Kako uspešen bo lov na bavbava od daleč?

19

Zoran Janković je torej popustil gorečim prošnjam svojih sopotnikov in se odločil za tisto, kar si je pravzaprav že dolgo želel. Obrnil bo hrbet državnemu zboru, v katerem ni samo doživel najhujše politične zaušnice doslej, marveč je več kot enkrat pokazal, da mu je njegov ustroj povsem tuj, še več, da se mu iskreno gabi. Raje se bo vrnil tja, kjer je vse znano, na magistrat. Tam njegov glasovalni stroj deluje kot po loju. Če se kdo od njegovih svetnikov vzdrži, je to že novica, primerljiva recimo vsaj z odstopom ministra.

Po sledeh Willyja Brandta? 

Vse od srede si zaradi odločitve nekdanjega župana mnogi razbijamo glavo z vprašanjem, ali je moč učinkovito voditi opozicijo tudi izven parlamenta in ali ne bodo volivci drugod po Sloveniji prvaka Pozitvne Slovenije dojemali kot zgolj ljubljansko figuro. Pogled po belem svetu pokaže, da pot, ki jo je izbral, ni čisto nenavadna. Če ostanemo samo v Nemčiji, je vrh državne politike cela vrsta uglednih mož naskakovala iz svojih lokalnih postojank. Najznamenitejši in hkrati najprimerljivejši zgled je Willy Brandt, ki si je pot najprej v zvezno vlado, nato pa na kanclerski položaj tlakoval kot dolgoletni župan Zahodnega Berlina. Res je sicer, da so ga za nacionalno zvezdo najbolj naredili vzhodni sosedje, ki so se ravno v času njegovega mandata odločili postaviti Berlinski zid. Tudi Helmut Kohl je leta 1976 prvič – za las neuspešno – poskušal postati kancler ne kot vodja parlamentarne opozicije, marveč kot ministrski predsednik zvezne dežele Porenje-Falško. Več kot dvajset let pozneje ga je s trona frcnil neki Gerhard Schröder, dotlej deželni šef Spodnje Saške.

A Nemčija hrani tudi nasprotne zglede iz najnovejšega časa. Kot dolgoletna “deželna kneza” silno uspešna in priljubljena Matthias Platzeck iz Brandenburga in Kurt Beck iz istega Porenja-Falškega sta se kot predsednika socialdemokratov precej slabo obnesla. Platzecka je denimo z vrha stranke odneslo že po kakšnih štirih mesecih.

Trd(n)o jedro

Janković se bo lahko seveda ne glede na to, kje bo deloval, še precej časa naslanjal na zvesto volilno bazo, za katero je Janez Janša bavbav, sam pa tako rekoč poosebljenje njenih idealov. Njegovi zvesti volivci iz Kopra ali Murske Sobote se bodo spet ali še naprej s solznimi očmi zazirali v prestolnico in tam, kjer bodo mnogi drugi videli najhujše ideološko močvirje v državi, gledali najlepše mesto na planetu. Utemeljeno vprašanje pa je, ali bo Pozitivna Slovenija še naprej zanimiva za bolj na sredino škileče volivce, ki so morda že decembra Jankovićevo stranko obkrožili bolj kot zasilni izhod. Celo verjetno je, da se bo okrepil trend njihovega prehajanja k socialnim demokratom in drugam v smeri sredine, kakršnega so že pred odločitvijo strankinega vodje nakazovale nekatere ankete.

Teoretično je lahko vse tole pisanje sicer brezpredmetno. Če seveda nekdanji župan ne bo nasledil samega sebe. Ampak glede na drugo zaporedno odločitev demokratov, da je poraz z devetinštiridesetimi odstotki enak tistemu z dvanajstimi, in glede na to, da mnogi Jankovićevi protikandidati precej spominjajo na “opozicijske” Putinove tekmece na včerajšnjih ruskih volitvah,  bi bilo omenjeno res senzacija. Mojca Kucler Dolinar je res na moč simpatična kandidatka. Toda težko je verjeti, da bi v trdnjavi  (v glavnem samozvane) slovenske naprednosti lahko slavila “klerikalka”. Čeprav se za županski stolček poteguje kot edina ženska in čeprav je njen tekmec samorazglašeni mačo, ki se hvali, da še pralnega stroja ne zna prižgati.

Foto: MMC RTV SLO

 

19 KOMENTARJI

 1. Če bo pozicija pričela z demokratičnimi spremembami sodstva, bodo čez leto, dve ponovne volitve za župana. Seveda je tisti če velik ČE.

 2. Mojca Kucler Dolinar predstavlja opcijo poštenosti in napredka, Janković pa nazadnjaškega roparskega pajdaštva. Janković je favorit po zaslugi korupcije v medijih, kar je lepo opisal Bernerd Nežmah v Mladini v članku z naslovom Krive mere.

