Kaj pa če bi Slovenija postala davčna oaza?

86

panamaŽe od začetka aprila se ves svet ubada s Panamo. Ne na primer zato, ker tam četrtina prebivalstva živi pod pragom revščine. Ne, s Panamo se ubadamo, ker je davčna oaza in zatočišče tistih, ki svoj dobiček raje skrijejo tja, kot da bi pustili, da jim ga polovico odžrejo dacarji.

 

1. Ni vse nezakonito

Poslovanje teh oseb oziroma podjetij ni nujno kaznivo, na kar je bilo že večkrat opozorjeno. Mnoga podjetja so tako optimizirala svoje davčne stroške, kar ni nezakonito.

S tem pa ne želim ščititi utaje davkov, korupcije in drugih nezakonitih ravnanj. Zadeve naj se razčistijo. In morda bi še bolj kot to, ali so nekateri Slovenci denar skrivali v Panami, preverili, od kod jim ta denar in ali so ga zaslužili zakonito.

2. Panama – za tiste, ki imajo denar

V davčne oaze lahko denar “izvažajo” le tisti, ki ga imajo. In v Sloveniji večino časa in “javnih skrbi” posvetimo tistim, ki ga imajo. Težava so tisti, ki delajo in imajo visoke plače, težava so kapitalski dobički, težava so preveč pametni, težava so uspešna podjetja. Za vse našteto precej uspešno skrbimo: najbolje plačane in tiste, ki ustvarjajo dobiček, potolčemo z davki, uspešnim nastavljamo birokratske ovire, pametne in delovne spodimo v tujino.

Kaj pa tisti, ki jim ni treba razmišljati, kam bi vložili denar, saj jim ga na koncu meseca (ali že prej) preprosto ne ostane nič? Posvetimo se raje tem. Ali še bolje, pustimo uspešnim posameznikom in podjetjem, da delajo, in jih spodbujajmo, da bodo lahko ustvarili še več. Tako bodo ustvarili delovna mesta za brezposelne, plačevali več davkov in vsi bomo živeli bolje.

3. Slovenija, davčna oaza?

Zorni kot panamske afere bi lahko tudi obrnili in se, namesto da se zgražamo nad davčnimi oazami, vprašali, zakaj ne bi Slovenija postala država, v kateri bi si vsi želeli ustanavljati podjetja.

Medtem ko nam slovensko-ameriška gospodarska zbornica (AmCham) dopoveduje, da bi lahko postali referenčna država v digitalni Evropi, je pri nas moderno seliti se v tujino, ker se v Sloveniji “pač ne da”. In medtem ko predsednik vlade Miro Cerar v otroškem parlamentu mladim pravi, da so “v veliki meri sami ustvarjalci svojega življenja in v prvi vrsti sami odgovorni zase” (v tem ima popolnoma prav), upam, da si na drugi strani na vse pretege prizadeva, da tem “ustvarjalcem” ne bo treba iti iz domovine, če bodo hoteli ustvarjati. Največjo odgovornost za to, da ustvarja ugodne razmere, ima namreč prav on.

Panama se je liberalizirala, Slovenija pa …

Panamsko gospodarstvo se je liberaliziralo že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, privabili so tuje investicije in privatizirali državna podjetja. Samo v letih od 2006 do 2012 se je delež ljudi, ki živijo pod pragom revščine zmanjšal za deset odstotnih točk, to je skoraj za četrtino. Danes Panama dosega okoli šestodstotno gospodarsko rast, storitve predstavljajo okoli tri četrtine BDP, javni dolg znaša okoli 40 odstotkov BDP, inflacija 2,1 odstotka (2014), stopnja brezposelnosti pa je pod petimi odstotki (vir: Svetovna banka).

Ne pravim, da bi se preselila v Panamo, še manj, da je to država, po kateri bi se morali vedno zgledovati. Bi pa Slovenci imeli verjetno veliko več koristi, če bi energijo, ki jo uporabimo za iskanje davčnih prestopnikov v Panami (ki so, vsaj po poročanju medijev, Sloveniji povzročili bistveno manj škode, kot snovalci slovenske bančne luknje), namenili iskanju zgledov, da bi mi postali davčna oaza in, kar je ključno in bistveno v vsej zgodbi, res postali referenčna država, ki spodbuja zdravo tekmovalnost in posel, ki prinaša blaginjo za vse.

86 KOMENTARJI

 1. Zelo vesel in zelo hvaležen sem za taka razmišljanja in take osebe, ki niso kloni, ki copy pastajo že 76 ali 26 let iste popolnoma zgrešene, jalove in status quo vzdrževanjejoče mantra in mitomanijo.

  To je bistvo o Panami. Uhajanje teh podatkov je plačal kak socialistični mafijec, da bi pomagal socialistom manipulirati množice ekonomsko nepismenih in zelo tesnobnih, lahke hrane, kanonfutra politkomisarjev.

  Vidi se in razloči se podjetnost (osebna odgovornost, svoboda, samostojnost, ustvarjalnost, GOSPODAR) takih piscev v primerjavi s pravim socialističnim morjem dvorjanov, politkomisarjev, birokratov, ki vrtijo “molilne” mlinčke in postavljajo od svojega mafijca vedno iste plošče na gramofone kot Disk Jockeyi, katerih “kreativnost” je le ta, da s svojim GOSPODOVANJEM (FEVDALNOSTJO) samo pokvarijo in zapremzajo tuje delo, ustvarjalnost in vsebino.

 2. Nujno je, da bi:

  – nematerialno in materialno nagrajevali tiste, ki ne plasirajo denar v davčne oaze.

 3. Nagradi se jih tako, da se jim zmanjša davke. Tako jim ostane denarja za razvoj in nagrajevanje sposobnih.

  Tako gre denar tja, kamor ga nameni tisti, ki ga je ustvaril.

 4. Tole je danes najboljši članek o ekonomski svobodi, a urednik Novicejutro.si agregata daje kot glavno novico pisanje mafijskih novinarjev, ki so prišli iz Dnevnika in v katerem je glavni podton članka : NE PRIVATIZACIJI.

  V glavnem se z denarjem za povečanje svobode financira socialistična propaganda v prid SDS .

