FOTO: Kako javna RTV poroča o dveh otvoritvah šol – privatne in državne

12
Izgubljenček pred vrtcem Foto: Aleš Čerin
Izgubljenček pred vrtcem Dobrega pastirja Foto: Aleš Čerin

Prvega septembra je bila v v Šentvidu nad Ljubljano otvoritev nove osnovne šole poimenovane po ljubljanskem nadškofu Alojziju Šuštarju in vrtca Dobrega pastirja. Deset milijonska inversticija, je po besedah direktorja Zavoda sv. Stanislava, dr. Romana Globokarja naložba v otroke in mladino, naložba v izobraževanje in vzgojo, kar je dolgoročno najboljša naložba. Denar za gradnjo ni šel iz žepov davkoplačevalcev, pač pa jo je financirala Ljubljanska nadškofija, ki tako želi prispevati k dobrobiti slovenskega naroda – za skupno dobro.

Osnovna šola in vrtec dopolnjujeta vzgojno-izobraževalno vertikalo

V novih prostorih se bo učilo in igralo ter predvsem razvijalo vse svoje številne talente preko 400 osnovnošolcev in 80 najmlajših, ki bodo svet odkrivali in spoznavali v vrtcu. Od ponovnega pričetka delovanja zavoda se je tako število vseh otrok, ki so vključeni v katero izmed njegovih enot, povečalo s 150 gimnazijcev na več kot 1.400 otrok od prvega leta do svojih študentskih let.

Vzgojna vertikala je sklenjena in prvotna vizija škofa Jegliča, ki je pred dobrim stoletjem ustanavljal zavod je še nadgrajena. Za vse te otroke in mladino skrbi že več kot 200 zaposlenih. Izmed teh je v novi stavbi 12 vzgojiteljic in njihovih pomočnic v vrtcu in okoli 50 pedagoških delavcev v osnovni šoli. Podobno kot število učencev se je tudi število zaposlenih skorajda podeseterilo od ponovnega pričetka delovanja gimnazije dobrih 20 let nazaj.

Poročanje RTV o dveh otvoritvah

Zanimivo je, kako je o otvoritvi osnovne šole in vrtca, ki sta stala okoli deset milijonov evrov in bila financirano z denarjem Cerkve, poročala RTV v Slovenski kroniki, dne 1. septembra (od 2,17 do 2,36): suho, skopo z nekaj kadri golih zidov, brez otrok, brez kakršnekoli izjave zaposlenih ali otrok – v devetnajstih sekundah.

Prav pred tem prispevkom pa so v isti kroniki poročali o odprtju nove srednje šole iz Raven na Koroškem (od 25 sekunde do 2,15). Investicija, vredna sedem in pol milijonov evrov, financirana iz žepa davkoplačevalcev, je bila predstavljena z obilo dijakov, s predstavitvijo strojev in naprav, z izjavami učitelja, ravnateljice in navdušenih dijakov – v malo manj kot dveh minutah. Čemu taka razlika?

Foto: Aleš Čerin

12 KOMENTARJI

 1. Čeprav škandalozno, nič novega. Katoličane odločujoči v tej državi obravnavajo še naprej kot sovražni element, kot tujce v lastni domovini.

  Javni zavod posebnega pomena RTV SLO je s konkretno obravnavo dveh šol vnovič jasno odredila katoliško opredeljenim sodržavljanom drugorazrednost. Seveda pri pobiranju mesečne naročnine te drugorazrednosti ni.

  Naj niti ne razpravljam naprej o tem, da so na radijskem delu razmere ( pristranskost) še mnogo bolj obupne kot na televizijskem.

  Dokler bomo katoliki to tolerirali, so očitno namenjeni nadaljevat v svojem stilu, kakršnega so navajeni od komunizma naprej. Očitno smo slovenski katoliki mazohisti.

  • IF,dajte no še kak direkten predlog, kako naj ob zaukazanem plačevanju obveznega RTV prispevka zares nehamo “tolerirati” tako ravnanje RTV SLO-še posebno v konkretnem totalitarizmu pri nas. Tudi,če to javno hišo povsem ignoriram,bo še vedno grabila moj denar in še naprej,le brez moje vednosti, varala pač vse druge. Koliko zaležejo državljanski protesti pred sodiščem na primer prav ta čas,tudi vidimo.

