Kaj je slovenskim politikom sporočil Putin?

33
Foto: Matej Leskovšek / Siol.net.
Foto: Matej Leskovšek / Siol.net.

Starejši se še dobro spominjamo časov, ko so lakaji komunistične elite ob nedeljah in cerkvenih praznikih stali pred slovenskimi cerkvami in gledali prihajajoče vernike, če morda ni med njimi tudi kdo izmed njihovih članov. Poleg tega so morali, po nalogu nadrejenih, vstopiti v cerkev in izza vrat prisluhniti mašnikovi pridigi. Ker jim je bila, zaradi vere v komunizem, vsaka mašnikova beseda o Bogu in veri sovražna, in ker so bili naučeni, da je vera opij za ljudstvo, so si na podlagi izrečenih besed pridigarja, ustvarili lastno pridigo in jo priredili tako, da je bila njihovim šefom všeč. In pridigarjeve besede so s primesmi lakajev postale sovražne do komunistične oblasti. Preganjanje duhovnikov in vernikov je bil v tistih časih pravi ritual UDBE in njihovih pomočnikov.

Tendenciozna in napihnjena sporočila so bila za partijsko elito dovolj za represijo nad slovenskimi duhovniki. Zakaj slovenskimi? Slovenska komunistična oblast je bila s svojimi represivnimi organi neusmiljena. Medtem ko so bili beograjski oziroma srbski komunisti do vernikov in cerkve ter redovnih skupnosti veliko bolj tolerantni.

V Sloveniji je bilo za pregon in obsodbo, dovolj poročilo ovaduha, in to brez materialnih dokazov. Celo v času, ko so v Srbiji z odprtimi rokami sprejemali iz Slovenije pregnane redovnice in redovnike, so jih v Sloveniji pa še vedno šikanirali in zapirali. Številne duhovnike so obsojali na dolgoletne zaporne kazni s prisilnim delom. Ni bilo malo tistih, ki so zaradi krutega mučenja za vedno utihnili in se iz zaporov nikoli niso vrnili.

Krivične obsodbe in umori slovenskih duhovnikov ter drugih zločinov nad slovenskim narodom po drugi svetovni vojni, še danes obremenjuje slovensko politiko, ki še vedno niha med zločinom in resnico. Nasledniki komunistične partije Slovenije, kamor spadata Zveza združenj borcev NOB (ZZB NOB ) in stranka Slovenskih demokratov (SD), ne zmoreta ali se ne smeta opravičiti za storjene zločine njihovih predhodnikov.

Nasprotno. Združenje za vrednote NOB se, brez sramu, celo spreneveda in govori o takratnih vrednotah. In to navkljub temu, da iz slovenskih rudnikov, brezen in gozdov »štrlijo« kosti neslutenih zločinov. Kot v posmeh ustanavlja celo svoj podmladek, ki bi še naprej prekrival grobišča in sledi komunistične revolucije na slovenskih tleh.

Zakaj pišem o že toliko krat napisanem? Zato ker je bil v Sloveniji konec meseca julija na obisku predsednik današnje Ruske federacije Vladimir Putin. Človek, ki je bil nekdanji Sovjetski zvezi član zloglasne državne varnosti KGB. Danes pa predsednik Ruske federacije. V Slovenijo se je prišel pokloniti ruskim ujetnikom, ki jih je pri gradnji ceste čez vršiški prelaz pred sto leti zasul snežni plaz. V spomin na ta dogodek so preživeli postavili kapelico in grobnico, kjer so zakopani njihovi posmrtni ostanki. Po položitvi venca, se je Vladimir Putin pokrižal in se z minuta molka poklonil vsem žrtvam, ki so pokopane tik ob kapelici. Ne! Ne mislim, da je predsednik Vladimir Putin postal globoko veren mož. Pokazal je le, da sme in zmore, česar številni slovenski komunisti, tudi po 25-ih letih demokracije tega ne zmorejo.

