S. Granda: Romunska prihodnost Slovenije

30

dr. Stane Granda / Arhiv ReporterSlovenska demokratična politika, z dediščino kot je ni imela še nobena v naši preteklosti, mora poudarjati, kako je bila slovenska osamosvojitev ukradena. Tudi javnimi prireditvami, za katere bo zaradi posledic delovanja koruzne priležniške Šarčeve koalicije, padanja kvalitete življenja na vseh nivojih, povodov v izobilju.

»Cigan« se smeje, ko dežuje, ker ve, da sledi sonce.

Slovenija kot Jugovina

Slovenska »nacionalna« televizija nas že nekaj časa »razveseljuje« z reklamo za znano slovensko pivo. Izdeluje ga ena najuglednejših slovenskih pivovarn, ki je že nekaj časa v tuji lasti. Voda, ki je izpirala žrtve v Hudi jami, naj ne bi segla do njenih vodnih virov, ki so predpogoj dobrega izdelka. Ker je pivovarna, dokler je bila v slovenski lasti, redno izpolnjevala svoje kreditne obveznosti do bank, za  lastniško spremembo naj ne bi bilo prave osnove.

Združena levica je pred časom rada poudarjala, da je nek levi konkurenčni prvak ob »pomoči« prodaji takrat zaslužil vsaj 100 000 eurov. Sedaj, ko je koruzni partner verjetne vladne koalicije, bomo za take njene informacije prikrajšani. Torej, sedaj, ko je slovenska »srebrnina« po zaslugi varuhov slovenskega nacionalnega interesa v tujih rokah, nas te pozivajo k konzumiranju njihovega izdelka. Pri tem nas nagovarja z neko balkansko turbo sceno, ki s slovensko kulturno in jezikovno tradicijo nima zveze. Očitno nas tuji lastniki, še bolj verjetno pa njeni tukajšnji lakaji, imajo za enovite Balkance, kar so bile sanje nekdanje »kovačnice bratstva in enotnosti«. Povedano drugače, za njih smo še vedno Jugoslovani, ki jih sicer v resnici nikoli ni bilo. Zaradi nedvomne žalitve slovenstva ne bomo ne protestirali, ne pozivali k bojkotu konkretnega piva. Seveda bi bilo neuspešno, predvsem pa tega omenjena firma ne zasluži. Predlagamo, da izdatneje finančno podpirajo organizacijo za negovanje tradicij NOB. Zaradi skrbi ob koncu II. svetovne vojne za »čisto« vodo.

Ali se je slovenske država po(ne)srečila?

Nedavno je eden »očetov« slovenske države dr. Dimitrij Rupel na svoj tipičen način načel temo »Ali se je slovenske država po(ne)srečila?« Bojim se, da bi na morebitnem plebiscitu o tem dobili pritrdilni odgovor, ki bi po odstotkih presegel osamosvojitveni referendum. Razočaranje je veliko, pa še naraslo bo. Glede na napovedi bližajoče se svetovne finančne krize in denarne načrte koruzne koalicije se lahko samo čudimo, da se v javnosti še ni pojavil poziv k ustrezni zaščiti ali bolje selitvi naših prihrankov, ki jih imamo v slovenskih bankah. Sramota, da se moramo po četrt stoletja lastne države tresti pred njo! Vendar, če ima poglavitni vpliv v njej človek, ki mu slovenska samostojnost ni bila nikoli intimna opcija, drugače ne more biti. Seveda so imele težave v svoji izgradnji Italija, Nemčija, da o Avstriji niti ne govorimo. Kralj Aleksander je hotel po desetletju Jugoslavije to kar razpusti. To naj bi, po pisanju dr. A. Rahtena, preprečil dr. Anton Korošec. Še danes se v nekaterih evropskih državah srečujejo z določenimi sredobežnimi silami.

Pri Slovencih pa je drugačna dilema: »Ali smo sploh sposobni upravljati lastno državo? Ji dati dušo?« Nauk slovenske himne ne odraža slovenskih razmer. Primernejša in vzgojnejša bi bila Prešernova Nezakonska mati! Tako bi peli: »Kaj pa je tebe treba bilo …« in vsaj končali: »On, ki ptíce pod nebom živi, naj ti dá srečne, vesele dni! Al te je treba bilo, al ne, vedno bom srčno ljubila te.«