   • Prispevek ni zaukazano obvezen; sporočiš jim, da nimaš televizije in ne plačuješ več (vsaj to sem naredil jaz pred parimi leti, mogoče je sedaj kako drugače).
    Mimogrede @IF; če te prav razumem, bi morala RTV nameniti enako ali več časa katoliškim šolam kot javnim, drugače imajo katolike za drugorazredne državljane? Kljub temu namreč, da je večina uporabnikov javnih šol katoličanov?

    • Hadrijan, to glede prispevka tudi sam že dolgo razmišljam.

     Ampak mislim, da je problem, ker se prispevek plačuje avtomatsko z elektriko.

     Če ga ne plačuješ, ne smeš imeti pri sebi ne radia ne televizije.

     Mogoče bi bilo potrebno zbrati več informacij o tem?

     • Ne plačuje se avtomatsko z elektriko. Jaz televizije nimam, to sem jim sporočila že pred precej leti in od takrat plačujem le za radio.

 2. Konkreten predlog?

  ker v primeru diametralno različne obravnave dveh šol ne gre za osamljen primer profesionalnega zdrsa in ker grejo vse pogosteje v svoji pristranskosti celo v podporo protidemokratičnih in protiustavnih pobud ( glej recimo današnji Dnevnik in prispevek Petre Bezjak o odvzemanju poslanskega mandata Janezu Janši, kjer slepo sledijo patološki tendenci po neustavni eliminaciji Janše, sistematično javnosti zamolčujejo vsa stališča vrhunskih ustavnih pravnikov- Jerovšek, Šturm, Krivic in jemljejo ljudstvu temeljno demokratično pravico, da si samo izbira svojega poslanca! :() postajajo po mojem upravičena radikalnejša sredstva:

  1. organiziranje širokega bojkota plačevanja naročnine RTV SLO, ki ne bo brez odmeva, tudi če se številka tistih ki bojkotiraja ustavi pri okoli 10.000. Sporadični individualni bojkoti tu ne štejejo seveda nič.

  2. radikalnejša vsebina demonstracij pred sodnijo, RTV hišo in parlamentom. Ki bi vključevala recimo metanje jajc ali gnilih paradižnikov in podobno. Ko bi ti manipulatorji enkrat fasali popackane obleke in nezaželen tip make-upa, bi se počasi malo zamislili, kaj počnejo.

  Doslej se jim fučka, pa če jim svoje pove taka avtoriteta kot je recimo Drago Jančar ali Alenka Puhar. Dovoljeno jim je, da imajo položaje in zanesljivo plačo, fučka se jim za demokracijo, dovolj jim je, da delajo tako, da so z njimi zadovoljne aktualne leve vlade, katerakoli že in murgelski palček.

  A jim bomo za to sramotno raboto, ki nas neštetokrat osebno žali, še plačevali iz lastnih žepov?! Evo, tako ne gre naprej, ne gre samo za preprečevanje sadističnega izživljanja nad nami, Slovenija se tudi sesuva gospodarsko in moralno! Prav zaradi takih tipov in njihovih priležnic!

 3. Berem: “… organiziranje širokega bojkota plačevanja naročnine RTV SLO,”

  Podpiram ta predlog gospoda IF. Seveda pa takoj dobijo vprašanje, kdo bo organizator? Tisti, ki je blaten, to je slovenska Cerkev, je prvi pozvan. Kot je meni znano stanje znotraj Cerkve, bodo to laiki … mogoče Iskreni.net? Mogoče Aleš Primc, ki ima že izkušnje z referendumom o družinskem zakoniku?

 4. Tu manjka popolna informacija, ki bi osvetlila kakšno opremljenost ima novozgrajena škofijska gimnazija in vrtec.

 5. To popolno informacijo bi moral podati časnik, če ga že ni RTV. Potem bi lahko argumentirano krtizirali RTv, tako pa ga na pamet, kar nima pravega učinka.

 6. Logično, da je gradnja v Ljubljani dražja kot v Ravnah.

  Tudi Mariborska škofija bi lahko odpirala podobne šole, če bi o čevljih sodil čevljar in če bi imeli strokovno sposobne in izkušene ljudi. Duhovnik Kraševec, logično, da ni bil usposobljen za reševanje zahtevnih finančnih in gospodarskih problemov.

Comments are closed.