Slovenija letos praznuje 25. let samostojnosti in 26. let, odkar je predsednik Komunistične partije Slovenije Milan Kučan »zamrznil« partijsko knjižico.

Če ob tej misli sodim predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina, je (zagotovo) svojo partijsko knjižico sežgal. Zato se danes ne boji in ne sramuje stopiti v katerokoli cerkev. Kot tudi ne pred nekdanje tovariše, kot je to storil pod Vršičem in se s spoštovanjem do pokojnih pokloniti s krščanskim križem.

Kakšno sporočilo je ob tem dal našim politikom, ne vemo. Kot tudi ne vemo, če so se ob tej njegovi gesti ti kaj zamislili!

Ker je ob kapelici pod Vršičem v ospredju stal tudi zadnji partijski šef v Sloveniji, ki je (v imenu CK KPS prikrito) zatiral demokratično razmišljanje, se sprašujem, ali bi bil zmožen posnemati Vladimirja Putina in se pokloniti vsem žrtvam, še posebno žrtvam komunistične partije na Slovenskem, ter vsem izgnancem in njihovim potomcem po posvetu, kamor so se zatekli pred komunistično čistko?

Ali nam Milan Kučan tudi za prihodnje čase tiho sporoča, da je v Sloveniji komunistična ideologija zasidrana bolj, kot v veliki Ruski federaciji? Če tudi je le ta nastala prav tam in so jo k nam prinesli slovenski komunisti, katerih spomeniki in napisi še danes krasijo številne trge, ulice in celo državne kabinete nekaterih častilcev krvave preteklosti. Hvala Bogu, da je vse to, čeprav še danes skeli, že zgodovina.

Resnica pa je samo ena in ni globine iz katere ne bi privrela na plan. Ona ni obremenjena s časom, ki si ga je postavil človek samemu sebi. Je Večna in prodre skozi vse zidove. Tudi do najbolj trdih src, če jih prej ne iztrga smrt.

Naj le resnica zruši zidove, ki nas še vedno tiščijo in delijo. Pri tem naj jim pomaga naša Božja Mati Marija, da odprejo srca resnici in ji dajo prosto pot.

33 KOMENTARJI

 1. Da je v Sloveniji komunistična ideologija zasidrana bolj kot v veliki Ruski federaciji, sem se pred kratkim osebno prepričal. Komunizem so zamenjali z velikoruskim nacionalizmom/šovinizmom, katerega zvesto pooseblja prav Putin.
  Na to temo še en resnični dogodek na Dolenjskem kmalu po vojni. Na zaslišanju je udbovec zabrusil duhovniku, da že skoraj dva tisoč let “farbajo” ljudstvo. Duhovnik pa mu je mirno odgovoril: “No, dobro, mi že dva tisoč let lažemo, kot pravite, pa nam ljudje še vedno verjamejo, vi pa jim lažete nekaj desetletij, pa vam ljudstvo prav nič ne verjame.”

  • A res? Jaz pa vidim, da ljudstvo v Sloveniji bolj veruje v socialistično državo in socializem kot pa v Boga in v Cerkev.
   Zadnjič sem celo napisal, da več slovenskih katolikov verjame v varnost Države kot v Marijo. Več jih pa joka Mariji kot veruje v Boga.

 2. Gospod Feltrin,preden ste napisali do srca segajočo pravljico o sedanjem carju ruske
  federacije,bi bilo vseeno pošteno od vas,da bi pogledali resnici v obraz,jaz sem videl
  v tem perfidno izpeljanem obredu pri ruski kapelici neizmerno obliko farizejstva in
  sprenevedanja!Mar so vam dogodki v Ukrajini ušli iz spomina,ali vam obisk in poklon
  turškega diktatorja Erdogana ruskemu rdečemu carju ne pove nič!,misli so mi pobegnile daleč nazaj v antično grško zgodbo o trojanskem konju,ki je bil to pot pod vršaci julijskih Alp osem ton težka jeklena limuzina,dražja od suhega zlata!Zakaj mislite,je bil obisk prireditve omejen z akreditacijo in udbovskim postopkom pregleda gostov z najnovejšimi aparaturami namenjenim v te svrhe?Zakaj je v Julijcih mrgolelo ruskih kagebejevcev in slovenskih policajev,ki so bili postavljeni po vseh vogalih,ki so pozabili na štrajk in prenizke plače ,služili so narodu,kateremu pa?Mar mislite,da je kateremu zdravemu slovencu obisk pomenil priliko maščevanja za vse strahote,ki jih
  prizadel vzhodnoevropskim narodom boljševizem,ne!Vsi,ki širše gledajo na dogodek
  pod vršaci so se distancirali od tragikomedije pod vrhovi Alp!Preseneča me,da se je tej predstavi uklonila tudi slovenska cerkev,ali je bil to diktat in prisila,naj ostane
  neznaka politične enačbe!Kakšno farizejstvo,prisoten je bil tudi avtor “drugorazredne”
  ocene krvavih dogodkov v Sloveniji po “osvoboditvi s svojimi prijatelji!Njihova prisotnost je bila pljunek v obraz ponižanih slovencev!Možakar kandidira za predsednika OZN,malo razmislite v tej smeri gospod Feltrin?

  • Že, že. Avtor je želel povedati, da je celo Putin gospod med temi, ki so bili gor.
   Ne gre za slavospev Putinu. So pa to naši izpeljali tako zvito, da jim ni možno ugovarjati. Vsaj tako mislijo, da je to dovolj dobro. Resnice tako trdijo, da ni.
   Da se je Sloveniji posmehovala cela Evropa, pa jih ne zanima.

 3. Ni pa čisto vse tako črno. Mene in našo Cerkev je razveselil visoki cerkveni obisk iz Moskve, ki je prišel že dan prej in se prijazno sesetal z nuncijem in našimi škofi. Tudi srbski cerkveni dostojanstveniki so prišli in se pogovarjali. Mene silno veseli in navdušuje ekumenizem in bratenje s pravoslavno cekvijo, ki nam je zelo blizu. Putinov govor je bil zelo spravljiv, pokrižal se je in dopustil zelo lep in ganjliv pravoslavni obred s čudovitim petjem in nato govorom drugega najvišjega ruskega cerkvenega dostojanstvenika. Cvetoberju naše komikontinuitete, ki je napolnil prostor okrog kapelice, je satan gotovo kuril pod nogami, vendar ni nič pomagalo. Marsikdo od njih je gotovo pomislil na lastne krvave roke in na lastno neudeležbo na naših moriščih in pokopališčih. Tudi to je prinesel Putinov obisk!

 4. Sarkazem,pravoslavje je v Rusiji “državna vera”,komunizem si jo je podredil iz preprostega razloga,le tako je dobro nadzorovana,tudi znotraj sebe!Dokaz za to so mladi kadri v visoki cerkveni hirearhiji,prikrit kgb,tako da o kakšni pretirani vernosti v
  tem smislu ne bi govorili.Vse je pod kontrolo!Kako je s to dejavnostjo pri nas pa tudi
  lahko slutimo,nisem še opazil,da bi se kakšen naš državnik prekrižal,mogoče žsamo neopazno.Sestanek patriarha ruske pravoslavne cerkve s slovenskimi škofi,je bil zgolj
  formalnost v uradnem protokolu putinovega obiska,ki ni bil na nivoju državnega obiska!Lahko pa predvidevamo,kam je molil pes taco v tem primeru!Prevelike očaranosti in posebnega veselja med slovenskimi škofi namreč ni bilo opaziti!Pietetna svečanost pod Vršičem in na Žalah je imela povsem druge razsežnostivpolitičnem smislu!Limitirano število gostov na večerji v gradu na Brdu tudi pove svoje!Smo pač država,ki ima zelo kaladeiskopski pogled na odnose s sosedi,kar slabi državno
  intrigiteto in njeno zunanjepolitično opredeljenost!Med tem ko to pišem sem ujel na
  radiju sporočilo o veliki možnosti ruskega vojaškega posega v Ukrajini,skratka ukrajincem se obeta nov holdomor na putinov način!Kje so tukaj pravoslavni in katoliški cerkveni dostojanstveniki,to pa je ganljivo!

