Kaj je dejansko rekla sodnica Zöllnerjeva?

5

Avtor: Uredništvo Politikis

Včeraj (5. 4. 2013, op. ured.) sta dva slovenska časnika, katerih novinarji so bili neposredno prisotni na zadnji obravnavi avstrijske zadeve Patria in na kateri je sodnica Marion Zollner izrekla sodbo, zapisala sledeče. Večer v naslovu: Avstrijsko sodišče: Riedl je podkupoval Slovence. In potem tekst: “Riedlova pojasnila je v obrazložitvi sodnica označila za neverodostojna. Na tej točki pa se je dotaknila tudi naslovnikov podkupnin. Iz obrazložitve sodišča, ki smo jo slišali v sodni dvorani, sicer ne veje spoznanje, kdo je prejel podkupnino.” A Večer kljub temu sam sodbo komentira tako, “da se vidi”, kateri so bili tisti politiki, ki naj bi prejeli podkupnino.

“Je pa jasno, da avstrijsko sodišče verjame razlagi avstrijskega tožilstva – da je torej Riedl v kovčku odnesel 900 tisočakov v Slovenijo, jih predal Jožetu Zagožnu. Končni naslovnik pa naj bi bila “stranka”, ki se pojavi v znameniti formuli delitve dobička, najdeni v računalniku direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča. Tožilec Volkart Sackmann, ki svojih občutkov po izrečeni sodbi ni želel deliti z javnostjo, je večkrat jasno poudaril, da je “stranka” v resnici stranka SDS nekdanjega slovenskega predsednika vlade Janeza Janše,” zapišejo pri Večeru.

Delo v podnaslovu: Ni dvoma, slovenski politiki so bili podkupljeni, da so priredili razpis v korist Patrie. V tekstu potem Delo še ponovi: “Sodnica je dejala še: Ni dvoma, slovenski politiki so bili podkupljeni, da so priredili razpis v korist Patrie.”

Kako pa so včeraj poročali osrednji avstrijski mediji? Standard ni niti z besedo omenil kakšne izjave sodnice, “da ni dvoma, da so bili slovenski politiki podkupljeni“.

Die Presse je o zadevi malo bolj obširno poročal, glede izjav sodnice Zöllnerjeve pa je zapisal: »Es gibt ausreichend Beweismittel, dass eine Bestechung stattgefunden hat, und das Ausschreibungsverfahren in Slowenien damit beeinflusst wurde”, sagte Richterin Zöllner in ihrer Urteilsbegründung. V prostem prevodu bi se njene besede glasile: “Obstajajo številni dokazi, da je prišlo do podkupovanja, z namenom vplivanja na razpisni postopek v Sloveniji.” Nič torej o politikih, ki naj bi bili podkupljeni. To sta si Večer in Delo torej enostavno izmislila!

Sedaj pa pozor: v 2. točki obtožnice, ko je Wolfgang Riedl bil spoznan za krivega kaznivega dejanja podkupovanja, je sodnica, tako vsaj naši avstrijski viri, podala naslednjo obrazložitev: ”Tožilstvo je g. Riedlu nedvomno dokazalo nakazilo slovenskemu državljanu Juretu Cekuti v višini najmanj 150.000 evrov, ki mu je nato v zameno dostavil nezakonito dokumentacijo, ki je g. Riedlu omogočila pridobitev posla s podjetjem Patria v škodo podjetja Stayer.”

 Vir: Politikis

5 KOMENTARJI

 1. Očitno je bilo res nekaj narobe zapisano v levih medijih, ker so kar potihnili.

  Splošno znano je že znano , da je Cekuta prejel znesek od Riedla, ki se omenja, vendar je on nezanimiv za obravnavnje v naših sodnih postopkih.

 2. IZ neposrednega prenosa orf v petkovih večernih novicah,sodnicaZollnerjeva niti z besedo ni omenila slovenske politike in JJ.V posebni izjavi pa je navedla ,da je denar v znesku 150.ooo eu bil nakazan JUretu Cekuti iz Celja.Predlagam vsem prizadetim ob teh lažnivih manipulacijah,da takoj vložijo kazenske ovadbe proti lažnivim pisunom na delu in Večeru.Časopioma,ki to več nista pa je potrebno odpovedati naročnino.Drhal lažniva.

  • Ko je svoj cas JJ menda prezgodaj svaril z bankrotom Slovenije po grsko-ciprskem zgledu, so ga nasi levicarji takoj obsodili in obdolzili, da skoduje drzavi kot “Nestbeschmutzer.
   Pri “Patri-ji pa se kaze, da so ocividno avstrijski mediji opreznejsi pri predsodkih in obsojanju, ker je Avstrija le bolj pravna drzava in hitreje pokaze zobe, kot slovenska.

 3. Osrednji slovenski mediji ne morejo presenetiti z ničemer več. Tudi s svojo nizkotnostjo ne. Ni prvič, da so si nekatere izjave enostavno izmislili. Seveda, da bo ljudstvo lažje nasedlo. In da bodo tudi sodniki v slovenski obravnavi zadeve Patria delali po volji murgelskega podzemlja.

  Moti se, kdor misli, da gre tem medijem za pravico in resnico. Gre jim samo za uničenje največjega političnega nasprotnika. Ve se, koga.

 4. Nesrecni g. Riedl je hotel zadevo pospesiti.
  Za taksne zadeve se ne bi smelo uporabljati financnih injekcij.
  Ce pa je to pravno dovoljeno, bi te stvari obdavcil,po kriterijh v korist sodisc.

Comments are closed.