K. Miles, Portal plus: Socialna država ni to, da se mora država vedno vtikati v vsako stvar

8

Preden se lotim komentiranja socialnih zadev bi rad pojasnil nekaj glede dokapitalizacije bank; v svoji prejšnji kolumni sem uredništvo prosil za popravek, kajti v prevodu iz angleškega izvirnika se je nekaj izgubilo. Dokapitalizacija bank ni bila pretirana, kot so pokazali naknadni testi. Za tisti čas bi jo po mojem strokovnem mnenju lahko imenovali kvečjemu previdna ali konservativna, nikakor pa ne pretirana. Kot nekdo, ki je bil tam v središču dogajanja, opazoval poslabšanje slabih posojil, vladne zamude in politične akrobacije, vam lahko brez dvoma povem, da so bile banke na robu propada. Hvala Bogu za odločilno potezo Banke Slovenije in finančnega ministra.

Kakšno zvezo ima torej to z mojimi komentarji o t.i. socialni državi? Drugi člen slovenske ustave se glasi: “Slovenija je pravna in socialna država.”

Kako je bila sprejeta ta frazeologija, ne vem. Vsekakor ne iz nemškega Temeljnega zakona (ime za nemško ustavo, op. uredn.), ameriške, avstrijske ali ruske ustave. Bolj verjetno je, da iz francoske ustave, ki omenja socialno republiko. Podobno velja za špansko in turško ustavo.

Zdi se mi, da gre za to, da bi morali na nek način skrbeti drug za drugega. Ali pa je to povezano s socializmom? Problem je namreč ta, vsaj tako mislim, da “socialno državo” lahko razlagamo tudi tako, da se mora država vedno vtikati v socialne zadeve. A glede na zgodovino državnega vmešavanja v preveč stvar se zdi, da vključitev takšne fraze v ustavo ni preveč modra. Precej bolje je, če na te zadeve gledamo kot promoviranje splošnega blagostanja ljudi, kot pravi ameriška ustava. Švicarska je prav tako boljša in omenja enakost priložnosti.

Rekel bi, da reševanje državnih bank lahko skozi ustavna določila razlagamo kot nujno potrebno. Sprašujem pa se, ali to pomeni, da mora država vedno vstopati v takšne okoliščine. Subvencioniranje in državna pomoč slabim podjetjem se konča v kaznovanju dobrih.

Več lahko preberete na portalplus.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


8 KOMENTARJI

 1. Hvala Bogu za Keitha Milesa, ki se trudi socialističnim Butalcem v Fritzlovi kleti pojasniti, da so posegi države v gospodarstvo škodljivi in relikt socializma.

 2. Ne razumem dobro, kaj je Milesa zmotilo pri zapisu v ustavi? To da je sta pravna in socialna država v istem stavku? Ali to, da je v ustavi (hvalabogu) zapisano, da smo socialna država?

  Če prvo – zakaj ne bi bili pravna in socialna hkrati? (ok,morda je nerodno zapisano – lahko bi mirno v dveh stavkih zapisali)

  Če pa slednje, potem pa naj pobrska po ustavah:
  Nemška
  ART 20
  (1) Die Bundesrepublik Deutschland ist ein demokratischer und sozialer Bundesstaat.

  Ruska pa:
  Article 7
  The Russian Federation is a social State whose policy is aimed at creating conditions for a worthy life and a free development of man

  ….
  In kaj drugega, kot poseg držav v gospodarstvo, so bili bailouti v banke po celem svetu pred par leti? (pa so zneski v tisočih miljardah dolarjev…ne po par 10 ali 100 miljončkov)

  Misel, da lahko ljudje preživimo v miru, ne da bi se država vmešavala v gospodarstvo, pa je milo rečeno neverjetno naivna.

  • Stavek v ustavi je oksimoron. Tega socialisti niste zmožni videti.

   Vladavina prava ima drug pomen kot (komunistični izraz) pravna država.

   Socialna država je v osnovi roparska, birokratska in nepravična institucija. Na podlagi politične moči je legaliziran legaliziran sistem kraje in razdeljevanja države. Zelo pravično.

   • Sociala … Družbeni nauk Cerkve govori o solidarnosti, ki je vrednota in ne uzakonjeno pravilo. Tistega, ki ne zna, naučimo ga. Tistemu, ki ne zmore, pomagajmo mu. Tisti, ki pa noče, pa naj bo lačen.

   • …in če imamo pokvarjene pravnike – je čisto vseeno ali rečeno pravna država ali vladavina prava. …
    pravzaprav imam raje izraz pravna država, kakor izraz vladavina prava. .. osebno si ne želim da Vlada Pravo. Sploh sodobno pravo. (ker pravo NE pomeni pravice – kot najbrž sami dobro veste)

    torej, je kje problem? v besedi socialen – za katero pa se je pokazalo, da je v ustavah (in delovanjih) ogromno držav

    mislim, da bi resnično potrebovali eno resno terapijo in ne bi vsakič, ko slišite besedo sociala, takoj začeli streljati s topovi na vse komuniste od Jezusa naprej…
    ….

    alfe – ustava tudi pravi, da sta država in cerkev ločena. torej ni važno kaj se vam zdi, da pravi vaša cerkev, da bi bilo dobro storiti, če se morda komu ravno tako zazdi(kajti cerkev nekoga drugega lahko pravi ravno nasprotno). bi cerkev naprimer zbirala denar za porodniške dopuste? aja točno, vi bi ga ukinili…

    • obveznoime,

     tako ločenost, kot jo hočete vi, jo poznajo le še v Severni Koreji. Sicer pa je to strašansko nepomembno, kmalu boste molil k Alahu.

     • tako ločenost poznajo vse razvite države.
      in, jep, kar se mene tiče, je alah (ali vaš bog – saj gre za enega in istega boga) še en razlog (dokaz) več, da ta ločenost mora obstajati!

      amapak, kot se je že velikokrat izkazalo, ste vsi za svobodo vere in cerkev ter vero v vsaki pori življenja. seveda dokler je ta vera vaša.

Comments are closed.