Rušijo strukturo slovenskega jezika

Slovenska avtodestrukcija deluje kot nikoli v zgodovini. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani rušijo strukturo slovenskega jezika, ki je osnova naše samobitnosti. Vplivna skupina zgodovinarjev ne samo zanika obstoj Slovencev v zgodovini, ampak priznava le slovensko govoreče prebivalce, ne pa naroda. Označuje in jih mladim vsiljuje kot nekako čredo, ki »meketa« po slovensko, ne ve pa, kaj je. Že omenjena Zveza borcev, ki jo država, občine in številne firme podpirajo na vse mogoče načine, dejansko vlada v državi. Ne lasti si samo njenih korenin, v resnici jih ni nikoli spoštovala, ampak si jemlje pravico vrhovnega razsodnika v znanstvenem zgodovinopisju. V tem svojstvu tepta temeljne pravice, kot je ona do svobode govora in lastnega mnenja, svobodne znanosti. Njena stališča so bistveno bolj zaostala od onih, ki so zagovarjali »filozofijo kot deklo teologije« To, kar doživljata dr. Jože Dežman in dr. Jože Možina, so dali skozi že nekateri zgodovinarji, ki pa, za razliko od njiju, razen če so zaposleni na RTVS, niso bili eksistenčno ogroženi.

V komunizmu so nekatere nezaželene »nagradili« z možnostjo, da so zgodovinarji, samostojna demokratična Slovenija pa ima še manj svobode. Možinova smola je tudi v tem, da ima številne »ljute« sovražnike znotraj hiše. Skupaj z nekaterimi kolegi kot so dr. V. Areh, dr. R. Pesek in dr. L. Bizilj ter še nekaterimi tvorijo znanstveni vrh RTV SLO. Ravnanje z njimi je klasičen primer vrednotenja znanosti v Sloveniji. Zgodovinarska stroka jih praviloma pušča na cedilu. Ta je vila roke in točila grenke solze ob obračunavanju z avtorizirano biografijo. V resnici z njenim predmetom, ne avtorjem, ki si je to v videnju svoje veličine enostavno zmislil. Tokrat je stroka tiho. Očitno obstajajo naši in ne-naši zgodovinarji. Kot novinarji na TVS. Za dopisnico z zahodne meje upravičeno dvigujejo glas, za one, ki jim »levi« grozijo s smrtjo so tiho. »Nekdanji« nadzirajo tudi praktično vse strukture slovenske civilne družbe. Načrtno in z veliko državno finančno, organizacijsko in medijsko pomočjo.

Romunska  prihodnost Slovenije

Razmere v Sloveniji so na področju sodstva in velikega dela državnih struktur nedvomno bolj romunske kot so v Romuniji. Upoštevati moramo, da je bila Slovenija najbolj stalinistična  v nekdanji Jugoslaviji in skupnosti držav »ljudske demokracije«. Danes jo na nekaterih področjih prehiteva že Putinova Rusija. Zato so njeni, ne porodni krči, ampak vzgojni problemi, na videz nepremagljivi. Nihče se sistematično ne ukvarja z njimi. Pa bi bilo potrebno, ker smo Slovenci politično analfabeti. To že nekaj časa nedvomno kažejo volitve,  kulturne,  politične, gospodarske in socialne razmere v državi. Brez nič ni nič, »nurenberški lijak« pač ne deluje.

Trenutno nas varajo, da je največji problem v slovenski družbi zdravstvo. Ja, je, ampak kot posledica nedelovanja pravne države. Trenutno vse kaže, da bodo vanj zmetali milijone, kot so jih nekdaj metali v banke, v resnici pa se ne bo nič spremenilo. Še vedno se bo lahko  kradlo. Poslej še več, zdravniki in sestre ter ostalo osebje, mnogi med njimi tolčejo revščino, pa bodo morali biti tiho. Saj so vendar dobili milijone!

Slovenski državljani smo moralno in politično ubiti. Razočaranje med upi ob ustanovitvi samostojne slovenske države in realnostjo je preveliko. Teorija o več resnicah, ki jo strastno zagovarja prvi predsednik slovenske države, dobiva »meso«: več resnic je več moral, prava, ekonomij … Skratka, vse je O.K., kar nam služi in nas bogati. V Romuniji naj bi množične demonstracije organizirala tista četrtina državljanov, ki je morala s trebuhom za kruhom v tujino. Mi tega upanja, hvala Bogu, nimamo. Pa imamo verjetno več korupcije, nepravnosti in izbire možnosti za uspeh v življenju.

