Kaj pa je tebe treba bilo …

28
Foto: Novi glas.
Foto: Novi glas.

Ko hodiš po vaseh in mestnih ulicah, polnih vrveža in veselih ljudi, ali pa se sprehodiš med cvetočimi travniki, obrneš pogled proti morju ali v hribe, kaj hitro spoznaš, da je to pravi obraz naše ljube Slovenije. Slovenije, ki ima svoje križe in težave, kot jih ima vsaka družba, in Slovenije, ki diha po svoje in želi naprej. Potem pa odpreš TV ali prelistaš časopis, da ne govorim o strankarskem populizmu, in kaj kmalu se ti pojavi vprašanje, kaj je iluzija in kaj realno stanje. Najhuje pa je, ko vsaj enkrat tedensko slišiš ali prebereš, da je bila pot v samostojnost korak nazaj. V širšem kontekstu takega razmišljanja je Slovenija podobna Prešernovi pesmi o nezakonski materi, ki se je spraševala: “Kaj pa je tebe treba bilo?”

Isti ljudje, ki z zanosom prepevajo ‘vstanite v suženjstvo zakleti’, pa še kar naprej ležijo na lovorikah prejšnjega sistema in se jezijo na tiste, ki jim je uspelo vstati. In tu je srž problema. Ne znamo in ne znamo stopiti skupaj, si podeliti težave in se veseliti uspehov. Vsak dan bolj spoznavam, da smo vsak zase bolj farizejski od nekdanjih farizejev. Na vsa usta se pred Bogom in ljudmi hvalimo, da smo boljši od drugih, bolj strokovni, bolj pametni, bolj učeni, bolj pošteni … žal pa premalo človeški. Ko se komu zgodi nesreča, že znamo priskočiti na pomoč, bojim se, da samo zato, da se v javnosti pokažemo, kako smo dobri. Ko pa gre komu dobro, ko je treba povedati in priznati, da je strokoven, pameten, učen in pošten, takrat pa nam beseda zastane. Še več, po kmečko bi rekli, da z vso zagnanostjo iščemo dlako v jajcu. Tudi v tem kontekstu je prav, da se vprašamo: “Kaj pa je tega treba”?

Tudi zgodbe evrošova za izbor komisarke nam ni bilo treba. Ni malo stvari, ki me v zvezi s tem vznemirjajo. Najprej so ženske kvote. Drage gospe, a se vam to ne zdi poniževalno, če ne že nesramno. Naj bo izbrana kandidatka še tako strokovna, še tako oh in sploh, zanjo in vse sodelavce bo veljalo, da je bila izbrana zaradi ženskih kvot. Mislim, da si dame v politiki tega res ne zaslužijo. Potem naša prva favoritka. Celotna naša dolina šentflorjanska je čakala, kje ga bo polomila, in seveda dočakala. Če nimaš za sabo naroda, je vse skupaj strel v prazno. Niti glasbeni nastop v Stožicah ji ni pomagal in ‘evrošou’ se je zaradi povezave, ki je krožila po spletu, spremenil v ‘slovenijašou’, žal… Težko pa je bilo razumeti, da je njen neuspeh tudi naš neuspeh. Res, kaj nam je tega treba bilo? In kar je najbolj žalostno, še danes niso naši odgovorni pogruntali, kaj je bilo s kandidaturo sploh narobe. In prav to naj nam da misliti, da kljub neuspehu naša neuspela kandidatka po inteligenci presega slovensko pravno stroko.

Potem je prišla druga gospa, joj spet ‘žerjavica’. Mediji so do onemoglosti razpravljali o njenih hobijih; o tem, koga ali kaj Slovenija pošilja v Bruselj, kaj bomo od tega imeli državljani, pa zelo malo ali nič. Tudi tu me moti znanje ali bolje neznanje poročevalcev, seveda o hoji po žerjavici in borilnih veščinah se da pisati ali prepisovati, za pisanje o pomembnem resorju, ki ga je gospa prevzela, pa je potrebno znanje in malo več časa. In prav to bi radi prebrali, drugič se, spoštovani mediji, bolje potrudite in napišite, kako je bilo do sedaj, predstavite vizijo kandidata in budno spremljajte, če se drži načrtov. A nam je res moral Bruselj povedati, da je bila gospa izbrana tudi zato, ker je pokazala, da zastopa močne evropske vrednote.

