K. Miles, Portal plus: Zakaj so Slovenci tako nesrečni in zakaj so samomori tako pogosti?

6
362

Slovenija po dveh statistikah (WHO, Svetovni indeks sreče) še zdaleč ni tako zadovoljna in uspešna, kot nas prepričujejo vladni predstavniki za odnose z javnostmi. Pod površjem očitno tli precej več nezadovoljstva, kot mislijo politiki. Brezposelnost? Vladna prevlada nad podjetji? Visoki davki? Nepotizem, klientelizem in korupcija?

Že mnogo let je znano, da je odstotek samomorov v nekaterih državah visoko nad povprečjem. O razlogih je bilo veliko domnevanj in ugibanj; zdi pa se, da je večina povezanih s kulturo in socialnimi razmerami. Eno od splošnih prepričanj je, da so severne države zaradi dolgih zimskih noči bolj nagnjene k samomorom kot južne dežele, vendar to ni podprto z dejstvi. Obstaja tudi razlaga, da so zapuščina komunizma ali totalitarizma. Ali se morda čuti vpliv religije? Kakorkoli, najboljši vir podatkov je statistika Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), zadnja je izšla za leto 2012. Kot pravijo v WHO, je treba statistiko nekaterih držav brati z določeno mero previdnosti, toda za bolj razvite države je precej zanesljiva. Podana so nekatera osnovna dejstva. V vseh državah, razen treh, se na 170 moških samomorov zgodijo 3 do 4 ženski; 90 odstotkov samomorov pripisujejo duševnim boleznim v visoko razvitih državah z visokimi prihodki, 22 odstotkov je povezanih z alkoholom.

Slovenija spada med zgornjih 25 % in je nad svetovnim povprečjem – z 12,4 na 100.000 v primerjavi s povprečnimi 11,4.

Nekaj resnice je glede “zapuščine komunizma”, kajti 15 od zgornjih 50 držav je v tej kategoriji. Glede religije je zanimivo, da je med spodnjimi 12 državami v tabeli 11 islamskih. Izstopajo nekatere znane države, ker so pod povprečjem; Združeno kraljestvo s 6,2 na 100.000, Italija 4,7, pa tudi Grčija s 3,8 in Izrael s 5,9 na 100.000 prebivalcev.

Človek se sprašuje, kako naj si razlaga te številke, posebno ker politiki in tudi nekateri drugi v Sloveniji govorijo, da je življenjski slog zelo dober.

Več lahko preberete na portalplus.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


6 KOMENTARJI

 1. Alkohol, ideologija (socializem), tlačanska brezizhodnost, ignoranca, duševne bolezni, gospodovalnost kot kultura dušenja drugega,…

  Nezmožnost večine Slovencev graditi in iskati vsebino, ampak se raje lepijo na gospodovalnega, narcisoidnega samomorilca ter z njim v stampedu zaslepljeno drvijo še sami v samomor in to tako, da vse ljudi silijo v to histerijo.

  Bog pomagaj Slovencem. Daj nam vsaj ščepec zdrave pameti, da večina neha malikovati zlato tele. Ker ni ne zlato, ne sposobno.

 2. Poleg tega kar navaja Pavel ,še:

  – pomanjkanje vere v življenje, življenjske vztrajnosti in vere nasploh, za kar so odločilni otroški in mladostni časi
  – mehkužno življenje, ki ne zmore premagati težke psihične obremenitve
  – previsoki življenjski cilji in primerjanje z drugimi
  – neurejeni odnosi in medsebojna nepomoč v težavah.
  – pomanjkanje življenjskih veščin.

 3. Eden od temeljmih vzrokov je v nezmožnosti skupnosti soočiti se sama s sabo, ker še vedno kot da obstaja interes, da “gojimo družbeno načrtovano shizofrenijo”…?
  (Iz sosednjega članka – B. Senegačnik: SPOMENIK V SPOMENIKU)

  • Jo gojimo. Vsi. Zato se ne posvečamo vsebini in iskanju rešitev, temveč častimo idole. “nas bodo oni rešili”. Skrajni domet je sovražnost in satanizirati drugih, sebe pa realno ne zmoremo videti. Kot bi komuniste opisoval. So se po celi družbi klonirali.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite