Kaj smo videli pri Felixovem skoku iz stratosfere (FOTO)

0

V nedeljo popoldne so bile oči več milijonov gledalcev uprte v prenos skoka avstrijskega padalca, “base” skakalca in kaskaderja Felixa Baumgartnerja iz stratosfere ali kot so “poetično” rekli organizatorji: z roba vesolja. Skoraj celo popoldne smo lahko spremljali natančne priprave za dvig vesoljske kapsule s pomočjo ogromnega s helijem napolnjenega balona.

Nekajurno dvigovanje v stratosfero do višine okoli 39 km nad tlemi je vodila ekipa na Zemlji, zbrana okoli Joa Kittingerja, moža, ki je že pred več kot pol stoletja skočil z višine 31 km, kar je bil rekord pred nedeljskim Felixovim skokom.

Nekaj podatkov o Felixovem skoku: višina skoka 39,04 km, čas padanja 9,03 min., dosežena hitrost: 1137 km/uro, čas trajanja prostega padanja: 4,19 min.

Za gledalce in dramo je bilo poskrbljeno

Sponzor je vzorno, z več kot 35 kamerami v sami kapsuli, na njej, z infrardečimi kamerami z Zemlje in tudi iz helikopterjev, poskrbel za odličen prenos skoka globino. Tik preden je Felix stopil iz kapsule, je za dramatizacijo poskrbel kar Joe Kittinger z omenjanjem angelov varuhov: “Vključi kamere in angel varuh bo skrbel zate.” Prenos je bil po holivudsko seveda “začinjen” tudi z zaskrbljenimi pogledi Felixove matere, ki ni mogla skriti rdečih, gotovo izjokanih oči. Tudi ekipa v nadzorni sobi je s svojimi reakcijami poskrbela za napetost.

Ko je Felix odprl vrata in se počasi pripravil na skok v globino, verjamem, da je marsikomu začelo vsaj malo hitreje biti srce. Preden se je vrgel v globino, je povedal še nekaj besed v stilu pokojnega Neila Armstronga (“To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo.”), nekako v smislu: “Včasih moraš iti res visoko, da vidiš kako majhen si.”, pozdravil z roko in se vrgel v globino. Gledalci smo nekaj sekund lahko še opazovali izginevanje telesa, potem pa se je vključila infrardeča kamera, kjer se je kmalu videlo, da moža premetava po zraku (pravzaprav zraka ni bilo veliko). Ravno to, da se Felix kar nekaj časa ni mogel spraviti v delta položaj (z glavo navzdol in z rokami ob telesu) je predstavljalo veliko nevarnost za poškodbo (odličen posnetek skoka s Felixove perspektive).

Ko se je izkušeni padalec – verjetno so ga res rešile bogate padalske izkušnje – spravil v delta položaj (se nehal nenadzorovano premetavati), je vsem odleglo, mati je dvignila roke v zrak, ekipa je oživela. Navdušenje se je stopnjevalo tudi potem, ko je uspešno odprl padalo in čez nekaj minut varno pristal na tleh. Po pristanku, se je mož vrgel na kolena, izgledalo je kot da se je zahvalil Nekomu in zmagoslavno dvignil roke v zrak.

Na tiskovni konferenci je Felix poleg razlaganja tehničnih podrobnosti skoka, svojih občutkov, tudi pomodroval: “Ko sem stal tam na vrhu sveta, sem postal tako ponižen. Nisem več premišljeval o podiranju rekordov in pridobivanju znanstvenih podatkov. Edino kar sem si želel je, da se vrnem živ.”

Popoldne za vse

Felix nas je to nedeljsko popoldne priklenil pred računalnike, natančneje na YouTube. Zanimivo, da ne pred TV zaslone, kot smo bili navajeni ob takih priložnostih. Morda to naznanja dobo zatona televizije?

Zaljubljenci v tehniko so lahko občudovali tehnično dovršenost kapsule (kamere so lepo kazale notranjost polno gumbov), velikost balona, tudi “vesoljskost” funkcionalnosti Felixove obleke.

Vodje so se lahko navduševali nad organizacijsko dovršenostjo okoli 300 članske ekipe, ki jo je – tako je izgledalo – vodil 84-letni Joe Kittinger. Zaljubljenci v vesolje so se lahko v živo ozirali v temino vesolja in gledali na zaobljenost Zemlje s skoraj 40 km višine. Matere so lahko podoživljale notranje čustvene boje Felixove objokane mame.

Celo internetni navdušenci so prišli na svoj račun. Felix je, po poročanju Mashable, s svojim podvigom postavil tudi internetni rekord v gledanju prenosa v živo. Prenos njegovega skoka si je v živo ogledalo kar 7,1 milijona ljudi, kar je štirinajstkrat več kot prenos z olimpijskih iger v Londonu.

Felix je dodal tudi nekaj duhovne komponente sicer precej rekordersko-tehnično-znanstveno naravnani misiji in nam pokazal, da ko pride do ekstremnih situacij, je človek presežno bitje, ki kljub vsemu išče nekaj kar ga presega, da se ponižno zaveda svoje majhnost in ranljivosti. Felix je pokazal tudi, da kljub temu, da je velik ekstremist, ceni življenje. Saj morda je bilo to tudi del holivudske dramaturgije, pa vendar: “Hvala Felix za to držo.”

Foto: živi prenos YouTube