Kar ne morem končati s to nesrečno evropsko kandidaturo. V prvem krogu je bil tudi gospod, za katerega sem prepričana, da bi zaradi kvot oblekel tudi krilo, če bi se pokazala dobra pozicija. Osebno bi ga pri tem podprla, kajti tisti njegov regres mi gre že pošteno na živce. Prepričana sem, da bi se ga večina upokojencev odrekla, če bi s tem rešili slovenski proračun. Gospod naj s počitnic preklopi na vsakdan in upokojenci rabimo pošteno pokojnino za vsak dan. Ne miloščine, niti privilegijev … samo to, kar smo si z delom zaslužili. Kaj nam je tega treba … Če vse države preživijo brez upokojenske stranke, bi tudi mi.
Celotna zgodba naše politike me spominja na malo obrnjeno telenovelo o Esmeraldi. Vsi smo gledali, nekatere dame so si celo zeleno krilo kupile, ko je bilo zgodbe konec, pa ‘pika’. Zato me je tudi samogovor opozicijske poslanke, ki je v Državnem zboru teatralno povedala svoje in na koncu rekla “pika”, spravil v dobro voljo. Z vidika umetniškega izražanja lahko rečem “krasen nastop”, z vidika parlamentarke pa le pripomba: “Še cesarica Marija Terezija, ki je vladala nekaj stoletij pred vami, draga poslanka, in je veljala za absolutno vladarico, je bila tako pametna, da je imela ljudi, s katerimi se je posvetovala, kar nekaj Slovencev je imelo ta privilegij. Vi pa, v demokratični družbi, ne rabite nikogar. Zaslužili ste si prvo piko. Čestitam. Visoka meja samopodobe, ni kaj”.

Morda je prav, da malo preklopim tudi na Karitas. Nič manj ljudi ne rabi pomoči, kot jo je rabilo v prejšnji in še ‘predprejšnji’ vladi. Vse menjave so bile namenjene boljšemu jutri, vendar, kaj se je zgodilo. Za menjave se je porabilo veliko denarja, rezultatov pa ni. Potem se ne čudite, če ljudje ne marajo volitev in ostajajo doma. Tudi tisti, ki gremo, si rečemo: ”Kaj nam je tega treba”? Trenutno gredo skozi skladišča Karitas tone jabolk, pa ne zato, ker bi jih darovali dobri ljudje ali ker bi jih imeli kmetje v izobilju, marveč zato, ker je spor med Rusijo in Ukrajino dobil svetovne razsežnosti. Embargo na izvoz sadja in zelenjave je za pisalno mizo lepo pripravljen, v praksi pa izgleda tako, kot poje tista pesem “Ne seje, ne žanje, pa vendar živi”! Kmet, ki v potu svojega obraza prideluje sadje in zelenjavo, lahko vidi, da nekdo, ki v ta namen niti s prstom ne migne, dobi zaboje jabolk zastonj. O tem raje ne bi razpravljala, kajti to pomeni skoraj pljuvanje v lastno skledo, vendar sem v teh dneh te besede slišala od številnih pridelovalcev. Zato se tudi sama vprašam: “Kaj nam je tega treba”? Vem, da so med nami številni ljudje, ki potrebujejo pomoč, toda pomoč je tudi to, da človeka naučiš loviti ribe, ne le, da mu jih daruješ. Zato apeliram na odgovorne, da razmislijo o učinkovitosti take ponudbe. Sodelavka mi je pripovedovala, da je kmet v njihovem kraju ponudil krompir vsem revnim, če ga pridejo pomagat pobirat. Javilo se jih je več, toda naslednji dan je prišel samo eden. Popolnoma razumem, da bolni, ostareli tega ne morejo, toda za zdrave in za delo sposobne bi to moral biti izziv. Zato naj pristojno ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti začne svoje aktivnosti pri besedi “delo”, potem bo tudi vse drugo lažje.

