K. Mahnič, Domovina: Obisk Vladimirja Putina in dvojna igra Slovenije

3

Sobotni obisk Vladimirja Putina v Sloveniji odpira kar nekaj pomislekov, hkrati pa je lahko tudi dobra iztočnica za premislek o položaju naše države v svetu.

Obiski državnika visokega nivoja, še posebej v povezavi s pietetnimi dogodki, so skoraj po pravilu dobra priložnost za ustvarjanje pristnih povezav ne zgolj med narodi, temveč tudi med voditelji držav ter odpirajo nova vrata za vse vrste sodelovanj.

Toda tudi če ob Putinovem obisku Ruske kapelice ignoriramo nedavna opozorila ukrajinskih strokovnjakov, da je velik del vojakov, umrlih v plazu leta 1916, pravzaprav neruske oziroma ukrajinske narodnosti, ne moremo mimo tega, kar Vladimir Putin predstavlja v nemirnem sodobnem svetu.

Slovenija mu odpira vrata velikega odra

Težko bi bilo najti manj primernega in bolj kontroverznega častnega gosta kot je trenutni ruski predsednik, da bi se skupaj z njim poklonili žrtvam in razmislili o smrti in nesmiselnem nasilju.

Bivši KGB-jevec, ki je v svoji karieri na čelu Rusije poskrbel za eskalacijo in krvavi konec vojne v Čečeniji, ki ga številne organizacije obtožujejo pobijanja novinarjev, opozicijskih voditeljev in kritikov (pri čemer se z uporabo radioaktivnih snovi kot pripomočka za umor že približuje filmskim zlikovcem), bo lahko sedaj, po zaslugi našega vrlega predsednika, pred celotnim svetom nastopal kot užaloščeni voditelj Matere Rusije.

Tej liniji osebne kritike bi se sicer dalo ugovarjati, kot to tudi počne zunanji minister Erjavec, da je namreč Putin v Sloveniji zgolj v komemorativni funkciji in da se zaradi 100-letne obletnice postavitve kapelice spodobi povabiti najvišji državni nivo.

Prav, politika je pač območje mogočega in realističnega in Putina ruski narod, roko na srce, podpira, zato nismo mogli pričakovati nikogar drugega.

Pri tem pa se postavlja veliko bolj aktualno vprašanje, namreč ali je bilo samo povabilo v trenutni situaciji pametna poteza?

Več lahko preberete na domovina.je.

3 KOMENTARJI

 1. V ruski kapelici je tudi upodobljen angel na sliki.

  Na priprošnjo

  blaženega Antona Martina Slomška si želim,

  da tudi v naši cerkvi pri Sv. Duhu v Celju pridobimo

  upodobljenega angela (v obliki slike ali kipa).

  Amen.

 2. Marsikaj sem sila kritičnega o Vladimirju Putinu pisal že pred leti, tudi še pred konfliktom v Ukrajini. Podobno kritičen sem bil do njegovih fanatičnih oboževalcev pri nas ( navadno obenem fanatičnim protzahodnjakom), pa do zunanje politike Karla Erjavca.

  Ampak mislim, da se zdajle z desne proti Putinu pretirava. Realno ni biser in ni zgled demokratičnega voditelja. Ampak marsikdo od svetovnih voditeljev ni. Ne vidim, zakaj bi bil slabši od kitajskih komunistov, recimo. Putin tudi vendarle ni Stalin ali Hitler, kot bi ga nekateri hoteli slikati.

  Putin bo v soboto gost v Sloveniji na pietetnem dogodku pod Vršičem. Morda bi se tudi desnica lahko zavedala tega dejstva, predvsem desna publicistika, tega, kako se sprejema visokega gosta, tudi če se vsem ne stinja z njim. Slovansko gostoljubje je bilo včasih pregovorno.

  In še: slovenski politiki ne bojo edini evropski politiki, ki se srečujejo s Putinom v času sankcij proti Rusiji. Daleč od tega. In tudi, enkrat bo Evropa morala pogledati in se dogovoriti, ali te gospodarske sankcije delujejo, ali imajo smisla. Ali nemara nam škodijo približno enako kot Rusom. Navadnim Rusom verjetno bolj kot Putinu.

  Hladno vojno bi vendar lahko pustili za sabo leta 1990, ni pravega smisla na tem, da jo danes spodbujamo. Komunizem je padel, berlinski zid je padel. Ergo?

Comments are closed.