 5. Kako razumem ta članek?
  Prva polovica je taka kot so tipični demosovski članki, 10 na dan, zadnjih 26 let. Nič novega nisem zvedel, nobene dodane vrednosti.
  V drugi polovici pa se mi zdi, da avtor želi povedati, da bi imeli v Sloveniji čisto pravljično življenje, če bi se komunisti spreobrnili v katolike ali bi se vsaj pretvarjali, kot Putin. Mislim, da je to kolektivni doseg Demosa.

 6. Kakorkoli, jaz se precej strinjam z avtorjem in Sarkazmom. Naslonitev na pravoslavje pri Putinu, če nič drugega, kaže na precejšnjo prožnost duha. Precej večje kot pri večini slovenskih levičarjev. Zasuk h kulturni skladnosti z večstoletno tradicijo ruskega naroda je po mojem prispevek k normalizaciji. V primerjavi s tistimi, ki bi non-stop marširali na levo, levo, levo in gazili v ideološki ihti vse desno in konzervativno in tradicionalno, tudi krščansko pod sabo, povsem gotovo.

  Skratka, Putin je pod Vršičem kazal v redu, sprejemljivo podobo. Kar ne pomeni, da njegova avtoritarnost in vrnitev k imperialni politiki, predvsem s konkretnimi vojnimi posegi, v katere se je zapletel, ne zaslužijo kritike in reakcije.

 7. Hvala, IF! Tolmun, v marsičem imate prav, ne pa v zlizanosti komunizma s pravoslavno cerkvijo. Ta je pod boljševiki, Leninom in Stalinom grozljivo trpela. Podrli so skoraj vse cerkve in pobili ali inernirali večino duhovnikov. Šele med vojno s Hitlerjem, je Stalinov protiverski primež nekoliko popustil, ker je Stalin za kanonenfuter potreboval tudi domoljube. Revitalizacija pravoslavne Cerkve se je začela šele po padcu komunizma in ker je bila njena zlizanost z vladajočim režimom že od nekdaj tradicionalna, se je to obnovilo. Prav tako kot skoraj tisočletni caristični režim. Kdo si pa lahko Rusijo ali tudi Kitajsko predtavlja brez vladajočega carja ali cesarja. Zahodne demokracije na Kitajsko ali v Rusijo ne moreš uvesti kar v nekaj desetletji h, kajti zmeda bi bila nepopisna, kot je v miniaturni Sloveniji. V tem kontekstu je trba tudi opazovati Rusijo. Saj je ob Baltiku ogromno popustila, da ima NATO skoraj v predmestjih Sankt. Petersburga. Ukrajina pa je bila v Kijevu začetnica Rusije, vedno njen interesni ali sestavni del. Ali je bilo treba drezati v ta občutljivi trebuh Rusije, ki je vzhodu celo poseljen z Rusi in ga vabiti v rapadajočo EU ali celo NATO. Zahod je tu delal napake, kot jih je delal v Iraku, nam je to še bolj očito, ker si lahko pred nosom ogledujemo Kosovo, ki je bilo tudi zibelka Srbije, zdaj pa nam razkazuje muslimansko taktiko osvajanja.