 5. Ljudje pojma nimajo, kakšne družbene konsekvence bi nastale v Sloveniji, če bi Slovenija res postala davčna oaza, pa vendar papagajsko ponavljajo: Zakaj Slovenija ne bi bila davčna oaza?

  Ponavljajo celo katoličani, ponavljajo celo ženske katoličanke. Po možnosti ženske z malimi otroci, ki jim normalna evropska država, ne davčna oaza, prav preko davkov ogromno nudi v zdravstvenem sistem, že od najranejše nosečnosti naprej, pa s socialnimi pomočmi, pa v realtivno razkošnih vrtcih, v šolah. Adijo pamet!

  Namesto da bi se ozirali naokoli in rekli: bodimo kot Avstrija, bodimo kot Bavarska ali BadenWurtenberg, bodimo kot severno ali tudi srednjeitalijanske pokrajine – vsi ti so okoli 2 krat bolj uspešni od Slovenije po večini kazalcev – ampak ne, oni, slepi na realno okolico, težijo in težijo: bodimo kot eksotične tropska zatočišča za nakraden svetovni denar belih ovratnikov z vsega sveta, za pranje denarja, za narazličnejše mafije, od prostitutske, prek orožarske do narkomafije.

  Predlagajo državo brez sociale. Ki naj čez noč ukine vso skrb, vse socialne mreže, vse, kar je v Evropi nastalo od časov Janeza Evangelista Kreka naprej.

  In to predlagajo ženske, ki se imajo za katoličanke. Ne vem, če ni avtorica celo teologije študirala, ali vsaj hodila na katoliške šole. 🙁

  Ma pejte že na te svoje Majmunske otoke! Pustite nas Evropejce, da zaživimo v normalni Evropi, Srednji Evropi, skladno z evropsko tradicijo, zgrajeno tudi na katoliško-demokratičnih načelih solidarnosti in subsidiarnosti in temelječi na ekosocialnem tržnem gospodarstvu.

  In dajte končno mir s temi bolnimi kretenizmi, s temi “ideali” tropskih zatočišč za mafijce vsega sveta. Dokler pa ne boste dali miru, dokler se bo odvijalo to lunatično papagajsko reklamiranje davčnih oaz, pa jaz medije, ki to patološko propagando širijo, enostavno zapuščam.

  Dost vas imam, zapuščam torej komentiranje na časnik.si!

  • Gospod IF,

   predno nas zapustite:

   Država nič ne da. Država vzame, da na kup, od koder oblastniki kar precej vzamejo ter nato da nazaj, kar je še ostalo.

  • IF: “Ljudje pojma nimajo, kakšne družbene konsekvence bi nastale v Sloveniji, če bi Slovenija res postala davčna oaza, pa vendar papagajsko ponavljajo …”
   =========================

   Ja res, pojma nimaš!
   Davčna oaza je v bistvu vsaka država, ki je bolj davčno ugodna od držav v regiji (konkurečnost), predvsem pa mora vzbujati zaupanje, da se zakoni in predpisi ne spreminjajo vsakih “5 minut”.
   Davčna konkurenčnost (nižji davki) in stabilnost gospodarskih pogojev ima za posledico več vlagateljev in investitorjev, več zaposlenih, in več denarja od pobranih davkov in višjo socialno varnost prebivalstva.

  • Samo še par podatkov za avtorico, oboževalko panamske davčne oaze in druge občudovalce, posebej Tomaža Štiha, Roka Novaka, Bernarda Brščiča, publiciste na Financah ipd.

   Panama ima 25 krat več umorov na prebivalca kot Slovenija. Ima 8 krat večji delež okuženih z Aidsom. Umrljivost novorojenčkov, kot dober pokazatelj kvalitete javnega zdravstva je 3 krat večji kot v Sloveniji.

   Čudovito privlačni podatki, samo par njih, res, posebej za mlajšo žensko v rodni dobi. 🙁

   Če želite Panamo, pojdite v Panamo, Bog vam žegnaj! Samo ne nas posiljevat, da mora tudi Slovenija postat Panama.

   Slovenske dežele so Evropa in so Srednja Evropa od Karla Velikega oz. njegovega naslednika Otona II. naprej!

   • IF: “Samo še par podatkov za avtorico, oboževalko panamske davčne oaze …”
    ==========================

    Nič od tega kar očitaš avtorici članka ni res.
    Si jo samo izrabil, da kažeš svojo socialistično histerijo. Vendar ta tvoja histerija ne bo preprečila odhoda mladih, in tudi vedno več slovenskih podjetij iz države ter nadaljnjo odsotnost tujih investitorjev v Sloveniji. Slovenija kot se kaže bo v bodočnosti samo še evropska deponija za muslimanske migrante, tiste, ki se ne bodo uspeli prebiti v “boljše” evropske države.

   • Gospod IF,
    vi namigujete, da je vzrok tolikšnega števila umorov, okuženih z AIDSom v Panami prav davčna oaza. To je čisto manipuliranje, čisto zavajanje.

    Na spletni strani http://www.davcnosvetovanje.eu/davcna_oaza.php lahko beremo:
    Najbolj znane davčne oaze so na Karibih, v nekaterih zveznih državah ZDA in na bližnjem vzhodu. Med najbolj znanimi v Evropi so Gibraltar, Malta, nekateri kantoni v Švici, Nizozemska, Luksemburg, Liechtenstein, Monako, Ciper, otok Man (GB) in kanalska otoka Jersey in Guernsey.

    So v teh davčnih oazah stopnje kriminala tudi taaaaaaaaaakkkoooooooooo viiiiiiiiiiisoooooooooookeeeeeeeeeeeeeee? 😉

    • Na Mercerjevi svetovni lestvici kvalitete življenja je že 7. leto zapored na prvem mestu Dunaj. Tudi ostala vodilna mesta ne spadajo med davčne oaze. Niti tu naštete evropske ne.

     https://en.wikipedia.org/wiki/Mercer_Quality_of_Living_Survey

     Dunaj nikoli ni bil davčna oaza in ga nikoli niso upravljali ekonomski liberalci. Bil je prestolnica konzervativnih, a obenem socialnih Habsburžanov, na prelomu stoletja mu je pečat dala krščansko-socialna Luegerjeva vladavina. Ves čas po WW2 ga upravljajo socialdemokrati. Zadnja dva Zilk in Haupl.