 3. Postenost je pri politikih samodeklarativna kategorija. Tudi za Mojco Kucler Dolinar se marsikaj najde, ki se lahko interpretira tako ali drugace, ze ce se pogleda samo njen zivljenjepis. Mene ne prepricajo ljudje, ki so celo zivljenje na drzavnih jaslih in se potegujejo za izvrsno funkcijo. Ce pogledamo samo prejsnje prmiere: Drnovsek in Bajuk sta bila iz gospodarstva (no, vsaj bancnistva), Rop, Pahor in Jansa so bili pa politiki. In rezultati so ocitni. Enako pri zupanih: Strgar in Jankovic iz gospodarstva, celo podjetnistva, ostali pa politiki. In tocno se vidi kaksni so bili rezultati.
  Donedavni zupan je bolj slon v trgovini s porcelanom, kot karkoli drugega. Ima pa dve dobri lastnosti. Ponavadi svoje predvolilne obljube izpolni in njegovi sodelavci ga ne zapuscajo. To je drzalo v Mercatorju in v mestu. Tale izlet na drzavni nivo je bil cisto deplasiran, ampak kakorkoli obracamo ima najvecji seznam dosezkov v svojem obdobju. Ce bi malo brzdal svoje sinove in njihove poslovne ideje, ne bi imel nobenih tezav z njim kot zupanom. Tako pa ostaja grenak priokus.

  • Narediti kaj in kako. V Ljubljani. Skupni dolg Ljubljane je več kot pol milijarde evrov (560 milijonov evrov).
   Jože Strgar, prvi poosamosvojitveni župan Ljubljane, je za majne denarje rešol Plečnikove Žale propadanja in zanesljivega rušenja. Rešil je delo enega največjih evropskih arhitektov. Po njegovi zaslugi so Žale vpisane v Unescov seznam kulturne dediščine.
   Strgarjevo delo je vredno več kot nekaj stožiških kompleksov. Strgar ni “startal” na populizem in všečnost, tako kot dela Jankovič, ki je odobril “lep in všečen! Mesarski most s stekleno pohodno površino, kjer je huda nevarnost padcev. Dela se s pametjo, ne pa s populizmom in všečnostjo nerazmišljajočim ljudem.

   • In še nekaj: pogoj za izgradnjo “všečnega” in nevarnega Mesarskega mosta je bil, da v ničemer NE SME spominjati na Plečnika.
    Direktno zapostavljanje enega največjih slovenskih umetnikov!!!! V Plečnikovem kompleksu tržnice se ne sme spominjati tega velikana arhitekture!!!! Pa čeprav je Mesarski most Plečnik sam že sprojektiral.

    Kdor hvali Jankovića je, milo rečeno, nepriseben!!!!

   • Strgarja in Jankovica omenjam skupaj, ker sta oba nekaj doesgla. Kar se pa zadolzenosti tice je pa Ljubljana zadolzena primerljivo z drugimi mesti, rezultati so pa povsem drugacni. Pa se to, vecina zadolzitve je bila investicijska in ne tekoca. Za razliko od npr. mariborske ali pa novomeske. Investicije bodo ostale mestu. Marsikaj bi rad videl, da bi bilo narejeno drugace, a v primerjavi z drugimi kandidati prav veliko izbire ni.

    • Ljubljana je bolj zadolžena kot velika večina občin v Sloveniji.

     Stadion še ni dokončan, pa še slabo je narejen. V garažah zamaka. Garaže pod Kongresnim trgom tudi zamakajo.

     Torej naredil ene tri projekte, ki se vidijo na daleč, za denar, za katrega bi lahko naredil vsaj 5x več.

     Da ne govorimo, da je pri tem še veliko nakradel. Vsak, ki ni njegov, ga mora podkupiti, da lahko posluje v Ljubljani.

  • Iščeš izgovor, zakaj podpreti najbolj pokvarjenega človeka za župana, ki nima niti zdrave mere.

   Še zdaleč nista le sinova problem. Tudi sam je pokvarjen.

 4. Mene ta punčka nikakor ne prepriča. Vidi se, da ni samostojna politična osebnost, ampak prijazen obrazek, ki ga kot robotka usmerjajo drugi (bržkone vrh RKC pri nas). Pa tudi, če to odmislim – s čim pa se ta Mojčica lahko pohvali, da je v življenju že dosegla? Bila je podpovprečna ministrica za znanost, enkrat je že pogorela na županskih volitvah. No, zdaj bo drugič, kajti zoper Jankoviča nima šans. Pa ne samo ona. A punca nima nobenega dostojanstva, da takole za druge hodi v žerjavico po kostanj?

  • Boste pač imeli Ljubljančani župana, kakršnega si zaslužite.

   Mi zna kdo, ki je pameten, našteti vsaj tri lastnosti ali sposobnosti Janklovića, ki ga krasijo in zaradi katerih bi moral biti prva politična vijolina v Ljubljani ali v državi.

   Kdor bo poskusil, naj pazi, da se mu ne bomo smejali.

 5. Nedostojno je primerjati Brandta z Jankovićem. Brandt je bil človek na mestu, ki je v Varšavi izven protokola v dežju POKLEKNIL pred spomenikom žrtvam varšavske vstaje. Za tako dejanje moraš biti resnično močan človek.
  Janković lahko pokaže samo svoje mafijaštvo in žabje napihovanje.
  Slovenci smo s pojavo Jankovića v politiki strahovito žaljeni. Kdaj bomo prenehali z žalitvami samih sebe????

 6. Janković ima za kako resno javno funkcijo tudi preubožen besedni zaklad, kar kaže na malomaren odnos do slovenskega jezika in na pomanjkljivo izobrazbo ne glede na doseženo stopnjo formalne šoske izobrazbe.

  • Poleg tega je slab zgled, ker se noče naučiti uporabljati računalnika in se s tem še hvali. Moj oče pri 80 letih dnevno uporablja računalnik.

 7. Žalostno je, da mladi, pošteni in sposobni v tej državi vedno težje najdejo prostor, raznim Jankovićem je pa kot postlano.

Comments are closed.