Politika dr. Janeza Pogorelca in stranke NSi je napačna

131

Dr. Pogorelec: »Upam, da bo slovenska politika vzdržala v bojkotu Janše« Foto: http://www.mirenski-grad.siDr. Janez Pogorelec: »Upam, da bo slovenska politika vzdržala v bojkotu Janše.«

Po desetih letih oblastno in medijsko zelo neugodnih razmer zoper stranko SDS je slednja v nedeljo, 3. 6. 2018, ob 19.00 uri prigarala veliko in zasluženo zmago z volitev v Državni zbor 2018.

Desetletne neugodne okoliščine niso bile nikoli enako breme za stranko NSi. Ali je stranka NSi volilni zmagovalki nemudoma (!) izrekla iskrene čestitke, svojo polno zavezanost za pomoč pri oblikovanju splošno demokratičnega zavezništva in absolutno pomoč pri naporih za oblikovanje vlade splošno demokratičnega pola?

Odgovor je, ne.

Namesto takojšnje pomoči, zavezništva in nujne pomoči je dr. Janez Pogorelec, visok vladni in izvršilni funkcionar stranke NSi, uveljavil bojkot oblikovanja splošno demokratične vlade: »Upam, da bo slovenska politika vzdržala v bojkotu Janše in tudi svoji stranki bi priporočil, da se mu pridruži« (cit. po Twitter, 3. 6. 2018 – tu).

Kaj torej dr. Pogorelec in stranka počne? V ožjem pogledu grobo krši zlasti lasten vsebinsko izvotljeni volilni moto – »Mislimo resno.«

Temeljna programska točka NSi – izključevanje

Kaj pa v širšem pogledu. Dr. Janez Pogorelec je dolgoletni visoki funkcionar vladne službe za zakonodajo in član izvršilnega odbora stranke NSi. Poznan je po neutemeljenem početju:

 • Z izjavo z dne 13. 7. 2014, da »SDS se bo morala sprijazniti s tem, da njihov predsednik ni politični zapornik, ampak politik v zaporu« (Radio Slovenija), ki jo je prevzel mag. Matej Tonin.
 • Z nadaljnjo izjavo, »kako drugače bi bilo, tudi zanj, če bi se ves čas udeleževal obravnav, vestno sprejemal sodna pisanja, aktivno sodeloval s pravosodjem, vse dokler se stvari ne bi razčistile, če bi že med postopkom naredil vse, da zadeva ne bi zastarala« (v: Dnevnik, 22. 8. 2016).

Izjavi dr. Pogorelca sta neutemeljeni in predstavljata nedopustno taktiko mašenja volilne konkurence. Zato smo ju izpodbili (prispevek Nečisto prav – tu, še prej pa Peti tabu taktika mašenja volilne konkurence – tu).

Početje pa je tudi nesorazmerno. Za nami je namreč desetletje zelo neugodnih okoliščin zoper stranko SDS. Okoliščin, ki nikakor niso bile v enako breme stranki NSi. Državo – vsem na očeh – zaznamuje sinergija protipravnih udarov v navedeno stranko in njenega prvaka. Od leta 2008 potekajo z neutemeljeno uporabo pooblastil oseb zakonodajne, izvršilne in sodne veje oblasti, ob podpori državnih medijev. V tej sinergiji so prizadeli delovanje splošnih mehanizmov oblasti te države. Čeprav gre za napad zoper eno stranko, zloraba učinkuje na vse ostale osebe in njihove zadeve zaradi načela enakosti pred zakonom, s tem pa na celotno državo.

Toda dr. Pogorelec od izjav ni odstopil, temveč je tovrstne izjave ponavljal. Ob tem pa razkril, da gre pri njegovem početju za prioriteto stranke – »Naša prioriteta je desna vlada brez JJ« (cit. po Twitter, 14. 1. 2017). Izključevanje je temeljna programska točka stranke – »NSi niti slučajno ne bo šla v koalicijo z Janšo« (cit. po Twitter, 14. 1. 2018).

Kaj torej dr. Pogorelec in stranka počne

In v tako neugodnih okoliščinah je dne 3. 6. 2018 stranka SDS prigarala veliko in zasluženo volilno zmago. Pa je dr. Pogorelec in stranka NSi nemudoma (!) iskreno čestital veliki in zaslužni zmagovalki volitev v državni zbor 2018, podal zavezo za oblikovanje splošno demokratičnega zavezništva ter za polno in nujno pomoč vseh svojih članov pri naporih za oblikovanje splošno demokratične vlade?

Odgovor je, ne.

Namesto iskrenih čestitk, zavezništva in absolutne pomoči pri naporih, je dr. Pogorelec po zaprtju volišč 3. 6. 2018 zmagovalki napravil tole: »Upam, da bo slovenska politika vzdržala v bojkotu Janše in tudi svoji stranki bi priporočil, da se mu pridruži« (cit. po Twitter, 3. 6. 2018 – tu).

V javnosti je informacija, da je sicer mag. Tonin po telefonu uradovalno resda čestital. Toda precizno gledano po vsebini je v taisti sapi nujno potrebovano pomoč nemudoma zbojkotiral – češ da »ne bo nikogar klical in se mu vsiljeval.« (cit. po Dnevnik, 5. 6. 2018).

Ugovor vesti – nujna pomoč

Početje dr. Pogorelca in stranke je napačno. Svojo silo namreč namenja v otežitev položaja velike in zaslužene zmagovalke volitev v državni zbor 2018. Namesto, da bi nemudoma (!) iskreno čestitali, se zavezali k zavezništvu, z vsemi napori v nujno pomoč za oblikovanje vsesplošno demokratične vlade. Zoper to je potrebno podati ugovor vesti.

Člani in simpatizerji stranke NSi se bodo morali z napačnim početjem soočiti. Nato pa v sebi uveljaviti ugovor vesti. In se prostovoljno odločiti za naporov polno pot v pomoč zmagovalki volitev. Slednja namreč, v nastalih okoliščinah, vsako pomoč nujno potrebuje.

Kajti po 19.00 uri dne 3. 6. 2018 se je bitka t. i. levice zoper stranke in gibanja vsesplošno demokratičnega pola za izid na jesenskih lokalnih volitvah, ki bodo 18. 11. 2018, že začela.

Foto: http://www.mirenski-grad.si

131 KOMENTARJI

 1. NSi ima že več let kar nekaj kukavičjih jajc od murgelske udbomafije. Vse dokler bo ta prisotnost, NSi bo na drobižu poslancev. Hudo mora biti narobe, da krščanski volilci ne spregledajo te mafije v svojih vrstah, ki Boga ne mara enako kot Janšo. Seveda pa ta mafija obožuje “hudiča”, ki drži NSi v krempljih.

  • “krščanski volilci ne spregledajo te mafije v svojih vrstah”

   Spregledal in dal glas Janezu. Zadnjič dal Janezu glas. Ker ni nič boljši.

 2. RTV koalicija

  Lahko se reče da se na obzorju izrisuje leva koalicija 6 strank, ki jo lahko mirno imenujemo z imenom “RTV koalicija”.
  Najprej je RTV Slovenija, to je tista t.i. javna televizija, ki jo moramo plačevati vsi, ki imamo elektriko v stanovanju, ves čas skrbela, da ja ne bi kaka leva stranka “ušla” k Janši. Od levih akterjev so kar naprej zahtevali odgovore na vprašanje: “Ali (ne)boste šli v koalicijo z SDS in JJ?”. Tako javno priseganje ima veliko težo ker stranke dosti bolj obvezuje kot morebitna dogovarjanja za zaprtimi vrati. Torej se lahko mirno reče, da je javna hiša, RTV, močno posegala v volitve, tako da morebitno rusko vpletanje v ameriške volitve izgleda kot nekaj popolnoma nedolžnega v primerjavi z velikim trudom slovenske javne hiše RTV.
  Sedaj RTV to nadgrajuje. Niso zadovoljni samo s tem svojim dosežkom, sedaj hočejo še dokončno ponižati Janeza Janšo. Namreč začeli so širiti tezo, da je JJ morebiti pripravljen odstopiti svoje mesto mandatarja vlade komu drugemu iz svoje stranke. JJ je sicer na to že odgovoril pri srečanju pri Pahorju z diplomatskim odgovorom, da ni on edini v stranki ki bo na čelu stranke v bodočnosti. Nikjer ni eksplicitno navedel, da je pripravljen to mesto odstopiti komu drugemu, vendar to ne ustavlja RTV, da ne bi gradili zgodbe na tem.
  Na RTV so to izjavo prikrojili po svoje in jo že pred dnevi proglasili kot dejstvo, da je stranka SDS pripravljena ponuditi drugega mandatarja. RTV torej ne vstopa samo v škornje levih strank sedaj si je obula tudi SDS-ove in že skoraj govori v njihovem imenu.
  Včeraj se je to ponovilo v Odmevih:
  https://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174544516
  od 9:45 naprej
  Nesmiselno je govoriti o drugem mandatarju iz vrst SDS-a če pa leve stranke odklanjajo sodelovanje s stranko kot tako. To stališče je uspelo levim strankam javno poenotiti s pomočjo “mediatorja” RTV.
  Kaj torej želijo doseči na RTV s tem? Očitno jim ne zadostuje samo to, da so javno pomagale izločiti stranko SDS, sedaj želijo še ponižati njenega predsednika.
  A ne bi bilo najbolje, če bi na televizijo sploh ne bi več klicali predstavnikov SDS-a in bi se vse skupaj zmenili kar RTV na eni strani in leve stranke na drugi?

  • Ne samo to, da RTVS prevzema vlogo mandatarja, propagira sovraštvo in nestrpnost do drugačnih. Njim je očitno dovoljeno. Oni so nad zakonom.

   Vse kaže, da smo spet v prikritem totalitarizmu, kjer je le Janša z SDS disident. In “protirevolucionarje” je treba na vse načine diskreditirati in onemogočiti.

   Vse zato, da bo skupina privilegirancev še naprej lahko izčrpavala državo in državljane.

  • “Kaj torej želijo doseči na RTV s tem?”

   Službe. Samo službe, zato ubogajo svoje gospodarje.

