisma Efežanom. Da se podrejajmo drugi drugemu in da – kot nam razloži v nadaljevanju tega poglavja – to delamo na DRUGAČEN način.

Foto: Aleš Čerin

47 KOMENTARJI

 1. Ko sva s sinom, s katerim se skupaj voziva v službo, opazila ta plakat, sva oba kar poskočila. Nikoli v življenju nisem skrbel za nekaj. Jaz rešujem probleme, ne pa skrbim zase. Sin pa je pripomnil, da se tako geslo lahko spomni le ženska.

  In sedaj naj tekam od zdravnice do zdravnice in jim razlagam, da imam premalo las, pa še tisti, ki jih imam mi sivijo. Da se mi poveša trebuh in še kaj. Da sem zjutraj malo trd… lepo vas prosim!

  Saj hodim k zdravniku, delam preventivne teste, se posvetujem; ampak na moj način. Če opazim težavo, jo rešim, ne pa skrbim zanjo!

  Drži, moški smo sporočilo opazili, vendar sem prepričan, da ne bo doseglo namena, ki so ga hotele avtorice.

   • Poglejemo še z druge strani. Že bolan mož, žena z njim v zakonu, ki mu je obljubila, da bosta skupaj v bolezni in zdravju. Ona skrbi za datume pregledov pri specialistih, ga spomni in mu organizira prevoz, če ga potrebuje, ona napiše seznam manjkajočih zdravil, ki ga največkrat kar ona prinese, bom rekla kar po Janezovo “k zdravnici”, da mu jih predpiše, ona skrbi za kuhanje prilagojene hrane, npr. manj slane, in jo ona tudi z njim poje, ne kuha si svoje “košte”, ona z njim telovadi ali ga vsaj vzpodbuja k telovadbi, če ima tako naročeno od strani zdravnic,…Ne verjamete? Pojdite vprašat zdravnice. In taki bolni možje so nato še presneto sitni in se delajo še bolj betežne kot v svoji bolezni upravičeno in objektivno so in pričakujejo pomoč tudi na področjih, kjer bi sami še kaj zmogli,… in niso prav nobena podpora svoji ženi, ki so ji pred desetletji obljubili zvestobo v vsem. Nekaj je svetlih izjem in teh si zdravnice želijo, da bi jih bilo več. Potem bi napisale manj antidepresivov izčrpanim ženam. Tudi takih plakatov ne bi potrebovali, če bi se po Pavlovo moški pravočasno “zbudili”…

   • Spoštovani moški! Kampanja je nujna, ne samo z vidika zdravja posameznika, ampak tudi z vidika zdravja družbe. Lepo se da izračunat, koliko ekonomske škode prinese zdravljenje raka v poznem stadiju (dragi posegi, zdravila,…samo še slaba bolniška,…), da ne govorim o telesnem in psihičnem trpljenju in prizadetosti obolelega ter njegovih bližnjih. Zaradi enega, ki ne poskrbi pravočasno zase, jih tako na hitro oceno “zboli” vsaj deset (žena, otroci, njegovi morda še živi starši, sorojenci,…ki ne morejo kar ostati neobčutljivi ob njegovem trpljenju). Zato. Tudi, če je morda preveč “žensko” vabilo, se ga spoštuje…

    http://nova24tv.si/univerzum/zdravje/pevec-aleksander-mezek-skoraj-bi-bilo-prepozno-dali-so-mi-le-se-sest-mesecev-zivljenja/

  • Moški sicer, vsaj v Sloveniji, slabše rešujejo svoje zdravstvene probleme ( = skrbijo zase) kot ženske. Dokazano, ne samo zato, ker živimo v povprečju kar nekaj let manj od žensk.

   Preživetje pri istem raku je pri moškem v povprečju znatno slabše ( krajše), okoli 20%, kot pri ženski. V glavnem zato, ker se moški kasneje odpravi do zdravnika po pojavu “problema”. Torej je v tem pogledu “skrb zase” res problem; kar tu pomeni skrb za lastno zdravje in ni nujno egocentrična kategorija.

