Kako poceni do vrhunskega znanja?

5

Cena nekaterih storitev limitira proti ničli. Ena od takšnih storitev je tudi znanje. Danes je zastonj na voljo ogromno odličnega znanja, ki ga podajajo zelo dobri predavatelji. Edino kar potrebujemo za sprejemanje tega znanja, je znanje o dostopu in samodisciplina za učenje.

Zakaj znanje zastonj?

Glede na to, da je veliko usposabljanj še vedno zelo dragih, se postavlja vprašanje, kako je lahko vrhunsko znanje tudi zastonj. Nekaj najbolj vplivnih razlogov za to:

 • Medij prenosa znanja je praktično brezplačen. V večini primerov gre za svetovni splet.
 • Organizacije, ki to znanje ponujajo, imajo korist nekje drugje (prodajajo neko drugo storitev). Brezplačna storitev pa privabi veliko ljudi in vzporedno dviguje ogled organizacije.

Teden vseživljenjskega učenja

V maju se približuje Teden vseživljenjskega učenja, ko ogromno izobraževalnih ustanov ponudi zastonj usposabljanja najrazličnejših predavateljev. Ta usposabljanja so pogosto zelo kakovostna. Organizacije s tem pridobijo potencialne stranke, ki običajno pustijo svoje kontaktne podatke. Na takšnih usposabljanjih se tudi predstavijo novi (mladi) predavatelji. Korist je obojestranska.  Predavatelji dobijo možnost promocije, organizacija pa dobi nekaj brezplačnih predavanj.

MIT, Standford in Harvard na spletu

Nekatere izmed najboljših svetovnih univerz so vsa ali vsaj večino predavanj dali na splet. Do njih lahko iz vseh koncev sveta dostopa kdorkoli. Ob trendu zastonjskega znanja pa so se začela oblikovati podjetja, ki to znanje posredujejo.

Praktično vse, kar predavajo na MIT, lahko najdete na spletu. Področja so zelo različna: inženirstvo, energija, znanosti o življenju, matematika, fizika, pedagogika, sociologija, humanistika, ….)

Za priokus si poglejte, kaj ponuja predmet „Pristop k širjenju meja lastnega učenja“.

Slovenski biser in biseri fizike

Na IJS je nastal projekt Videolectures.net, ki predstavlja platformo za video predavanja s sočasnim sinhroniziranim ogledom prosojnic. Portal pokriva bolj področje računalništva, gre pa tudi preko tega. Tako lahko najdem pregled praktično celotne visokošolske fizike. Prof. Walter H. G. Lewin iz MIT-ja je najbolj priljubljen avtor na Videolectures. Poglejte si njegovo predavanje o ohranitvi energije. Je zelo jasno, poučno in tudi zabavno.

Vpišite se v posamezni tečaj (predmet)

Podiplomski študentje na Standfordu so ustanovili  podjetji Coursera in Udacity. Obe podjetji omogčata učenje na daljavo /  e-učenje različnih predmetov. Tečaji so interaktivni. To pomeni, da imaš možnost interakcije s profesorjem in s sošolci. Predavatelji so odlični profesorji tudi z vrhunskih univerz. Zastonj. Vpišete se lahko v tečaje uporabne kriptografije, uporabe umetne inteligence v robotiki, srednješolske algebre, razvoja iger v HTML5, uvod v statistiko, globalna trajnostna energija, kvantna fizika, E-učenje in digitalna kultura,…
Pri Courseri kot partnerji sodeluje 62 univerz.

Izziv?

Ob računalniku in dostopu do interneta ni nobenih materialnih in finančnih ovir. Ko enkrat vemo, kaj je na voljo in ko ugotovimo, kaj bi morali ali želeli znati, je edini izziv samodisciplina za redno delo.

Danilo Kozoderc je prokurist v Zavodu Simetris Morje


5 KOMENTARJI

 1. Super. Najlepša hvala za vse te koristne delavnice.

  Rad bi izboljšal svojo nemščino. Pa sem nabavil v akciji e-učilnico pri Zurnal24.si.
  Ko sem pogledal v poglavja, so res bedna, vse sem šel skozi v eni uri.
  Ko bom pogledal še slovnico, bom videl.

  Ali obstajajo kakšni tečaji nemščine na spletu?

Comments are closed.