 3. Volilni okraj Kamnik:

  LMŠ MARJAN ŠAREC 6.134 36,39 %
  SDS ALEŠ HOJS 3.119 18,50 %
  NSi MAG. MATEJ TONIN 2.461 14,60 %
  SMC ALJAŽ ŽUMER 1.033 6,13 %
  LEVICA LUČKA VAVPETIČ 1.030 6,11 %
  SD GREGOR GORIUP 649 3,85 %
  STRANKA AB ALENKA PAVLIČ 589 3,49 %
  DeSUS MAG. JULIJANA BIZJAK MLAKAR 415 2,46 %
  itd

  A. Hojs, ki so ga pri NSi vrgli iz stranke je premagal Tonina! Dobil kar 658 glasov več.

 4. Če se vsaj malo pobrska po spominu se lahko vidi, da je bila prav stranka NSi tista, ki je sprožila idejo o bojkotu stranke SDS (zaradi Janše), to je še takrat ko še nihče na levi strani ni kaj takega omenjal. To je stranki zagotovilo, da so jih večkrat klicali na javno televizijo, pa v Studio City, intervjuji v časopisih ipd.
  Pogorelec ni edini “jastreb” v tej stranki, tu je še eden:

  https://twitter.com/PStendler/status/1004799194610225154

  … ki je krivdo za izpad stranke iz parlamenta pripisal kar stranki SDS.
  To kar tukaj trdi Primož Štendler je izmišljotina, in tudi to, da jih želi stranka SDS uničiti.
  V teh letih je imela stranka NSi na svoji spletni strani najboljši politični forum v državi zato se dokaj dobro spomnim kaj se je takrat dogajalo v stranki NSi. Mlade sile stranke NSi so se spravile nad Bajuka in ga načrtno “odstavljale” s položaja predsednika, več kot leto in pol so na svojem forumu vodili kampanjo proti njemu. Sam sem Bajuka na tem forumu branil in prihajal v spor z povzpetniškimi “mladci”. Še danes se spomnim enega, ki je imel vzdevek Amon Raa. Prišlo je tako daleč, da ko sem jim izrazil dvom, da so oni sploh člani stranke NSi, se je eden od njih ponudil, da se dobimo nekje na javnem mestu z nekom iz stranke, ki ga jaz dobro poznam. Zmenili smo se za srečanje s Sokom
  https://www.youtube.com/watch?v=X4nlGSbQBMY
  … vendar pa so potem dali rep med noge. So pa uresničili svojo napoved, da bodo ukinili forum kar se je potem kmalu zgodilo. Spomnim se tudi kongresa NSi s tistega časa, ki je minil v precej sovražnem vzdušju, ko so napram Bajuku postavili protikandidata Vovka , za katerega ne vem kje je sedaj:
  http://www.delo.si/novice/slovenija/vovk-delegati-nsi-morajo-imeti-izbiro.html
  Skratka, moje mnenje je, da je NSi takrat izpadla iz parlamenta zaradi svojih notranjih razprtij, Bajuk pa je takoj po volitvah odstopil.

 5. Če je to res, kar piše avtor in mu tudi verjamem, saj piše v citatih, gre za podla dejanja tistih, ki so proti ciljem slovenskega skupnega dobrega.

  • G.”Svitase” , ali vam je sedaj jasno zakaj je g. Janša zadržan , ogromno je
   razlogov , da se Janez ne smehlja in je vsled vsega kar se mu je dolga leta dogajalo njegov pogled resen in zaskrbljen , kaj se bo zgodilo s Slovenijo !
   Levaki , kot vse kaže ne bodo nikoli priznali svojih uničujočih potez !

 6. Kaže se vsa podlost, ki je bila opažena že pred volitvami. Stranka resno mislečih se postavlja na okope izključevanja SDS in J. Janše, ker kupčka kratkoročne koristi za lastno združbo. In samo še to se manjka, da bo paktirala in šla v vlado s tistimi, ki so pokazali svoj pravi zavistni obraz po volitvah. To jim bo v opomin in v skorajšnji pokop v prihodnosti. Takšna sprega se ne more končati dobro.

  Dosti utemeljenega pogleda na povolilna dogajanja, podkrepljenega z dejstvi prebiram na spodnjem linku, blog 74 in 73 s komentarji:

  https://gospodovasepetanja.blogspot.com/2018/06/74.html

 7. Največji totalitarist pa je Šarec, ki se noče niti pogovarjati z Janšo in SDS, pa čeprav bi moral ravnati tako kot njegov veliki rojak Rudolf Majster, ki je storil tisto, kar se od vrednotnega domoljuba pričakuje.

  Rudolf Majster ni delal razlik med Slovenci, ko je šlo za uresničitev slovenskih ciljev.

  Vendar je bil za svoje uspehe kaznovan, saj ga je potem jugoslovanska politika, kateri se je podredilo tedanje slovensko politično vodstvo, povsem izločila iz političnega življenja, kje pa da bi mu bila hvaležna za vse kar je storil za slovenski nariod.

  Podoben neopravičeno zaničevalen in sovražen odnos ima sedanji levi blok na čelu S Šarcem do Janeza Janše. Pri Janezu Janši stalno iščejo dlako v jajcu, namesto, da bi mu bili hvaležni za vse kar je dobrega storil za Slovenijo, zlasti še, ker je najbolj zaslužen za osamosvojitev Slovenije.

  Ta sovražen odnos levega bloka do Janeza Janše, si lahko razlagamo takole:

  – levi blok ne prenese, da je Janez Janša omogočil osamosvojitev Slovenije,
  – levi blok očitno ne prenese, da je prišlo do osamosvojitve Slovenije,
  – levi blok hoče preprečiti, da bi Janez Janša še naprej deloval državotvorno in popeljal Slovenijo v družbo najboljših držav Evrope, saj bi potem onemogočil slovensko raznarodovanje in uničevanje Slovenije ter njeno ponovno združitvijo z Balkanom.

  • Točno tako, temu se reče ZAVIST malih dušic, ki se kot trop zberejo in napadajo alfa samca. Ta pa si prizadeva za zaščito lastnega naroda kot bi ravnal vsak zgleden in odločen možakar, da zaščiti svoje najbližje, dom, družino.

   Kdaj se bodo ljudje zbudili? Ko se bo hudo zgrnilo nad njih. Riki, tudi sam sem upal, da te usodne poteze NSi ne potegne, ampak vse diši po tem.

  • Odlično ste napisali g . “Svitase” ! Edino kar me moti je nepravilno napisan priimek generala RUDOLFA MAISTRA . Malo se bom pošalil na račun sodobnega kamniškega “majstra” , ki je je resnično majster za vse! kaže na to , da je to posledica dogodkov iz časov , ko se je po sicer lepem Kamniku klatil samozvani “maršal”! in zbegal tedanje prebivalstvo , česar se kamničani še do danes niso otresli , ostali so veseli planšarji z navdihom “velikega maršala” od bogve kod , kar je velika napaka !

   Andrej Briški

 8. Glede na to, da se na levi hvalijo, da so zbrali že 43 glasov je jasno, da so jim na voljo ostali samo še:
  Levica 9, NSi 7 in SNS 4.
  Jelinčič je pred volitvami zagotavljal, da pa to pot gredo v vlado ne glede na to katera bo.
  Ne verjamem, da bi NSi pristopila, to bi bilo po mojem mnenju usodno za to stranko, torej?
  Kako se bodo stvari razvijale naprej?

   • Pa saj sem čisto jasno izrazil velik dvom, da NSi ne bo šla v levo vlado, čemu me torej sprašujete? Dvom pa zato, ker pač nisem vedeževalec. Bi se pa upal staviti, da ne bo.

 9. Zakaj je Janez Janša najbolj zaslužen, poleg Jožeta Pučnika, za osamosvojitev Slovenije?

  Predvsem zato, ker je organiziral obrambo in s pomočjo Krkoviča izbral ustrezno taktiko, ki je paralizirala agresijo jugoslovanske vojske, kar je odločilno vplivalo, da se je mednarodno politično mnenje, pa tudi domače vseslovensko mnenje, nagnilo na stran osamosvojitvenih teženj Slovenije.

 10. Povsem nesprejemljivo bi bilo za demokrate in domoljube ter državotvorce, da bi NSI šla v vlado levega bloka, ki se noče niti pogovarjati s tistim delom Slovencev, ki razmišljajo resnično demokratično, domoljubno, gospodarno, ustvarjalno in sodelovalno ter državotvorno.

  To bi pomenilo, da se NSI požvižga na vrednote, ki gradijo slovensko skupno dobro in resnično uspešen in vrednoten slovenski razvoj.

  Če bo šla v vlado, bo izginila iz političnega prizorišča kot ljudska stranka, ki se je tudi vrednotno spojila z levim blokom, ne da bi pri vključitvi v vlado pogojeval vstop z uveljavitvijo vrednot, ki jih zagovarja.

  • Kolikor vem, Tonin govori o programskih točkah!?
   Da v kolikor bi se uskladili pri nekaterih, je možno sodelovat v katerikoli koaliciji.
   Uveljavitev vrednot ne vem če je pogojeval?

   • Programske točke so

    1 A delovna mesta za 10 prijateljev,
    1B delovna mesta za 10 prijateljev,
    …………………
    1 Ž delovna mesta za 10 prijateljev,

    Glasovanje članstva in odstavitev Tonina zaradi vstopanja v koalicijo ( izdajalec cilčjev in Proghrama Nsi).

 11. Toda ali bi se lahko zanesla, da bo levi blok uresničil njene vrednote, tudi če bodo zapisane?

  Primer Desusa dokazuje, da levica ne uresniči zavez do manjših strank.

 12. Uuu, prepir na tistih 30 % volilnega telesa, ki se mu reče slovenska desnica. Prinesite mi kokice.

 13. Politika dr. Janeza Pogorelca in stranke NSi je napačna , zgovoren priimek
  ideologa NSi “krščanskih” demokratov ! G . novakova pa nič , zgodba malo
  spominja na ministra Gregorja iz levstikovega Martina Krpana !

  Andrej Briški

  • Mene pa nekaj zanima: Kaj gospod Pogorelec kot izpričan kristjan pove pri spovedi , da sovraži Janeza Janšo in kakšno pokoro mu naloži njegov spovednik, ker svojih grehov se očitno ne kesa,ker jih ponavlja v nedogled. Ravno to bi vprašala tudi gospoda Šarca, ki tako rad operira, da hodi k maši pa sovraži svojega brata po veri. Res zanimivo.

  • Anita! Bogve katerega Boga časti g. Pogorelec. Morda tistega ki zanj to niso niti prekrški, ampak hvalevredna dejanja.

  • G. Novakova je tudi izvajala antijanšizem. Zato nič.

   In kar je najbolj ironično. Pogorelec in njegov kompanjon ne preneseta kritike in ne odgovarjata na neprijetna vprašanja.

   Na vsako kritiko odvgovarjata s paranojo in tipično levičarsko diskreditacijo – da si janševec.

 14. Medtem ko bolj progresivni neoliberalci že opravljajo pogovore in iščejo koalicijo, katolibanski neoliberalci obračunavajo med sabo.

  • Ob tako odvratnemu osebnemu napadanju in tako odvratno neposrednemu porivanju v Janševo stranko sem prav vesel, da se pod komentarje člankov ne podpisujem z svojim imenom in priimkom. V nasprotnem primeru bi tudi mene počasi začenjalo postajati strah se svobodno izražati. Saj ni čudno, da vas nekateri označujejo kar za Janševe boljševike. S tako pohlepnim odnosom boste težko še kdaj dobili moj glas na volitvah. In sočustvujem z Pogorelcem ter člani NSi saj ob takem odnosu najbrž ni lahko sodelovati z vami.

   • @Pongre: »Ob tako odvratnemu osebnemu napadanju…”.

    Zahvaljujem se za vaše mnenje. Vaše mnenje je nepošteno. Prispevek ne graja osebo, temveč politiko (naslov: »Politika …«), ki je napačna.

    Motivacija prispevka je namreč ugovor vesti.

    Podoben ugovor vesti je kak dan nazaj na Twitterju podala stranka Prstan zoper tipsko enako zavržno in namerno početje dr. Grege Viranta. Ugovor vesti so ubesedili takole:

    »Glejte, g. Virant, ne gre za to, ali ste vi najboljši ali boljši od nas. Gre za to, da je SDS pred tednom, če se prav spomnim, obranila državo pred ustavno večino socialistične levice. Ni potrebe, da jo poleg celotne MS javnosti najedate še vi.«

    Ni torej potrebe, da veliko in zaslužno zmagovalko volitev, poleg celotne MS, najeda še dr. Pogorelec in stranka NSi.

