Kadar odnos ‘presuši’

22

vodnjak»Namesto da smo nasprotniki slabega, bodimo raje promotorji dobrega!« To načelo nam je na Svetovnem srečanju družin v Filadelfiji predstavil pastor Saddleback church iz Californie, Rick Warren.

Pomislil sem, kako prav ima gospod Warren, kako hitro se človek izčrpa, ko se trudi, da bi z vsemi močmi in argumenti nasprotoval slabemu, skušal prepričati tiste, ki se z njim ne strinjajo in mu mečejo razna polena in kosti za glodanje pod noge, da nimajo prav … Pa to ni le utrujajoče, je tudi nesmiselno. V najslavnejši knjigi vseh časov, ki je prevedena v največ svetovnih jezikov in dialektov in je navdihnila največ arhitektov, kiparjev, slikarjev, komponistov …, beremo: »Varujte se lažnih prerokov, ki prihajajo k vam v ovčjih oblačilih, znotraj pa so grabežljivi volkovi. Po njihovih sadovih jih boste spoznali«.

Pred nami je referendum o Družinskem zakoniku, katerega se bomo vsi, ki imamo radi svojo domovino, naše družine in naše otroke, udeležili. Vprašali nas bodo, ali smo ZA ali smo PROTI sprejetju zakona, ki izenačuje istospolno skupnost z zakonsko skupnostjo. Z vso odgovornostjo povem, da bom sam obkrožil PROTI, saj me lažni preroki, ki prihajajo k nam v ovčjih oblačilih, ne morejo prepričati. Njihovi »sadovi« (imamo najmanj sklenjenih porok v EU, v samem vrhu smo po ločitvah, abortus je uzakonjen, korupcija v razmahu, medijska blokada …) so zame dovolj očiten dokaz, da me ne morejo prepričati, da imajo prav. Pa dovolj besed »proti«, da ne bi bilo kakšne pomote! Svojih moči ne nameravam trošiti PROTI SLABEMU! Želim jih uporabljati ZA DOBRO! Zato naj z veseljem povem, da sem ZA:

 • ZA skupnost očeta in matere in otrok!
 • ZA spoštovanje med možem in ženo!
 • ZA njuno rodovitno, zvesto in iskreno ljubezen!
 • ZA zvestobo dani obljubi, ki sta si jo izrekla na poročni dan!
 • ZA moževo in ženino pripravljenost, da drug drugega sprejemata in sta drug drugemu naklonjena, drug do drugega prijazna in tenkočutna!
 • ZA pravico otroka do ljubezni in naklonjenosti staršev!
 • ZA zdravo okolje miru in ustvarjalne vneme, v katerem se otroci morejo razviti v odgovorne in ustvarjalne državljane!
 • ZA spoštovanje starejših – dedkov in babic, neporočenih, ovdovelih in bolnih!
 • ZA dobro in zdravo družino!
 • ZA družbo, ki bo hotela, znala in zmogla ustvarjati zdrave in dobre pogoje za normalno družinsko življenje!
 • ZA delovna mesta, ki bodo družinam omogočila normalno preživetje!
 • ZA dobre bivanjske pogoje za mlade družine!
 • ZA podporo programom, ki spodbujajo rast edinosti med možem in ženo!

Sem torej ZA! Vendar vse, kar sem zgoraj zapisal, ne pride samo po sebi – ni samo po sebi umevno! Dober odnos med možem in ženo ni sam po sebi umeven. Njuna sreča je sad njunega dela na sebi, sad truda, napora in odrekanja. Če damo roko na srce, priznamo, da se nič dobrega in lepega ne rodi brez truda in napora – brez bolečine. Pomislimo na rojstvo otroka. In ko smo ravno pri otroku, dobro počutje otroka v družini prav tako ni samo po sebi umevno. Otrok je sad ljubezni med očetom in mamico, njegovo dobro počutje pa se prav tako hrani iz iste ljubezni. Zato ljubezen ni le čustvo, pač pa je odločitev dveh, ki si želita pripadati: »Odločim se zate – želim ti v polnosti pripadati! Odločim se, da želim s teboj deliti dobro in hudo – s teboj premagovati vse življenjske ovire! Odločim se, da ti želim stati ob strani, tudi in predvsem tedaj, ko boš potrta in zaskrbljena, ko boš nerazpoložena in se ti bo zdelo, da se ti ves svet ruši pod nogami. Odločim se, da ti želim v vsakem trenutku prisluhniti in biti do tebe tenkočuten in pozoren! Odločim se in želim, da ti čutiš, da mi v življenju največ pomeniš! Odločim se, da grem s teboj do konca sveta in do zadnjega diha! Odločim se, da želim biti tvoj, da te iz mojega srca ne bo nikoli nobena oseba ali stvar izpodrinila! Odločim se, da te ne bom nikoli zapustil!«

Prepričan sem, da otrok v takem okolju »dobro uspeva«. Počuti se varnega. Ve, da ga varuje ljubezen med očetom in mamo. Ve, da ima v njunem naročju prostor, kamor se vedno lahko zateče, kjer bo vedno sprejet in ljubljen. Vendar kot že rečeno, je za tak odnos treba delati. Ne pride sam od sebe!