   Tudi v tem moški in ženske nismo enaki. Ta “enakost” je kretenizem.

  • Ste opazili, da je v Sloveniji pomanjkanje zdravnikov? Zdravnic veliko in večinoma so ženske z medicinsko in andragoško izobrazbo tudi na uradih, kjer skrbijo za preventivo prebivalstva, večina so tudi ženske učiteljice….Od tod ta skrben plakat napisan preveč v ženskem tonu. Ključno vprašanje je, zakaj se toliko malo slovenskih fantov odloča za medicinski ali pedagoški poklic? Ker nista cenjena, ker je vložek glede na izplen prevelik, ker je treba krepko sedeti, memorirati, se truditi, se znati naučiti sprejemat poraze, ko se ti učenec ne nauči dovolj, ko ti bolnik kljub tvojemu trudu umre. Vzgojo svojih sinov bomo morali spremeniti oziroma jo postaviti na pravi Pavlov tir, da bo Slovenija sploh še lahko imela kakšnega svojega srčnega kirurga, uspešnega in spoštovanega profesorja…

   • @nrk: Praviš: “Vzgojo svojih sinov bomo morali spremeniti oziroma jo postaviti na pravi Pavlov tir, da bo Slovenija sploh še lahko imela kakšnega svojega srčnega kirurga, uspešnega in spoštovanega profesorja…” Tako je! Ni se mogoče ne strinjati. Hvala za odziv.

 2. ” Pretvarjamo se, da ne slišimo in da ne razumemo.”

  Zakaj posplošujete, gospod Aleš? Ste izvedli kakšne raziskave?

 3. Pravi moški vedo, da so feministke njihove največje zaveznice, saj želijo zrušiti patriarhat, ki s svojimi popačenimi ideali moškosti, dela veliko škodo tudi njim. Avtor očitno ne sodi mednje, saj v feminizmu vidi zgolj negativnosti.

  Feministke menijo, da imajo moški veliko večji potencial kot pa ga s pristajanjem na igranje vloge sebičnih prascev udejanjajo, ker je to pač najlažje. In ker je tudi družba tak način pripravljena tolerirati, zakaj nebi hodili po liniji najmanjšega odpora.

  Enakost med spoloma je okrajšava za enakovrednost različnosti moškega in ženske. Nihče ne želi zanikati razlik, ki pa so v resnici precej manjše kot se jih želi stereotipno prikazati. Moški in ženske v resnici niso iz Marsa in Venere ampak oboji iz planeta Zemlja.

  • “pristajanjem na igranje vloge sebičnih prascev”
   Končno je nekdo poleg mene opazil neko čudno težnjo avtorja.

   “Enakost med spoloma je okrajšava za enakovrednost”
   Ne pa ni. Besedi imata različen pomen. Manjka samo še trditev, da enakost, enakovrednost in enakopravnost pomenijo isto.

   “Nihče ne želi zanikati razlik”
   Neresnično. Ali to pomeni negiranje teorije spola?

   • Glede na SSKJ so vse tri besede sopomenke:

    enákost -i ž (ā) lastnost, značilnost enakega: enakost gledišč o vprašanjih razorožitve; enakost ploščin; količinska, oblikovna enakost; popolna enakost zagovora obtoženih / napisati znak enakosti med enakima količinama // enakopravnost: enakost ljudi pred zakoni; politična enakost / svoboda, enakost, bratstvo geslo francoske revolucije ♪

    enakovrédnost -i ž (ẹ́) lastnost, značilnost enakovrednega: enakovrednost prevoda in izvirnika / prizadeta je bila njegova zavest človeške enakovrednosti; načelo nacionalne enakovrednosti in enakopravnosti ♪

    Izvirna teorija spola ne negira biološkega spola in razlik med njima, zgolj trdi, da je družbeni spol družbeno pogojen kar vsekakor drži. Človek je rezultat genov in okolja.

    P.s. Ali mi lahko nekdo prosim pove na kakšen način se tukaj bolda in dodadja emojije. Hvala.

    • Oh, ti koncepti so popolno zgrešeni.