Berem seznam varčevalnih ukrepov. Med vsem naštetim je predvideno krčenje delovnih mest, kar pomeni več brezposelnih, manj trošenja, manj davkov. Halo? Jaz sem pa mislila, da bo le drugače, kot je bilo v zadnjih letih. Nekaj pa mi je le všeč, in to tam, kjer piše “ukinitev financiranja in sofinanciranja državnih proslav”. Bravo! Za take, kot smo jih imeli do sedaj, celo po dve, tri ob istem praznovanju na različnih lokacijah, lahko vsak pošten državljan reče: “Kaj pa nam je tega treba bilo”? Mislim, da bo to pravi plebiscit resnične ljubezni do domovine, kjer bodo dobromisleči ljudje pripravili praznovanje zastonj in z veseljem. Po proslavi pa ne bomo šteli stroškov, temveč čutili, da je to naš poklon domovini in rekli: “Draga Slovenija, al’ te je treba bilo al’ ne, vendar prisrčno ljubim te”.

Pa vse dobro vam želim!

Pripis uredništva: V sodelovanju med tednikom Novi glas in Časnikom, objavljamo prispevek ekipe ustvarjalcev tega medija Slovencev v Italiji.
_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


28 KOMENTARJI

 1. Briljantno!

  Juncker bi se moral po obnašanju spremeniti, saj se obnaša neresno in neprimerno z nenehnim objemnajem in poljubljanjem kot da bi imel “kurbenhaus”, ne pa evropsko komisijo.

  Ni čudno, da se potem še naša komisarka privošči po prihodu v Bruselj,neprimerno ozke hlače in frizuro, ki ji pada na oči in si jo mora stalno popravljati kot nezrela frklja.

 2. Glede upokojenske stranke in sindikatov pa, da so le predstavniki zaslepljenih egoizmov, ki ne vidijo, da se zaradi njih podira skupno dobro.

 3. Sinoči smo lahko tudi videli po TV poročilih, kkao neprimerno je bila oblečena evropska zunanja ministrica ( Italijanka), ki je imela na tiskovni konferenci v Jeruzalemu jopico kot bi šla po nakupih v trgovino, medtem, ko je imel izraelski predsednik lepo obleko s kravato.

  Povsem drugače bi izgledala, če bi imela siv ali črn ženski kostim.

 4. Takšen zunanji videz je odsev neresnega odnosa do svojega dela in do evropske unije, ki jo ti evropski funkcionarji predstavljajo.

 5. Najpreje se bom odzval tebi Svitase,oprosti mi tikanje,vendar smo pisci na tem portalu
  v večini pod isto streho in tudi sicer tikanje na spletnih straneh ne pomeni nespoštovanja,tako pač je!Lažje izrečeš pohvalno,ali kritično besedo prijatelju,četudi je prostor debate samo spletna stran.Pričakoval sem tvoj odgovor,vendar prehitro deliš briljante,poglobi se v tekst Jožice Ličen in ga analiziraj!Slovenija nikakor ni nezakonska mati,po drugi strani napisan tekst ni v kontekstu z eno najlepših prešernovih pesmi,ki je prežeta s prešernovim samoočitanjem in hkrati čaščenjem neserečne matere,ki je nasedla njegovim slabostim.Vrniva se k testu,ki je perverzno navezan na čustev polno prešernovo pesem,Slovenija je skozi stoletja trpinčena MATI,ki so se je in se je še lotevajo pohotni posiljevalci brez vsake morale,vendar ostaja s pomočjo svojih klenih potomcev še vedno ponosna,vendar hudo ponižana MATI NAŠA,ki ljubi svoj dom in svoje potomce,ki so ji ostali zvesti!
  Naslov teksta je žaljiv za vse sinove SLOVENSKE MATERE,kakor tudi za velikana slovenske lirike,ki je ne bi nikoli napisal,če bi vedel na kako preprost in perverzen način bo zlorabljena!Tlačiti v isti kontekst bratuškovo,Erjavca in celo neke španske limonade,je velika sramota!Toliko o tem pisoči prijatelj!Povej mi koliko smejočih in
  veselih ljudi srečuješ na ulicah Ljubljane,razen razigrane in indoktrinirane mladine
  ter tujcev,posiljevalcev MATERE SLOVENIJE!

