Kako je delovala oddaja Kako je delovala UDBA

3

rtv-televizija-pastircekNa Tretjem programu Televizije Slovenije pripravljajo redno oddajo Na tretjem, ki poteka v obliki debat, soočenj in intervjujev, v kateri strnejo dnevno in tedensko dogajanje. V petek, 19. decembra 2014 je v oddaji Na tretjem Kako je delovala UDBA Boštjan Veselič gostil pogovor s hrvaškima političnima zapornikoma Markom Grubišićem in Antejem Kovačevićem ter Željkom Kekićem, nekdanjim pripadnikom UDBE.

Željko Kekić je Viliju Kovačiču v zvezi z oddajo poslal sporočilo: »Ta konec tedna sem pogledal posnetek oddaje. Vidim, da je pri vas cenzura večja kot na Hrvaškem. Izrezali so nekaj besed pohvalnih besed o Janši, del, kjer sem omenil Roterja in Kučana, kot tudi mojo izjavo, da so v tajnih službah danes v glavnem zaposleni otroci in sorodniki delavcev in sodelavcev nekdanjih služb.« Vili Kovačič je na Televizijo Slovenija poslal vprašanje glede te obtožbe cenzure. Na javno pismo se je odzvala Ljerka Bizilj, direktorica TV Slovenija in v. d. urednice tretjega programa:

»Parlamentarni program TVS redko povabi na pogovor goste – kot jih je tokrat, poleg tega nima predvidenih nikakršnih sredstev za prevode in podnaslavljanja, a so jih kolegi vendarle povabili. V vseh letih, odkar oddaja TVSLO 3, je praviloma vselej veljal za program, kjer dobi besedo marsikdo, tudi tisti, ki jih drugje ne vključujejo v program ali pa zelo redko. Tudi osebno ne bi nikoli sprejela cenzure, saj sem je bila tudi sama pogosto deležna. Oddaje krajšajo na TVSLO 3 v primerih, ko so predolge glede na večerno programsko shemo, ki je praviloma stabilnejša kot dnevna. Tudi v omenjenem primeru je bila oddaja v ponovitvenem terminu objavljena v daljši obliki /in je takšna tudi na spletu/. Seveda lahko obžalujem, če je bil kdorkoli prizadet in se opravičim, kot v.d. odgovorne urednice TVSLO3 pa seveda prevzemam vso odgovornost.«

Iz pojasnila je moč razbrati, da so oddajo Kako je delovala UDBA krajšali le zaradi formata večerne programske sheme. Oddaja (z datumom 24. december) naj bi bila torej v celoti dosegljiva na spletu, čeprav so gledalci na spletu sporočali, da je bila ta več dni v skrajšani obliki. Na vprašanja o krajšanju oddaje se je na Twitterju odzval tudi Boštjan Veselič, ki je poudaril, da je na spletu objavljena ista verzija oddaje, ki se je predvajala na programu tretjega programa TV Slovenija. V svojem tvitu pa je posebej navedel čas 25.20, ko Željko Kekić govori o Milanu Kučanu.

Ljerko Bizilj smo v zvezi z njenim pojasnilom o običajni praksi krajšanja oddaj vprašali, ali obstajajo kakšni kriteriji, po katerih se vsebine oddaj krajšajo oz. ali je potrebno pri tem slediti kakšnemu protokolu? V.d. urednica tretjega programa nam je pojasnila, da oddaje krajšajo po pravilu, da s tem ne potvorijo vsebine. Pri tem je še izrazila svoje upanje, da se bodo tega »postopoma naučili tudi vsi naši kolegi.«

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

  1. Laž na laž postane resnica za večino prebivalstva. To krvavo rdečim pač uspeva. Z njimi se strinja ~80% slovenskih državljanov. Ko bo trend obraten, bodo možne oddaje, ki bodo odražale resnično stanje zgodovine in njenega duha. Vendar dvomim v tak preobrat. Možen je le kakšen sluzast in pocukran zmazek skupinskega spomina na spomin.

Comments are closed.