Kaj nas (še) združuje?

24

Dogajanje na proslavi dneva državnosti prejšnji petek je bil ves teden predmet komentarjev in ostrih reakcij. Še najbolj moder se mi je tokrat zdel molk predsednika Republike, ki spornega besedila ni želel komentirati in je imel – za človeka njegove politične provenience – ob isti priložnosti povsem sprejemljiv in na trenutke celo zelo dober govor. Velja ga pogledati pobliže!

Predsednikov korak naproti

Predsednik se je med drugim spomnil številnih prispevkov civilne družbe, njenih organizacij, gibanj in voditeljev, ki so pred osamosvojitvijo izoblikovali intelektualno in politično podlago naše neodvisnosti ter izrazil hvaležnost vsem, ki so po osamosvojitvi vodili državo na nove ravni razvoja in v nove kakovosti našega bivanja. Nedvomno lahko v obeh kategorijah prepoznamo predvsem ljudi pomladnega kova. Šel je celo tako daleč, da je dokončni zaton komunističnega sistema in njegove preživete ideologije (ne pozabite, da je v tej ideologiji bil vzgajan) označil z besedami To je bilo dobro…

Pohvalno je, da se je kritično izrekel o obdobju nebrzdanega pohlepa, finančnega rokohitrstva in, pri nas, v Sloveniji, prilaščanja nekdanje družbene in državne lastnine…. slepega hlepenja po bogastvu in oblasti, neodgovornega zadolževanja, nepravičnosti in korupcije, nekulturnih ravnanj in strankarskih preigravanj. Pravilno je dodal, da gradbeni zlom v kakšni tuji državi ne upravičuje naših gradbenih polomov in zlasti ne upravičuje sramotnega ravnanja z delavci propadlih gradbenih podjetij. Prav tako se je zavzel za več Evrope, kar je za Slovenijo nedvomno prava pot.

S predsednikom Republike bi lahko polemizirali, o vzrokih za naše zagrizeno nadaljevanje kulturnega boja. Težko se je tudi strinjati z njegovo tezo, da pri naših sedanjih problemih ne gre za splošno moralno krizo evropske civilizacije in naše družbe ter za krizo vrednot: kristjani to vidimo drugače. In če smo že pri krščanstvu, ne prezrimo, da je predsednik Republike tokrat v govor uvrstil celo plemenitost krščanske ljubezni (in jo – no, ja – postavil ob bok udarniškemu zanosu!); hvalevreden je njegov poudarek solidarnosti in socialni koheziji (vprašanju, ki so ga vsi naši dosedanji predsedniki države – vključno s sedanjim –  premalo videli kot najpomembnejšo nalogo svoje funkcije – namesto ukvarjanja z domačo ali zunanjo politiko).

Zaradi česa nas spoštujejo v svetu?

Kot najpomembnejši je bil v medijih označen njegov stavek o razumevanje in spoštovanju lastne preteklosti: Ne zavrzimo tistega, zaradi česar nas spoštujejo v svetu. Po splošnem prepričanju je tu predsednik mislil na partizanski odpor nacifašizmu, četudi je NOB omenil šele stavek kasneje, po generalu Maistru in TIGR-u. Predsednik je tu napravil napor, želel je biti vključujoč in je posredno celo priznal odporniški primat Primorcev.

V njegovem previdnem izražanju pa se poleg predvolilne pragmatičnosti vendarle skriva dejstvo, da odpor proti okupatorju, na katerega smo lahko ponosni, seveda ni bil samo to – je bil tudi nasilna revolucija, ki je privedla v totalitarizem. Predsednik Republike tudi tu sicer želi narediti napor in nekaj odstavkov naprej zavrne zgodovinsko znane in preživete oblike totalitarizma.

Kjer predsednik Republike ni mogel preko okov razmišljanja, v katerem se je oblikoval, je subtilno skrito v njegovem pozivu k zavračanju vseh vrst totalitarizma. Predsednik pravi, da so stare oblike totalitarizma mrtve, in tu najverjetneje meri na komunizem. V naslednjem stavku pa pravi, da je potrebno paziti, da se ne pritihotapijo nove, ki se kažejo v sovraštvu do tujcev in sleherne drugačnosti, prav tako pa je (takoj naslednji stavek) po mnenju predsednika potrebno zavreči  tudi bolj prikrite poskuse monopoliziranja oblasti in sirenske mike avtoritarnosti.

V prvi vrsti pred predsednikom sta med govorom sedela tudi ljubljanski župan Janković in nekdanji predsednik Republike (in nekdanji vodja ZKS) Kučan, a domnevamo lahko, da govorec sirene vidi okrog Janše. Najsi se v premieru skriva tudi kakšna avtoritarna poteza ali ne, bi Janšo težko povezovali s sovraštvom do tujcev, še manj pa s totalitarizmom. Res je v Evropi danes – tudi v njenih zglednih demokracijah – na pohodu nov populizem, ki je običajno mešanica skrajno desnih pogledov na družbo in skrajno levih na gospodarstvo, podobno kot fašizem in nacizem v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Toda ta populizem vendarle še ni zavladal nobeni evropski državi na način, kot je Vzhodni Evropi (in Sloveniji) vladal komunistični totalitarizem, in v domnevno Janševi totalitarni Sloveniji smo vendarle dnevno priča žaljivim, osebno usmerjenim in že kar iracionalnim  napadom na Janeza Janšo, ne pa korakanju v uniformah SDS. Stvari torej niso primerljive.

Primerjati totalitarizme

Kakor seveda ni mogoče povsem primerjati kljukastega križa in rdeče zvezde. V imenu slednje so bili storjeni grozoviti in masovni zločini. Toda avtorji teksta, ki ga je moral prebrati Jernej Kuntner bi morali najti pravo mero in se zavedati, da je pod rdečo zvezdo bil  premagan tudi nacifašizem (in Zahod je to pomoč Sovjetske zveze sprejel). Pod kljukastim križem ni bilo nikoli nič dobrega – nacizem je bil v temelju nasilna ideologija. Slovenci smo se z obema totalitarizmoma soočili, ko je bil tudi komunistični v svoji najbolj nasilni fazi. Toda subtilno razlikovanje med obema je potrebno ohraniti v zgodovinski perspektivi – saj se je nacifašizem enako okrutno znašal nad vsemi Slovenci in pri tem početju ni delal nobene razlike med rdečimi, črnimi, plavimi in ostalimi barvami. In navsezadnje: ogromna večina vseh medvojnih slovenskih protikomunistčnih formacij in ideoloških skupin je enako sovražila nacifašizem in okupacijo kakor pripadniki partizanskega gibanja, četudi so – tako kot marsikje po Zahodni Evropi – bili pripravljeni z okupatorjem (tehnično) sodelovati. Sodobna slovenska desno-sredinska opcija in nasledniki medvojnih protikomunističnih skupin delajo veliko napako, da dediščino odpora proti okupatorju prepuščajo le partizanstvu. Prav tako pa je napačno del zaslug za ubranitev samostojne Slovenije odtegovati levici, ki je v kritičnem trenutku vendarle nedvoumno stopila v bran domovine, kljub poprejšnjim pacifistično in jugoslovansko obarvanim pomislekom.

V četrtkovi jutranji anketi na prvem programu Radia Slovenija so anketiranci odgovarjali na vprašanje, kaj nas Slovence povezuje. Bera je bila skromna: šport, ljubezen do narave, Triglav (morda bi se tu že skregali, ker je bil to tudi simbol kontroverzne PIF-OF)… Sedanja desno-sredinska vlada je žal, zamudila priložnost, da z letošnjo proslavo ob dnevu državnosti (umetniško prijetno in brez velikih stroškov) Slovence poveže okrog samostojnosti.  Predsednik Republike je bil tokrat bolj povezovalen. Toda moral bo precizneje definirati, kaj je tisto, zaradi česar nas spoštujejo v svetu: da, zaradi odpora; ne, zaradi komunistične revolucije. Jasno ločnico med obema morata postaviti “obe” strani.