     Panama city se na tej lestvici nahaja na 96. mestu. Postkomunistična Ljubljana je 20. mest višje od te davčne oaze, pa po mojem nerealno nizko ocenjena ( moja ocena je, da se pri nas bolje živi kot v marsikaterem zahodnoevropskem ali severnoameriškem velikem mestu, ki so na tej lestvici višje od Ljubljane).

     • IF, ne seri ga s svojimi socialističnimi neumnostmi.

      Če se že greš socialista, daj za zged Severno Korejo ali pa vsaj Venezuelo.

   • Ja in kaj potem? To nima veze z ekonomijo.

    If, zakaj pa ti nas ostale posiljuješ s svojim socializmom, ki ga nočemo?

  • IF je PRIMER zakaj je bil Demos impotenten na vseh področjih. Nikjer se mu ni pamet dvignila iz socialističnega močvirja in zato ni nobenega trajnega dela naredil in rezultata zapustil. Slovenija ni neodvisna, ni samostojna, ni demokratična. Furamo Socializem 2.0.

   Je primer zakaj je SKD propadla, zakaj je SLS trajno propadla in zakaj propadata SDS in nsi.. In zakaj propada cela Slovenija.

   Ker ti naduti socialistični fevdalci nočejo niti poslušati alternativ. Kaj šele da bi bili sposobni o njih trezno razmišljati. Ti fevdalci se bojijo, da se ne bi spodmaknil stolček pod njihovo “večno gospodovalno” ritjo. Da se ne bi prekinile parazitske cevke do korit.

   Mladi pod 40 let. Čimprej spodaj tem kapitalistične države, da rešite svoje otroke in svoj rod.

   • Točno tako je – if lapa in lapa svoje socialistične neumnosti, noče pa niti slišati druge strani – kot bob ob steno.

  • If, ne nakladaj o nekem razkošju, ki ga ni.

   Slovenija bi lahko postala davčna oaza. Bi se v proračun nabralo več denarja kot sedaj.

   Tebi se je čisto utrgalo.

   Mi smo slabši zaradi socializma in če hočemo dohiteti in prehiteti Avstrijo – moramo biti bolj kapitalistično svobodni. Torej davčna oaza.

 6. Zakaj Republika Slovenija ni davčna oaza? Jaz osebno sem bil popolnoma šokiran, ko sem zvedel, kateri zakon je prelomil navade v Sloveniji in odnesel praktično ves špekulativen kapital (in z njim vred nekaj milijard evrov davkov LETNO) v Panamo in druge oaze. Prelom se je zgodil okoli leta 2006!!! (Razumem, da en finančni minister nasede, a da celotna koalicija ne opazi ničesar niti eno leto po tem…)

   • Igor laže. Ta prelom se je zgodil leta 2004, ko je Mramot tik pred volitvami sprejel tako slab davčni zakon, da so vsi bežali v tujino.

    Bajuk je popravljal njegove napake, žal pa ni naredil dovolj – enotne davčne stopnje, da bi se vrnili nazaj.

 7. Ponovno odlično, gospod IF.

  Tvoje razmišljanje in rešitve so zdravorazumske, gospodarne in razvojno učinkovite ter trajno razvojne.

  Vse druga pa je v prid mafijskih interesov.

 8. Pri nas je v marsičem narobe svet, ki je skregan z življenjsko logiko in zdravo pametjo:

  – namesto, da bi sprejemali ukrepe, ki spodbujajo vlaganja v gospodarstvo in razvoj

  – pustimo, da se ne vlaga, ali pa kupujejo novi avtomobili, tako da smo po njihovih nakupih prvi v Evropi na sto prebivalcev.

  • Svitcase, kriv za tako stanje, kot je, si tudi ti, saj pišeš protislovne neumnosti in hvališ ifove socialistične neumnosti.

   Ni čudno, da nas vsa vzhodna Evropa prehiteva.

 9. Zdravko, bom.

  A ob drugi priložnosti. Ni moje znanstveno področje, tako da si nisem zapomnil niti imena zakona.

  Razlagal sem samo, kako se naredijo neki statistični testi. In, ko so mi pokazali te številke, so mi "oke vun padle". "Tu ni potreben nikakršen statistični test. Vse je očitno že na prvi pogled", je bil moj komentar…

  A razumel me boš, da me bolj čudi, kako desne stranke tega niso opazile. Republika Slovenija bi morala imeti dve nogi: eno levo in eno desno. Na davčne razbremenitve gospodarstva in realnega sektorja nasploh (tudi bank in drugih finančnih institucij) bi se naj bolj razumele desne stranke… Njihove volivce in podpornike naj bi ta vprašanja bolj zanimala. Mene osebno recimo bolj zanima prepoved sajenja genetsko spremenjenih rastlin v Sloveniji, kot pa davčne olajšave za male družinske pivovarne…

  • Igor Đukanović: “… ako da si nisem zapomnil niti imena zakona. …
   Razlagal sem samo, kako se naredijo neki statistični testi. In, ko so mi pokazali te številke, so mi “oke vun padle”. ”
   =========================

   Katere številke, daj pripopaj jih sem gor?

   • Izmislil si je, da bi oblatil desne stranke.

    V resnici je Mramorjeva reforma bila kriva za to stanje.

  • Razlog je bil seveda le eden – in sicer iz leta 2004, takratne Mramorejeve davčne reforme, ki je drastično povišala že tako oderuške davke.

   Edini visok davek, ki so ga sprejeli, je bil leta 2008 – in sicer na izvedene davčne instrumente – ki pa ni povzročil takih reakcij.

 10. Predlagam, da se ustanovijo tudi davčne oaze za poštene in nebogate ljudi.

  Naj imajo davčne oaze tudi tisti, ki so jih najbolj potrebni, ker nimajo veliko ali dovolj sredstev za preživljanje.

  Ali bo sploh še kdo plačeval davke v slovensko blagajno?!