 6. Se povsem strinjam, tolmun. Članek je zgrešen. Poln “slovenskih poštenih” bedarij, kot je recimo “z delom zaslužena pokojnina”, pa stroški proslav, pa razdeljevanje jabolk, in tako naprej. Sama nevoščljivost ali hudobija.
  Napotek da bi iskali vizijo gospe Bulčeve, komisarke, pa je res že dementen. Da ne omenjam “močnih evropskih vrednot”, kar je res preveč neumno.

  • Bravo zdravko,popolnoma enako razmišljava in še nekaj,pri tej Jožici tudi približno ne veš,kam pes taco moli,za povrhu si pa za neumnosti,ki jih piše izposodi velikega človeka,kot je France Prešeren!Sploh pa nekateri pisci kolumen uporabljajo preveč tujk,čeprav je slovenski jezik glede na izrazoslovje eden najbogatejših tudi po lepoti
   besede!

   Lep pozdrav!

 7. Tale gospa pa take pisari da bi lahko bila svetovalka dobrega mirkota….Že do zdaj je skoraj prekosil pahorjev nabor bedastoč- no, ta jih dodaja vsak dan.
  Danes je dobri mirko vsaj ene pet norih povedal…najbrž ni našel škornjev pa naklada….

  • Za besedo “škornjev” ti manjka vejica. Pravilno je tako: …najbrž ni našel škornjev, pa naklada…”

   • Ja, sem pa poleg vejice še nekaj tudi narobe napisal…bi moralo pisati – škornev ni našel, kenede ? Precednik vlade ni našel škornev…je prav tako ?

   • Pridal bom svojo butarico dračja,pred vezniki,naštevam: in,pa,ter,ni vejice,ne da bi te učil,ampak tako je to v slovenskem pravopisu!

 8. Tolmun, tudi sam sem za tikanje, ker gre za bolj domač odnos med ljudmi , ki se preko interneta medsebojno stalno pogovarjajo.

  Prispevek avtorice je pozitiven do Slovenije, saj na začetku občuduje njene lepote, na koncu pa zaključi z ljubeznijo do nje.

  Vmes pa navaja, kaj je tisto, kar zmanjšuje njen dober glas v svetu in doma.