24 KOMENTARJI

 1. Predsednik Republike je bil tokrat bolj povezovalen.

  Predsednika sem poslušal v originalu, vaš pprefinjeno subtilno napisan prispevek sem prebral pa dvakrat. Predsednik Tuerk je bil z mero in občutkom nesramen. Revolucionarnih “zvezdnikov host” do sedaj še niso povabili na vsakoletne proslave zmage nad fašizmom in nacizmom v Evropi. Celo Berlusconija so povabili v Moskvo, Stanovnika pa ne. Tuerk se je vsega povedanega z občutkom dotikal, ost zoper vlado je bila skrita pa v praznem leporečju. Hudiča, proslavo rojstva države Slovenije je zlorabil za obračunavanje z Janšo. Vse ostalo povedano je bilo pa njegovo predvolilno, predsedniško kvazi zdravorazumsko nastopanje. Ko on uporabi besedo morala naj se najprej vpraša zakaj ga žena javno niti pogleda ne.
  L. Hammarskjoeld. Predsednik prevarantov Slovenije je z vašim prispevkom zagotovo zelo zadovoljen.

 2. odlično, pimi,

  šved je pač prispeval eno za kvoto turekovih pozitivnih novic.

  proleteri svih zemalja na čelu sa jankovićem ujedinite se press

 3. Cel govor bi moral poslušati ali ga prebrati. Vseeno pa Tuerk ne more presenetiti, če kdaj kaj drugače reče kot večino leta govori. To je normalnemu človeku težko, njemu niti ne.

  “prilaščanja nekdanje družbene in državne lastnine”
  problem v Sloveniji je sistemsko in večinsko branjenje, da večina lastnine ostane v rokah države oz. politične mafije, ki državo obvladuje. SOCIALIZEM , fevdalizem press

  Velika laž je, da nas svet spoštuje zaradi NOB. Večina diplomacije točno ve, da je NOB krinka za komunistično revolucijo. Slovenija oz. slovenski partizani niso bili nikoli v zadnjih 67 letih povabljeni na evropske proslave zmage nad fašizmom. Celo komunisti v Sloveniji so se spremenili v fašiste (socialiste) nacionanega interesa.

 4. Ja, prav res. Ko že misliš, da je prišlo do premikov v razgradnji komunizma (ki je še), se vedno najde kak publicist, ki komunizem relativizira. Pod rdečo zvezdo je premagan nacizem? Pa to je grozna ugotovitev po toliko informacijah v zadnjih 20 letih! Gospod Hammarskjold, pod katerim simbolom naj bi premagali nacizem, če pa so komunisti upor proti okupatorju “privatizirali”? In pa – vsi pobiti med vojno in po njej so verjetno od veselja sami skakali v jame, ker je rdeča zvezda premagala nacizem in fašizem.
  Ker v naivnost in naključja več ne verjamem, lahko ugotovim le, g. Hammarskjold, da se tudi vi v enem izmed obročov (ki so dolgo časa nevidnio) v obrambi komunizma.
  Kako boste prepoznali komunista? Po nejasni, zaviti govorici, v kateri kar mrgoli obtožb desnice za grehe, ki so obrobnega pomena. Recimo poudarjanje in razpihovanje kadrovskega cunamija pod to Janševo vlado. Gre za popolnoma nepomembno temo, ker to stori vsaka vlada. Toda ne. Iz te obrobne teme znajo Miheljaki, Markeši in Hribarjeve ustvariti atmosfero, ki ima naslednje cilje: utrujanje, izčrpavanje, živciranje Janševe vlade ter krajo dragocenega časa, potrebnega za pomembnejša opravila. Komunist bo bodisi govoril v nekakšnih parabolah (Kučan, Tuerk, Pahor …) bodisi bo bljuval (Potrata, oba Hribarja, Bučar, Makarovičeva, Miheljak, Markeš, Karba, Šurc, Zgaga, itd. itd. itd.). Dobro, a pri naštetih že vnaprej veš pri čem si. Grozni ste vsi vi, ki v pozi demokratov branite kasto v nevidnih “obročih” in se razkrijete, ko kje začne “puščati”.
  G. Hammarskjold, dokler komunizem ne bo na isti ravni kot nacizem in fašizem, se nimamo kaj iti demokratov.