 8. Bolj pomemben od Kučana je seveda Pahor. On je bil gostitelj Putina in mu je stal ob boku. Zatopal je slovenski narod, saj je njegov predsenik.Ko se je Putin pokrižal, je Pahor ob njem stal kot lipov bog. Ko je šel Putin pomoliti? v kapelico, je Pahor obstal in dal opazovalcev vedeti, da prag hudičevega hrama kot komunist ne sme prestopiti.
  Nisem prepričan, da je Putin globok vernik, prepičan pa sem, da se zaveda, a je ruski narod veren in se zradi spoštovanja do ruske nacionalne tradicije obnaša tako, kot Rusi od njega pričakujejo.
  Spoštljivo je ob Putinu stal tudi visko dostojanstvenik ruske pravoslavne cerkve.
  Kam pa je slovenski potokol postavil našega metropolita?
  Sam je taval med priskledniki kot garjava ovca.S tem je Pahor sporočil ne samo Zoredtu, temvečvsem Slovencem, kako hinavski, pokvarjenec je. No, pred vsem je neotesan.
  Čez leto bodo volitve in prav je, da se razkrije hinavska pokvarjena duša Pahorja. Za publiko se pretvarja v gasilca,mizarja, smetarja, mesarja, mlekarja, ni pa v stanju storiti najosnovnejšega koraka,Slovencem pokazati, da imamo tudi mi vero, da imamo tudi mi veske dostojanstvenike,da jih spoštujemo in cenimo.
  Kolikor vemo, je pri obiskih na tako visoki ravni pomembna simetrija, ki navzven pokaže enakovrednost partnerjev, ne glede na to,da je edn voditelj ene največjih držav na svetu, drugi mnogo manjše. V takšni simetriji bi moral Pahorja spremljati nadškof in metropolit Stanislav Zore. Pa ga ni in zato je Pahor poteptal pravila protokokola in poteptal vse katolike in katolištvo v Sloveniji. Ali si tak zakrknjen komunist zasluži biti predsednik vseh Slovencev?

 9. Nadaljevanje:
  Ravnokar sem prečital, da bo na Sveti gori proslava ob priložnosti dneva obsodbe totalitarizmov. Prireditev očitno organitirajo katoliki, krščanski duhovniki. Na prireditev pride tudi predsednik Borut Pahor. Ne zamerim kristjanom, da so ga povbili, zamerim pa Pahorju, da si upa priti na tak zbor. Pred nekaj dnevi ne javno zatajil kristjane in jih popolnoma ponižal, kar sem opisal v prejšnjem prispevku, sedaj pa se želi dobesedno repenčiti na proslavi žrtev totalitarizma. Povdariti je potrebno, da je tudi pPahor bil del totalitarističnega sistem in žalostno, da mu še sedaj pripada. To izpoveduje s svojimi dejanji.Tudi z ignoriranjem krščanov pod Vršičem pa seveda z odnosom, do žrtev, ki so zagrebene širom po Sloveniji in za katere slovenska država ne najde moči in poguma, da jih dostojno pokoplje brez politikanstva, ki ga uganja tudi Borut Pahor.

 10. Mene pa kot kristjana zaboli, ko vidim kako se Putin ali JJ pokrižata. Ne maram zlaganosti. Ne verjamem, da se trdoroki komunisti in KGBjevci lahko spreobrnejo. Verjamem sicer v čudež, a taki ljudje bi se drugače obnašali. Sicer pa sem danes od Sobana v Delu prebral najboljši članek o Putinu ever v Sloveniji. Pahor samo dokazuje, da zna delati s takimi.

  • Pavel,
   navdušujete se nad Sobanovim člankom, kjer avtor kitizira slovensko javnost in medije, češ da ob nedavnem obisku ruskega predsednika na Vršiču ni nihče nič spraševal in celo mediji niso postavljali pomembnih vprašanj.

   V članku Soban našteje vprašanja, ki bi jih javnost, v prvi vrsti pa mediji, morali zastavljati ob Putinovem obisku. Strinjam se, da bi našteta vprašanja terjala odgovore. Tudi Sobanove ocene Putinovega režima in ruske politike se mi zdijo relevantne.

   Kar pa me je pri Sobanovem zapisu zmotilo, sta datum objave (5.8.2016) in časovni okvir članka, ki kažeta, da je bil članek napisan šele po visokem ruskem obisku.