    • Gospod Pogorelec meni drugače. To je ugovor vesti po vašem prepričanju ne po njegovem. Morda vi nočete slišati, mene pa zanima kaj ima za povedati. Vaše siljenje k samocenzuri je pošteno? Moj očitek se mi zdi povsem na mestu, osebno obračunavanje ni način konstruktivnega komuniciranja.

     • @Pongre: “Morda vi nočete slišati, mene pa zanima kaj ima za povedati. […] osebno obračunavanje ni način konstruktivnega komuniciranja.”

      Dr. Pogorelec (3. 6. 2018 po 19.uri): »Upam, da bo slovenska politika vzdržala v bojkotu Janše in tudi svoji stranki bi priporočil, da se mu pridruži.«

      Podan je ugovor vesti.

     • Pongre,
      ko v svojih komentarjih zagovarjate Pogorelčevo hujskanje k političnemu bojkotu Janše, podpirate mojo domnevo, da v resnici niste glasovali za stranko SDS, čeprav ste trdili nasprotno.
      V nadaljevanju utemeljujem takšno domnevo.

      Slovenski volilni sistem ne ponuja možnosti oddaje preferenčnega glasu. Ob glasovanju za posameznega kandidata stranke volivci dejansko glasujejo za stranko kot celoto – tako tudi volivci stranke SDS, ki so na zadnjih volitvah glasovali za stranko z njenim predsednikom vred.

      Kdor poziva k političnemu bojkotu Janše, dejansko poziva k bojkotu stranke SDS kot celote, torej dejansko poziva k bojkotu volilne izbire skoraj 220.000 volivcev.
      Enako bi veljalo, če bi nekdo pozival k političnemu bojkotu Tonina ali k bojkotu predsednikov drugih strank.

      Po mojem trdnem prepričanju bi se Pogorelec morebitnemu javnemu hujskanju po političnem bojkotu Tonina močno upiral in bi celo s pravnimi argumenti dokazoval, da takšni hujskači ravnajo nedemokratično in napačno, če ne celo v nasprotju z ustavnim redom.
      V Janševem primeru pa se mu zdi njegovo lastno hujskanje dopustno ter ga rine pod okrilje svobode govora.
      Janez Pogorelec je pravnik in član izvršilnega odbora stranke NSi, zato njegovo javno hujskanje k političnemu bojkotu konkurenčne stranke ocenjujem kot posebej zahrbtno in zavržno.

      Pongre,
      če ste res bili med volivci SDS, potem vaša podpora pozivom k bojkotu Janše dejansko podpira bojkot lastne volilne volje.

      Če predpostavim, da ste za stranko SDS glasovali računajoč, da bo najbolje zastopala vaše državljanske interese v parlamentu, potem ne razumem, zakaj bi takoj zatem pljuvali po lastni volilni izbiri.

      Zato domnevam, da na zadnjih volitvah v resnici niste glasovali za stranko SDS.

     • Pongre: “… Vaše siljenje k samocenzuri je pošteno? Moj očitek se mi zdi povsem na mestu, osebno obračunavanje ni način konstruktivnega komuniciranja.”
      =====================
      A samocenzura bi se torej morala vršiti samo pri kritikih Pogorelca?
      Če se kritika ravnanj Pogorelca označuje za osebno obračunavanje se takoj postavljata naslednji vprašanji:
      A osebno obračunavanje je nekaj kar je rezervirano samo za ravnanje Pogorelca do drugih? Ki bi pa morali odgovoriti na njegova osebna obračunavanja s samocenzuro?

     • @Vanja To ni samo vaša domneva saj sem, še pred začetkom volilne kampanje, tu na forumu povedal, da bom najverjetneje volil za NSi in potem sem to tudi storil. Za SDS pa sem že volil in sicer leta 2004. Vi vaše mnenje podtikate gospodu Pogorelcu, kako vi veste na kakšen način bi on branil Tonina, če sploh.

      @Riki Teoretično se vaš odgovor zdi smiseln. V praksi pa, če rečeš Janez Janša ali, če rečeš SDS, to praktično pomeni isti pojem. Kdor napade Janeza Janšo praktično napade stranko SDS.

      V redu, osebno obračunavanje še ni sovražni govor ampak je le nizkoten način propagande. Jaz je nikomur ne prepovedujem ampak jo obsojam kot nizkotno.

     • Pongre, če bi bil Pogorelec sposoben normalnega dialoga – o vsebini, bi bil vaš argument smiseln.

      Tako pa ni. Problem je v tem, da tako kot ti, tudi pogorelec vsako kritiko oziroma drugačno mnenje jemlje kot napad nase.

      Vsebinsko nič ne argumentira, ampak kot običajno – vrže eno “antijanšistično”, ignorira vsebinska vprašanja in argumente, striktno pa odgovarja (vsaj na svojem twitterju) zgolj tistim, ki reagirajo tako, kot njemu ustreza, da jih lahko malo napade kot slepe Janševe podpornike in lahko igra žrtev, ki ga hočejo utišati.

     • Večinoma se ne počutim osebno napadenega. So pa primeri, ko se zares počutim osebno napadenega. Tolumunovo nedavno psovanje se mi že zdi en tak primer. In pa zadnjič sem se počutil podobno, ko sem bil opsovan s plačancem. Da jemljem vsako kritiko kot napad nase, mi vi samo podtikate, to se mi še ne zdi oseben napad name ampak samo kritika mojega pisanja. Res pa na kritike poizkušam dosledno odgovarjati, četudi vedno ne zmorem takoj; Če nanje ne bi odgovarjal bi morda pomenilo, da jim pritrjujem četudi jim ne. Kadar spoznam svojo zmoto in se mi zdi pomembna, se jo potrudim tudi javno priznati.

      Glede na vaš ‘napad’ tudi rahlo dvomim v Pogorelčevo nesposobnost normalnega dialoga, navsezadnje sem zadnjič prebral Pogorelčeve odgovore na komentarje članka, ki ga je priporočila v branje Vanja in je v tem primeru dajal dokaj izčrpne odgovore. Po starosti članka pa sklepam, da je gospod Pogorelec enako naveličan branjenja svojih nespremenjenih stališč kot ste vi naveličani obtožb navijaštva in razširjanja SDS-ove propagande. Gospod Pogorelec je trn v vaši peti saj mu tu poizkušate zapreti usta, ker ne najdete verodostojnih odgovorov na njegove obtožbe. Pa mu jih, na srečo, ne morete zgrda zapreti kar potrjuje to, da naša demokracija, do neke mere, vseeno deluje.

     • Pongre, tvoj komentar je čisto v stilu Pogorelca.

      1. Odgovori se pričakujejo pod člankom, lahko pa bi tudi napisal članek in odgovoril na vprašanja. Tam na twitterju ga bolj površno spremljam.

      2. Kar odgovarjaš v drugem stavku, se sliši lepo in na splošno, ampak spet ni konkretnih odgovorov na konkretna moja vprašana.

      Če praviš, da so konkretni odgovori, jih pa napiši sem – samo copy paste.

      1. Če je Janša za vas problem, kako to, da niste sposobni narediti alternative in pobrati volivce, ki bi bili desni, pa jim Janša tako ali drugače ni všeč.

      2. Kaj konkretno vam je Janša hudega naredil.

      3. Na pavšalne obtožbe je težko sploh odgovarjati. In to je problem pogorelca.

      Dve enostavni vprašanji – zadostuje copy paste. Ampak tega od Pogorelca nisem zasledil.

   • Klasični primer oportunista , izkušnje
    privzete od izkušenih prevarantov in lažnivcev in
    še tole jaz bi tebe kvečjemu porival iz stranke , visoko se ceniš in zelo nizko opletaš !

    Andrej Briški l.r.

    • Hvala za potrditev moje izjave. Morda so to vaša čustva, jaz nimam kakšnih osebnih koristi od komentiranja in povem kar si mislim. Če bi tudi vi tu delovali na ta način in bi znali braniti svoja stališča, morda ne bi imeli potrebe po osebnem obračunavanju in žaljenju.

 15. Pa to je že kar smešno.
  RTV SLO najprej kroji predvolilna soočenja, po volitvah nadaljuje z ustvarjanjem koalicije, potem pa preko intervjuja z Ernestom Petričem malo pokritizira samo sebe …

  https://4d.rtvslo.si/arhiv/na-tretjem/174544510

  … zato, da bo jutri zopet nadaljevala z ustvarjanjem nove vlade.
  To je pa res t.i. javna hiša TV SLO, deluje pristransko in podlo, nato malo pokritizira sama sebe, v eni osebi je ustvarjalka javnega mnenja, ustvarjalka vladne koalicije in kritizerka svojih dejanj.

 16. Čas bi že bil, da se vodstvo slovenske Cerkve javno distancira od lažnega razglašanja NSi za »krščansko demokratsko« stranko. Ker ta ni ne eno, ne drugo. Ne krščanska in še manj demokratska. Klan, ki obvladuje to stranko je vse bolj skupina koritarjev, ki se, kjer le morejo, dejavno vključujejo v gonjo izrojene levice (beri naslednikov mafijske kompartije) proti SDS in predvsem Janezu Janši. Računica zgleda enostavno in vodi naravnost k tako zaželjenemu cilju – »žlahtni« konzervativni stranki: »Samo Janšo odstranimo, pa bo NSi prevzela primat na desnici«.

  Pritlehno varanje bogaboječih kristjanov z glasnim poudarjanjem krščanstva vse bolj zaudarja iz vodstva te, nekdaj verodostojne, Bajukove stranke. Rešitelj te stranke (po združitvi SLS in SKD in umazani podpori združene stranke zrušitvi na referendumu izglasovanega večinskega volilnega sistema) se zdaj gotovo obrača v grobu. Ubogi Andrej Bajuk, poštenjak in Slovenec z veliko začetnico. Povzpetniška mlada garda ga je brez sramu zrušila in iz stranke naredila bedno peto kolo desnice, ki prav nič skrito uresničuje že dlje trajajoče želje mizerne murgelske mafije. Za drobtine z bogatinove mize, za pomije s prašičjega korita. In to so »kristjani«?

  Od teh in takšnih »pregorelcev« seveda ni mogoče pričakovati da se bodo kdaj opravičili, spokorili in se »postavili na zadnje noge«. Ne, ti gospodje (in gospe) drugače ne znajo in nočejo funkcionirati. Udbomafijsko podzemlje jih ne potrebuje v svojih številnih izpostavah, potrebuje jih natanko tam, kjer se vse bolj pozicionirajo – potrebuje jih kot »žlahtno desnico«, kot trojanskega konja v demokratičnem bloku. Katerega jedro je nesporno SDS Janeza Janše.

  A trojanskemu konju se piše dobro le dokler to ne bo dovolj očitno. Potem bo NSi pristala na smetišču zgodovine, zaslužni »judeži« pa na mestih, ki »judežem« pritičejo. Je »očiščenje« in vrnitev NSi sploh še mogoča? Stave slabo kažejo, žal.