  • “G. Hammarskjold, dokler komunizem ne bo na isti ravni kot nacizem in fašizem, se nimamo kaj iti demokratov.”
   Kakšna je razlika med komunistom in pijancem? Sta notranje vzročno povezana. Ukazov politkomisaarjv niso mogli izvajati trezni. Drugače pa med njima ni razlike. Oba se v glavnem spre-obrneta, ko se v jamo zvrneta.
   Komunistu ne smeš nikoli zaupati. Ker so se k. potuhnili in zamrznili svoje p. knjižice, imamo z njimi še vedno težave.

 5. Spoštovano uredništvo, ali nas lahko, prosim, obvarujete pred anonimnimi članki (člankarji), ki jim 100 mio človeških žrtev komunizma ni dovolj, da bi dojeli totalitarizem, še kako “vreden” nacizma?!!

   • Do sparve bo prišlo ko bodo končno zločinci tam, kamor sodijo. Spravi ne škodijo nemezijani, ker dojemajo težo stvarnosti komunizma, temveč ignorantski bp in njemu podobni, ki do nedolžnih žrtev nimajo nobene pietete.

 6. ‘Ker v naivnost in naključja več ne verjamem, lahko ugotovim le, g. Hammarskjold, da se tudi vi v enem izmed obročov (ki so dolgo časa nevidnio) v obrambi komunizma.’

  Aha, še en komunisti, tokrat pod okriljem Časnika 🙂 Povsod same zarote, zakulisne sile, strici in komunistične celice.

  Odgovor na vprašanje v naslovu članka je lahko samo eden. Nič nas ne združuje. Živimo na različnih bregovih in zelo nevarno je, če se kdo samo malo, tudi če nenamerno, približa drugemu bregu.

 7. “Najsi se v premieru skriva tudi kakšna avtoritarna poteza ali ne, bi Janšo težko povezovali s sovraštvom do tujcev, še manj pa s totalitarizmom.”

  Tole je pa čisti kiks in brc v temo.

  Prav zdaj obeležujemo dvajsetletnico enega najbolj sramotnega početja v novejši zgodovini, namreč izbrisa več tisoč prebivalcev Slovenije, katerih krivda je bila zgolj “južno” poreklo. In kdo je bil takrat na oblasti? Vlada tedaj že propadlega Demosa, v glavnih vlogah pa Peterle, Janša in Bavčar, ki nosijo glavno odgovornost za birokratski genocid, kršenje človekovih pravic ter norčevanja iz že tako ponižanega dostojanstva tistih, ki so zaradi nacionalističnih strasti janševikov ostali brez slehernih pravic.

  Tako da, prosim, brez neumnosti in brez apologije enega najbolj avtoritarnih politikov v slovenski zgodovini.

  • Oficir jugoslovanske aramade sicer Srb po nacionalnosti je v takratni slovenski skupščini opozarjal in grozil (dr. Pirnat mu je takrat zabrusil naj govori slovensko) z vsem mogočim, kar se nam bo zgodilo, nato so nas jugovojaki napadli in padle so prve žrtve vsiljene vojne v Sloveniji. Aksentijević se je z jugovojsko pobral v južne repoblike, tam po činu napredoval, igubil voljo in vojno, ter se vrnil k svoji ženi nazaj v Slovenijo. Danes je ta “gospod” postal slovenski državljan s slovensko pokojnino.
   Če bi, pa niso, takrat tem izbrisanim ljudem dali samo delovne vize v pasoše, bi ti ljudje ne bili izbrisani, imeli bi državljanstva republik od koder so prišli. Slovencem v Nemčiji rečejo gastarbeiter-ji pa niso nič ponižani. Torej brez neumnosti in brez apologije.

  • To enostavno ne drzi. Ni bila pri vseh krivda le to, da so juznega porekla. Poznam bivsega oficirja jugoslovanske vojske, ki ima zeno Slovenko, otroke in je zivel v Sloveniji. Med osamosvojitveno vojno je naredil na slovenskem ozemlju veliko (materialne) skode, vedoc, da zivi on in njegova druzina tu. Po koncani vojni je zbezal nazaj v Srbijo in se po nekaj letih vrnil. Tudi v javnosti se
   ne kaze prav veliko, saj vsi sosedje vedo, kaj je pocel.
   Torej ce nekdo zavestno krsi predpise drzave, ki se osamosvaja in poleg tega dela skodo, potem tvega, da ne bo imel enakih pravic kot tisti, ki tega ne pocno. Ta imenovani bivsi jugoslovanski oficir je imel moznost prestopiti na slovensko stran, pa tega ni naredil. In sedaj naj dobi se odskodnino za to?

