K. Miles, Portal plus: Vlada dela najmanj škode, ko ne vlada

2

Potem ko je britanski establišment izgubil referendum o Brexitu, me je kolega ironično vprašal, zakaj se zdi, da je Britanija brez vlade. Mislim, oziroma vsaj upam, da se je šalil in ni bil sarkastičen, ker vem, da je bil proti temu, da bi Združeno kraljestvo izstopilo iz EU. Kakorkoli, nova premierka in nova vlada sta hitro, v 18 dneh, zavzela položaj – kar ni britanska tradicija, tako da ni bilo potrebe po začasni nekajtedenski vladi. Poudaril sem, da v Sloveniji po splošnih volitvah traja mnogo tednov, preden položaj zasede nova vlada. In še, da bomo videli, kakšne bodo ameriške volitve v začetku novembra, ko novi predsednik (ali predsednica) ne bo ustoličen pred koncem januarja (2017).

Belgija je svetovna rekorderka v demokraciji, saj je bila v letih 2010 – 2011 brez vlade 589 dni. Za leto 2011 ni bilo proračuna in država je shajala z začasnimi odloki. Povedali so mi, da ima Belgija pet parlamentov. Eden je flamski, drugi je valonski, tretji za nemško manjšino, četrti je bruseljski in peti za vso državo. V bistvu delujejo kot tamponska država Evrope med germanskim severom in romanskim jugom. Zdi se, da med njimi ni razhajanja, ker zelo lepo delujejo izven ustanov EU, ki imajo tam sedež. Reden prihodek v višini enega odstotka BDP vsako leto, morda celo več, če upoštevamo še posredne prihodke. Zelo prijetno, zlasti ko vidite, da je rast belgijskega letnega BDP v zadnjih letih komaj malo višja od enega odstotka.

Dalje, pomislite na situacijo v Španiji, kjer so bili brez vlade 128 dni. Tudi Italija je imela toliko vlad, da je bil sistem podoben vrtiljaku; presenetljiva je ugotovitev, da je bilo obdobje Berlusconijeve vlade eno najbolj stabilnih.

Več lahko preberete na portalplus.si.

2 KOMENTARJI

 1. Gospod Miles (ki v Sloveniji živi in dela že 26 let) Slovencem sporoča iz izkušenj in s številkami (a Slovenci večinsko še kar naprej vraževerno verjamejo socializmu),
  da vsaka vlada največ škode naredi:
  1. z velikimi državnimi investicijami
  2. z vodenjem gospodarstva
  3. z vodenjem podjetij, zdravstva in šolstva
  4. z velikimi davki in s subvencijami
  5. z veliko birokracijo in veliko porabo države

  Tako ojača birokracijo in mafijo. Rešuje se z dodatnimi intervencijami, kar samo še poslabša stanje. Nazadnje sledi inflacija (ropanje prihrankov in lastnikov).

Comments are closed.