 17. Matevž Tomšič
  @MatevzTomsic
  Si predstavljate, kakšen vik in krik bi zagnali dominantni mediji, če bi l. 2011 Janez Janša par dni po volitvah začel pogovore o sestavi vladne koalicije? To bi označili za malodane poskus državnega udara

  • A veste, da smo leta 2018??
   Janši svetuje kopica komentatorjev, ki sami verjetno ne bi prilezli nit v kakšen parlament večjega mesteca ala Ribnica. So kot šahovski kibici, ki igrajo “bolje” kot svetovni prvaki.

  • Veste kaj, Franc Mihič?

   Če je bil Janša največji poraženec leta 2011, kako velikanski poraženci leta 2018 so šele Židan, Šarec, Cerar, Tonin in ostali vodje političnih strank, ki so prejeli nizek odstotek volilnih glasov.

   Vsi ti se zdaj grebejo, da bi nekako zdriblali nedvoumen volilni izid in se volivcem SDS povzpeli čez glavo. Vemo namreč, da je stranka SDS s svojim programom zmagala na volitvah z dvakrat boljšim izidom od drugouvrščenca brez programa.

   Luzerji nam mečejo pesek v oči, da so oni zmagali. Niso.
   Veliki množici volivcev bo zaradi pred-, med- in povolilnih političnih prevar enkrat prekipelo. Več kot 200.000 prevaranih in razočaranih ljudi ni majhna množica.

   V Sloveniji si lahko, oprostite moji slovenščini, vsak pezdé izmisli karkoli o Janši in po mili volji pljuva po njem.
   Kdo sploh je Stanislav Kovač? Nekdo, ki je nekajkrat pljunil in jo stisnil, da noben ne ve, zakaj in kam se je potuhnil.

   In ker že drugi tako navdušeno pljuvajo po Janši, greste in se jim pridružujete še vi.

   Zato vam rečem – pojdite se solit vi in vaši linki.

 18. Prvi pogoj, da se bo NSI spet dvignila na tistih normalnih 15 % ali kaj več, je, da se znebi svoje “žlahtnine” (beri: prilizovanju tistim, ki imajo vse v rokah, od pokradenega kapitala pa do pravosodja in medijev) in še posebej Pogorelca. Ne morem razumeti, da vodstvo ne uvidi, da jim Pogorelec samo škodi.

 19. Pogorelec se je povsem zaplezal ob aferi Patrija. Motiv za podpiranje politicno motiviranega in pristransko vodenega procesa je bilo tesko videti drugje kot v oportunisticni zelji znebiti se premocnega konkurenta. Zdaj samo nadaljuje na isti valovni. Njegova tokratna izjava je politicno bolestna, skrajno netolerantna in nedemokraticna.

 20. Kaj izjava vsebinsko pomeni? Voljo po izlocanju voditelja in njegove stranke, ki dobil volitve v razmerju 2:1 proti stranki, ki mu sledi, iz demokraticnega procesa. Voljo po izlocanju sestrske stranke ljudske EPP orientacije. Voljo po izlocanju in neupostevanju volje nad 25 procentov volilnega telesa vidim kot najbolj nedemokraticno in moralno zavrzno.

 21. Člani obeh stranka (NSi in SDS) imajo veliko rezerve za boljše delovanje v korist Slovenije. V tem trenitku je njihovo obnašanje res zelo pomembno.

 22. Ob tako odvratnemu osebnemu napadanju in tako odvratno neposrednemu porivanju v Janševo stranko sem prav vesel, da se pod komentarje člankov ne podpisujem z svojim imenom in priimkom. V nasprotnem primeru bi tudi mene počasi začenjalo postajati strah se svobodno izražati. Saj ni čudno, da vas nekateri označujejo kar za Janševe boljševike. S tako pohlepnim odnosom boste težko še kdaj dobili moj glas na volitvah. In sočustvujem z Pogorelcem ter člani NSi saj ob takem odnosu najbrž ni lahko sodelovati z vami. (Tale komentar sem pomotoma poslal kot odgovor Kolturju, ni bilo mišljeno tako zato ga še enkrat ponavljam tule na glavni niti.)

  • Sovraštvo in nestrpnost do SDS in njenega voditelja je nekaj normalnega in sprejemljivega, ali ne, g. Pongre.

   Celo RTVS ni skrivala sovraštva in nestrpnosti do zmagovite stranke in njenega voditelja. Sorsovi “borci proti nestrpnosti”so seveda tiho. Selektivna strpnost ni strpnost.

  • Pongre,
   že če bi sledili tvitom Janeza Pogorelca, bi ugotovili, da gre za političnega zdraharja desnice.
   In ko bi bili videli, koliko gneva ta pravnik/politik zliva na Janšo osebno, se vam gotovo ne bi več smilil 😁

   Janez Pogorelec s svojimi komentarji o aferi Patria že vrsto let zbuja veliko ogorčenja med ljudmi, ki imajo sposobnost razumnega premisleka in vsaj nekaj splošne pravne izobrazbe

   Kot pravnik, celo doktor prava, javno zagovarja stališče, kakor da Janšo še vedno bremenijo očitki korupcije v zvezi z nakupom finskih oklepnikov, čeprav so ustavni sodniki soglasno razveljavili vse tri sodbe Patria kot nezakonite, zaradi kršitve ustavnega načela zakonitosti v kazenskem pravu.
   Janša je po odločbi US v tem primeru popolnoma nedolžen, saj mu krivda ni bila dokazana s pravnomočno sodbo.

   Primer Patria, je po vrnitvi na prvo stopnjo, zastaral.
   Janša hoče doseči – kar je zelo povedno! – sodni epilog največje in najdlje trajajoče sodno-politične afere v zgodovini Slovenije, zato se je na zastaranje pritožil. Na enem od predvolilnih soočenj je povedal, da s svojo pritožbo že leto dni čaka na odločitev US.

   Pritožba na zastaranje zanesljivo nakazuje nedolžnost pritožnika, kajti če bi bil ta kriv, bi zastaranje zanj pomenilo, da se je izognil pregonu. Ali bi se kdorkoli pritožil na zastaranje obtožb proti samemu sebi, torej v svojo škodo, če ne bi bil prepričan o svoji nedolžnosti?

   V spodnjem članku piše med drugim tudi o odločitvi Vrhovnega sodišča, ki je ugotovilo, da se je z razveljavitvijo sodbe (Patria) na Ustavnem sodišču ponovno vzpostavila Janševa domneva nedolžnosti, ki je z ustavitvijo kazenskega postopka prešla v neizpodbojno domnevo. Sklep o ustavitvi postopka zaradi zastaranja ima tudi sicer popolnoma enak pomen kot oprostilna ali zavrnilna sodba, so zapisali vrhovni sodniki.

   https://siol.net/novice/slovenija/vrhovno-sodisce-potrdilo-zadeva-patria-je-zastarala-435275

  • Nasprotno od Janše je tožilstvo z zastaranjem primera – kako paradoksalno! – soglašalo, ker očitno nima niti najmanjšega dokaza za svoje izmišljene obtožbe.

   Janez Pogorelec bržkone vse to ve, ali bi vsaj moral vedeti, pa še kar naprej vztraja, da afera Patria ni dala končnega odgovora.

   Njegove trdovratne insinuacije o Janševi krivdi, navzlic razveljavljenim sodbam nižjih sodišč na US in navkljub Janševi pritožbi na zastaranje, ki nakazuje nedolžnost pritožnika, govorijo, da pravnik Pogorelec ne upošteva temeljnih ustavnih načel.

   Ko Pogorelec pisari o Janševem težkem nahrbtniku in primerja Janšo z Jankovićem, se ne ozira na obrazložitve US ob razveljavitvi nezakonitih sodb Patria in tistim sodbam očitno še vedno pripisuje veljavo. Ko gre za Janšo, se tudi ne ozira na načelo domneve nedolžnosti. Skratka, ignorira temeljne pravne postulate, zapisane v Ustavi RS.

   Povsem sprevrženo pa je, da je Pogorelec, v intervjuju za Dnevnik avgusta 2016, razlagal, da mora biti sodni sistem sposoben odpravljati lastne anomalije.

   Zakaj torej sam ne spoštuje očiščevalne vloge odločbe Ustavnega sodišča, ki je z razveljavitvijo sodb Patria odpravila nezakonite anomalije v sodnem sistemu?

   V intervjuju je tudi dejal, da o ljudeh ne moremo govoriti, kar nam pade na pamet in da o tem, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje, lahko odloči le sodišče.

   Zakaj torej Pogorelec ne upošteva, da načelo nedolžnosti velja za vse enako, kakor zanj, tudi za Janšo?

   V istem intervjuju za Dnevnik je Pogorelec zase dejal, da nikoli ni bil politik, ko bi moral biti pravnik. Lahko bi povedal še to, ali kot politik preneha biti pravnik. Indici namreč kažejo v smeri pritrdilnega odgovora. Prav bi bilo, da bi ljudje vedeli, ali so njegova stališča pravna ali politična. Če pa ostaja pravnik tudi kot politik, bi končno lahko nehal zlorabljati svoj strokovni naslov.

   Pogorelec ni edini pravnik/politik, ki se pravno spreneveda, ko gre za Janšo. Miro Cerar je še hujši primerek. V enem od predvolilnih soočenj se je kot pravnik tako daleč spozabil, da je Janši celo navrgel, da je bil trikrat obsojen. Pa čeprav zelo dobro ve, da tiste tri nezakonite sodbe ne obstajajo več in je posledično Janša enako nedolžen kot Cerar.

   Ali je pregovorna slovenska negativna selekcija res prignala zadeve tako daleč, da pravniki, ki ignorirajo temeljne pravne postulate, določajo pravila igre v državi?

   • @Vanja Hvala za tale link, sem si vzel čas in prebral glavnino njegovih odgovorov med komentarji. Mislim, da zelo razumno razmišlja, in se lepo obrazloži. Tudi mislim, da kar govori resnico. Do nekaterih zaključkov, podobnih njegovim, sčasoma prihajam tudi jaz s spremljanjem člankov na častniku. Samega procesa Patria ne bom komentiral, ker je to preveč izven teme o kateri sedaj govorim. Strinjam se z gospodom Pogorelcem, da bi se bilo potrebno zavedati, da se proti Janši ni zarotilo celotno sodstvo ter, da zato niso na mestu grobi posegi v sodstvo. Nekatere reforme v sodstvu pa bi najbrž bile dobrodošle.. Par let kasneje postaja jasno, da Janšev sestop s prestola stranke SDS, je precej nemogoč. Pogorelčeve napovedi pa se, kot kaže, tudi že uresničujejo saj njegova volilna matematika kar drži. Je pa tudi to, da sedaj verjetno niti Janšev odstop ne bi več tako koristil ugledu vaše stranke kot bi koristil takrat.

    @tine Zelo preprosto je, če bi se vi bolj kulturno in strpno obnašali bi jaz bil bolj prijateljski in bolj strpen. Ostali, ki vas gledajo si morda mislijo podobno pa nič ne rečejo.

    • Gospod Pongre, od vas in tudi od kogarkoli drugega ne pričakujem, še manj pa zahtevam, prijaznosti. Ljudje pač so takšni in drugačni.

     Pričakujem pa enaka merila za vse in da imajo nesporna dejstva prednost pred čustveno ali preracunljivo pogojenimi pogledi.

     • Jaz se trudim nasprotovati samo spornim dejstvom in dvojnim merilom. Kdor se z vami ne strinja ali vas kritizira zato še ni nujno čustveno ali oportunistično obremenjen s sovraštvom do Janše, kot mi nekateri sedaj očitate.