Žal smo Slovenci res v samem vrhu po razvezah. Odnos, ki lahko prinese največje zadovoljstvo in najglobljo povezanost med dvema osebama, očitno jemljemo preveč na lahko. Največkrat se ne zavedamo, da je zanj potrebna nenehna skrb obeh. Če dobro pomislim, nas k delu za dober odnos skoraj nič ne spodbuja. Vse več je v naši sredi primerov, ko odnos razpade zaradi nepoznavanja in posledično nespoštovanja zakonitosti dobrega odnosa. Kdor teh zakonitosti ne pozna, jih ne upošteva in se odloči po svoje, mora sprejeti posledice svojih odločitev. Če na primer v dizelski motor natočimo bencin, kmalu začutimo negativne posledice svoje odločitve. Tako je tudi v zakonu in družini.

Kaj torej pomeni poznati zakonitosti dobrega odnosa? Vzemimo na primer odnos med možem in ženo. Ko le-ta presahne (presuši), še ni vsega konec. Pari gredo dandanes prehitro narazen. Najpogosteje jih je sram, da bi iskali pomoč. Iz izkušenj pa vemo, da v takih primerih pari za nov zagon največkrat potrebujejo pomoč od zunaj.

Gotovo se mnogi še spominjamo starih ‘pump’ za črpanje vode. Ko je bila ‘pumpa’ »presušena«, ni bilo mogoče ‘napumpati’ vode. Najprej smo morali v odprtino na vrhu (od zunaj) vliti pol litra ali največ en liter vode. Potem smo z lahkoto načrpali vedro sveže vode in napojili živino ali zalili vrt.

Podobno je s »presušenim odnosom«. Za nov »zagon« potrebuje pomoč od zunaj. Potrebuje nekoga, ki ve, kaj je »presušen odnos«, nekoga, ki je šel skozi podobne preizkušnje (je sam doživel podobne rane), ki je to pot že prehodil, ki ve kako in na kakšen način ponuditi roko. Največkrat je ta pomoč lahko v obliki odprtega pogovora obeh zakoncev z dobrim prijateljem oziroma prijateljema – zakoncema, ki imata podobno izkustvo. In ko zakonca premagata začetno stisko in se začneta pogovarjati, jima je lahko v veliko pomoč udeležba na vikend seminarju za zakonce in vključitev v zakonsko skupino. Z gotovostjo trdim, da bosta zakonca, ki se bosta poslužila take pomoči (seminar za zakonce in zakonska skupina), v ljudeh, ki jih bosta v tem okolju srečala, našla odkritosrčne in dobre prijatelje, ki se bodo radi potrudili in jima pomagali na poti obnove njunega odnosa.

22 KOMENTARJI

 1. saj nima smisla, ampak vseeno…

  “…imamo najmanj sklenjenih porok v EU, v samem vrhu smo po ločitvah, abortus je uzakonjen, korupcija v razmahu, medijska blokada …”
  –> in zato so seveda krivi homoseksualci in predvsem njihovo poročanje med sabo.

  …in ravno tako, vsi ostali ZA nimajo čisto nobene veze s homoseksualci in se je treba za njih “boriti” na drugih bojiščih… ko bi le tam bili tako aktivni.

  kot rečeno, vem da zaman, ampak vseeno – želim vam še naprej močno povezanost v sovraštvu, ki temelji na strahu.

   • 🙂 .. edini, ki tu joka je avtor prispevka.. no in potem tista večina, ki z njim potegne (ponavadi, jep, krščanska – ki ji znana po neprestanem cmerjenju in kričanju “kriiiviiiicaaa se mi godiiii uboščku” ..

    tako, da bod dec in obriš šmrklj

     • hecno ne – pa tako prijazno si me povabil k diaogu… prispevek, meddrugim, pač pojoka na malo bolj zavit način, kako je treba bit proti, če si za vse naštete stvari…

      jokaš pa ti, zanimivo, najbolj pogosto ravno pod prispevki o homoseksualcih (pod drugimi temami nisi tako šibak, tu pa se ti vedno zatresejo kolena) – za kar ti resnično priporočam, da se dobro pomeniš s svojim psihiatrom.

     • obveznoime: “hecno ne – pa tako prijazno si me povabil k diaogu…”
      =======================

      Nisem opazil nobenega povabila k dialogu.

     • in zato so seveda krivi homoseksualci in predvsem njihovo poročanje med sabo.
      ==============
      Kdo tu joka?! Delati se idiota je tipičen homo “dialog”.
      Zdaj pa kaj dokaži idiotu, če moreš.