 11. Gospod Igor Đukanović je napisal preprost a zelo pomemben stavek : Republika Slovenija bi morala imeti dve nogi, eno levo in ene desno!!
  Čudi me, da naš ljubljeni vodja in režimski ajatola, ki je vedno zagovarjal nacionalni interes, zahteva in priporoča, da Republika Slovenija komaj šepa z dvema levima nogama in zato ne pride nikamor.

  • Saj, po njegovem nacionalnem interesu naj bi Slovenija itak imela le eno nogo, to je levo.
   Desna je bila amputirana že dolgo nazaj, tako da je iz tega razloga država invalidka in se težko premika, pravzaprav je obtičala. Je pa sedaj ogrožena tudi edina leva noga, ki se ptetvarja da je obenem tudi desna, da zgnije sama od sebe …

 12. Riki, nekega davka je Slovenija v letu pred spremembo zakonodaje pobrala dve milijardi, v naslednjih letih pa letno po dvajset milijonov. Ne me držati za besedo, a, če se ne motim, gre za preprodajanje delnic in drugih vrednostnih papirjev. Najbrž so v teh letih ta davek (v nižjem odstotku seveda) namesto Slovenije pobrale druge države.

  Slovenija je majhno odprto gospodarstvo. Dve tretjini vsega izvozimo oziroma uvozimo. Težko si privoščimo biti unikum, veliko drugačni od ostalih držav okoli nas.

  • Vzrok je bila Mramorjeva davčna reforma. In to se ni zgodilo šele leta 2006, ampak že konec leta 2004, ko si Bajuk nu upal te reforme ukiniti.

 13. Pred okoli 5 leti so vsa desna politika, mediji in kometariat grmeli proti Gregorju Golobiču in njegovemu nabiralniku na Nizozemskem. Gregor Golobič je končno zaradi tega nabiralnika moral oditi iz Pahorjeve vlade in tudi iz politike.

  Ampak glej, glej, zdaj ista desnica, skoraj vsa desna publicistika in komentariat podpira iste nabiralnike. Podpira davčne oaze, davčna “optimiziranja” ali utajevanja. ( Samo še čakam, da bojo tudi javno podprli vse, kar z mafijskimi posli pranja denarja gre zraven – tudi množico igralnic, bordelov, kriminal vseh vrst)

  Pa ne, da so bili proti Golobičevemu nabiralniku samo zato, ker je bil Golobičev. In sem jaz, naivnež, domneval da hočejo pošteno, pravično in pravno državo, kjer veljajo ista pravila, jasna in logična, za vse. 🙁

  • Ker je Golobič tja nosil denar, ki ga je po mafijski, politični poti njegov lobi izsesaval iz državnih podjetij in davkoplačevalskih skladov. Milijone. Golobič je Gospodovalec, on ni Podjetnik, ni Gospodar. On je podoben Janši. V življenju ni nič ustvaril.

   Zakonca Login sta iz kapitala znanja ustvarila milijardo vredno podjetje. Naj sedaj 2/3 tega denarja s prisilno solidarnostjo dasta za penzijoniste, 70 procentov ljudi ki kot paraziti živijo od davčnega denarja in mafiji, ki brezžično upravlja vse večje parlamentarne stranke in tudi večino manjših?

   Adijo zdrava pamet parazitov. Dober dan zdrava pamet podjetnih in gospodarjev in svobodnih: Frei Herr.

  • Golobiča so napadli, ker je bil hinavec in lažnivec.

   Vse bi bilo v redu, če bi Golobič zagovarjal nizke davke, je pa soustvarjal politiko ekstremno visokih davkov.

   Vidim, da se ti je čisto utrgalo.

 14. In glej glej, zakaj neki le je moral odstopiti islandski premier? Zakaj se je Cameron moral braniti za poklicno dejavnost svojega očeta in pokazat vse davčne napovedi za 6 let nazaj? Zakaj ostre izjave Francoza Moscovicija, Nemca Schauble-ja in drugih ministrov proti praksam in podjetjem v davčnih oazah?

  A, ja, že vem odgovor naših desnih publicistov. Sami socialisti. Socialisti kot Schauble in Cameron? Adijo pamet!

  • Ne IF, socialisti so ostali, ne Kameron. Zaradi njih se je moral zagovarjati.

   Ti si čisto zmešan od tega socializma. Ves časa zapadaš v protislovja sam s sabo.

 15. Končno, vsi, ki tako obožujejo davčne oaze, imajo možnost iti živeti tja. ( Sicer, da ne bi narobe bil razumljen, da mislim, da bi ostali svet moral mahinacije v davčnih oazah samo spremljat brez ukrepov za zavarovanje lastnih interesov). Del svetovnega jet-seta je to vedno počenjal. Kar nekaj hitro obogatelih Evropejcev, tudi vrhunskih športnikov npr., se je tako selilo v Monaco. Ugleda v svojih matičnih državah si se tem sicer niso dvigovali.

  Ampak ti so odšli. Zdaj imamo opraviti z drugačnimi tiči in njihovimi medijskim advokati. Ti bi ostali tu, samo svoje premoženje ( nemalokrat sumljivo, če ne povsem kriminalno pridobljeno) in eventuelne dobičke iz podjetništva bi skrili v davčnih oazah.

  Ne, davkov domovini pa ne bojo dajali. Ampak tu bi pa še naprej živeli, tu konzumirali iz proračuna dolg plačan porodniški dopust, kopico pregledov in testiranj prej za časa nosečnosti, konzumirali za svoje otroke brezplačno šolanje, relativno razkošno osnovno šolo z vso možno ponudbo, pa še kakšno proračunsko sofinancirano glasbeno šolanje, pa potem brezplačno gimnazijo, brezplačno fakulteto. Tu bojo oni sami, ne le otroci, konzumirali proračunsko sofinancirane, pogosto povsem zastonj glasbene dogodke, koncerte, gledališke predstave, umetniške razstave. Šli se bojo tu zdravniško pregledat, si uredit zobe, če je potreba, na operativni poseg. Ker vejo, kakšne težke dolarje se za to plačuje po davčnih oazah v svetu, npr. v nekem Monacu in logično, da svoje finance optimizirajo.