   Nenavadno se mi zdi, da izkušeni zunanjepolitični komentator Dela vsa pomembna vprašanja zastavlja šele post festum. V istem članku namreč kritizira medije prav zaradi tega, ker ob obisku ruskega predsednika niso postavljali pravih vprašanj in iskali odgovorov nanje!

   Ne vem, ali je Soban dotična vprašanja kje javno zastavil neposredno pred Putinovim obiskom – medmrežje takih zadetkov ne pokaže – indici pač kažejo, da jih zastavlja šele naknadno. Iz obsega in temeljitosti Sobanovih razmislekov je sicer razvidno, da je o teh vprašanjih moral razmišljati že dolgo pred in tudi med Putinovim obiskom.

   Ob branju Sobanovega članka so se mi pojavila vprašanja brez odgovorov, ki v mojih očeh zmanjšujejo verodostojnost Sobanovega zapisa:

   – zakaj Soban takšnih svojih razmišljanj ni objavil pred visokim ruskim obiskom?
   – ali se prej morda ni upal objaviti ali pa ni smel objaviti dotičnih vprašanj?
   – ali potemtakem Soban upravičeno očita medijem, da niso postavljali pravih vprašanj, če tudi sam kot eden od medijskih predstavnikov takih vprašanj ni javno zastavil?

   • V Delu so vedno s takimi zvijačami uspeli ohranjati status intelektualnega in kritične medija, celo v času komunizma. Tudi Pavel temu nasede, ker obožuje brezrazumno kritiko.
    Tu smo bili v (prostovoljno sprejeti) službi dobre predstavitve Putin Evropi in svetu in to službo smo odlično opravili. Putina smo povzdignili v velikega vladarja in državnika, na ravni vseh drugih (ali še višje) na zahodu. Pahor je prostovoljno dvignil Putina štuporamo in ga pokazal vsej Evropi.

    • To so pavšalne ocene. To ni Delova strategija. Branko Soban pač precej odstopa od drugih avtorjev v odnosu do aktualne ruske, predvsem Putinove politike. Verjamem, da piše, kar misli. Mnogi v Delu o istih stvareh pišejo čisto drugače. Recimo Boris Čibej ali Polona Frelih. Nobenega od teh avtorjev ne obožujem.

     Če koga na Delu cenim, so to recimo Tone Hočevar, Barbara Kramžar, Zorana Baković. Skratka, precej bolj umirjena peresa. Vsekakor taka, od katerih veš, da se ni za bati kakšnih neokomunističnih izbruhov. Ki se jih recimo pri Sobanu, pa kakorkoli bil obenem on alergičen na Putina, ne izogneš.

     • IF,
      glede na Sobanov kritičen odnos do aktualne Putinove politike (Wikipedija trdi, da mu zaradi kritičnih komentarjev o kršenju človekovih pravic v Čečeniji ruske oblasti še danes ne dajo več vizuma za vstop v državo), je še toliko večja uganka, zakaj je Soban šele slab teden po koncu Putinovega obiska za Delo napisal članek z naslovom ‘Absurdistan: Ljubezen do okupatorjev’.

      Članek je post festum kritika na račun slovenske javnosti in medijev, češ da niso postavljali pravih vprašanj, ob tem ko takšnih vprašanj kot predstavnik medijske srenje ni postavljal niti Soban sam!

      Če je šlo ob ruskem obisku za medijsko cenzuro ali morda za Sobanovo potrebo po samocenzuri, zakaj novinar o medijski cenzuri ne spregovori odprto in z jasnimi besedami, da bi vsak bralec lahko razumel, da gre v slovenskih medijih dejansko za cenzuro?