30 KOMENTARJI

 1. Ugasnila je luč, sedaj je tema in Slovenci več ne vidimo, kje in kam hodimo. Luč bi morali prinesti škofi, oni pa so v kritičnih časih, ko se je govorilo o lustraciji, nagradili šefa slovenske UDBE s prestižno nagrado samega papeža:

  Milan Kučan je nosilec številnih najvišjih odlikovanj in priznanj. Med drugim je nosilec odlikovanja … in »Viteza reda Papeža Pija«, s katerim ga je odlikoval papež Janez Pavel II. Sami preverite na http://www.bivsi-predsednik.si/up-rs/2002-2007/bp-mk.nsf/ostalo/biografija

  Potem se se kar parkrat naši škofje šli spravo brez kesanja. In sedaj, kake pol stoletja prepozno je gospod nadškof v pridigi na Brezjah omenil izumiranje, ampak nekako previdno. Da o temi z denarjem sploh ne govorimo.

  Ja, gospod Stane ima kar prav: “Slovenski državljani smo moralno in politično ubiti.” Še malo pa bomo tudi dejanski ubiti. Oziroma zamenjani z muslimani.

 2. ni problem, da je levica tako zelo močna.
  Problem je, ker desnica NI ENOTNA.
  Problem je, ker je v desnici preveč prodanih pogorelskih duš, ki rovarijo in slabijo njeno moč.
  Žal imamo že od nekdaj pri reševanju zelo napačen prostop:
  namesto, da bi se trudili spremeniti sebe, se trudimo spreminjati vampirsko levico!
  To ne bo uspelo nikomur
  NA DESNICI BI SE MORALE SKUPAJ (!!) OGLASITI VSE POMEMBNE IN SOŠTOVABNE OSEBNOSTI. LJUDE POTREBUJEJO NEKOGA, KI MU ZAUPAJO, ZA BOŽJO VOLJO!
  Državljani, ki ”desno” razmišljajo, nimajo praktično nikogar, ki bi mu sledili. Posameznike že, a to je vleiko premalo.
  Žal so mnogi desničarsko usmerjeni gospodje in gospe kot individumi polni lepih misli, a NE ZNAJO STOPITI SKUPAJ.
  Tisti na desni, ki mu bo uspelo združiti te dobronamerne posameznike, bo pomagal rešiti to vampirsko in krvoločno usmerjeno državo rped dokončno pogubo!
  še enkrat naj ponovim:
  bistvo rešitve ne tiči v spreminjanju levičarjev, rešitev tiči v dejstvu, kaj bomo naredili MI,ki to nismo.

  • “NE ZNAJO STOPITI SKUPAJ”

   Če je samo to, potem je še dobro. Ampak! Zdi se mi, da je vprašanje o usodi družine desničarja, ki bi se javno izpostavil. Zato mora to biti nekdo, ki nima otrok … recimo škofje.

  • Gospod in gospa Vida in Pavel. Na slovenski desnici pač ni kakšne “SOŠTOVABNE” osebnosti. Pedofilska RKC naj bi bila rešitev, kot namiguje AlFe? Hahah. “Dobronamerni” katolibani. Za crknit od smeha, hahaha.

   Pa lepo uživanje vam želim ob fantazijah o Sloveniji kot drugem Vatikanu.

   • Spet eden, ki je prišel nagrajen za naš ukradeni denar “srat” po tem kolikor toliko kultiviranem portalu. Najboljše zdravilo za take je popolna ignoranca.

  • z možem veliko bereva. Bereva TUDI portal DOMOVINA.
   Ki je menda tudi krščansko usmerjen, vsaj naj bi bil?
   Vendar ni. Je prepoln insinuacij, pritlehnih namigovanj ali kar konkretnih novačenj v stilu: kdor ni za migracije, je naš sovražnik.
   prilagam povezavo: https://www.domovina.je/zahodno-potrosniski-vernik-notranji-minister-italije-matteo-salvini/
   Kar pa se tiče desnice: z možem meniva, da smo si veliko sami krivi, da nas tlačijo. Poglejte, s kakšnim zanosom smo se osamosvojili!
   A že naslednji trenutek so se tudi mnogi iz vrst desnice dali zapeljati hudobcu in so volili za Kučana.
   Komaj 27 let po osamosvojitvi, smo ponovno na istem, če ne celo na slabšem: drvimo v skrajni komunizem!
   Tako kot piše g. Granda.
   Predvsem desno usmerjeni so pa kar tiho. Nastavljajo desno lice, četudi so jih že po levem dobili obilo.
   Zakaj?
   Velik del krivde nos tudi duhovščina, ki je v strahu, da pridejo na dan takšni in drugačni njihovi grehi, že ves čas- RAZEN REDKIH POSAMEZNIKOV- zlizana z levo oblastjo.
   Poglejte, kaj dela papež? Sili nas, da postanemo ujetniki tuje vere, ki zasužnjuje vse, kamor pridejo.
   VSAJ kristjani bi se morali temu upreti in narediti vse, da svojo vero ohranimo, jo negujemo.
   Če g. Granda tole bere, ga z možem lepo prosiva, naj VSAJ INTELEKTUALCI NA DESNI STRANI ZAKOPLJEJO OHOLOSTI, NASPROTOVANJA, PREZIR. NAJ SE ZAČNEJO POGOVARJATI IN SKUPAJ NASTOPATI.
   NI VAS MALO, a ker se med seboj ne marate, ste šibki.