  Ja, vse to bojo lepo pokasirali od evropskega socialnega sistema in države blaginje, od poštenih davkoplačevalcev srednjega in nižjega sloja, zakaj bi se le selili, ko je tu luštno za njih, ampak davkov pa oni ne bojo plačevali tu. To pa ne.

  Kakšno totalno vrednostno razsulo, da so eni zmožni to zagovarjat! In se nekateri med njimi obenem imeti še za zavezane krščanskemu etosu. 🙁

  Davke se ima za plačevat svoji državi in pika! Podjetje ima za plačevat davke, tam kjer je proizvajalo in prodajalo, ne pa po mahinacijah nekje na tretjem naslovu v državi, kjer so davki nižji ali jih sploh ni!

  To je edino možen pravičen odgovor in pravo obstaja za to, da sledi pravičnosti. In kdor to krši, mu je mesto za rešetkami. Amen. Howgh.

  • Socialist IF je tipičen primer vsakega Demosovca, od male do velike ribe, s katerim sem zadnjih 26 let osebno govoril. 99 % takih je v SDS, 98% takih je v NSI, 100 % takih je v SLS (zato Primc ne bo nič boljši kot JJ, bo samo njegova lutka še naprej). 99.99% takih je bilo v času osamosvojitve v vrhu Demosa, med “intelektualci” , pesniki (zato meni Senegačnik nima kaj povedati o politiki razen to, kako je treba JJu pridno in vdano lizati zadnjo plat, ker je JJ zanj veliko večji kot Prevc, a zdrava pamet govori, da Prevca podpira 2 mio Slovencev, JJ pa s figo v žepu (dokler ima moč) samo 100.000 agresivnih starčkov , ob tem da ga ostali Slovenci ne maramo, da ga gledamo kot škodljivca: a prav to tistih 10.000 fanatikov še bolj podžge, da so še bolj zaprejo v svoje patološke in ideološke škatle in so izključevalni, brutalno sovražni do vsakega, ki ne maha s slovensko zastavico in s solzami v očeh, ki so odmaknjene v onkrajni sanjski svet, vpije: Janša, Janša, Janša! ), kulturniki.

   Nezmožnost soočiti se kaže cinizem: “To je smešno! To so samo vaše domneve!” Dobra stran tega je, da ima Urška možnost postati za Emo Krško druga svetnica in prva iz “samostojne”(skrajno parazitske) Slovenije.

   • Socialism? O yes, sure, everytime socialists everywhere. 🙂 Its common sense, fool! Zdrava kmečka pamet, po naše.

    Danes so se srečali predstavniki vlad velikih 5 EU: Nemčije, Francije, V.Britanije, Italije, Španije in se zavezali odločnemu ukrepanju proti temu, kar tule zagovarjate z izjemo svitase in mene.

    Poleg je bila in sodelovala pri sklepih Christine Lagarde, predsednica IMF. Poglejte, edini pametnjakoviči tega sveta, kaj je na znani Hard Talk BBCja povedala kritičnemu novinarju:

    https://www.youtube.com/watch?v=NzsJ3v5CRJE

    Zdaj pa presodite, ali je to, kar govori predsednica IMF in vrhunski novinar BBCja tisto, kar piše novinarka Siola Urška Makovec ( pa Rok Novak, Tomaž Štih, Bernard Brščič in ostala skrajno desno-liberalna druščina – taki kot ta zadnji, ki so prišli zaradi svoje ekstremistične liberalne zideologiziranosti že tudi v hud idejni konflikt s predsednico nemškega združenja krščansko-demokratskih podjetnikov ob njenem obisku v Sloveniji). Ali je to tisto, kar tu piše pavel in meen zmerja? Ali Riki etcetc.

    Ali pa grejo morda razmišljanje novinarja in Lagardove vendarle nasprotno v tisto smer, ki jo zagovarjam jaz. Odgovor bo povsem jasen za nekoga, ki zna malo angleško in ki mu IQ seže preko meje debilnosti.

    Davčne oaze so očitno tudi za lagardovo in BBCjevega novinarja velik problem in ne rešitev, izogibanje plačevanja davkov je problem in zavržna stvar, ustanavljanje slamnatih podjetij je problem, pranje denarja isto itditd. Problemi, ki terjajo usklajeno mednarodno akcijo in popolno zavezanost za prenos vseh potrebnih informacij in usklajen pritisk na tiste, ki informacije skrivajo.

    Ljudje, ki v normalnih državah ( ne v Rusiji ali Arabiji) grejo skrivati svoj denar pred domačo davkarijo, pa seveda v politiki nimajo kaj iskati. Po islandskem premieru je druga politična žrtev Panama Papers španski minister za industrijo Jose Manuel Soria.

    http://www.sueddeutsche.de/politik/panama-papers-drei-ausreden-dann-trat-der-minister-zurueck-1.2951260

    Nobene milosti za nemoralnost in kriminal belih ovratnikov. Če se bo tu popuščalo, bo nastalo popolno vrednostno razsulo. Kakršno v SLO delno že vlada in kar so razkrili članki kot je gornji in odzivi nanj – torej tudi obramba podjetij nabiralnikov, če niso slučajno v lasti Gregorja Golobiča. 🙁

    • Teh 5 velikih samo na videz govorijo to kar ti praviš.
     Nikomur od teh ne pride na misel enačiti davkov z “javnim dobrim” in moralizirati, tako kot vidva s svitase-jem.
     Seveda so davčne oaze problem, vendar čisto drugačen.
     To kar vidva govorita je kot bi bral Kardeljeva zbrana dela…
     Sta pa odlična za provocirat desne, da se spotikajo in zagovarjajo spet nekaj nerazumnega.
     Ti si res socialist (pa čeprav heretični krščanski) po besedah, pa reci kar hočeš, svitase je pa ekstremni desničar. Amen. 🙂

     • Bumbar. Očitno sploh nisi poslušal Hard Talka in Lagardove na linku, ki sem ga dal. Čisto iste stvari trdi in zagovarja gostitelj Hard Talka na BBC kot jaz!

      Provociram ne jaz, provocirajo tisti, ki pišejo take članke, take tvite in take komentarje, skregane z vsem resnim, kar se v zahodni Evropi in S. Ameriki objavlja in zagovarja.