  • Sicer pa je glavna zvezda reklaniranja v zgoraj napisanem članku predsednik Tuerk.. Če tudi je, po vaše domnevam, največja “baraba” predsednik vlade Janša, ki nas trenutno poizkuša izvleči iz dplžniškega “dreka” v katerega so nas spravili domnevno vaši, je ta trenutek vsemu navkljub najbolj trezen politik, ki ga premoremo.

   • Se strinjam, vendar pod enim tehtnim pogojem: Kadar ni pijan! od rdeče ideologije in zaradi nje prelite nedolžne krvi.

    • Janša spoštujem. Komu se moje prejšnje besede pritičejo pča nja ugotovi vsak sam. Sem se v izjavi malo prenaglil. Pimija namreč v prvi sapi nisem prav razumel.

 8. Žal nimate prav. Nam manjka državotvornost. In v ta namen bo treba poznati pravo. Res je desna vlada sprejela brezpraven Zakon o državljanstvu. Prepričan sem da so ga desnici podtaknili komunisti, ker so vedeli da bodo še dolgo črpali iz tega. Toda to ne opravičuje Janše, Peterleta in ostalih. Izbris je zagrešil Bohinc, če se prav spominjam. Zakon pa je sprejela takratna skpuščina. Ne vem če smo sploh že imeli sedanji parlament… Vsekakor sramotno in nedržavotvorno!
  Neumni Hitler: samo izbrisal bi Žide in bi bilo vse vredu…. Opravičujem se za cinizem, vendar je tako.

  • V okoliščinah, ki so takrat obstajale so ravnali kot so mislili, da je pametno. Vojaška logoka je ravnala skladno z dogajanjem v vojni, politična ravnanja so pa lahko nekomu vprašljiva. Izbrisani so posledica in dejstvo hkrati.
   Vsi tisti, ki so ulagali napore zoper ustavni zakon za dokončno ureditev izbrisanih so zdaj na enem mestu objavljeni v dveh tednikih. Poseganja v ustavni zakon si ne more privoščiti nobeno evropsko sodišče in ker tega zakona zaradi nasprotovanja levih liberalno zaresnih demokratov nismo mogli sprejeti, zdaj imamo sodbo okoli vratu. Ni pomemben ne Bohinc ne peterle ne Janša, pomembno je nagajanje in kdo se je z njim igral.

    • Če bi šli še čisto malo nazaj v zgodovino, vas moram spomniti vsaj še na čarovnice.
     Poizkusite ločiti vojaško od političnaga. Janša je bil takrat obrambni minister. S pištolo za pasom se je sprehodil po Ljubljani iz hotela Tivoli se je pa oboroženi norec v civilu z avtomatom v avtu odpravil slovence malo k pameti spravljati. Končal je pri WTC-ju ustreljen.
     Vprašajte se kaj ste vi počeli tiste dni. Jaz sem se brez zvezde znojil pred vrhniško kasarno.

    • Čeprav ne vem kaj želite povedati, jaz sem bil v Švici ko se je vojna začela. Takoj sem spakiral in se vrnil v Slovenijo. Šele po treh dneh sicer, dokler je bila meja z Avstrijo zaprta. Potem sem se javil in se “znojil” na Mačkovi.

 9. Izbrisani so še vedno mnogi a ne izpred dveh temveč izpred malo več desetletij. Ti izbrisani pa so si to v glavnem sami zakuhali.Kdo jim je kriv če si niso hoteli zrihtat državljanstva.

 10. Boštjan, presenačate me. Tako lepo znate pisat o Kristusu in Sv. pismu, ko pa gre za temeljna državotvorna vprašanja pa postanete sovražnik ljudi. Vernik, ljudomrznež, je hujši od vsakega brezbožneža!

Comments are closed.