  • Svita se,kakor vzameš,dobro se poglobi v tisti del teksta,ki obravnava volitve in
   regres,tudi zgodba o Karitasu je na majavih nogah!Glede na to,da tisti,ki so potrebni pomoči,pomoč odklanjajo,ker jih je sram prosjačiti in so raje ob svojem,če je tega kaj!Drugič,kmet na vasi je objavil ,da bo dal kakšno vrečo krompirja tistemu,ki ga pomagal pobirati,povej mi svitase,ali bi ti prišel pobirat krompir kmetu v vasi v kateri živiš,sploh pa,če problemov s skromnim preživetjem preje nisi imel,tukaj gre za sram,ali lepše rečeno,ponos!Težko je priznati revščino,za katero nisi sam kriv.Verjetno bi bila prijaznejša oblika,če bi kmet povabil ljudi na pobiranje krompirja za primerno plačilo in potem naj si pomoči potreben človek z zasluženim denarjem odkupi krompir,z ostankom zasluženega denarja pa naj si pomaga pri plačilu obveznosti-položnice,ali ga porabi recimo za plačilo toplega obroka otroku v šoli.Prepričan sem,da kmet ne bi bil zadovoljen,če bi si nekdo nabral krompir in nato zapustil njivo,ravno tako ne bi bil zadovoljen tisti,ki pomagal pobirati krompir tri dni in bi dobil za svoje delo vrečo krompirja!Ali je v takem primeru lahko govoriti o karitativnosti,preje bi lahko rekli temu izrabljanje stiske človeka,ki so ga pred letom,ali več vrgli iz službe!Zato je uporaba japonskega pregovora o ribah neumestna.Vsak naj dobi svoje v obojestransko zadovoljstvo!Prispevek g,Jožice Ličen je napisan egocentrično in populistično,očitno se še ni nikoli znašla v tako hudi stiski v kakršni so se znašli ljudje,ki jim je bila zaradi zaslužkarjev in špekulantov na državni ravni odvzeta možnost skromnega preživetja!Zganjati modrost v topli sobi za računalnikom in ob tem,srebati kavico,ali pivo,je zelo preprosta zgodba,če te pri tem seveda ne ogroža poplava,ki bi te spravila na kolena,ali bi se takrat odrekel pomoči sosedov,
   ne takrat pa ne,tudi rib ne bi bilo treba loviti,ker so nasedle na poplavljenem obrežju!Tako je to svitase,”ali bi mi bilo treba pisati”in razpredati o bedi,če bi imeli drugačno državo,ki bi bila sposobna urediti težave,četudi skromno,ima človek
   vsaj upanje in zaupanje v državo!Samo katarza nas lahko reši,da se bomo otresli pijavk in lahko razmišljal o lepši prihodnjosti,kajti v teh hudih kriznih časih
   oblast-država dopušča nore investicije,kot so TEŠ6,predimenzionirane športne objekte,mostove,tlakovanje trgov,ker pač asfalt ni dovolj drag,obulične stebričke
   iz nerjavečega jekla,vsakoletno obnavljanje parlamenta,garažne hiše itd,vozimo se po železnicah iz časov Marije Terezije,kaj to pomeni posledično,ne bom govoril!
   Skratka katastrofa!Ljudje,razmislite,ali so tekovine revolucije resnično več
   vredne kot narod,ki se sprehaja po cvetočih livadah med nasmejanimi ljudmi?!

 9. cvetočimi travniki, obrneš pogled proti morju ali v hribe, kaj hitro spoznaš, da je to pravi obraz naše ljube Slovenije. Slovenije, ki ima svoje križe in težave,
  ===================
  Ja, pravgotovo cvetoči travniki in morje in hribi imajo svoje križe in težave, kajne svitase.
  Malikovanja lepot Slovenije je toliko, da jih človek težko dojema. Kot da smo Slovenci ustvarili vse te lepote. Celo Triglav naj bi bil kar simbol slovenstva! To je pa že bolano.

 10. Imam občutek, da gospa Jožica Ličen dobi za svoje kolumne honorar in temu primerna je vsebina in pogostost njenih prispevkov. Večkrat modro, dostikrat pa tudi mimo.
  Svitase, briljantno pa briljantno…ma ja…

 11. Revščina … lakota … hlad … vse to se potiho plazi v našo državo. O tem gospa Jožica kar dosti ve, saj je v župnijskem Karitasu, kjer je hotela ali ne postala celo psihoterapevtka. Če me spomin ne vara.

  Kdo je pa vse kriv za tako stanje, o tem ne bi. O direktni krivdi, o tem pa bi rad bral v poročilih s sodnih razprav.

 12. Vzrok nezaposlenosti in revščine je v veliki meri prav v tem, da se ljudje izogibajo izučiti za “manjvredne” poklice, s katerimi lahko vedno dobiš delo in da jim je nerodno fizično delati. Ni jim pa nerodno pa nerodno do skrajnosti fizično pretiravati v športih in telesni rekreaciji.

  Gre za zavožen pogled na življenje, ki bi ga morali pod nujno spremeniti.

  Čeprav živim v mestu, mi ni nerodno, da obdelujem povsem ročno veliko njivo ( ne vrt) in manjši sadovnjak. Na njivi si pridelam vse od A do Ž. To počnem v delovni obleki in škornjih. Pogostoma zelo zamazan. Vse to poteka tik stanovanjskih blokov, od koder me nekateri občudujejo, drugi pa omalovažujejo. Vendar sem zaradi tega srečen, ker vem, da je to zdrav in koristen način življenja.