      Ne trdim, da tam nekateri niso lumpi. Ampak so lumpi naskrivaj. Najbolj noro je, ko bi pri nas pa iz lumparij in iz tega, da državo ( in z njo njene funkcije in javno blaginjo) okoli preneseš, naredili vrlino.

      Naj zagovarjajo, če tako mislijo, nižje davke ( čeprav so davki na dobiček v SLO že zelo nizki). Ne pa tole …

      Zdaj pa res dost. Amen. Do jeseni vsaj.

     • IF: “Naj zagovarjajo, če tako mislijo, nižje davke ( čeprav so davki na dobiček v SLO že zelo nizki).”
      ===================

      http://data.si/blog/2014/10/02/izplacilo-dobicka-v-d-o-o/

      37,75%
      Če je to zate nizko? Zakaj raje ne predlagaš, da se ljudem vse pobere in se jim potem nekaj malega v obliki hrane in šotorov vrne?

      Praviš tudi zakaj se ne zgledujemo po Avstriji. Pa saj to se sprašujejo tudi tisti Slovenci, ki hodijo vsak dan delat iz Slovenije v Avstrijo (migranti) pa jim potem slovenska davčna uprava pošilja položnice z 6000 € pa tudi 14.000 €

      Pa še enkrat. Ničesar kar očitaš avtorici zgornjega članka ni ona napisala.

     • Jaz vem kaj oni govorijo. Toda to kar rti govoriš pa ne boš slišal na nobenem hard talku. Brez skrbi. Tam ni socialistov. O davkih se ne govori tako kot o Karitasu…

     • Davek na dobiček je v Sloveniji 18%. To je primerjalno v Evropi ena najnižjih obdavčitev. Recimo v Panami, davčni oazi, velja za panamske državljane 30% davek na dobiček. Delo je pa nadpovprečno obdavčeno v SLO, ja, o tem pa ni dvoma. Cigarete so podpovprečno. Nepremičnine tudi. Študentsko delo je glede obdavčitve priviligirano in nelojalna konkurenca. DDV je pa v zgornji tretjini.

      Torej od povprečja glede davkov v SLO odstopamo na obe strani. Gor in dol. Veliko vprašanje, če so ta odstopanja razumno urejena in stimulativna. Prej ne kot ja.

      Ampak kakorkoli, davki morajo biti. In zavezanci so jih dolžni plačevati; čim več jih ne bo plačevalo, tem bolj bojo nasrkali ostali. As simple as that.

      Utajevalci davkov niso torej v interesu nikogar, razen samih sebe. V interesu vseh ostalih je, da se jih v početju razkrinka in onemogoči.

     • Zdravko, voditelj Hard Talka je trenutno Stephen Sackur, diplomant Cambridgea in Harvarda, že 30 let pri BBCju, med drugim dopisnik v ZDA, Kairu in Jeruzalemu. Vsekakor nekdo v svetu žurnalizma.

      Ne vem, ali ne razumeš angleško ali se ti ne ljubi poslušati posnetka intervjuja ( samo 5 minut), ali v čem je problem. Naj bo, bom malo prevedel vprašanja. Novinar med vprašanji Lagardovi izpostavi po vrstnem redu:

      1. Da se s panamski papirji utrjuje vtis, da za “elite”, za bogataše ne velja noben red, ki velja za nas navadne ljudi

      2. Potem jo 2 krat vpraša, če si je predstavljala, kako veliko politikov, vodilnih gospodarstvenikov, ljudi iz elite se je razkrilo v teh dokumentih s slamnatimi podjetji v davčnih oazah, s katerimi se izogibajo plačila davkov.

      3. Nato navaja podatek bostonske raziskovalne skupine, ki je dala oceno za leto 2014 o 11 triljonih dolarjev skritih v davčnih oazah v svetu in s 7% rastjo glede na prejšnje leto.

      4.Izrecno voditelj BBcja pravi: to je denar odtegnjen nacionalnim proračunom držav po svetu, konkretno navaja postavke za ceste, bolnišnice in šole ( torej prav javni blaginji, poudarja prav povezavo, o kateri ti vedno tiščiš glavo v pesek, da je ni – ergo: goljufanje države, utaja davkov pomeni nižji standard ljudi npr. glede cest, glede zdravstvenega varstva, glede šolstva itd.!) To ne pravim samo jaz, to ni noben socializem, to je le logičen zaključek in dejstvo.

      5. Potem jo direktno vpraša, če ne bi bil čas, da vplivne države skupaj pritisnejo, da se take davčne oaze po svetu, omenja Panamo, karibska otočja, otočke v rokavskem prelivu, ki omogočajo skrivanje denarja, ( dobesedno tako pravi) zaprejo.

      Itditd. Ne bom vsega pisal, kaj je Sackur spraševal. Posebej pomembno, da je Lagardovo spraševal, zakaj ona ( ali celoten IMF) menda ne plačuje davka na plače in kako si predstavlja, da bo lahko ona na čelu nekega učinkovitega boja proti davčnemu utajevanju, če bo zahtevala od ljudi plačevanje istih davkov, ki jih sama ne plačuje.

      Res ne vem, v čem bi se to, kar v intervjuju pravi Stephen Masur bistveno razlikovalo od tega kar sem pisal tu jaz in bil deklariran za Kardeljevega učenca. Evo, pa prav nisem. Ne Edija, ne njegovega vnuka nisem v življenju niti enkrat srečal.

     • Si me prisilil, da sem ga šel gledat. 🙂
      Torej to kar on sprašuje, službeno provokativen kot je, je tvoje stališče. Ti ne sprašuješ, ti trdiš da je tako treba.
      Torej, jaz se strinjam z Lagardovo. Ona prezentira moje stališče.

     • BBC je tako kot vse državne televizije leglo socialističnih novinarjev= politkomisarjev.

      Načeloma imamo v svetu 3 tipe medijev:
      1.privatni “levi” (socialistični, podpirajo in propagirajo socialno državo

      2.privatni desni

      3. mediji v državni lasti, ki jih socialisti maskirajo v javni “mediji”, “javni interes”.