      Nenazadnje je bil Soban v času Janševe vlade eden izmed 571 podpisnikov Peticije zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji! (vir: Wikipedija)

      https://sl.wikipedia.org/wiki/Branko_Soban

      Zaradi zgoraj navedenega jemljem Sobanovo kritiko z veliko rezervo, kajti vsak režimski časopis (in Delo nedvomno je režimsko glasilo) mora dozirati tudi nekaj nadzorovane kritike, da bi v očeh bralcev ohranil navidezno verodostojnost. Če tako kritiko beremo med vrsticami, je hitro jasno, da gre za nadzorovano kritiko, dejansko torej za nekakšen privid kritičnost.
      Soban sam je produkt slovenskega absurdistanstva – kot Putinov kritik bi namreč svoj kritičen članek moral napisati že kakšen teden prej, če bi te stvari potekale normalno in logično.

      IF,
      če veste, da je Soban svoja kritična vprašanja javno zastavljal že pred Putinovim obiskom, prosim, navedite kdaj in v katerem mediju.

     • Od Sobana se ne spomnim od prej nobenega članka, v Delu so sami socialistični novinarji in nekaj komunistov.
      Bral sem Polono Frelih zadnjič, ko se je pritoževala, da je na Delu huda desničarska klika, da vsi pišejo po nareku Zahoda, a ona pozna resnico, ker je tam živela. In da je doživljala stalne težke pritiske z vodstva dela. In je dala odpoved.

    • Sicer pa: Putin je bil sprejet tudi v Rimu. Ne le pri Renziju, tudi pri papežu. Pa na Finskem. In pri Orbanu. Tudi nemška vlada se kljub sankcijam redno srečuje z rusko.

     Nobenega cirkusa ni treba delat iz tega obiska sredi Alp, ki ga še opazili niso razen redkih dlje od ljubljanske kotline. Evropa se bo prej ali slej morala začeti pogovarjati z Rusijo. Obsojeni smo na sosedstvo. Boljše poti od dialoga za sosede ni.

    • Zdravko,

     “V Delu so vedno s takimi zvijačami uspeli ohranjati status intelektualnega in kritične medija, celo v času komunizma. Tudi Pavel temu nasede, ker obožuje brezrazumno kritiko.”

     Brezrazumska kritika Zdravka, ki ima vedno vse prav in ne dovoli nikdar paternalistično (kot najbolj zadrti klerikalci in komunisti), da bi kdaj še kdo drug imel vsaj malo prav.

     Tako kot ti, včasih zaradi ene vejice, vse v nič daš pavšalno, to je vidno samo pri klonih edine prave Partije: takoj po WW2 in te zadnjih 26 let.

  • Srca in misli drugih ljudi ne moremo z zanesljivostjo soditi. Kaj pa ti veš o veri ali neveri Janše ali Putina? Kako moreš o tem soditi? Še mnogi komunistični funkcionarji so na smrtni postelji želeli pogovor z duhovnikom ali celo prejem zakramentov.

   Nenazadnje se je Janša poročil z dekletom iz globoko verne familije. In to pametnim in šarmantnim dekletom. Njegova Urška menda vedno, ko se vozi v službo in domov, posluša radio Ognjišče. Celo normalno je, da tak življenjski sopotnik, če je prepričljiv, lahko vpliva na duhovnost človeka, ki se z njim poveže.

   • pavlu

    je bilo to namenjeno. Ne vem, zakaj je padlo sem dol.

    Tudi ne sprejemam, kako govoriš kot kakšen zadrgnjen levičarski laicist proti “zlorabljanju vere v politične namene”. Človek je celovit. Če je veren in če mu vera veliko pomeni, ni razloga, da bi vero moral na ven skrivati. Da se ne bi smel javno pokrižati, javno zmoliti ali biti pri maši.

    Kako moraš zagovarjati take absurdnosti na ravni najbolj zadrgnjenih FDVjevcev? In to ravno ti?!

    Smo ena redkih držav, kjer se 90% politikov nikoli v javnosti ne pokriža. Hvala Bogu za tistih 10%, ki se tega v javnosti ne sramujejo. In hvala Bogu, če se Janša pokriža, pa če ga politično cenim ali ne. Ali pa Putin.