    • Pongre,
     hvala za odgovor. Stranka SDS je toliko moja kot vaša, nisem njen član.

     Pišete, da boste težko znova oddali glas SDS – ne zaradi strankinega programa, temveč zaradi… nečesa že.
     Opisali ste razmislek volivca, ki je neko stranko izbral bolj po trenutnem navdihu in manj zaradi programskih vsebih, ki jih stranka ponuja.

     Volivci, ki jim programske vsebine niso najpomembnejše vodilo, zlahka podležejo medijskim in drugim zunanjim vplivom.

     Prevladujoči slovenski mediji zelo dobro poznajo fenomen volatilnih volivcev (tako rečejo tistim, ki ob vsakih volitvah menjajo stranko izbranko) Takšne volivce imajo prevladujoči mediji najraje. Prav zato ti mediji največ predvolilnega časa in prostora posvečajo spinanju teh volivcev, namesto da bi temeljito predstavili programe različnih strank.

     Zato se nikar ne čudimo, da na volitvah v DZ prejemajo relativno visok procent glasov liste, ki jih nekaj mesecev prej še ni bilo, ki so svoje kandidate napaberkovale z vseh vetrov in ki volivcem namesto programa ponujajo floskule.

     Janez Pogorelec pozna princip pred- in povolilnega spinanja in ga tudi sam uporablja.
     Ne zanikam, da je njegovo izražanje dobro artikulirano. Vendar to, da so njegove izjave razumljive in povezane, še ne pomeni, da so resnične. Pove pa, da gospod Pogorelec dosledno zasleduje svojo politično agendo, to je odstavitev predsednika konkurenčne stranke na desnici.

     Naj najprej pomete pred svojim pragom in ugotovi, zakaj stranka NSi ni dosegla niti 10%, kakor si je zastavila. Ali pa je lepše in lažje grebsti po tujem dvorišču?
     Višji odstotek NSi bi veliko več koristnega prispeval k realnim možnostim za sestavo desne vlade, kot pa pozivanje k odstranitvi in bojkotu Janše in SDS.

     Vam in Janezu Pogorelcu se proces Patria ne zdi posebej problematičen, češ ker se ni celotno sodstvo zarotilo proti Janši. Hvala Bogu, da se ni! Dovolj, da so se tri sodišča treh stopenj (okrajno, višje in vrhovno) zarotila proti Janši in ostalim krivično obsojenim. Ste pozabili, koliko let so trajali postopki in koliko volitev se je vmes odvilo, preden je Ustavno sodišče razveljavilo nezakonite sodbe?
     Za vas ne rečem, toda če se pravnikom politični proces Patria ne zdi problematičen, imamo državljani velik problem.

     • Se opravičujem za pozen odgovor.

      “Pišete, da boste težko znova oddali glas SDS – ne zaradi strankinega programa, temveč zaradi… nečesa že.”
      Predvsem zaradi nekulturnega obnašanja njenih privržencev, to trdim na primeru tega članka.

      “Prevladujoči slovenski mediji zelo dobro poznajo fenomen volatilnih volivcev (tako rečejo tistim, ki ob vsakih volitvah menjajo stranko izbranko) Takšne volivce imajo prevladujoči mediji najraje. Prav zato ti mediji največ predvolilnega časa in prostora posvečajo spinanju teh volivcev, namesto da bi temeljito predstavili programe različnih strank.”
      Jaz sem se tam približno v času uradnega odprtja volilne kampanije, na tem forumu, že javno opredelil, da bom najbrž volil za NSi, ker nisem našel bližje izbire moji politični usmeritvi. In tako sem potem tudi volil. Kake pol leta nazaj sem si javno zaželel vsaj dvodimenzionalnega zemljevida naših političnih strank ampak, do sedaj nisem opazil, da bi bil uslišan. Kot sem takrat rekel, leva in desna nista isto kot komunizem in domobranstvo ampak je bila med volilno kampanijo vseeno spet vržena kost; Eni so zagrabili na eni strani drugi na drugi in se je spet znova ponovil dobro znani domobransko-komunistični vrtiljak. Novo je bilo tokrat morda le to, da so se tokrat za demokratične proglasili še domobranci. Jaz sem bil obtoževan indoktriniranosti tisti, ki so držali kost, pa so se vsi po vrsti oklicevali za nedolžne.

      “Vam in Janezu Pogorelcu se proces Patria ne zdi posebej problematičen, češ ker se ni celotno sodstvo zarotilo proti Janši. Hvala Bogu, da se ni! Dovolj, da so se tri sodišča treh stopenj (okrajno, višje in vrhovno) zarotila proti Janši in ostalim krivično obsojenim. Ste pozabili, koliko let so trajali postopki in koliko volitev se je vmes odvilo, preden je Ustavno sodišče razveljavilo nezakonite sodbe?
      Za vas ne rečem, toda če se pravnikom politični proces Patria ne zdi problematičen, imamo državljani velik problem.”
      Meni se zdi problematičen ampak ne toliko, da bi lahko upravičil neomejeno poseganje vladajoče veje oblasti v sodno vejo oblasti zato, ker bi v takem primeru bila skušnjava po zlorabi zelo velika. Ko se nekdo postavi nad zakonom takrat imamo državljani šele zares velik problem. Niti sodniki ne morejo biti nad zakonom, kot se je to zgodilo v primeru Sergeja Magnitskya v Rusiji: https://en.wikipedia.org/wiki/Magnitsky_Act Matgnitsky akt je še danes velik trn v peti Putinu. Ne boste verjeli zakaj, sankcionira namreč nekatere vplivne Putinove prijatelje.

     • Pongre,
      hvala za odgovor.
      Ne razumem popolnoma, nad čim se pritožujete, domnevam pa, da nad slogom razprave na pričujočem forumu.
      Iz vašega odgovora o aferi Patria razberem vaše mnenje, da naj bi šlo za poseganje vladne strani oblasti v sodno vejo

     • Pongre: “Meni se zdi problematičen ampak ne toliko, …”
      ===================
      … ker sam nisem bil žrtev 8 letnega maltretiranja.

     • Vanja :”Iz vašega odgovora o aferi Patria razberem vaše mnenje, da naj bi šlo za poseganje vladne strani oblasti v sodno vejo”
      ===================
      To je seveda smešnica, samo ena izmed njih.

     • @Vanja Nad čim se pri tem članku pritožujem, se mi zdi, sem že na dolgo in široko razložil. Ne vem več kaj naj še povem o tem.

      Svarim pred reformiranjem sodstva na način, da bi bilo omogočeno poseganje vladne veje oblasti v sodno vejo, kot v podanem primeru Magnitsky.

     • Pongre, morda bi bilo bolje, da bi ti odgovoril kratko in jedernato.

      1. Pričakujem konkretna dejanja “nekulturnega obnašanja” članov. Tukaj smo v glavnem zgolj volivci desnice, nismo člani ne ene ne druge stranke.

      2. Kot sem tudi večkrat poudaril – normalno je, da se stranka znotraj zmeni. Navzven se pa pričakuje, da stranka deluje usklajeno. Lahko nekdo reče, da se z določeno odločitvijo stranke ne strinja. Ampak Pogorelec ne komunicira na tak način.

      Na ta vprašanja in kritike ni odgovora.

     • Pongre, obstaja lustracijski zakon o pravosodnih delavcih, ki so kršili človekove pravice, a ga pravosodni delavci ne upoštevajo in na odgovorne položaje delegirajo ljudi, ki so dokazno kršili človekove pravice. In ti ljudje to počnejo še naprej. Ne upoštevajo pa tudi ustave, saj sicer ne bi toliko zadev padlo na Ustavnem sodišču. Ne upoštevajo tudi mednarodnih konvencij, zato toliko zgubljenih primerov na ESČP.

      Povejte, kaj storiti, ko pravosodje zaradi partikularnih interesov in namerne pristranosti noče upoštevati lastnih zakonov? Samo se to ne bo uredilo.

     • Hvala tine za bolj kultiviran odgovor in vprašanje. Razumem vaše pritožbe in se z njimi strinjam. Kaj storiti in kako me zaenkrat preveč vprašate. Vem pa kako ne, sem prepričan, da obstajajo boljše rešitve od uvedbe oligarhije, kar je zadnja leta postalo popularno po svetu. Pametno bi bilo najti pravi način kako uveljaviti omenjen obstoječ lustracijski zakon. In sem prepričan, da že obstajajo dobre rešitve, samo zanje še nismo slišali.

     • Gospod Pongre,
      premalo nas je takih, ki želimo spremembe. Tako kažejo volitve.

      Če gremo mimo parlamenta, potem je referendum možna pot. Referendumsko vprašanje: “Ste za takojšno uveljavitev lustracijskega zakona o pravosodnih delavcih?” tako za začetek.

    • Posegi v sodstvo so potrebni, saj ni le Janša žrtev tega sodstva.

     Je tudi Milko Novič, pa vsi ostali, ker je Jankovič tako zaščiten.

     • V sodstvu so potrebne spremembe kot je odprava korupcije itd. Ne sme pa izvršna oblast prevzemati vloge delilca pravice saj bi s tem naredila velik korak stran od demokracije.

     • Ne trdim, da je treba zato Jankovičeve primere še enkrat obdelati.

      Pri vseh krivično obsojenih pa je treba narediti revizijo in sodnike tudi kaznovati tako za napake kot krivično sojenje.

      Tiste, ki pa ščitijo Jankoviča pa zgolj odpustiti in javno objaviti njihova imena.

      Za razliko od tebe dajem konkretne predloge, tvoji so pa spet zgolj pavšalni.

     • Nimam nič proti vašim konkretnim predlogom samo speljite jih na demokratičen način in z upoštevanjem prava, to vam jaz govorim. Brez pravičnega načina izpeljave je vaš konkreten predlog vreden nič ali manj kot nič. In ne me prosim žalit, da dajem pavšalne predloge, kadar se pogovarjam o bolj abstraktnih zadevah kot so ideje, koncepti in podobnih zadevah. Ideje se lahko uresničijo. Ideje niso mlatenje prazne slame.

     • Upoštevanje pravne države je upoštevanje civilizacijskih dosežkov s področja prava. Kot so človekove pravice, svoboda govora, svoboda verovanja, ločitev izvršne oblasti od pravosodne oblasti, enakost pred zakonom, neodvisnost porote od sodišča in tako naprej. Demokracija je, ko so svobodne volitve kjer ima glas največjega reveža enako vrednost kot glas največjega bogataša ali najmočnejšega oblastnika..

   • Nam blonidcem bi pomagalo, če napišete, za katerega komentatorja gre. Ma obljubim, da mu bom kaj napisal!

   • Vanja: “Njegovi komentarji pod člankom v Časniku decembra 2016 so lepa slika in prilika stališč gospoda Pogorelca:
    https://www.casnik.si/pod-nobenim-pogojem-napadati-alternative/
    ===================

    Hvala za tale link! Sem presenečen, ker sem že malo pozabil, da sem tam sam obilno sodeloval pri tisti “pogorelščini”. Sem pa Pogorelcu očital točno to kar sta mu pred dnevi tudi Žiga Turk in Peter Jančič. Žiga je ta njegov način označil celo za veliko žalitev za katero je zahteval opravičilo. Namreč, Pogorelec svoja mnenja “prodaja” za dejstva, ne loči med dejstvi in mnenji in med argumenti in mnenji. Zato, da lahko z neskončno balasta manipulira. Na tak način sploh ni mogoča nobena diskusija. Na koncu pa se še pohvali kako ima vedno prav, ker proti njegovim argumentom (mnenjem seveda) nihče ne more do živega.