      Seveda je RTVSLO ves čas SOCIALISTIČNO TROBILO. BBC je isto socialistično trobilo, a je dosti bolj kvaliteten zaradi standardov, kulture in novinarskega in managerskega profesionalizma.

      V Sloveniji so vsi mainstream mediji vodeni s strani Mafije iz davčnih otokov. To je denar rdeče mafije, ki je umaknila leta 1990 iz podjetij in davčnega sklada ukradene milijarde predvsem pred srbsko komunistično mafijo in manj pred Demosom, ki ga je imela v celoti pod kontrolo s svojimi vrinjenimi komunisti. Hkrati pa so bili ostali Demosovci socialisti in tako komunistom garant, da se nič ne bo spremenilo, saj nimajo ne idej, še manj strategij in so čisto impotentni narcisoidni starčki.

     • IF: “Davek na dobiček je v Sloveniji 18%. To je primerjalno v Evropi ena najnižjih obdavčitev.”
      =====================

      Finta za socialiste ala IF.
      V gospodarski družbi se prislužen denar ne smatra kot “VAŠ”, ampak kot denar podjetja. Zato je, v kolikor si ga izplačate v žep, dvakrat obdavčen. Prvič kot dobiček (17%), nato pa še kot dobiček, ki je izplačan lastniku v žep (dividenda 25%).

     • IF, ko bo Slovenija imela VSE davke podpovprečne, se pa javi.

      In ni res, da so davki na dobiček le 18%. So davki na dobček podjetja, potem te pa užgejo še enkrat, ko si dobiček izplačaš.

    • Ti ne premoreš zdrave kmečke pameti, saj zagovarjaš državno legalno krajo – oderuške davke.

     Pa kaj potem, če so davčne oaze nekaj slabega za politike, ki živijo od našega denarja?

     Skandinavske države s stališča davkov niso normalne države, je prej Rusija normalna država.

     Davčne oaze so zatočišče pred nemoralnim legalnim ropanjem države svojih državljanov.

  • Tovariš IF, če bi države imele normalno nizke davke, bi tvoje veljalo. Pri oderuških davkih, ki jih imamo, je pa popolnoma legitimno goljufati državo.

   Država naj zniža davke.

   Za rešetkami bi morali pristati vsi tisti, ki nepravično cuzajo naš denar. Teh je več in so bolj škodljivi, kot tisti, ki skrivajo svoj težko prigarani denar pred pohlepno državo.

 16. “Kakšno totalno vrednostno razsulo, da so eni zmožni to zagovarjat! In se nekateri med njimi obenem imeti še za zavezane krščanskemu etosu.”

  Gospod IF se je že vrnil na spletne sreni casnik.si in spet uživa, ko tlači druge. Čas pokore mimo, kajne?

  Da dobimo stvarno predstavo o davčnih oazah namreč zadošča, če preberemo WIKI: https://sl.wikipedia.org/wiki/Dav%C4%8Dna_oaza

  Davčna oaza je država, ozemeljski teritorij ali otok, ki ima ohlapno zakonodajo in je slepa za kriminalno poreklo denarja ali denar, ki beži pred davkarijo, kateri prihaja v banke različnega porekla in ustanoviteljev. Do začetka druge svetovne vojne je bila edina uradno razglašena davčna oaza v svetu Švica. Po drugi svetovni vojni se ji je pridružila še kneževina Lihtenštajn, v letu 2010 pa je takšnih držav že 74. Denar s poreklom iz kriminalnih dejanj ali skrit pred davkarijo tako nemoteno kroži po celem Svetu.

  Značilnosti davčnih oaz po svetu
  Davčnim oazam je skupno, da ne pobirajo davkov (ali pa so le-ti zelo nizki), zelo malo ali nič omejitev glede članov offshore finančnih centrov, poenostavljeno upravljanje podjetij in da je v njih zagotovljena bančna tajnost – davčne oaze ne sodelujejo z davčnimi upravami drugih držav.

  Problematika davčnih oaz
  Davčne oaze predstavljajo davčno konkurenco ostalim državam, ki ne morejo obstajati brez pobiranja davkov. Zaradi davčnih oaz so te države pod nenehnim pritiskom zniževanja davkov, predvsem na kapital, saj ta nalažje pobegne v davčno oazo.

  ========================================
  Poudarjam: Denar s poreklom iz kriminalnih dejanj ali skrit pred davkarijo tako nemoteno kroži po celem Svetu.

  TAKOOOOOOO! Brez moralnih obsodb. Bo šlo, gospod IF?

  • Še en “pravični” socialist. “vrednotni”, “domoljubni”. Takih je na “desnici” večina. Zaradi obsesije po gospodovalnosti so se ti pacienti kolektivno napopali na največjega sina Slovenije po kriteriju gospodovalnosti. Saj je on edini, ki jih lahko “odreši” in prežene ostale Gospodovalce (rdečo mafijo). Kolateralna škoda bodo vsi, ki nismo socialisti in so nam kolektivi skrajno antipatični.

   Točno tu se skriva problem. Na “desnici” že 26 let ni desničarjev. En, 5, morda danes 20 nepovezanih. Kaj lahko Brščič, Širca, Štih, Vodopivec in Riki, Zdravko in Alojz v SDS naredijo. Nič. So kulisa, so koristni idioti za krinko. Tam je polno zagrizenih (if) ali prikritih socialistov (svitase, Amelie, skoraj vsi komentatorji).

   Demografija in davčne oaze jih motijo samo zato, ker ne bo nihče več dajal pol plače, da dobivate penzije. Posušili se boste.

 17. Zdrava pamet narekuje, da bi morala svetovna skupnost davčne oaze ukiniti, ker le spodbujajo lopovščino in nevrednotno držo!

 18. Visoki davki povzročajo šibko gospodarstvo in socialo na kredit. Koliko časa to lahko traja, se lahko preuči na primeru Grčije.

  Davčne oaze so ventil, kjer se sprosti previsok davčni pritisk. Seveda bi bilo tudi v teh oazah treba poskrbeti za kontrolo glede izvora denarja in kriminalni izvor ustrezno sankcionirati.