  Zato sem prepričan, da lahko pri kmetu dobi krompir tisti, ki si ga sam nabere, odlična rešitev. Z njo se preizkuša in krepi zdrava samozavest: ali sem sposoben z nekaj rekreacije napraviti nekaj koristnega, ne pa le mešati meglo.

  Tudi sam sem si letos nabral nekaj jabolk z drevesa pri kmetu, ker mi sadovnjak ni dovolj obrodil.

  • Svitase,to kar sem napisal ni opravičilo kroničnim postopačem,vendar moraš vedeti,da nimajo vsi možnosti imeti vrtička,kar spomni se,kaj je napravil Janković ljubljanskim vrtičkarjem in še nekaj,saj ni nujno,da so samo tisti,ki so ostali na cesti brez dela in finančnih sredstev,kajti tudi tisti,ki imajo še delo,s plačami,ki jih dobe padejo v stisko!”Svobodni” trg ima tudi svoje “zakonitosti”.Saj sem napisal dovolj jasno ,kam rdeči posvečenci vlagajo državni denar,ki ga kradejo bankam,zmotil sem se,ljudem!Problem je tudi v tem,da pri nas še vedno velja socialistični tretman delavcev,saj je še vedno prisotna prikrita uravnilovka,ki pa za izbrance,ki meljejo prazno slamo ne velja,še vedno je pomembno,da je človek pravilno”politično usmerjen”.Gotovo si opazil na protestih in antidemokratičnih demonstracijah vedno iste ljudi,ki opletajo s komunistično simboliko,tipičen primer je vsem znani “zastavonoša”,ali pa borec za pravice “izbrisanih”,ki zadnja leta močno posega tudi v preganjanje Janeza Janše in prav takim ni prav nič nerodno priti v izpostavo Karitasa in zahtevati pomoč,čeprav je pred nekaj urami
   udrihal po Cerkvi in vsem kar nima sockomunistične konotacije!Sam dobro
   poznam kar nekaj ljudi,ki se ukvarjajo s karitativno dejavnstjo v okviru Karitasa
   in tudi samoiniciativno ter žive na ruralnih in primestnih področjih.Prav tam se dogaja,da veliko ljudi,ki so potrebni pomoči,prihaja v Karitas ob večernih urah,preprosto zato,ker jim je nerodno in niso postopači in si sami prizadevajo olajšati breme revščine s priložnostnimi deli,ki sicer nisoi stalna
   oziroma zanesljiva,tako da metati vse en koš,resnično ni prav.Vendar po pravilu,
   da smo Država ljudje,bi vendarle morala biti prav Država tista,ki bi v stanju krize
   morala poiskati način,kako pomagati ljudem,morda ne bi bilo napačno,če bi
   se lotili reševanja z javnimi deli!Prav sedaj,ko pestijo Državo naravne katastrofe,se
   odpirajo možnosti organizacije javnega dela in stem pomagati prizadetim krajem in nuditi možnost vsaj majhnega zaslužka brezposlenim in jim povrniti zaupanje vase in ustvariti v človeku občutek,da je Državi kljub velikim težavam potreben,ne da ljudje tonejo v brezup in travmatično stanje!Marsikaj se dogaja na področju sociale v naši Državi,vendar o tem ne bi pisal,lahko rečem,da gre ogromno sredstev v nič,zaradi nerazumljivih zakonov in ukrepov,tukaj mislim predvsem na socialne ukrepe,ki bolj škodujejo,kot koristijo!Denar mečejo v veter!
   Brez smisla je pisati o težavah,ki so jih pvzročili tisti,ki nam vladajo skoraj celo
   stoletje in jim je bila edina preokupacija skrb za ohranitev uničujočega sistema,
   o katerem imajo mladi rodovi popolnoma drugačno sliko,kakor je v resnici,ker
   ne poznajo resnične zgodovine.Poznajo pa tisto,ki je bila napisana po naročilu
   komunističnih diktatorjev!
   Katastrofa za slovensko gospodarstvo,se je zgodila takoj po končani drugi svetovni vojni,ko so revolucionarji tiste,ki so še ostali na kmetijah odgnali v
   socialistične tovarne,jim pobrali vse,”prisilne oddaje”,uničili obrtnike in pobili
   opozicijo,ki je za njihovo pojmovanje predstavljala proti državni element in
   jih za vedno stigmatizirala,kot izdajalce,posledice brezumnega početja od
   “zmage”pijanih revolucionarjev,nas bodo pestile še dolga leta,tudi če se
   bo vsesplošna kriza ublažila,predstava mora iti dalje,vse do pogube!
   Povrh vsega nam grozi še demografska katastrofa!Vera in upanje v ljudeh vse bolj
   kopni!