    Predvidevanje ni dejstvo, ker se nahaja v bodočnosti, dejstva pa se nahajajo v preteklosti ali sedanjosti. Ugibanje mojih želja ni dejstvo, -…

    JP: “Moje predpostavke držijo kot pribite …”
    ====================
    Predpostavke niso dejstva! Predpostavke, predvidevanja, napovedovanja niso logika, povezovanje dejstev v pravilno celoto pa so. Navedli ste eno samo dejstvo in zelo veliko predpostavk, predvidevanj, napovedovanj. Z dejstvi ni mogoče polemizirati ker govorijo sama zase in jih ni mogoče zanikati. S predpostavkami se da polemizirati, npr. z navajanjem proti-predpostavk, proti-predvidevanji in proti-mnenji.

    Žiga Turk Pogorelcu:”To ni resnica, to je tvoje mnenje.
    https://twitter.com/ZigaTurk/status/1008050593729056769

    Peter Jančič Pogorelcu: “Morate ločiti dejstva in interpretacije. Če navedem dejstva, to pač ni noben očitek. Je pa manipulacija, če se dejstva izpusti in kar nekaj politizira.”
    https://twitter.com/peterjancic/status/1007601840198967296

  • Zanimivo, kakšno poslanstvo opravljajo novinarji.
   Opravljenemu delu je najbrž sledila nagrada.

   • No to je tista stvar, ki sem jo pred kratkim opisal: “da globoka država sploh ne potrebuje več nobenega botra na čelu, ker se je skozi čas izoblikovala “pravilna” linija in vsak od teh, ki ji sledijo vedo kaj je njihova “prava” naloga, kot npr. samocenzura v novinarstvu. Gospa ali gospodična ki je naredila intervju s Toninom je verjetno ateistka in sovražnica vsega kar je povezano s cerkvijo in vero. Je na “liniji” časa, ki je izoblikoval to družbo v zadnjih 73 letih. Ona ne rabi botra, niti nagrade ne, zadostuje ji, da goni svojo sovražno ideologijo, ker ji to omogoča boljši položaj v tropu ki sledi liniji.
    Kdor ni v tropu je sovražnik in sovražnike je potrebno identificirati, da se potem lahko ve kdo to je in se lahko nad njim izvaja represalije in se ga izločuje iz celotne družbe, ker v tropu itak že ni. Identificira pa se sovražnika s pomočjo “vzvodov nasprotovanja” (moj izmislek). Vzvod nasprotovanja je v tem primeru odnos do abortusa. Kdor na to temo brezpogojno ne trobi tako kot zahteva linija je na nasprotni strani in je sovražnik (identifikacija). Še nekaj vzvodov nasprotovanja: odnos do migrantov, odnos ograje na meji, odnos do Ahnada, … tega je kolikor hočeš. Pravo linijo določajo centri za “pravilno razmišljanje”, npr. na FDV, razni Mirovni inštituti in podobne nevladne organizacije financirane iz proračuna. Kakšni strojni ali gradbeni inženirji so v njihovih očeh nerazgledana zaostala bitja. Pravzaprav sem hotel dosti manj napisati pa me je malo zaneslo.

 23. Sedaj država deluje po načelu klientelizma in korupcije. Najbolj vplivni mediji so del te ureditve. Tega ni mogoče skriti. Pač mafijska ureditev.

  Razgradnja tega sistema ogroža manjšino privilegiranih. Zato takšen odpor spremembam.

 24. Tale članek in komentarji pod njim, so šolski primer za stvar, ki ji čez lužo pravijo “echo chamber”.
  Na k***** mi gre tole prepucavanje med SDS in ostalimi na desni.
  Kolikokrat poslušam, da je politika umetnost mogočega. Zakaj torej ne bi k stvari pristopili malce bolj usmerjeno, premišljeno, s pravim ciljem v glavah.
  Ali je cilj, da mora biti SDS in JJ na oblasti? Če je, potem je nekaj narobe s to družbo.
  Če pa bi se domenili, da je cilj desna vlada, ki lahko Slovenijo končno spravi na zemljevid normalnih držav, potem smo pa že naredili prvi korak.
  Ampak treba je iti od zadaj naprej. Malo je treba razmisliti, kako lahko pridemo do desne Slovenije. In če znamo vsaj malo poslušati svoje sonarodnjake, potem bi morali slišati, da JJ ni najboljša varianta. Vedno ga bodo minirali, vedno ga bodo pred volitvami tako ali drugače črnili, mu podtikali.
  Je torej smiselno z glavo v zid in trmasto vztrajati? Je, če hočemo za vsako ceno Janšo kot mandatarja. Če pa hočemo končno po dolgih letih spet desno vlado, pa bo najbrž treba ubrati malce bolj zvito pot.
  Zelo mi je zal, da JJ ne uvidi, da je cokla desnice, da s trmarjenjem dela škodo celotni desnici. In zato imamo pat pozicijo. Je najmočnejša desna stranka, ki nima prav dosti moči.
  In dokler se bomo leta 2018 se vedno delili na komuniste in nekomuniste, ne bo kaj dosti bolje.
  Nekateri nikoli ne bodo sposobni pogledati čez planke in Toninu odpustiti tiste Kučanove penzije. Ma dajte, ste otroci?
  Čas je, da tudi v drugih strankah, tako kot v NSi,vajeti v roke prevzamejo mlajši. Koliko je bil JJ star, ko smo se osamosvajali? Koliko jih je imel Marjan Podobnik? Bili so mladi in zagnani.
  Čas je, da se tudi v SDS stari prdci ali pa old boys, poslovijo.

  • Mazupan,
   bi se, prosim, izjasnili, koga – razen NSi – vidite kot tiste “ostale na desni”, ki naj bi se “prepucavali” s stranko SDS?

   Da, seveda, odgovor na vaše vprašanje je pritrdilen: približno 220.000 volivcev bi hotelo, da bi bila stranka SDS na oblasti. Zato so na volitvah glasovali za to stranko in njen program.

   Če je Cerar kot politično “nov obraz”, medtem ko je bil leta 2014 Janša v krivičnem zaporu, pretental cca 34% volivcev, je tokrat samo še 13% volilo mačka v žaklju.

   Za SDS je glasovalo dvakrat več volivcev kot za drugouvrščeno Šarčevo listo. Ta rezultat je v prevladujočih medijih, ki se silno trudijo vplivati na oblikovanje vsakokratne slovenske vlade, vse premalokrat poudarjen. Brez dvoma načrtno.

   Videti pa je, da je tale Pogorelčeva (NSi?) agenda odstranjevanja predsednika konkurenčne stranke iz politike zelo nalezljiva.

   Kot kaže je enako nalezljivo tudi Pogorelčevo nedemokratično izigravanje in ignoriranje več kot dvestotisočev slovenskih volivcev s pozivanjem k bojkotu Janše.
   (Preberite še njegove komentarje pod člankom, ki ga podajam v svojem komentarju višje, če želite spoznali, kako žaljiv in poniževalen odnos ima Pogorelec do volivcev SDS. Pa se razglaša celo za demokrata!)

   Če ste natančno prisluhnili, bi morali slišati, kako je Šarec v svojih pred- in povolilnih izjavah poudarjal, da ne bo šel v koalicijo s stranko SDS, ne glede na to, ali bi bil mandatar Janša ali kdo drug iz te stranke.

   Izključevanje SDS je dejansko poglavitni Šarčev programski poudarek. To in nedvomno tudi ohranjanje statusa quo v politiki in gospodarstvu. Zato tudi nima programa – ker ga ne potrebuje, saj bo šlo vse po starem.

   Izključevanje in osamitev zmagovalne stranke SDS v parlamentu je tudi edini Šarčev “adut”. Janez Pogorelec (v imenu NSi?) pa pri tem pokru, kjer je glavni dobitek vzpon Šarca na oblast, Šarcu čvrsto drži štango.

   Na izključevalnem stališču do SDS Šarec vztraja, ne zato, ker bi hotel oblikovati desno vlado, temveč zato, ker hoče oblikovati levo vlado, kjer bi sam imel navidezno prvo besedo, v resnici pa bi imeli vajeti v rokah drugi – tisti, ki so Šarca ustoličili za potrebe tokratnih volitev.
   Prav zares bi bil čas da se ti “stari prdci ali pa old boys” iz političnega ozadja poslovijo!

   Ali pa menite, da je Šarec v nekaj mesecih sam, s svojim delom in s svojo ekipo sodelavcev, izgradil svojo politično “nedotaknjeno” podobo? Saj nima niti prave stranke, kaj šele, da bi v tej imel sodelavce.

   V NSi gojijo iluzije, če mislijo, da se da brez SDS sestaviti kakršnokoli desno vlado. Z njihovim tempom rasti volilnega izplena cca 1,5% na vsake volitve bo še zelo dolgo trajalo, preden bo NSi prevzela primat na desni…

   Če jim bo uspelo osamiti SDS, bodo zopet zajahali oblast Šarčevi, Cerarjevi in Židanovi old boysi, še toliko lažje, če jim bo NSi držala štango.

   Zato je politika člana izvršilnega odbora NSi, Janeza Pogorelca, v tem trenutku popolnoma napačna.
   Ni pa še jasno, koliko vpliva bodo imeli Pogorelčevi predlogi na Toninove odločitve. Na prejšnjo predsednico je imel Pogorelec močan vpliv, saj je na slovenski politični sceni Ljudmila Novak prva izrazila mantro, da NSi s stranko SDS pod Janševim predsedovanjem ne bo sodelovala.

   Šarec oz. njegovi spin botri niso potrebovali veliko domišljije, da so to mantro prevzeli in jo posplošili na celotno stranko SDS.

   • Vanja, simptomatičen odgovor. Trdim, da ne gre za SDS, marveč za Slovenijo. Vsaj, če se imamo za patriote.
    Vprašati se je namreč potrebno ali za prihodnost Slovenije bolj pomembno, da je SDS za vsako ceno prva in da je JJ mandatar, ali pa je morda na prvem mestu to, da imamo končno desno vlado.
    No, kaj bo? Kaj nam je bolj pomembno? Meni osebno je bolj pomembno slednje.
    S tem, kar smo delali zadnjih 10 let, ima desni blok zelo omejen doseg. Najbrž bo treba poskusiti drugače, zamenjati kakšnega predsednika stranke, tudi v NSi, pa v SLS. Sranje eden po drugem nikomur ne koristi. Močnejša NSi koristi tudi Janši, SLS v parlamentu tudi en bi bila slabo izhodišče. Ampak ne … Tonin je moral izpasti blazno načelen in se jasno izrekel o splavu. In tam so odplavali procenti glasov.
    Dajmo, pustimo že enkrat ob strani, kaj pravijo ostale levosučne stranke. Iskanje razlogov za lastne probleme pri drugih se nikoli ne obnese dobro. Je kdo na desni sploh pripravljen reči bobu bob in se pogrezniti ob tako poraznem rezultatu volitev? Seveda, rezultat za SDS ni slab, daleč od tega. Ampak z njihovimi in NSi poslanci je nemogoče sestaviti vlado, ostali pa pravijo, da vanjo ne gredo. Lahko pa se seveda tudi motim in bo Janši uspelo. Če bi, hvala Bogu. Bojim pa se, da to letos ne bo šlo.
    Starih prdcev in old boys pa seveda nimajo samo leve stranke, tudi na desni so zakoreninjeni in kot vidimo, ne bodo šli nikamor. Zato pa te stare strukture postajajo cokla na desni. Oman se je znal umakniti. Se bo še kdo?

