Kaj Slavoj Žižek dela na Filozofski fakulteti

9

Slavoj Žižek, ultralevičarski filozof svetovne slave, za čigar predavanja in intervjuje se globalno tepejo priznane univerze in mediji, je za poln delovni čas zaposlen na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani kot raziskovalec. To zunaj domače akademske sfere malokdo ve. Kot kaže, še javni uslužbenec Žižek sam ne ve, kje je zaposlen.

»Zakaj bi službo, kjer ti ni treba delati nič, zamenjal s službo, kjer moraš delati?« je pred leti za New Yorker dejal Žižek.

Slavoj Žižek se je 9. oktobra v parku Zuccotti v New Yorku pridružil članom gibanja Zavzemimo Wall Street in jim sporočil: »Lepo nam je tukaj, toda ne pozabite, da so povorke poceni. Pomemben je dan pozneje, ko se je treba vrniti k vsakdanjemu življenju. Bo kaj drugače? /…/ Težava ni v korupciji in pohlepu. Težava tiči v sistemu, ki pritiska na nas.« Kako sistem »pritiska« na Žižka, pišemo v članku. Sam se na naša vprašanja ni odzval.

Slavoj Žižek je na ljubljanski filozofski fakulteti (FF) zaposlen kot raziskovalec za polni delovni čas (174 ur na mesec) in za to dobi 3.970 evrov bruto mesečne plače. Habilitiran je kot redni profesor, a se s študenti tu sploh ne ukvarja.

»Gotovo bi lahko našli pot, da Žižka zaposlimo v Slovenski vojski, podobno kot zaposlujemo vrhunske športnike, ki tudi skrbijo za promocijo Slovenije v svetu. Žižek brez dvoma skrbi za našo prepoznavnost, zato bi morali najti možnost, kako ga zaposliti transparentno. Vojska je za to idealna priložnost, ne pa filozofska fakulteta, kjer je zdaj. Povrhu bi bila to edinstvena rešitev, kajti noben drug svetovno priznan filozof po naših podatkih ni zaposlen v vojski,« meni Peter Frankl, direktor in urednik Časnika Finance.

Več: Finance

9 KOMENTARJI

  1. Pravzaprav je treba tega filozofa pohvaliti, ker kot “habilitiran redni profesor” ne kvari študente, saj z njimi nima stika.

  2. To, da je Slavoj Žižek “svetovno ” priznani” filozof je bolj zaskrbljujoče kot dejstvo, da njegove filozofske pogruntavščine niti pri služinčadi nekdanjih filozofov ne bi našle kaj preveč interesa.
    Zahodni svet, ki je zabredel v potrošništvo in nezasluženo bogastvo, ni več sposoben producirati modrosti. Kajti koder prevladajo bogatstvo in materialne dobrine, ni prostora za filozofijo in modrost.

  3. SLAVUJA plačati, pustiti brez dolžnosti, da ne poneumlja študentov ! 4000 EVROV JE ZADOSTNA CENA , DA DRŽI LOPUTO ZAPRTO !

  4. »Zakaj bi službo, kjer ti ni treba delati nič, zamenjal s službo, kjer moraš delati?« je pred leti za New Yorker dejal Žižek, profesor raziskovalec na ljubljanski univerzi oz. filozofski fakulteti, za to dobi 3.970 evrov bruto mesečne plače. Habilitiran je kot redni profesor, a se s študenti tu sploh ne ukvarja…”

    To pa je prava intelektualna kreativnost, verjetno možna in dopustna samo na slovenski univerzi in očitno še zelo cenjena in prodajljiva Sloveniji?!

    Pravi vzor za naše študente, pa tudi za ostale slovenske intelektualce,…, delojemalce…..

Comments are closed.