 13. Veliko besed na ravni branjevke: govorjenje brez razmišljanja, glave in repa.

  V večini besed socialistka, ki pa ji je na parih mestih uspela zdrava pamet narediti preboj.

 14. Nerodno je lahko tistemu, ki noče delati in bi lahko, če bi le hotel ter čaka doma, da mu nekdo prinese vse na krožnik. Takšen pa se res lahko počuti reveža, da ne zmore ničesar storiti za svoje preživljanje.

  Spoštljiv poklon avtorici prispevka!!!

 15. Vprašati pa se moramo:

  Kdo je zgradil tako zavožen pogled na delo in življenje, da je tako malo ljudi, ki se odločajo za poklice, ki so odvisni tudi od fizične aktivnosti človeka in da ti mora država vse prinesti na krožnik, sam pa lahko poležavaš v brezdelju.

 16. Ob poplavi režimskih medijev ki so tudi bogato financirani, je vsak medij ali portal, kot je Casnik izredno dragocen in dobrodošel. In dalje, vsak članek (razen tistih, ki so popolnoma “mimo”, zanje pa poskrbi uredništvo) na tem portalu je spet zelo dragocen in dobrodošel, saj jih je še premalo. In dalje, vsak dobronamerni komentar na tem portalu je tudi dragocen in dobrodošel. Včasih so intelektualno in vsebinsko bogati komentarji celo tako nakopičeni, da postanejo vrednejši od članka. Seveda smo komentatorji in pisci člankov podobno ne pa enako misleči. Zato mi je včasih hudo, če komentar preveč ostro in agresivno napade pisca, s katerim se ne strinja. Saj se da drugo mnenje razložiti tudi prijazno in ljubeznivo, ne da bi pisca užalil ali demoraliziral. Saj nas je večina kristjanov, ki naj bi se ljubili med seboj.

  • BRILJANTNO!

   In to brez sarkazma. Samo veliko ironije na mnenja svitase, ki ravno ne pozna veščine razlikovanja.

   A vseeno bi avtorica pri pisanju morala imeti malo samo kritike in se koga ki ji upa dati drugacno mnenje. Slednje je glavna slabost ljudi zbranih okrog JJ, ki ne znajo biti do njega kritični, a to potem kompenzirajo z blatenjem vsakega, ki ne pise pod njihovo zastavo in v čast njihovega komandanta, maršala.

   • Pavel, JJ je v taki situaciji, da je res upravičeno samo blatenje vsakega, ki je sedaj kritičen do Janše. Počakat bo treba da pride ven, potem pa lahko spet kritizira kdor hoče. Če bodo še vedno odgovarjali z blatenjem, potem je drugo, in imaš prav.
    Meni tudi ni blizu način delovanja SDS, ampak je legitimen, nimam jim kaj reči. Čeprav se v mnogočem ne strinjam z SDSom. Od izbrisanih, do ustanovitve NLB, problema varčevalcev, GURSove ponižujoče evidence nepremičnin, in še marsikaj bi lahko naštel.
    Tudi Janševo pismo Junckerju z nožem v hrbet je bil prej njegov hara kiri.

    Avtorica seveda nima nobene samokritike, kot je očitno nima tudi celotna desnica. Še nisem slišal, da bi kdo na desnici spoznal kako svojo napako in začel drugače. Pa je teh napak več kot dovolj, sicer.

Comments are closed.