    • Ja, je pomembno da SDS sestavi vlado.
     Ker smo jo volilci izvolili.
     In Jansi bo uspelo.
     In nehajte se že vmešavat, naj politiki naredijo to kar jim pritiče.

    • Mazupan,
     kaj naj bi bilo simptomatičnega v ugotovitvi, da si približno 220.000 volivcev želi vlado pod vodstvom stranke SDS?

     To je logičen sklep po preštetju volilnih glasov. Ker menite, da je tak sklep nekakšen simptom, ne vem česa, naj vas potolažim, da gre zgolj za simptom demokracije 😊

     Strinjam se z vami, da bi bilo dobro, ko bi po dolgem času zopet dobili vlado pod vodstvom desnice.
     To je (bo) v vsakem primeru težaven projekt, kljub relativni zmagi bo SDS s težavami sestavila vlado, lahko pa upamo, da ji bo uspelo.

     Prav zato nasprotujem škodljivim pozivom Janeza Pogorelca k bojkotu Janše, še preden je predsednik Pahor komurkoli podelil mandat za sestavo vlade, še preden so se v SDS izrekli o svojem morebitnem mandatarju in še preden vemo, ali bi bila SDS sploh pripravljena prevzeti morebitno mandatarstvo.

     Menim, da bi v stranki NSi, namesto da se že predolgo ukvarjajo z odstavljanjem predsednika konkurenčne stranke, morali najprej poiskati odgovor na vprašanje, ki je zanje – kot dokazuje relativno skromen volilni izplen stranke – veliko bolj problematično.

     Gospod Branko Cestnik je že leta 2014 (na svojem blogu in tudi na pričujočem portalu) ugotavljal, da so slovenski katoliški volivci “razmazani po strankarski paleti kot margarina na kosu kruha”.

     V stranki, ki se ponaša s pridevnikom krščanska v imenu, bi se morali temeljito izprašati, kaj delajo narobe, da volivci v tako nizkem odstotku glasujejo za krščanske demokrate.

     Kaj stranki pomaga, če s svojimi javnimi pozivi o umiku Janše iz politike pridobiva simpatije predvsem pri levičarjih, ki nikoli ne bodo dali svojega glasu krščanskim demokratom, ne pritegne pa kaj dosti volivcev iz velikega katoliškega volilnega bazena.

     Leta 2016 je bilo namreč v Cerkvi na Slovenskem 1.523.113 katoličanov, kar predstavlja 73,78 % vsega prebivalstva:

     http://katoliska-cerkev.si/letno-porocilo-katoliske-cerkve-v-sloveniji-2017

     Tudi če od tega števila odštejemo otroke in mladino brez volilne pravice, še vedno ostane impresiven odstotek volivcev, ki potencialno predstavljajo volilni bazen krščanske demokracije. Vemo pa, da je od velikega števila slovenskih katoličanov izlov NSi precej boren.

     Če bi vodilni v stranki NSi zmogli nekaj samokritike, da bi se vprašali, kaj moti slovenske kristjane, da ne volijo krščanske stranke, bi morda v odgovoru celo zagledali svoje zrcalne podobe. Toda oni si raje domišljajo, da so nezmotljivi, skoraj 220.000 slovenskih volivcev pa se moti, ker so volili stranko SDS s predsednikom Janšo.

     Če bo stranka NSi še naprej promovirala nepravično, nedemokratično in rušilno delovanje posameznikov v svojih vrstah, potem naj ne računa na moj glas. Ki je glas katoliškega kristjana.

    • Nekulturno in v normalnih okoljih samodiskvalifikacijsko je ljudi zmerjati in jih skusati izlocati na podlagi njihove starosti. ” Stari prdci ” ipd. Adenauer, de Gaulle, Churchill so svoje nacije vodili globoko v 80. letih svojega zivljenja. Vodili odlicno. Monnet in Schuman, oceta Evrope, sta bila starejsa gospoda. Italijanski predsedniki imajo v povprecju okoli 80 let. Reagan je bil toliko star v svojem drugem mandatu. Se enkrat, vas “argument” je vulgaren, barbarski in neumen. Ce in ko bo Tonin nastopal, analiziral in deloval mocneje, konsistentneje in prepricljiveje kot Janez Jansa, se mu bo odpiral in siril politicni prostor na desni sredini. Zaenkrat zalibog krepko zaostaja in volilni rezultati so realen odraz teh razmerij.

    • Kateri glasovi so Toninu odplavali zaradi stalisca o splavu? Vi to resno? Njegova stalisca okoli tega v Veceru so bila po zahodnih kriterijih blago konzervativna. Nekje v smislu zakonodaje, ki velja v Nemciji. Ne na Poljskem ali Hrvaskem ipd. A bi po vasem moral reci, da je splav OK? Potem bi pa res izgubil podporo vsakega postenega kristjana. Mislite vi, da N.Si volijo predvsem ateisticni moralno laksni liberalci, ali kaj?

     • Komentar tega mzupana mi deluje v smeri konformizma. Dajmo se iti čisto levim všečno politiko, pa bomo prišli na oblast – pa očitno ne deluje.

    • Omenjanje izglasovanja priviligirane penzije zadnjega sefa komunisticne partije s strani krscanskega demokrata pa bolje, da bi izpustili. Gre za simptomaticno ravnanje, ki je povzrocilo premik tudi moje politicne podpore od N.Si k SDS. Tako se ne trguje s prepricanji svojih volilcev. Odnosi z Janezom Skrabcem gor ali dol. Normalen krscanski demokrat ne bo nikoli napravil te simbolicne poteze in tega priznanja komunizmu in komunistom za pol stoletja diktature, zatiranja, zlocinov, krsitev clovekovih pravic, pranja mozganov. Mracnega rezima skratka, vrednega obsodbe.

    • Meni je v interesu, da vlada desnica.

     Samo eni nočete videti napak pri sebi. Strinjam se, da bi nov obraz namesto Janše pritegnil več volivcev, da bi se lahko zato Janša taktično umaknil.

     Ampak zato ni treba v drugo skrajnost, v katero gresta ta vaš Pogorelec in še njegov kompanjon – kot, da bi poslušal našo levico.

     Vaš problem je ekstremizem v drugo smer. Če vam je Janša naredil kaj hudega, povejte konkretno, kaj. Tega tudi ne slišim od vas.

    • Očitno se tako veliko spoznaš na politiko, da lahko samo ti po “partijsko” dolčiš
     kaj je prvo za Slovenijo. Ljudstvo izbira kaj bo prvo in % so rezultat volje ljudstva. Ti lahko razmišljaš po “partijsko”, v komunistični Sloveniji in NSi.

    • Ni treba, da je SDS za vsako ceno prva. Ampak očitno je, da to, kar se gre NSi, ne pelje v to smer, da bi bila NSi kaj dosti močnejša.

     Ker do sedaj še niste predstavili konkretnih dokazov, da je za vse kriv Janša, lahko rečem, da ste deloma krivi sami.

     NSi morda deloma uspeva s tem, da se dela bolj neodvisno, ampak Pogorelec je preveč radikalen, Tonin poskuša tisto, kar je najbolje – igrati neodvisno, ampak ne pa izključevati ali bojkotirati SDS-a.

     Druge desne stranke imajo pa problem, da niso sposobne oblikovati še ene tretje desne stranke in so razbite, čeprav bi bilo glede na naš volivni sistem to najbolj optimalno.

  • Kljub temu pa nihče od vas, ki se toliko ukvarjate z Janšo ne zna pojasniti, zakaj na račun tega ne pridobiva NSi?

   Če ste v edini drugi stranki, ki se ukvarja z Janšo, tako prepričani, da je Janša cokla, bi rekel, da boste znali pritegniti volivce, pa vam ne gre.

   Imam občutek, da ste precej nesposobni, kar se tega tiče.

   Na levici menjajo stranke – ampak si zagotovijo, da volivci ostanejo pri njih.

  • Meni se pa zdi, da greš z glavo v zid kar ti sam.

   Vse kaže, da bo Janša še en čas predsednik SDS-a.

   Torej je vprašanje kako to, da druge stranke ne znajo zmotivirati teh ljudi, ki ne gredo na volitve, ker ne marajo Janše, da bi volili alternativo. Saj je logično. Bolj, kot bi ljudje volili druge desne stranke, manj vpliva bi imela SDS.

   Ponudite pametno alternativo. NSi tega ne zna. Zgolj anti janša retorika ne deluje. Volivcev levice s tem ne boste prepričali, da bi volili vas, desnih in sredinskih pa tudi ne.

  • “Prava linija”:

   Miha Štamcar · Fakulteta za družbene vede
   “Je lahko predsednik vlade ali koalicijski partner nekdo, ki ima težave s pojasnjevanjem izvora premoženja; ki po obvodih dobiva denar za kampanjo iz sosednje fašistoidne države; …”

   Mitja Dolher: “… Mislim, da bi bilo treba stranko SDS zaradi faši-nacistične naravnanosti prepovedati, pa demokracija gor ali dol. Nacistične in podobne stranke so v EU državah, ki so se v WW2 borile proti Hitlerju in Mussoliniju prepovedane, pa imajo vseeno demokracijo, ali pa jo prav zato imajo, ker demokratična večina pri njih zavrača kakršno-koli obliko združevanja v smislu propagiranja fašizma in nacizma. Pri nas bi lahko zadeve uredili zaradi izrazite podpore SDS domobranstvu kar ni nič drugega kot obnavljanje nacifašizma.”

  • Lisjak pod krinko, da napoveduje bodočnost pod morebitno vlado ki bi ji načeloval Janša, v bistvu straši in daje napotke kako ravnati v takem primeru. Iti na ceste s protivladnimi protesti tako kot leta 2012. Ampak to je priporočal pred volitvami že vidni član SD Uroš Jaušovec.

 25. Zakaj levi liderji ne marajo Janše?

  Zato ker imajo slabo vest in ker se ga zaradi tega bojijo!

  Slabo vest imajo zato, ker so bili vseskozi do njega krivični, saj so mu naprtlli na stotine neupravičenih sodnih in drugih postopkov, mu neopravičeno odvzeli poslanski mandat in ga neopravičeno strpali v zapor! Pri tem so eni bolj drugi manj izpostavljeno sodelovali.

  Toda, zakaj bi se moral danes zaradi vsega tega umakniti Janša, ne pa tisti, ki so povzročali krivice. Povsem jasno je, da so takšne krivice sposobni početi tudi do vseh drugih slovenskih sodržavljanov! Temu je treba reči odločno STOP!

 26. Res je, da Šarca ni bilo pri teh stvareh zraven, vendar pa bi moral pokazati čut pravičnosti kot ga je imeti njegov rojak Rudolf Maister in pokazati spoštovanje do Janše, ki je ogromno storil za slovensko državo.