     Glede boldanja in čustev sem tu spraševal, pa ni noben odgovoril. Zgleda so samo starci tu gor. Ne čutijo potrebe po drugih čustvih kot je jeza in zgražanje. Pa socialistična zavist.

     • Vsak svoje koncepte hvali, kajne.

      Kot vidim, emotikone tukaj precej uporabljajo, morda kdo opazi vprašanje in odgovori.

     • Nista dva človeka med sabo enaka. Tudi ne enakovredna. Bolj je človek ustvarjalen, dober, delaven, podjeten in uspešen, več je vreden.

      In ja, v sodobno ženski vidim velik problem. Seveda, vidim tudi velike probleme pri moških. A sodobne ženske (feministke, možače) vidite vse probleme samo pri moških.

      Poglejmo to zveriženost: 9:1 s pomočjo podlih in lažnih ovadb. Ali so tudi plače v takem rangu, delo v gospodinjstvu in zaposlenost….?
      https://www.domovina.je/materam-v-skrbnistvo-90-otrok-so-ocetje-res-nezmozni-skrbeti-za-potomce/

     • @pavel

      Besedo enakost uporabljaš v preveč ozkem pomenu, pred Bogom smo vsi enaki, mar ne?

      Jaz kot feministka, ne vidim vseh problemov samo pri moških, ampak tudi pri ženskah, ki še vedno podpirajo patriarhat in mu s tem omogočajo obstoj. Obnašajo se podobno kot slovenceljčki, ki jim je komunizem dolga leta pil kri, jih poniževal in razvrednotil kot ljudi, pa so mu za tistih par drobtin še vedno pripravljeni služiti, ker ne znajo ali nočejo drugače.

    • No pa še moja vrednostna lestvica:

     Enakost, hm mogoče takole: http://images-cdn.9gag.com/photo/6248972_700b.jpg

     Enakopravnost je zame sestavljena iz enakosti in pravic. O tem se med zrelimi ljudmi sploh ni vredno pogovarjati. Jaz in žena sva si enakopravna! In imava seveda tudi enake dolžnosti, na kar se rado pozablja.

     Enakovrednost pomeni, zame pomeni mi žena pomeni toliko, kot si pomenim sam. Zame je enako-vredna. Jaz zanjo kaj naredim, ona pa zame skrbi 🙂 Vsak na svoj način saj sva si različna! Tako na zunaj, še bolj pa na znotraj.

     • Da. Moški lovec prinese ubito žival, žena gospodinja pa jo pripravi za hrano družini. Od pamtiveka. Oba z ljubeznijo drug do drugega in do sebe v osnovnem nagonu preživetja skupnosti in človeštva. Dano od Boga.

     • Kot je razvidno iz SSKJ je promoviranje “enakosti med spoloma” semantično povsem pravilen izbor besed, saj tukaj ne gre za istost oz. brisanje vseh razlik, kot želijo napačno interpretirati nekateri, tudi avtor članka.

      Dokler gre za formalno enakopravnost je stopnja strinjanja kar velika, hudič se skriva v podrobnostih, v tistih neotipljivih stvareh, ki se jih težko zakonsko opredeli ampak spadajo na polje vrednot. Enakovrednost pomeni enako vrednost moškega in ženskega. Ampak že v tem članku se poudari, kako je žensko manj vredno, akcija je preveč feminilna, torej zanič, moške nagovarja naj po “babje” pokažejo svojo ranljivost, skrbijo zase in pravočasno obiščejo zdravnika, kar je slabo, slabo, slabo. Skratka, edino kar šteje je razum, moč, brezkompromisnost – lastnosti, ki se tipično pripisujejo moškemu, čeprav jih v resnici posedujemo vsi, kazanje čustev, strahov, negotovosti je pa za reve, beri ženske.

      Ampak če pa ženska izkazuje vse te domnevno pozitivne, “moške” lastnosti, pa spet ni prav, se jo označi za možačo. Ženska mora biti pasivna, podrejena in nemočna, da ji lažje gospodujete in jo obvladujete, kajne.