   • Moj podpis!
    Kar se pa kaste “intelektualcev” in “akademskih vrst” tiče, je pa največji lojasti gnoj skorumpiranih svetohlinskih in foušijskih komolčarjev, ki jih svet še ni videl, draga
    gospa in gospod. Seveda ne vsi. Ampak težišče je tam, kjer je. Krivi so tudi oni, ki so tiho. Samo Sodstvo : koliko pokončnih je slišati in videti ? Dva, trije, deset – in konec !Vse drugo je reka ki dere, trop ki gre s tokom in psi lajajo v karavano ali pa ne, drvijo v ekstremen propad!
    Cerkev zadnjih let ! Kuga si reku, pros’m ? Dve leti so iskali z lučjo pri belem dnevu, da je zdaj tiho – glasnik koga ali česa ? Haaalllooooooooooooooooooo?

 3. “NE ZNAJO STOPITI SKUPAJ”

  Če je samo to, potem je še dobro. Ampak! Zdi se mi, da je vprašanje o usodi družine desničarja, ki bi se javno izpostavil. Zato mora to biti nekdo, ki nima otrok … recimo škofje.

 4. Hahahaha, kako zabavno je prebirati jokanje, stokanje, tarnanje in cepetanje katolibanske desnice. Potem pa se je treba zatekati k takim bedarijam, da je Slovenija bolj avtokratska od Rusije, da je bila bolj stalinistična od Stalina, da je bolj skorumpirana od Romunije. Vsekakor najslabša država Evrope po vseh katolibanskih kazalnikih, hahaha. Kot Janša, ki je v svoji nemoči rotil Trojko, naj pride v Slovenijo, čeprav je bila v odlični kondiciji (v primerjavi z nekaterimi drugimi primeri). Ampak zahvalimo se katolibanskemu liderju Janši, da smo zaradi njega v reševanje krize morali vreči par milijard več, kot bi bilo sicer potrebno.

  Gospodje, Slovenija ne bo potonila samo zaradi tega, ker je ne vodite klerofašisti. Pa še vaš največji dosežek, nekaj več kot eno leto demosove vlade je smešen, saj je bila najboljša demosova stranka šele tretjeuvrščena na volitvah 1990, za komunisti in socialistično mladino! Životarili boste na svojih 25 do 35 poslancih, dokler ne bodo generacije rojene do 1960 odšle v večna lovišča, potem pa več ne bo parlamenta za tako primitivno, nazadnjaško katolibansko politiko.

  Pa posebna zahvala avtorju, da mi je s tem tarnajočim člankom polepšal dan.

  • Koltur: “Kot Janša, ki je v svoji nemoči rotil Trojko, naj pride v Slovenijo, čeprav je bila v odlični kondiciji (v primerjavi z nekaterimi drugimi primeri).”
   ====================
   Kaj takega lahko napiše samo totalen idiot!
   Zaradi tega ker nismo sprejeli pomoči EU-ja, ki nam je bila na voljo smo bili prisiljeni najemati dosti bolj neugodne kredite kot bi jih lahko dobili, če bi sprejeli pomoč oziroma to “zloglasno” trojko. In to v času, ko je bila zadolženost države krepko čez 80% BDP-ja, ko smo samo za obresti na najeta posojila plačevali čez milijardo evrov letno (cca 10% proračuna), ali cca 3,2 milijona dnevno v povprečju. In potem se je Bratuškova hvalila, da je Slovenijo rešila pred trojko. Ne Slovenije ampak sebe in svojo levičarsko hordo, ki se pase v javnem sektorju. Samo v zadnjih 4 letih je sedanja vlada zaposlila v javnem sektorju dodatnih 10.000 ljudi in nominalno povečala javni dolg za cca 3 milijarde. Edino trojka bi omogočila znižanje zadolževanja in omejitev požrešnosti javnega sektorja, ki nam koplje grob. Ob prvi krizi se bo ta trenutna levičarska Potemkinova vas sesula.

 5. Seveda se je slovenska osamosvojitev ponesrečila.
  A še vedno ne uspem spremljati članka. Komu so grozili s smrtjo? Možni? Kdo?
  In v drugi zadevi kdo naj bi vzel sto tisočakov podkupnine?