  Toda davčne oaze so v osnovi produkt previsokih davkov v matičnih državah.

 19. Ker smo v EU, bi lahko ta regulirala, da davki v posamezni članici niso previsoki.

  Skratka so razumne rešitve, ne pa sleparske, na škodo skupnega dobrega.

  • Bi lahko. Pa ne. Pa regulira to, da davki v posamezni državi niso prenizki. Žal. DDV je omejen navzdol.

 20. Urška Makovec je napisala izvrsten članek in najbolj agresivno so po njej udarili komunisti na “desnici”.

  Ne samo nerazviti Prekmurje in Bela ter Suha krajina ter Notranjska in Koroška, pa potopljen Maribor s Štajersko.

  Cela Slovenija bi morala postati prosto tržna cona z minimalnimi davki. To bi privabilo kapital in podjetnike, ki bi odpirali na tisoče kvalitetnih delovnih mest.

  Skoraj nihče ne ve, da je kralj Jugoslavije mestu Kranju znižal davke, da so tja prišli podjetniki iz cele Evrope (predvsem Čehi) in odpirali fabrike. Zato je bil Kranj najbolj gospodarsko razvito mesto v 20.stl.v obeh Jugoslavijah .

  Danes pa ima “desnica” problem s svojimi socialističnimi talibani, ki hočejo samo fevde zavedati.

 21. Danes rdeča mafija z ukradenim denarjem v davčnih oazah vodi medije v Sloveniji.

  Državljane, ki z delom ustvarjamo kapital, brutalno obdavčujejo, sami pa ukraden denar pošiljajo v milijardah v oaze. Ko je afera filter Delo prepreči objavo vseh teh mafijašev in zaspina k socialistični odpravi oaz oz. za svetovno enako, veliko kolektivno obdavčitev.

  POP TV, KANAL A, Delo, Dnevnik, Mladina,… o njihovi povezavi z Off shore državami niso niti pisnili. Cenzura.

 22. Sveti Nikolaj iz Myre je bil zavetnik tatov in roparjev. Molil je za spreobrnitev teh oseb. Mednje je dal tudi dacarje, ki so za vladarje (državo) pobirali od ljudi davke. Ker je imel davkarija kot ropanje državljanov s strani vladajočih v državi. (vir FB Liberal Catholic)

  V 20.in 21.stl.je obdavčevanje preseglo 50 %, danes je okrog 60 in se ponekod že bliža 80%. Država v 20.in 21.stl.liberalcem velja za najbolj nevarnega in hudobnega Hegemona, Leviatana.

 23. Za višanje davkov so zelo občutljivi privatni delavci. Državni delavci so v večini čisto psihopatsko ledeno brezbrižni do tega pojava, ki jim na kratek rok koristi, vendar nas na dolgi rok pelje v Sodomo in Gomoro, v Hudo jamo.

 24. Zakaj ne ukrepamo:

  Ker državni delavci prevladujejo:
  1.birokrati,politiki,funkcionarji strank, občin
  2.učitelji
  3.zdravniki
  4.duhovniki
  5.kulturniki
  6.umetniki
  7. delavci v državnih podjetjih:RTV, univerze, železnice, agencije, mediji, Dars, DDC, Elektro, Komunala,..

 25. To pisanje spiskov “sovražnikov ljudstva”, med drugim cele vrste poklicev, je bolestno. To morda ni socialistično, je pa zato boljševistično in stalinistično. Pavel in Riki sta vzorčna primerka promotorjev tega sovraštva, ki se razlikujeta med samo v političnem vodstvu na katerega (ne) prisegata, da en sovraži JJja, drugi pa N.Sijevce.

  Ta diskurz stalnega nepomirljivega boja, prave državljanjske vojne do zadnje kaplje krvi, ki ga hočejo eni na desnici zadnja leta vsiliti Sloveniji, je eden bistven razlogov, zakaj ljudje s tako desnico nočejo imeti opravka. Bežijo stran od nje.

  Stari brezplodni paradigmi partizani kontra domobrancem, zdaj priključujejo in kurijo nova brezplodna sovraštva, npr.:

  – privatni sektor: javni sektor
  – stare generacije: mlade generacije
  – podeželje : mesta (posebej Ljubljana) itditd.

  Namesto družbenega dialoga, iskanje skupnih imenovalcev, skupnega dobrega in koherentnosti znotraj družbe, pripravljenosti na družbene kompromise, empatičnega pristopa do drugega in drugačnega, promovirajo neizprosen konflikt in boj za prevlado enega nad drugim.

  In to po starih totalitarnih vzorcih. Kot je bil nacijem identitetni vzorec za boj brez milosti proti drugemu nacija, rasa, komunistom pa razredno poreklo in politično prepričanje, imajo ti svoje kriterije: na kateri strani so bili tvoji med drugo vojno, če so v javnem sektorju, če pripadajo neki generaciji, če živijo v nekem mestu ipd.

  Hvala lepa za te vaše bolestne vojne, ki jih spočenjate v svojih glavah.

  Ljudje tega ne bojo kupili, ker je normalno, da si želijo miru in harmonije!

  • “… en sovraži JJja, drugi pa N.Sijevce.”

   Gospod IF pa sovraži gospoda Pavla in še mene povrh. Da gospoda Rikija ne omenjam.

   ======================

   “Ljudje tega ne bojo kupili, ker je normalno, da si želijo miru in harmonije!”

   Zato pa volijo Milana&prijatelje ali pa Janeza&prijatelje. In imajo mir zagotovljen.

  • If, tebe boli, ker nihče ne naseda tvojim neumnostim, zato pa pišeš take neumnosti.

   Ti zagovarjaš to, da nam država krade denar.

 26. Ne razumem, zakaj se mora IF tule boriti z mlini na veter, saj vendar vsi vemo, da
  1. so davki vedno bili in bodo neizbežni kot smrt, dobro pa je, da so čim nižji in
  2. da so davčne oaze leglo goljufij in trn v peti vsaki urejeni državi!

   • AlFe: “Bodimo pošteni do gospoda IFa. Primanjkljaj je posledica kraje.”
    ========================

    Kraja je posledica socializma.
    Lastnik ne krade samemu sebi!

Comments are closed.