      Določena mera različnosti je zaželena, preveč jo pa škodi. Težko bi shajala z moškim, ki bi bil na znotraj še bolj različen od mene kot na zunaj, navsezadnje podobno si išče podobno.

    • Feministka: “Ali mi lahko nekdo prosim pove na kakšen način se tukaj bolda in dodadja emojije. Hvala.”
     ===========================

     Takole:

     : ) napisano skupaj dobiš tole: 🙂
     ; ) napisano skupaj dobiš tole: 😉

     napisano skupaj nato sledi tekst ki ga želiš poudariti, zaključiš pa z zopet napisano skupaj

     poudarjen TEKST

     Italic

     • Razlaga ni čisto uspela ker je avtomatsko stisnilo:

      Začetek poudarjenega teksta začneš s tremi znaki, ki jih moraš napisati skupaj, brez narekovajev:

      Prvi “”

      Konec bolda zaključiš s 4 znaki napisanimi skupaj, brez narekovajev:

      Prvi “”

      Za Italic enako, samo da namesto “b” uporabiš “i”

     • @Riki

      Res ni najbolj jasno, vseeno hvala za trud:)

      Glede na to, da omenjaš črki i in b, so morda posredi oglati oklepaji, bom še sama naredila en

      [b]test[/b] ali [b]test[/b]

     • Če nimaš ta dva znaka na tipkovnici jih lahko dobiš takole:

      Pritisneš tipko ALT jo držiš in istočasno odtipkaš številko 60 (ali 62) in spustiš tipko ALT.

     • Sedaj bo pa menda šlo. Hvala!!

      Edino pri emotikonih, se meni tudi skupaj napisano dvopičje in zaklepaj ne spremenita v rumen obraz.

     • Feministka: “Edino pri emotikonih, se meni tudi skupaj napisano dvopičje in zaklepaj ne spremenita v rumen obraz.”
      ===================

      Čudno, potem pa poskusi takole, s pomočjo ASCII tabele, analogno kot sem prej navedel s pomočjo tipke ALT in številke (kode) znaka:

      ALT 59 (podpičje) in dodaj ALT 41 (zaklepaj)

      in

      ALT 58 (dvopičje) in dodaj ALT 41 (zaklepaj)

      😉
      🙂

     • Vsi emotikoni torej tukaj ne grabijo, bom še ugotovila kateri da kateri ne. Še enkrat hvala za pomoč. Lp.

 4. Feministka, mislim, da močno pretiravate s patriarhatom. Kolikor jaz vidim okoli sebe, je danes žena in ženska vsaj enakopravna moškemu, pogosto tudi dominantna.

  Seveda pa moški in ženska nista in ne moreta biti enaka. Prav je pa, da sta enakovredna.

  • Tisočletja patriarhata so pustila svoj pečat, to je dejstvo. Seveda so danes stvari bistveno drugačne, položaj žensk še nikoli ni bil boljši, ampak še so potrebne spremembe.

   Moški in ženska morata biti enaka, v smislu kot so enaki črnci, belci, azijci, čeprav so razlike med njimi že na pogled očitne in jih nihče ne zanika.

 5. Žena in ženska bolj hitro zaznava spremembe časa in se mu prilagaja. Ima močnejši samoohranitveni nagon, ker rojeva življenje iz sebe, ki je seveda darovano. Moški je pozabil na svojo vlogo lovca in postal prevečkrat samo lenivi služabnik sodobnih medijev, zato so ženske morale postati dominantne.

 6. Prav je, da na deformiranost sodobnega moškega in ženske odreagiramo in iščemo rešitve, predvsem vsak sam in potem tudi javno.

  Biološke spremembe
  Psihološke
  Sociološke
  Teološke

  BMZ govori o istem problemu feminilnih moških (še ene par bi jih na “desnici” naštel, pa so me zdresirali v samocenzuro), ki imajo baby face zaradi kemikalij in psihe (ženske ne morejo vzgajati pravega moškega). Primer Tom Cruise, Werner,…

  http://www.siol.net/priloge/kolumne/bostjan_m_zupancic/2016/02/razvrednotenje_vrednot_iii.aspx

Comments are closed.