 6. Odlično, gospod Granda, kot vedno. Samo eno dobrohotno dopolnilo k vaši ugotovitvi, da je bila Slovenija najbolj stalinistični del bivše Juge, da ne bi zmotno mislili, da zdaj pa ni več. Slovenija je daleč najbolj boljševiška država v Evropi, brez konkurence. Prepotoval sem bivšo Jugo in ves bivši vzhodni blok po dolgem in počez, toda kaj takega, kot je pri nas, ne najdeš nikjer. Toliko rdečih zvezd niti v Rusiji ne.
  Ko tujcem razlagam, kako pri nas sestavljajo vlado, jim gre močno na smeh, meni pa na bruhanje. Res, močno zavožena je ta naša ljuba domovina. Tako zelo, da bo ob političnem analfabetizmu državljanov okrevanje mukotrpno in dolgotrajno, zlasti še, ker imajo levičarji v rokah vse, od državnih podjetij in bank, pravosodja in represivnih organov, izobraževalnega sistema do medijev. In še zlasti, ko slišiš: “Zdaj, ko nam gre dobro…”

 7. Upravičeno opozorilo avtorja na izničevanje slovenstva v določenih slovenskih izobraževalnih in kulturnih ustanovah, ki bi morale slovenstvo varovati in negovati.

  Zakaj nas hočejo nekateri narediti za hlapce in ničvredneže na kulturnem in narodnem področju ?!

  Ali bodo za to dobili našo nagrado ali klofuto?!

 8. “Tudi javnimi prireditvami, za katere bo zaradi posledic delovanja koruzne priležniške Šarčeve koalicije, padanja kvalitete življenja na vseh nivojih, povodov v izobilju.”
  ================

  So že začeli s prevarami in prelomi dogovorov:

  Še izvoljen ni Šarec pa so že začeli odstavljati predsednika DZ Tonina, ki je že pred časom podpisal predhodno odstopno izjavo, da bo odstopil takoj, ko bo imenovana nova vlada.
  Jasno je, da ga želi koalicija 6 strank odstaviti zato, da bi se lahko dokopali do totalne oblasti in prevzeli nadzorne funkcije v odborih, ki pripadajo opoziciji. Od tod tudi sedanje debate ali je Levica v opoziciji ali v koaliciji. Tudi zato želijo čimprej odstaviti Tonina, ker je le ta napovedal prepoved fotografiranja glasovnic ob glasovanju za predsednika vlade. Levico se na vsak način želi prikazati kot opozicijsko stranko zato, da bo leva politika ob pomoči skrajne Levice imela v svojih rokah tako pozicijo kot opozicijo, torej totalen nadzor nad “našimi žepi”.

  Ja, povodov bo izgleda v izobilju, še noben zločinski režim se ni na miren način odstranil

  • “še noben zločinski režim se ni na miren način odstranil”

   O, da bi se prinašalci Luči tega zavedali!

 9. Res je, tako pozitivnega odnosa do komunizma, kot je v Sloveniji, v celi Evropi zlepa ne najdes. Pa ne samo do Broza in slovenske komunisticne klike. Zadnje case srecujem ali berem ljudi, ki hvalijo Sovjetsko zvezo in njeno tako notranjo kot zunanjo politiko. Nora hisa!

  • demokracija: “Grandin članek je kako res s težo. Kakih 160 kg teže.”
   ==============

   Značilen zapis tistih ki so polni sklicevanj na spoštovanje različnosti.
   demokracija 0.0 ali demokracija OO ali WC demokracija.

   • SDSovo iskanje zaveznikov spet ne deluje. Porkaflek! Spet bo zmagal in spet bodo vladali drugi!

    Šalim se. Naslednjič ne bo zmagal.

   • Nestrpnost ozkost. ,Zgodovina je ok mora biti,ampak v času aktivne politike Granda nima niti 160 g teže, kar se Ilirije tiče. V zgodovino se ne spuščam.

  • “6 popravcev = 5 +1 = vedno šest
   Kamorkoli obrneš ima Šarac rit zadaj in puhloprazno betico zaradi katere se bomo še jokali !

   Do zdaj so se mnogi hihitali, zdaj se začenja Satanizem brez primere v Udbokučanizmu !
   Zemlja, Luna, Saturn, Mars in Venera so bili povedali svoje – prihaja Potres in nato Tsunami !

   Hvala Bogu! DO DNA DEVETEGA KROGA PEKLA. Z Kučanovim Milančetom do devetega kroga !

Comments are closed.