 27. Vendar Janša kljub temu deluje sodelovalno in spravno, kar je dokaz velikega človeka in državnika!!!

 28. Zakaj levi blok ustvarja nenehno sovražnost:

  – do Janše in do SDS
  – do drugih drugače mislečih
  – do bolnikov, ki jih puščajo v bolezenskem trpljenju in dolgih čakalnih vrstah, namesto, da bi se jim z nujnimi ukrepi takoj pomagalo tako kot se pomaga migrantu Ahmedu
  – do tistih, ki so trpeli krivice totalitarnega režima…

 29. Vendar je kljub temu desnica oziroma vsi zgoraj navedeni z njimi sodelovalni in spravni, kar je demokratična civilizacijska odlika ljudi!

 30. Človek res ne ve, kaj naj si misli.

  V Singapurju sta se srečala državnika, ki vsak s svojega konca planeta krojita svetovne politične razmere. Srečala sta se ameriški in severnokorejski predsednik, predstavnika dveh totalno različnih državnih politik in STA SE POGOVARJALA!

  Omenjena državnika, ne glede na to, da je eden od njiju diktator in mučitelj ljudstva, drugi pa demokratično izvoljen predstavnik ljudstva, sta dokazala, da je POGOVOR tisto orodje, ki lahko premošča politične razlike.

  Kar se je do nedavna zdelo nemogoče, se je zgodilo. V ameriških in svetovnih medijih silno kritiziranemu Donaldu Trumpu je uspelo to, kar drugim ameriškim predsednikom, ob vsej medijski naklonjenosti, ni uspelo.
  Trump se je izkazal kot sposoben politik in pokazal državniško držo, čeprav je novinec v politiki.
  Na drugi strani je Kim Džong Un presegel protiameriške predsodke in kot državnik sedel k POGOVORU.

  Tukajle, v naši lepi mali deželici, kjer smo si skoraj vsi v sorodu, so politične razmere ta hip podobno brezupne kot še donedavna odnosi med ZDA in Severno Korejo.

  Na eni strani imamo političnega novinca v državni politiki, ki je, kljub popolni podpori vodilnih medijev, na volitvah dosegel polovico slabši rezultat od zmagovalca. Vseeno hoče prevzeti oblast v državi.
  Kot politični začetnik SE NOČE POGOVARJATI z zmagovalcem volitev!
  To kaže trmasto nedržavotvorno držo politika, ki za doseganje svojega (ne popolnoma legitimnega) cilja uporablja vsa sredstva in nedemokratično zavrača celo POGOVOR.
  K izločanju zmagovalne stranke vabi predsednike ostalih parlamentarnih strank in izsiljuje podporo pri svojem vzponu na oblast.
  Te ignorantske drže se gotovo ni domislil sam, narekujejo mu tisti, ki so ga potisnili v politično ospredje, da bi sami vlekli niti iz ozadja.

  Na drugi strani imamo izkušenega politika, zmagovalca volitev, ki se je že dokazal kot sposoben državnik. Vodilni mediji mu niso naklonjeni, že več kot dve desetletji ga kritizirajo in sesuvajo njegovo javno podobo.
  Kljub temu je brez užaljenosti povedal, da SE BO POGOVARJAL z vsemi predstavniki parlamentarnih strank o programskih izhodiščih vsake stranke posebej.
  To kaže ravnanje izkušenega državnika, ki ve, da sta za vodenje politike na državni ravni nujna sestavina POGOVOR in SODELOVANJE.

  Slovenija potrebuje delujočo vlado, ki bo delovala v dobro vseh državljanov, ne le služila partikularnim interesom določenih omrežij.

  Predstavniki vseh parlamentarnih strank bi morali sesti h konstruktivnim POGOVOROM. Samo tako bodo našli najboljšo rešitev za oblikovanje vlade.

 31. “TV Slovenija je mandat za sestavo vlade podelila kar Gregorju Golobiču. TV Slovenija nadaljuje s sestavljanje mavrične antijanša vladne koalicije. V včerajšnjih odmevih so mandat zanjo podelili kar Gregorju Goliobiču. Spomnimo, Golobič se je s politike umaknil potem, ko je ravno v Odmevih lagal o svojem lastniškem deležu v podjetju Ultra. Njegova stranka Zares pa je na volitvah leta 2011 prejela nezavidljivih 0,65% glasov. (Aljuš Pertinač v oddaji VV Faktor)
  https://www.youtube.com/watch?v=FfT26JYOdTU
  Da bo na “kupu”, da ostane v spominu kdo je “sestavljal” vlado. :)))

 32. JanezPogorelec
  Vprašanje je že ali je bil glas za NSi glas za Janšo,moj prav gotovo ne. Glas za SMC ali Bratuškovo pa gotovo ni bil glas za Janšo.Bojim se,da g.Janša preprosto nima legitimnosti za sestavo vlade.Treba bo najti nek kompromis brez njega.Gotovo pa ti glasovi niso glasovi za Levico.

  • A kljub večinski volilni podpori JJ zdaj nima več legitimnosti ?
   Tokrat še en korak naprej !?

   • Tu:

    https://twitter.com/JanezPogorelec/status/1007591030827479041

    … in Pogorelca je takoj podprl še en član NSi (Blaž). Še en pristaš NSi-ja na tej spletni strani (georgios) tudi vidi NSi na drugem bregu kot naj bi bila SDS. Torej to kar sem pred kratkim napisal, da se pri NSi verjetno bojijo, da bi pristali skupaj z SDS v opoziciji, zato vidijo boljšo pot za sebe na “drugem bregu” z vstopom v levo koalicijo. Lahko se reče, da gre pri izločevanju SDS -a kar za strankino linijo.
    In kot sem tudi že napisal prav NSi je sprožila ta stampedo z izločevanjem, leve stranke so ga samo povzele. So pa volitve pokazale, da stranki NSi to njihovo “osvobajanje” ni veliko prineslo.

    • Ah! Gospod Riki! Če sem vas pravilno razumel, tudi Tonin&N.Si nočeta biti več skupaj z Janezom?! Potemtakem sem zaman dal Janezu. Uf! To sem bil neumen!

    • .. ” Potemtakem sem zaman dal Janezu ” …
     ———
     No ja, takih nas niti ni bilo tako malo, tako “neumnih” po vaše, g AlFe!
     Kot razumem, nam ves čas nekaj dopovedujete. Češ, da bi nekaj spregledali.
     Ne vem če imate prav.

     • Ne, to ni moj namen. Pač napišem, kaj mislim. Če bi dal glas N.Si in bi šel N.Si v koalicijo, potem bi moj glas imel večjo težo … ker bi N.Si imela večjo težo v koaliciji. Slabše kot sedaj bi ne moralo biti.

      Tako pa bomo spet brali Janezovo čivkanje za 6000 €.

 33. Naj, prosim, nekdo ponudi Janezu Pogorelcu v branje Jančarjevo besedilo…

  http://www.demokracija.si/komentar/drago-jancar-leta-2014-ob-tej-znameniti-slovenski-sodbi-pa-nihce-razen-znamenitega-pregovornega-turskega-kadije-ki-hkrati-tozi-in-sodi-ne-verjame-da-je-treba-nekoga-poslati-za-dve-leti-v-zapor-zaradi-obljube.html

  … kajti ta človek še vedno ne da miru na Twitterju… pravnik… dr. prava… javni uslužbenec v vladni službi za zakonodajo… član izvršilnega odbora stranke NSi… slika in prilika slovenskega kristjana… 🤔🙃

  Janez Pogorelec on Twitter: “@drVinkoGorenak @JJansaSDS @strankaSDS Biti moramo pošteni. Zadeva žal ni dobila sodnega epiloga, ker je zastarala. Nič takega ni v njej, na kar bi lahko bil kdo ponosen.”

  https://mobile.twitter.com/JanezPogorelec/status/1009357572825124864

  • Pa naj vendar že enkrat prebere Tiskovno sporočilo, ki ga je Ustavno sodišče objavilo ob razveljavitvi sodb Patria in je napisano na način, razumljiv celo pravnim laikom, če še vedno ne razume, da je Ustavno sodišče razveljavilo vse sodbe proti Janši zaradi kršitve načela zakonitosti in kršitve nepristranskosti sojenja:

   https://www.mladina.si/166031/tiskovno-sporocilo-ustavnega-sodisca-glede-odlocitve-o-zadevi-patria/

   Celo Mladina, ki pogosto laže in manipulira v zapisih o Janši, je bila toliko poštena, da je objavila Tiskovno sporočilo US v celoti.

   Pogorelec se pa še kar naprej spreneveda in manipulira…

 34. Seveda se z dr. Pogorelcem v marsičem ne strinjam. To pa ne pomeni, da v vsem podpiram SDS in njenega predsednika. Tisto, kar me najbolj moti, je popolno pomanjkanje samokritike in s strani več vidnih članov zelo nekulturno komuniciranje preko medijev. Če k temu dodamo še “pokroviteljski” odnos do vseh ostalih pomladnih strank in politikov, je zame to dovolj, da se strinjam s politiko NSi, ki ne pristaja na brezpogojno sodelovanju in podrejanje SDS.
  SDS je res na volitvah dobila največ glasov, če pa bi stranke volivci ocenjevali z ocenami npr. od 1 do 5, sem prepričan, da bi bila uvrstitev SDS precej drugačna in bi jo NSi celo prehitela. Zato ker nikogar ne izključujejo (pred začetkom volilne kampanje je SDS dejansko nasprotovala vsem vladnim strankam, o sodelovanju pa je pričela govoriti šele, ko so spoznali, da samo desne stranke res ne bodo zbrale dovolj poslanskih glasov). Izvršilni odbor stranke, katerega član je tudi dr. Podgorelec, sodelovanje s SDS podpira, vendar pa gotovo ne bodo vprašali njenega predsednika ali smejo iti v vlado brez SDS.
  Vsekakor bi bila za Slovenijo najboljša vlada SDS+NSi (32 poslancev) in LMŠ+SD+ZAB (28), ki bi jo podprla tudi oba poslanca predstavnika manjšin, kar bi bila slovenska varianta velike koalicije.

  • Pred volitvami je bila v opoziciji. Stvar je le v tem, kako to predstavijo mediji. Ko ima Levica radikalne ideje, jo hvalijo. Ko desnica postavi svoje kar dobre programe, jo napadajo, še posebej SDS.

 35. Dela Pogorelec levo koalicijo brez vednosti Tonina? Član izvršilnega odbora stranke NSi se je z Židanom sestal kar brez pooblastil predsednika

  Po tem, ko so viri izdali, da se je v eni izmed pisarn Generalnega sekretariata Vlade Republike Slovenije, član izvršilnega odbora stranke NSi Janez Pogorelec sestal s predsednikom SD Dejanom Židanom, je predsednik NSi in novoizvoljeni predsednik Državnega zbora RS Matej Tonin poudaril, da o srečanju kot predsednik stranke sploh ni bil obveščen. Prav tako pa je ta povedal, da ta Pogorelca nikdar ni pooblastil za pogovore z Židanom, ta pa se prav tako v imenu NSi tudi ni sestajal s predsedniki drugih strank. Kot kaže si je Pogorelec privoščil pogajanja kar mimo pooblastil Tonina.

  Več na:
  http://nova24tv.si/slovenija/politika/clan-izvrsilnega-odbora-stranke-nsi-pogorelec-se-je-z-zidanom-sestal-kar-brez-pooblastil-tonina/

Comments are closed.