    • Kot sem razumela Pavla, je govoril o tistih ki niso verni, pa se pokrižajo zaradi drugih.
     Če to ni hipokrizija na kvadrat ?
     Se pravi da se gre pri tem samo za videz, brez vsebine ?

     • Putinu se gotovo ni bilo potrebno pokrižati zaradi drugih. Prej nasprotno, glede na to v kakšni družbi je bil.
      In pokrižati se zaradi drugih je zelo šibak argument. Težko da je to sploh možno. Prej obratno, še verniki se ne pokrižajo vedno, zaradi drugih…

     • Putin brezobzirno uporablja vse, kar ga utrjuje v oblasti. V tem je zelo uspešen. Sam si ne predstavljam s kolikimi parazitskimi lobiji se spopada interno in jih zaenkrat uspešno obvladuje. Zelo verjetno je to zaigrano. In ne za naše komuniste, kot brezrazumno in samopoveličevalno trdi Zdravko, temveč, da na svojo stran dobi naivne, “kulturne” in “tradicionalne” vernike v Rusiji in v svetu.

     • Putin se je moral pokrižati zaradi svojih ljudi.

      Putin je dovolj pameten, da svojo domačo Cerkev podpira.

    • Zadnji odstavek drži. A očitno tebi kultura več pomeni kot vera. Kdor vero živi, se bo iz notranje nuje pokrižal, ne glede ali je sam, ali ima okrog sebe “čistokrvne” kristjane, ali nevarne antiteiste:Udbovce in KGBjevce.

     Ne razumem tvojih primerjav mene s FDV. Ne poznam nikogar na FDV, ki bi branil vero pred tem, da se iz nje naredi tržnico in se jo omadežuje v namenih po. manipulacij.

   • Ne sodim. Razsojam in povem svoje mnenje.

    PR “gorskega zdravnika” za gospodinje mi ni relevanten.

 11. Spoštovani avtor članka je zaključil svoj sicer meritoren članek: ” Hvala Bogu, da je vse to, čeprav še danes skeli, že zgodovina.
  Resnica pa je samo ena in ni globine iz katere ne bi privrela na plan.
  Naj le resnica zruši zidove, ki nas še vedno tiščijo in delijo.
  Pri tem naj jim pomaga naša Božja Mati Marija, da odprejo srca resnici in ji dajo prosto pot ” !

  Bog nas je ljudi ustvaril po svoji podobi, da bi za resnico delovali, kot nam je pokazal z trpljenjem svojega sina in znali odpuščati kot je odpuščal Jesus, da bo odpuščeno tudi nam.
  Komentatorji skupaj z avtorjem ste razpredli veliko modrosti ob tem vzglednem dejanju pri Ruski kapelici ob naravni nesreči, nakazali pa niste nič takih dejanj za naše razmere v času nasilja med in po vojni.
  Grozljiva dejanja oblasti po vojni kar kličejo po pietetnih ravnanjih dedičev njihove oblasti in vseh državljanov, ki jih volijo.
  Ko se bo to zgodilo, bo narod pomirjen in Teharska legija bo vstala, mir se bo vrnil na zemljo, ker vsi podali si bomo roko.
  Ob taki medsebojni polemiki ste me spomnili na rek blaženega škofa Slomška: ” Skrbi manj govoriti in več dobrega storiti”
  Tozadevno polemiziranje je nevzgledno delovanje, ki bolj ruši kot gradi. Slomšek apelira na dobra dejanja za mir in sožitje. To je potrebno med nami !!!!

 12. “Če ob tej misli sodim predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina, je (zagotovo) svojo partijsko knjižico sežgal.” Povsem napačno ste presodili tega sionističnega množičnega morilca: “Russian President Vladimir Putin on Monday revealed he has kept his USSR Communist Party membership card, and still has a soft spot for socialist ideals.”: http://tribune.com.pk/story/1034131/putin-still-has-his-communist-party-card-likes-socialist-ideals/

  https://www.stormfront.org/forum/t926284-4/

Comments are closed.