     • avtor sam pravi, da je proti, ker mu ni všeč, da imamo najmanj sklenjenih porok v EU, v samem vrhu smo po ločitvah, abortus je uzakonjen, korupcija v razmahu, medijska blokada (ker vse to prihaja iz iste malhe) – torej bi lahko rekli, da avtor krivi homoseksualne poroke za to obstoječe stanje.

      druga opcija je za avtorja manj pohvalna – da je proti, zato ker je predlog od ne-naših. (v tem primeru bi bil proti tudi, naprimer, obveznemu verouku, če bi to predlagali ne-naši.)


      prispevek se sicer želi skriti, da govori o nečem čisto drugem -o dobrih in presušenih odnosih- ampak je tako očitno, da je njegov glavni namen reklama za referendum proti, da tega časnik niti ni poskusil skrivati – in v povzetku na naslovnici govori zgolj in samo o biti proti.

      vi pa še naprej poizkušajte reševati vaše posušene odnosne na homoseksualcih… kdo ve – morda pa deluje. tako kot homeopatija.

     • torej bi lahko rekli, da avtor krivi homoseksualne poroke za to obstoječe stanje.
      =============
      Ne, ne moremo tega reči in nihče tega ne pravi.
      To je tvoja provokacija.

     • to je avtor Povedal.

      avtor je pač večji mojster naracije, kot mu ti priznavaš. pozna postopke in psihologijo bralca. in kako nekoga (ki je sicer itak že prepričan) še bolj učvrstiti v svojem prepričanju in morebitne neopredeljene pridobiti na svojo stran.

      in to mu je uspelo brez enega pravega razloga zakaj “proti” .. mojstrsko. in prozorno…

      najprej poveš nekaj s čimer se vsi strinjajo. potem poveš nekaj, da vpodbudi čustva. v tem primeru negativna in nato, opala, nahitro podvališ to kar si želel bralca prepričat…
      ….
      kaj zaboga imajo gejevske poroke s splavom? korupcijo? malo porokami in ločitvami heteroseksualcev? medijsko blokado?
      najbrć mi ni treba povedati, da nič? čisto nič.

      ampak, jih avtor, ker ve komu je berilo namenjeno lepo primeša zrave in iz tega izpelje, da je treba bit proti.

      in ovčke, oh ovčke, veselo kimajo pa blejejo… in so v možgančkih nastale in ostale asociacije – gejevskaporoka – abortus, korupcija, ločitve, upadanje rojstev…

      mojstrsko.
      a, kot (pre)pogosto tu gor, prozorno…

     • Nič nima skupnega. Saj to ti pravim. To si si ti izmislil in podtikaš.
      Avtor ugotavlja, da je družina in zakon že sedaj hudo razvrednotena. Zato je proti, da bi se razgrajevala naprej. Da bi se zaničevala naprej. Zato je proti gejevskim porokam.
      Seveda, ti kot dežurni idiot tega ne boš pripoznal.

     • obveznoime, s tabo konstruktiven dialog sploh ni možen – to je res.

      Ves čas žališ – pa nisi pripravljen na čisto noben kompromis.

  • Ravno ti hočeš razvrednotiti družino še dodatno.

   Vse to ima veze s tabo, ki nam hočeš vsiliti svojo ideologijo.

 2. Tudi mene preseneča razmišljanje v smislu: "Družina je steber družbe. A kaj, ko ne morem biti dober katolik, saj je sosed musliman. Dajmo mu prepovedati njegovo vero, da bo moj zakon bolj trden."

  Razmišljam, da bi se podobno razburil, ker vsi vi pojeste premalo sadja in so zato cene previsoke, kakovost preslaba, zrelost le tehnična, dobava grozdja z drugih kontinentov namesto iz neposredne okolice, najbližja stojnica oddaljena več kot kilometer in tako dalje in tako naprej… Kako naj bom v takšnih pogojih jaz presnojedec? 😉 Povsem nemogoče. Dajmo kaznovati vse te starše okoli mene, ki svojim otrokom dajejo v povprečju za 1/3 manj sadja od priporočil Svetovne zdravstvene organizacije (ki veljajo tudi za revne nerazvite države in ne samo našo, ki je članica OECD). 😉

 3. Družina je ostala še edina ne do konca razvrednotena institucija, ki se ne upira popolni individualizaciji sodobne potrošniške družbe, kjer se vse želje lahko zagotovi s trgovanjem. Rušimo jo zato, ker je sodobni človek ni več sposoben živeti genetsko vgrajenih nasprotij med možem in ženo, med straši in otroci in preko njih doseči edino realizacijo ,ki v življenju daje polnost. Ker je pot prezahtevna jo raje razvrednotimo, spustimo na nivo sobivanja, kjer je modus vivendi, da drug drugemu ne hodimo po prstih. Družina živi z mislijo, da se drug drugega preveč ne razočara, kajti misel o sreči in polnosti se zdi nedosegljiva. Tako je ta zakon samo eden v vrsti ukrepov, ki jemlje svetost družini kot instituciji in homoseksualci služijo samo kot “koristni idioti” , pri desakralizaciji.
  To je tako kot z diplomami in magisteriji: dokler je bil zanju potreben napor je sta bili nekaj vredni, sedaj, ko se lahko kupi ali prepiše, diploma in magisterij nista več to kar sta bili. Ta zakon ne daje homoseksualcem pristop v zakon, ampak zakon izprazni njegove vsebine.

 4. In na koncu reklama za vikend seminar za zakonce od katerega Sitarjeva živita. ( …. Opomba admin: neprimerna vsebina ….)

Comments are closed.